perjantai 23. lokakuuta 2009

WHATEVER WORKS

Viikonlopun tekemisistä sen verran, että sunnuntain varhaisillan vietämme elokuvateatterin pimeässä sylissä kokemassa Allenin uutuutta Whatever Works -elokuvaa. Olen varmaan katsonut kaikki Woody Allenin leffat ja olen niihin ihan koukussa. Älkää vain kysykö miksi, sillä en tiedä...tai ehkä huimat dialogit, hyvät näyttelijävalinnat ja se jokin. Kävimme myöskin katsomassa Vicky Cristina Barcelonan, joka oli poikkeuksellisesti sijoitettu Barcelonaan. Nyt olemme jälleen New Yorkissa eli Woodyn tutulla 'pelikentällä'.

Tämän päivän Keskisuomalasessa elokuva-arvostelija Marko Ahonen kirjoittaa: "Whatever Worksin myötä Allen palaa New Yorkiin ja tuttuihin ihmissuhdeteemoihinsa. Myös päähenkilö vaikuttaa tutulta ja on ilmiselvä Woody Allenin alter ego."

No, tähän voisi sanoa, että kun katselin netistä filmikuvia, niin oudosti päähenkilö Larry David muistutti erästä, jonka kanssa olen pitänyt yhtä jo 25 vuotta...Mutta: Larry on mieheni vasta about 10 vuoden kuluttua ja kuvassa näette, kuinka hän on vetänyt ylleen minun bambuaamutakkini ja paasaa taas kerran jostain mitä minä en ole blondin aivoillani ymmärtänyt...varmaan kyseessä tekniikka ja etenkin tietokoneet...

Marko jatkaa: "Elokuvassa Harry pala palalta (Deconstructing Harry, 1997) Woody Allenin roolihahmo sanoi elämänsä olevan nihilismiä, kyynisyyttä, sarkasmia ja orgasmia. Whatever Worksin neuroottinen päähenkilö Boris Yellnikoff (Larry David) on jättänyt listasta orgasmin pois." (Ei Larry voikaan olla mieheni alter ego!)

"Aikoinaan Boris oli varakkaissa naimisissa älykkään ja kauniin naisen kanssa. Mies oli jopa ehdolla Nobel-voittajajaksi kvanttimekaniikkaa koskevien teorioidensa ansiosta. Boris Yellnikoff pelkää kuolemaa ja on ihmisvihaaja.

Yellnikoff on myös nero, eikä anna muiden unohtaa sitä. Hän haukkuu jokaista itseään tyhmempää, eli melkein jokaista, suorasanaisesti, eikä muutenkaan kerää diplomatiapisteitä. Elokuvan alussa Boriksen loiston päivät ovat takanapäin. Eronnut mies asuu yksin likaisessa pienessä kämpässä ja opettaa ammatikseen.

Yellnikoff törmää asuntonsa ulkopuolella likaiseen ja epätoivoiseen parikymppiseen naiseen. Yhdysvaltain etelän junttilasta kotoisin oleva, kouluja käymätön missikisaveteraani Melodie St. Ann Celestine (Even Rachel Wood) etsii yösijaa ja syötävää. Pitkin hampain Boris antaa nuoren naisen tulla kotiinsa - pariksi minuutiksi. Pari minuuttia venähtää kuitenkin huomattavasti pidemmäksi ajaksi."

Jos ja kun haluatte tietää leffasta enemmän menkää se katsomaan. Luulisin, että tästä postaa myös http://sooloilija.blogspot.com/

Ja tässä pieni näytehttp://www.youtube.com/watch?v=xI73zkuLFV0

Se, mitä odotan Woody Allenilta, erinomaiselta elokuvantekijältä, olisi siirtyminen nykyaikaan eräässä stereotypiassa: Olisi enemmän tätä päivää, jos tarinan mies olisi parikymppinen ja nainen 50 vuotias!

33 kommenttia:

  1. Minäkin rakastan Woodyn leffoja, ja tämä on kuulemma paras pariin vuoteen, ja pidänkin juuri niistä NY-aiheisista leffoista. Larry Davidin sarjakin on niin nyvä,ja kuulemma hänen roolinsa tässä elokuvassa on aika paljon saman tyyppinen herra kuin hänen sarjassaankin.Kerro sitten mitä pidit. Juu, Woody tykkää tuollaisista vanhempi mies-nuorempi nainen jutuista,,,,,,

    VastaaPoista
  2. Ai, että paras pariin vuoteen...sittenhän meillä on edessä nautinnollinen sunnuntai.

    Nuoret tytöt tyytyvät niin vähään, aikuinen nainen on vaatelias rakastaja, jota heikon itsetunnon omaavat vanhusherrat pelkäävät. Muutama poikkeus aikuisherroissa löytyy, mutta olen tavannut lukuisia hehkuvia suhteita, jossa nuori mies vanhempi nainen. Siinä on taikaa!

    VastaaPoista
  3. Woody Allenin filmeistä tykkään. Niin, mutta on noita filmejä nykyään 50-vuotiaista naisista ja 30-vuotiaista rakastajista: esimerkiksi Something's Gotta Give (Galen i kärlek) Diane, Keaton, Keanu Reeves ja Jack Nicholson pääosissa, loppuu valitettavasti amerikkalaisen tylsästi..

