torstai 11. kesäkuuta 2009

SIRI HUSTVEDT


Nyt minä sen uskallan sanoa, kun kesäkuun Sara-lehdeltä sain ikäänkuin tukea: Siri Hustvedt on mennyt minun mielestäni jo nyt kiinnostavuudessa ohitse miehensä Paul Austerin. Sirin Kaikki mitä rakastin on kiinnostavampi kuin yksikään Auster, vaikka Paulin kirjoista pidänkin. Vaimonsa vain saa juonen, myös monikerroksisen, pysymään paremmin kasassa, jolloin lukija saa tuntuman kaikkiin tarinan tasoihin. Minä haluasin nähdä Kaikki mitä rakastin leffana...
Ja mitä kirjoitti Sara: "Kun Paul Auster ja Siri Hustvedt tapasivat erääsä runonlausuntatilaisuudessa New Yorkissa 28 vuotta sitten, Siri rakastui minuuteissa ja Paul tunneissa (eikö tuo hitauskin jo kerro jotain:-). Siri sai elää pitkälle keski-ikään odotellen omaa menestymistään (joutui tietty raukka hoitamaan lasta ja passaamaan miestä!). Pienet piirit löysivät hänen ensimmäiset kirjansa ja loput näkivät hänet ihanan Paulin kauniina vaimona (no niinpä tietty!). Rouvan läpimurron (Kaikki mitä rakastin ja Amerikkalainen elegia) jälkeen tilanne on kääntynyt MELKEIN toisinpäin. Kahdesti Suomessa vieraillut Siri ja kirjansa ovat niin hurmaavia, että Paul-parka on pian vain ihanan Sirin kaunis mies (makukysymys tuo Paulin kauneus...)."


Tämä ei nyt ole miesten sortoa, mutta jotenkin kaikkialta käy ilmi, että miehet hapantuu vanhetessaan ja naiset vain käyvät kovemmin ja kuumemmin...Luin jostain miesten halveksimasta naisten lehdestä, että kun ikäero niin päin, että mies on vanhempi, on tilanne vaikein, kun nainen on 50 vee ja mies 60 vee, sillä naisella menee silloin lujaa, mutta miehensä rakastaa lähinnä rauhaa ja Reino-tossujaan!

14 kommenttia:

  1. (siksi meninkin naimisiin nuoren miehen kanssa ;)

    VastaaPoista
  2. No, olipa viisas ratkaisu...;-) Näitä tutkimustuloksia siitä, kummin päin ikäero pitäisi olla, on ihan selvästi salattu - miesten toimesta, mutta eivätköhän naiset ole tämänkin asian aina tienneet, vain ympäristön ja yhteiskunnan hämmästys/paheksunta/kateus ovat pitäneet naiset ruodussaan eli saaneet tyytymän ukkoihin.

    VastaaPoista
  3. (lapsemme ovat myös viisaita, pojillamme vanhemmat naiset)

    VastaaPoista
  4. Jestas!, tuo viisaus kulkee siis geeneissä!!!

    VastaaPoista
  5. Siri on ihana! Hänellä on norjalaisia sukujuuria ja se kyllä jotenkin näkyykin hänessä.

    VastaaPoista
  6. Eksä oli 8 vuotta nuorempi ja se oli elämäni paras suhde.....

    VastaaPoista
  7. joo, geeneissä, äitini uusi mies on häntä nuorempi.

    Yaelian, tuo sopiva ikäero.

    VastaaPoista
  8. Likat, ei saa yllyttää;-)!!!Olen juuri järjestelemässä Armaani pyöreitä synttäreitä ja tiedän, että eräs pariskunta tuo nuorekkaalle Päämiehelle Reino-tossut ja konjakkipullon!

    Olen aina ollut sitä mieltä, että kaksi niitä NAISELLA...Onnkeski Sooloilija ymmärtää pysyä asiassa! Aivan, Siri on norjalaisjuurinen ja viehättävä ja kai olet jo lukenut Kaikki mitä rakastin. Ihme, jos siitä ei tehdä elokuvaa, sillä näin sen aivan upeana leffana...Mutta, jos Billin osaan tulee väärä vlainta, en kestä katsoa!

    Hannele ja Jael, olen TODELLAKIN
    YLLYTYSULLU, joten, please, lopettakaa!

    VastaaPoista
  9. (Leena, aina voit tyttärellesi antaa viisaita neuvoja :)

    VastaaPoista
  10. Hannele, hän toi juuri kaksi tuntia sitten esiteltäväksi itseään VIISI vuotta nuoremman pojan. Tytär on tässä puhutellut äitiä, siksi olenkin niin myöhäisvalaistunut.

    VastaaPoista
  11. Uusi Hustved -kirja tulee suomeksi lokakuussa...Lumous on nimi.

    VastaaPoista
  12. Kiitos, kun muistutit! Laitan sen nyt heti kalenteriin syyskuun kohdalle. Ja wau, mikä nimi...Siriltä odotan paljon. Jos kiinnostaa lue minun arvosteluni kirjasta Kaikki mitä rakastin. Olen tehnyt siitä uusinnan, joten ei tarvitse klikata Vanhemmat tekstit kuin kerta tai kaksi.

    Minulle tulee aina vähän huono olo kun löydän niin paljon loistavia mieskirjailijoita, joiden kovaan maailmanluokan kärkeen naiset eivät ole yltäneet, mutta länsirintamalta tulee nyt uutta: MINÄ olen Sirin omalla listallani jo sinne laittanut. Ja syystä!

    Toivottavasti se Auster ei nyt rupea kateilemaan vaimoaan;-)

    VastaaPoista