sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

BROKEBACK MOUNTAIN

Kiitos Sooloilijan, ymmärsin tänään katsoa unohtumattoman elokuvan Brokeback Mountainin. Tästä olisi paljon sanottavaa, mutta antaa olla nyt. Riittänee, kun kerron, että leffa meni minun kolmen kärkeen heti. Toivoisin kaikkien näkevän tämän Wyoming -leffan ja myös sisäistävän sen. Kalliovuoret...tarina perustuu Annie Proulxin novelliin ja sen on ohjannut Ang Lee. Kuvaotot aivan uskomattomat ja tarina: itse elämä.
http://www.youtube.com/watch?v=keZhYJMjp3s

13 kommenttia:

  1. Kukun täällä vielä hereillä elokuvan jälkeen; se kun aina tekee niin suuren vaikutuksen, etten saa heti unta.

    Tärkeää tuossa jutussasi on juuri tuo, että tarinan SISÄISTÄMINEN olisi tärkeää. 2000-luvulla jo pitäisi ihan kaikkien ymmärtää, että rakkaus on rakkautta, huolimatta mitä sukupuolta kukakin rakastaa. Tästä kun lähdetään ja tämä kun sisäistetään niin paljon on jo saavutettu, ja paljon on maailma muuttunut sitten tuon elokuvan ajanjakson kuvauksesta, joka alkoi 60-luvun alusta ja ulottui 80-luvulle.

    VastaaPoista
  2. Onneksi maailma on tuosta jo muuttunutkin, mutta paljon on vielä muututtavaa. Elokuva on koskettava. Niin kuin kuin Leena sanoi tarina ei ole enempää eikä vähempää kuin elämä. Tämä täytyy hankkia omaksi.

    VastaaPoista
  3. Ystävät, ollaan kuitenkin realisteja. Kun luin Annie Proulxin haastattelun Suomen Kuvalehdestä, tajusin, että Wyoming ja monta muuta paikkaa on vieläkin täynnä punaniskoja, jotka vain odottavat saada 'hetkensä'.

    Punaniskat eivät koskaan tajua, että viha ja ennakkoluulot vain lisäävät vihaa ja ennakkoluuloja. Heidän kapasiteettinsa on älyllisesti niin vajaa, että muuta tuskin saamme heiltä koskaan odottaa.

    Kaikki rakkaus lisää rakkautta!

    VastaaPoista
  4. Minusta vihassa ja ennakkoluuloissa on kysymys siitä, että ihmiset pelkäävät kaikkea sellaista, mitä eivät ymmärrä tai mikä poikkeaa "normaalista", yleisesti hyväksytystä.
    Ja, kun joukossa tyhmyys tiivistyy, monien tässä joukossa vellovian tyyppien ÄO näyttäisi tosiaan jäävän pienemmäksi kuin kengännumero.

    Kaikista suurinta sivistystä on suvaitsevaisuus. Se tarkoittaa erilaisuuden hyväksymistä.

    Siitä ollaan kuitenkin vieläkin valovuosien päässä, olkoonkin, että M. Jackson yhdisti valkoisen ja mustan musiikin ja Obama valittiin presidentiksi,
    saksan juutalaiset saivat verovapauden (edes jokin anteeksipyyntö) eikä rotusyrjintää enää ole - TEORIASSA!
    Kautta maailman sivu ihmisiä on syrjitty, vainottu, kidutettu ja surmattu milloin milläkin verukkeella. Todellinen syy on kuitenkin aina ollut se, että he ovat jollakin tavoin ERILAISIA tai toimivat eri tavalla kuin mihin on totuttu.

    Yleisesti ollaan sitä mieltä, että Suomi on melko vapaamielinen maa, ja täällä ihmiset saavat elää rauhassa siten kuin haluavat, mutta eihän se pidä paikkaansa. Maahanmuuttajaehdokasta syljetään kasvoihin vaalikampanjan aikana, ja ehdokkaan äitiä lyödään niin, että hän joutuu sairaalaan, ja tämä vain muutama kuukausi sitten - armon vuonna 2009!
    Minun 6-vuotiasta poikaani haukuttiin aikanaan juutalaisten tappajaksi, koska edesmennyt mieheni, hänen isänsä oli saksalainen (muuten 2-vuotias, kun sota loppui). Suomalaiset vanhemmat olivat nuo sanat lastensa suuhun pistäneet.