    VastaaPoista
  4. P.S.
    Oikanikin viisaita, kahdella heistä paljon vanhemmat tyttöystävät ;)

    VastaaPoista
  5. Hannele, nyt en päässty perille, mikä Jack Nicholsonin filmi oli kyseessä...olen nimittäin vähän hulluna tuohon mahdottomaan vanhaan ukkoon. Minä näin semmoisen filmin, jonka nimeä en muista (apua Soolis!), jossa Jack ja Diane. Siinä Jack halusi vain nuoria tyttöjä, mutta rakastuikin sitten lopulta tytön äitiin Diane Keatoniin. Kaikki tapahtui upeasti meren rannalal ja lopulta oltiin myös Pariisissa...Olen nähnyt filmin kolmasti, enkä muista sen nimeä...

    Poikasi kovasti viisaita, kuten minun tyttäreni...;-)

    VastaaPoista
  6. Vanhempi nainen-nuorempi mies juttu:
    Something's Gotta Give-filmi, suomeksi Jotain annettavaa
    (nuori mies ja keski-ikäinen nainen (Jack Nicholson vanhassa ukko-osassa).

    VastaaPoista
  7. Loppui tylsästi amerikkalaisittain..

    VastaaPoista
  8. Ajatttelin myös käydä tämän katsomassa, ehkä ensi viikolla, joten juttu tulee vasta kun elokuva nähty.
    Vaikuttaa jännältä, saapa nähdä onko Allen taas ns. oma itsensä kun on kotikaupungissaan New Yorkissa..

    VastaaPoista
  9. Se on sama filmi, jos se nuori mies, joka deittaili Dianea oli lääkäri. Sehän päättyi niin, että Diane kuitenkin valitsi Nicholsonin eli vanhan ukon...Jaksaisin katsoa sen aina vaan, lopustakin huolimatta...

    VastaaPoista
  10. joo, hyvä filmi,
    mutta nuorsta miehestänikin tyhmä loppu :)

    VastaaPoista
  11. Soolis, tottakai sinä käyt katsomassa, koska käänsin jo koko maailman sinun blogiisi katsomaan, mitä sinä filmistä sanot.

    Se filmi, jonka nimeä en muistanut, on Jotain annettavaa: Nicholson/Keaton ja sitten joku outo näyttelijä esittää nuorta mieslääkäriä, joka alkaa deittailla Dianea etc.

    Saisinpa syntyä uudestaan Keirana, joka saa skottirakkaansa....

    VastaaPoista
  12. Hannele, se on kovasti viihdyttävä ja pitäähän sitäkin olla eli viihdettä ja Keaton ja Nicholson ovat hyviä eikun erinomaisia näyttelijöitä. Ja kaikki viihde ei ole huonoa! Hannele, Amerikka ei helpostikaan nielaise mitäään, mitä pitää hiukankin outona: Marilyn, homot, lesbot, vapaa seksi, vanha nainen ja nuori mies, uskonnottomuus, Chaplin...

    VastaaPoista
  13. Kirjoitin jo tuon nimen Jotain annettavaa tuonne viestiini :)

    VastaaPoista
  14. Keaton vaan turhan arka, kun ei valinnut sitä komeeta nuorta lääkäriä. Sitä olisin kutsunut hyväksi viihteeksi :)

    VastaaPoista
  15. Juu, Hannele huomasin. Kyllä minä olisin sen siitä englannista osannut kääntää, mutta kun mulla ei ollut hajuakaan nimestä ja niitä ei välttämättä käännetä suoraan ja nimi voi olla ihan mitä tahansa, sama koskee ulkomaisia TV-sarjoja. Vrt. Brothers&Sisters ja käännös on Perhesiteet;-)

    Hän olikin arka!

    VastaaPoista
  16. *
    Ehdottomasti paras täti-filmi on Kalenteritytöt

    (Calendar Girls), Helen Mirren ja Julie Walters pääosissa.

    VastaaPoista
  17. Eipäs kun Brokeback Mountain meinasin sanoa, mutta sitten muistin filmin Suklaata ihollani, joka ohittaa kaikki maailman elokuvat, mutta koska mainitsit ja itsekin muistin, että Helen Mirren siinä, niin olkoon menneeksi, Hannele! Kunpa minäkin näkisin sen!

    VastaaPoista
  18. Pieni suklaapuoti (Chocolat) EI ole täti-filmi, Juliette Binoche aivan liian nuori.

    Täti-filmin tähdet pitää lähennellä 60..
    Katso Calendar Girls, Helen Mirren ja muut mummut mahtavia!

    VastaaPoista
  19. Olen nähnyt Sinisen, Punaisen ja Valkoisen...Sinisen omistan...pääsoassa Juliette Binoche...sitä filmiä rakastan...,mutta Suklaapuoti ei kuulosta minulta...vaikka rakastankin suklaata, jonka olen nyt itseltäni kieltänyt. Melkein kaikki ystäväni hehkuttavat tuota filmiä...ja etsin Suklaata Ihollani-leffaa... Kirjan nimi on suomeksi Pöytiin ja vuoteisiin...

    Calendar Girls on just mua varten, katson heti, kun saan filmin!

    VastaaPoista
  20. Täällähän käydään vilkasta elokuvakeskustelua. En huomannut, aina ei ole aikaa lukea kaikkia kommentteja..

    Olen nähnyttuon Jotain annettavaa, muuten hyvä, mutta en voi sietää Diane Keatonia ja hänen kirkuvaa ääntään! Mutta tämähän on makuasia.

    Kalenteritytöt löytyy hyllystäni. Iloista tätienergiaa!

    VastaaPoista
  21. Soolis, sinä lähetät Kalenteritytö mulle lainaan, vai onko se mun juttu, kun Brokeback Mountain on ehdottomasti...?

    Sorry, että liikun sun reviirillä, mutta laitoin linkin sinuun! Saat sinäkin kirjoittaa elämäsi kirjasta;-) Minä pidän kirjoísta eniten ja sitten tulee musiikki, puutarha ja leffat. Meillä on paljon samaa, kuten vaikkapa Blondien Call me....

    VastaaPoista
  22. Ruotsalaisen Lasse Hallströmin Pieni suklaapuoti-filmin olet käsittänyt täysin väärin, hyvä filmi juuri ennakkoluuloista.
    Sinäkään et näköjään nielaise mitäään, mitä pidät hiukankin outona:)

    VastaaPoista
  23. Hannele, hyvä näkökulma, unohdit mun horoskoopimerkin: härkä. En nielaise mitään HETI, mutta MITÄ TAHANSA, kun minut on sytytetty! Minun mieheni on vannonut kaiverruttavansa mun hautakiveeni tekstin: En mää ainakaan...Se on mun eka vastaus kaikkeen uuteen, mutta kun kohtaan uuden, joka innostaa minua, menen sataa ja hämäläinen rakkaani yrittää pysyä peesissä...

    VastaaPoista
  24. P.S.
    ja TUMMA suklaa ihan terveellistä. (Ihmiset jota söivät vähän suklaata olivat terveempiä kuon ne, jotka eivät koskaan syöneet suklaata, ja sama lasi viiniä, terveempiä ne kin vähän otti kuin absolutistit)

    Härät ja pässinpäät... appiukkoni.

    VastaaPoista
  25. Minäkin sanon melkein aina ensin, että Ei. Ja olen aina monia asioita vastaan, ensin. Minutkin voi pehmittää, kunhan osaa sen taidon.. Se vasta taitolaji onkin. Kovin moni ei ehkä osaa, siks minä yksin elelenkin.. ;D

    VastaaPoista
  26. Hannele, siis sano, että ne belgialaiset simpukanmuotosiet suklaat ovat TUMMAA SUKLAATA! Please!

    Soolis, me ollaan ' VIE SIE, MIE VIKISEN';-)

    VastaaPoista
  27. simpukat on vaan sokeria

    Pitää olla sellaista tummaa 70%
    eikä silti enempää kuin pari palaa.

    VastaaPoista
  28. *
    belgialaiset simpukat Duc d’O Fruits de Mer sisältävät vähän kaakaota:



    Socker, kakaosmör, kakaomassa, hasselnötter, helmjölkspulver, emulgator: soja, lecitin (ej genmanipulerad), vattenfritt mjölkfett, arom: vanilj. Mjölkchoklad: kakaosubstans min. 33%, mjölksubstans min. 18%, vit choklad: kakaosubstans min. 26%, mjölksubstans min. 26 %, mörk choklad: kakaosubstans min. 54 %.

    VastaaPoista
  29. Hannele, tiedän ja siksi olen niistä luopunut. En käytä mitään suklaata enää. Mieheni syö tummaa suklaata ja minä nautin vain Robert'sin suklaakahvia, joka on maailman paras kahvinautinto.

    VastaaPoista
  30. Voin elää ilman noita maustettuja kahveja,
    mutta joskus laitan kardemummaa joukkoon..

    VastaaPoista
  31. Minäkin laitoin kaardemummaa ennen kuin löysin tämän Robert'sin suklaakahvin. Toinen suosikkini on Robert'sin cappuccino. Minä voin elää nyt ilman kaardemummaa;-) - paitsi Paraisten piparkakuissa.

    VastaaPoista
  32. Elokuvan ja suklaan yhdistämisestä keskusteluun tuli mieleen Dusan Makavejevin elokuva Sweet Movie, jossa kieriskellään sulassa suklaamassassa. Elokuva teki aikoinaan nuoreen opiskelijapoikaan suuren vaikutuksen. Siinä oli jotain fellinimäistä fantasiaa arvojen vastakkain asettelua (suklaa vs. sonta), etc.

    VastaaPoista
  33. Anonyymi, takuulla joku tuli sitten ja nuoli ne suklaat taiten toisen iholta;-)

    Tänään tulee muuten TV3 klo 22.30 Kubricin Eyes Wide Shut.

    VastaaPoista