tiistai 1. joulukuuta 2009

TAIKAKAULALIINOJA

En ole mikään käsityöihminen, mutta about kymmenen vuotta sitten aloin nähdä hurmaavan herkullisen värisiä Teddy-lankoja. Aloin kutoa/neuloa pitkiä kaulaliinoja. Ensin tein itselle viininpunaisen, joka on vieläkin käytössä eli pesty keväisin talviteloille hellässä käsipesussa ja laakakuivatettu ilmavasti. Liina on kuin uusi. Sitten aloin tehdä ystäville joululahjaksi. Muutamat ovat ehtineet saada jo parikin kappaletta ja taitaa jollain olla kolmekin. Tässä Teddy-langassa on se juttu, että se on ihanan pehmeää ihoa vasten. Eräskin liinan saanut sanoi, että siinä on taikaa: kun hän vilustuu, hän kiertää kaulaliinan kaulaansa moninkerroin ja nukkuu se kaulassa ja aamulla hän on terve!

Koska liina on pitkä, on siinä sata ja yksi tapaa se solmia. Itse laitan omani kaksinkerroin ja sitten vedän päät puolitaitoksen lenkistä läpi. Näin se on tyylikäs jopa kaupungille. Itselläni on nyt viininpunainen ja pinkki. Miehelläni on viininpunainen ja sininen. Lahjaksi on annettu molempia värejä, mutta myös oranssia, limeä, oliivinvihreää ja aivan hurmaavaa softia lilaa.

Kaulaliinojen lisäksi olen kutonut vain hevoselle, jolla ratsastan, loimen. Siitä tuli hyvin värikäs ja issikka näyttääkin siinä aivan meksikolaiselta pieneltä vuoristohevoselta.

Siis olen sitä mieltä, että niin kuin on väliä kirjojen kansilla, on väliä myös lankojen väreillä. Ellen olisi hurmaantunut Teddyn tarjoamiin väreihin, en olisi kutonut yhtikäs mitään ja aika moni olisi vailla melkeinpä ikuista ja unelman pehmeää kaulaliinaa.

14 kommenttia:

 1. Ihania lankoja Leena! Teddy on muuten poikani nimi....

  VastaaPoista
 2. niin, pitäisk minunkin, siitä on 30 vuotta kun viimeksi kutosin miehelleni...

  VastaaPoista
 3. Kokeilepa Puroa. Voisit tykätä. Ihanan pehmeää ja aitoa villaa. Hauskasti pätkävärjätty.

  Itsekin olen tehnty Teddystä kaikenlaista. Jossain välissä se oli vähän huonosti saatavilla, pelkäsin jo että valmistus on lopetettu, mutta nyt sitä taas löytyy lähi-Anttilasta, lankakaupastani.

  VastaaPoista
 4. Jael, näin sitä mennään yhtehen tullaan...langosita kerroit eka kerran poikasi nimen. Kiva nimi!

  Hannele, nyt vain reippaasti paksut puikot käteen ja tulee nopeesti valmista. Minullakin oli 20 vuotta puikot pois kädestä.

  Pihlajatar, ostin KUUSI vyyhtiä puroa. Sitä ihanasita Karpaloa ja sitten Iltanuotiota. Ei tule hyvä kaulaliina. Liian ohutta. Niistä tulee lutkuja. Teddy on paksua, pörröistä ja pehmeää. Nyt on tuo Karpalo tässä edessäni ja harmittaa, kun en tiedä, mitä siitä voi tehdä, kun en ole mikään kutomusmestari;-)

  Yhtään muuta kuin oranssia ja petrolin väriä ei ollut kaupoissa. Hälytin jo ystäväni muissa kaupungeissa. Sitten otin yhteyttä Novitaan ja kertoivat, että tuota punaista ei saatavilla, mutta uusia värejä tulee Anttilaan kuukauden alussa. Mm. sinne olen menossa pe. Minä en tajua, mikä siinä on, että kun löydän jotain innostavaa, se heti katoaa. Tai heti ja heti, olen viettänyt nyt yli 10 vuotta Teddy-langan parissa eräätkin talven päivät. Etenkin ennen joulua....

  Ethän sinäkään Pihlajatar, ole tuota viininpunaista nähnyt missään?

  VastaaPoista
 5. Allu, juu, Reimakin eilen oikein ihmetteli, kun laitoin nuo yhteen kasaan. Olisipa tässä vielä sitä softia lilaa mukana....

  Ikäviä ongelmia langan saannissa, olen kirjoittanut Novitalle ja vaikka mitä.

  VastaaPoista
 6. Kuulun niihin onnellisiin, joilla on Leenan neuloma taikakaulaliina :)

  VastaaPoista
 7. Eve, ja sulla on sitä kauneinta softia lilaa...Sitä käytät sitten sisälläkin, jos flunssa uhkaa;-)

  VastaaPoista
 8. Hehkuvat, revontulimaiet värit näyttää Teddyssä olevan! En yleensä katsele kaupoissa lankoja, mutta nyt kun eräänä päivänä katselin Anttilassa sielläkin puolella niin eipä näkynyt Teddyjä lainkaan! Taitaa olla kovin tykätty lanka.

  Minulle kävisi ihan kaikki värit, ovat niin herkullisia!

  VastaaPoista
 9. Revontulta ei nyt yhteen liinaan saa muuta kuin tekemästä useammalla värillä. Mun liinat ovat yksivärisiä ja yritän tehdä ne saajan persoonaan sopiviksi.

  Novitalta lupasivat, että Anttiloista saa kohta muutamaa väriä, mutta ei tuota tummanpunaista.

  VastaaPoista
 10. Minulla on jo neljä ;) muistit väärin. Ensimmäinen on sellainen jännä lila, sitten oranssi, sitten toinen vaalea lila( vähän kirjava) ja nyt ihana vihreä. Sepolla sininen ja Miralla söpö pinkki. Pienemillä lapsilla vielä niitä Merin ja Lauran vanhoja (sininen, persikka)ja Topillehan ´teit toisesta langasta sen oliivin vihreän. Että täältä löytyy ja kaikki kovassa käytössä! Ihania!!

  VastaaPoista
 11. Niin ja Rhön nauttii loimestaan kovin polleana. Siitä tulee aina hyvälle mielelle kun katselee heppaa ilosessa loimessaan.

  VastaaPoista
 12. Anne, sinä olet täysin MINUN pilalle hemottelema;-)

  Rhön...minulla on nyt myös kollaasi, jossa hän keskiössä. Kohta hänet tapaankin ja hengitämme toisiimme, kuiskaan korvaansa...

  VastaaPoista