    Kun vapaamielisenä pidetty Suomikaan ei ole mikään paratiisi eikä lintukoto, niin voi vain kuvitella millaista "pimeämmissä" maissa on. Realismi pitää säilyttää, olen samaa mieltä, ja yrittää tehdä omalta osaltaan kaikkensa, että maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi elää.

    Juuri suvaitsevasuutta tässä hienossa elokuvassakin perättiin.

    VastaaPoista
  5. En tiedä Suomen ilmapiiristä mitään viimeisen 40 vuoden aikaan, mutta olen kuullut että Suomessa pidetään jopa ruotsalaisia koti-isiä feministisinä..

    Erilaisuutta pelätään, eri kultturejakin. Enkä usko ett Suomessa hameessa kulkeva mies saisi olla rauhassa.

    Vihaaminen on pahinta energian haaskausta.

    VastaaPoista
  6. Eve, 'puheesi' oli täydellinen yhteenveto koko jutusta. Kiitos!

    Hannele, Suomi on monessa asiassa junttiloiden junttila!

    VastaaPoista
  7. Katselin minäkin leffan poikkeuksellisesti vaihtoehtona kesäillan hiljaisuudelle laiturin nokassa. Ja täytyy myöntää, että oli koskettava ja erilainen kuin perusleffat joissa aina enemmän tai vähemmän huseerataan samojen teemojen ääressä. Tässä ei ollutkaan kaunista naista vaan sen sijaan ihanan ihana tuo Ennien näyttelijä. Elokuva sopi hyvin myös Helsingissä järjestetyn Priden (Setan kulkue yms) teemaan.

    VastaaPoista
  8. Nette, minä aivan hullaannuin tuohon Jackiin! Ja Kalliovuoriin...

    Jos painat noita linkkejä löydät sen uskomattoman suudelman uudestaan ja myös haastattelun, jossa ohjaaja Ang Lee kertoo filmin teosta.

    Australialaisnäyttelijä Heath Ledgeriä (Ennisiä) ei enää ole, mutta hänen muistonsa elää.

    Ja tämän filmin sanoma ei sammu koskaan! Minä otan tästä filmistä yhden lipun, jota kannan mukanani rasisminvastaisessa taistelussani läpi elämäni.

    Nette, joskus, joskus, kannattaa katsoa suvellakin leffa! Minä katsoin tämän kiitos sooloilijan vahvan infon. Ja nappiin meni eli hän taitaa tuntea minut...

    Nette, olen HYVIN iloinen, että katsoit ko. elokuvan.

    VastaaPoista
  9. Katsoin tänään vapaapäivänäni tuon Brokeback Mountainin ensimmäistä kertaa, ja täytyy sanoa että kyllä oli hieno elokuva! Nyt lähdin etsimään kirjaa, jonka pohjalta elokuva oli tehty, mutta eihän sellaista vissiin olekkaan. Novelli kylläkin, mutta mahtaako se olla lukemisen arvoinen? Sinä kun olet niin paljon lukenut, niin ajattelin että olisit sen saattanut lukea? :) Mutta ei ainakaan täältä blogista löytynyt muuta kuin mainintaa tästä elokuvasta... :)

    VastaaPoista
  10. Se on! Kuule, se filmi on tehty Annie Broulxin kirjan mukaan. Kaksi häneltä on filmattu. Toinen on Laivauutisia, myös hieno leffa, ostaisin omaksi jos löytäisin ja toinen on Brokeback Mountain, mutta kirja ei sitten ole ollut samanniminen ainakaan tämän mukaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Annie_Proulx Tarinoita Wyomingista tms. ehkä. Jos googlaat sen englanninkielisiltä sviuilta, saat ehkä selville minkä nimisen kirjan pohjalta se on tehty. Muistaakseni Suomen Kuvalehti äärettömän hyvässä artikkelissaan Boulxista sen mainitsi, mutta en jaksa muistaa.

    En ole lukenut yhtään Prouxia, mutta tavoitteena sekin on. Siis Eeva, siitä on kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, nyt vasta tajusin, että se saattaa todellakin pohjautua novelliin....

      Poista
  11. Kiitos vastauksesta! Taidankin tuon novellin etsiä käsiini, alkoi niin kiinnostaa elokuvan jälkeen, vaikka varmasti onkin erilainen kuin filmatisointi.

    VastaaPoista