sunnuntai 15. helmikuuta 2009

PEKKA TÖPÖHÄNTÄ


"Olethan sinä tietenkin kuullut juttuja Pekka Töpöhännästä? Hänellä ei ole häntää, sellainen pieni töpö vain. Hännän puraisi poikki rotta silloin, kun Pekka oli pikkuinen ja asui maalla." Mutta hännästä viis, sillä Pekka Töpöhäntä on maailman rakastetuin kissa.

Gummerus -kustannus on laittanut yksiin kansiin viisi Töpöhäntä-seikkailua (2009): Pekka Töpöhäntä pääsee pälkähästä, Pekka Töpöhäntä ja Mauri Mäyräkoira, Kiri, kiri, Pekka Töpöhäntä, Pekka Töpöhäntä ja Maija Maitoparta sekä Pekka Töpöhännän kolmoset. Tämän kirjan painatus on suorastaan kulttuuriteko, sillä lapset eri vuosikymmeniltä lukevat Pekkaa. Tämä persoonallinen kissa tassutteli lastenhuoneisiin jo 70 vuotta sitten, vaan yhä uudestaan uudet sukupolvet lumoutuvat Pekan seikkailuista. Pekkaa on käännetty kymmenelle kielelle ja myyty pelkästään Suomessa jo yli miljoona kappaletta.

Nyt yksiin kansiin pannut viisi seikkailua löytyvät kirjasta, jonka nimi on Maailman paras Pekka Töpöhäntä. Tätä kirjaa lukiessa, me suuret ikäluokat saamme nostalgiakohtauksia, sillä mikä oli enemmän meidän lapsuuttamme kuin radiosta tuleva Markus Sedän Lastentunti ja Pekka Töpöhäntä -kirjat. Vasta nyt, kun 'tippa' silmässä luin noita tuttuja Monnin, Pullan, Pillin, Pekan ja kumppaneiden tarinoita, tajusin, miksi me olimme niin innostuneita juuri näistä kissaseikkailuista: Göstä Knuttson jättää tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle. Hän on tavoittanut lapsen tavan ajatella ja hahmottaa maailmaa. Hän on löytänyt sen salaisuuden, jolla lapsi viehättyy tarinaan ja jättäytyy seikkailun vietäväksi.

Pekka Töpöhäntää ei ole tehty huomiotaherättävästi miellyttämään kasvattavaa aikuista, vaikka jokaisesta luvusta löytyy vanhanaikainen 'pieni opetus', mutta opetus tavalla, jossa säilyy polku suoraan lapsen herkkään sieluun ja seikkailuun. Ja nyt jatkan tarinaa Johtaja Monnista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti