maanantai 20. joulukuuta 2010

LOHTA VOITAIKINAKUORESSA

Lohi voitaikinakuoressa on pohjoisella pallonpuoliskollamme tyypillinen ruoka, oikeastaan jo klassikko. Tässä ohjeessa piirakan sisään leivotaan raaka lohi, ja kalan parhaat aromit jäävät kuoren sisälle. ”Mannereurooppalaisten” vieraiden mielestä voitaikinaan leivottu lohi on eksoottista, ja vaikka keittiöapulaisemme ei millään malttanut tarjoilla tätä ruokaa pieninä annoksina, isotkin palat yleensä tekivät kauppansa yhdessä hujauksessa.

Lohipiiras on ruokaisaa eikä kaipaa paljoakaan lisukkeita. Helpointa lienee tarjota piirakka salaatin kera. Juhlavamman ja hienostuneemman muunnoksen saat koristelemalla piiraspalat pinaattimuhennoksella, Saumon en croûte aux pousses d’épinards, ja uunissa kypsennetyillä kirsikkatomaateilla. Tarjoa salaatti tällöin erillisiltä pikkulautasilta.


500 g lehtivoitaikinaa
400g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä
suolaa
1 rkl sokeria
1,5 dl keitettyä riisiä
1 dl kermaa
( 1 nippu tilliä tai ruohosipulia)
¼ tl hienonnettua maustepippuria
1 muna voiteluun


Suolaa ja sokeroi lohifilee, kääräise se folioon ja pane maustumaan kylmään pariksi tunniksi.


Sekoita kerma ja maustepippuri riisiin ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna joukkoon myös pilkottua ruohosipulia tai tilliä, jos haluat.


Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täytettä tasaisesti toisen taikinalevyn keskelle niin, että 1-2 cm reunoista jää vapaiksi. Leikkaa lohifilee siten, että se täyttää taikinan pinnan mahdollisimman tasaisesti. Nosta toinen taikinalevy lohen päälle ja sulje saumat tiiviisti haarukalla tai sormenpäillä painellen. Jos taikinaa jää yli, voit muotoilla siitä piirakan päälle koristeita.


Voitele piiras munalla ja paista 200 –asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Jos et pääse tarjoilemaan lohta heti, kytke virta pois uunista, peitä piiras foliolla ja pidä uunissa tarjoiluun saakka. Jätä uunin luukku raolleen, jotta piiras pysyy lämpimänä mutta ei kypsy enää.

kuva ja teksti Verna Kaunisto-Feodorow: Edustuskeittiö (Gummerus 2010)

14 kommenttia:

  1. Ehdin jo kadehtia, että sinulla on oikein keittiöapulainen, kunnes tajusin, ettei teksti ollutkaan sinun.

    VastaaPoista
  2. Allu, kunpa olisi edes siivooja! Keittiössä viihdyn minä itse, mutta kun kokkipoikani saapuu, minusta tulee keittiöapulainen;-)

    (Onneksi Martat sanovat:' Älä siivoa ennen joulua koko taloa ellet aio viettää joulua komerossa.' Lempeimmät ohjeet sanovat: Kynttilän valossa ei näy mikään ja jouluna on katseenvangitsijoita kuten kaunis kuusi ja lukuisat joulun kukat, kynttilän valo etc.)

    VastaaPoista
  3. No juu...ajattelin, että tekisinkö heti tuplana;-)

    VastaaPoista
  4. Tässäpä onkin mukava vaihtoehto joululohen tarjolle tuomiseen.
    Voisi tarjoilla vaikkapa pienenä yöpalana kinkusta kieltäytyvälle jouluvieraalle.

    VastaaPoista
  5. Meil on tuota tänään:) Kiitos ohjeesta! Vesi kielellä sitä ollaan täälläkin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  6. Unelma, minä ajattelin tämän tehdä. En ole itsekään mikään suuri kinkun ystävä, aattona otan priiskauksen imelletyn perunalaatikon kanssa, jota teen hämäläiselle miehelleni, mutta muuten vain kalat maistuvat. Olisi maistunut kyllä savukalkkuna suoraan tietyltä tilalta, mutta unohdimme tehdä tilauksen KAKSI kuukautta ennen...Meri & co tulevat vasta ekanan joulupäivänä ja voisin tehdä tämän sen päivän ruokailuuun. Ei me kahdestaan kaikesta selvitä, sillä ei aiota syödä 'kystä kyllin'.

    VastaaPoista
  7. Elmiira, eipä kestä! Hyvänen aika mitä herkkua. Minulla on...en taida nyt sanoakaan, kun teillä on niinkuin linnan keittiöstä;-)

    VastaaPoista
  8. Tuttu lohiohje on, päässyt vaan tässä unohtumaan. Joskus aikaisemmin tein lohipiirakkaa juuri samalla ohjeella. Tuoretta tilliä ehdottomasti piirakkaan. Ehkä nyt taas otan vinkistä vaarin (kuin muori iltapäivätansseista, hih!) ja kääräisen joululohen ylimääräiset lehtitaikinaan. Lohi kun kuuluu joulupöytään, mutta sitä aina on vähän liikaa...

    VastaaPoista
  9. Anja, minä en ole tehnyt, mutta olen saanut nauttia tätä herkkua muiden tekemänä. Nyt on aika minun tarttua voitaikinaan;-)

    Meillä on merisiika ykkönen ja sitten lohi. Joudumme täällä Keski-Suomessa tilaamaan siian kaksi kuukautta ennen joulua, että sitä saamme! Kotopitäjässä moista ei tarvinnut miettiä ollenkaan. Molemmat Lumimies graavaa. Sitten minä teen vielä valkosipuliyrttisilakoita ja mätiä pitää myös olla. Ja nyt tulee tämä vielä...Anja, olen lukenut, että lohi on erittäin terveellistä koirille. Kun grillaamme lohta, Olgalle tulee oma pyrstö, johon emme ripota sitruunapippuria kuten omaamme. Koiratkin tarvitsevat omegoita. Tartutaan taikinaan!

    VastaaPoista
  10. Leena,tuota tulisin heti syömään luoksesi;D Nyt tuli kyllä nälkä! Lohi on täällä sen verran kallista,että sitä tulee ostettua vain harvoin:-(

    VastaaPoista
  11. Jael, ja minä kun juuri ajattelin, että sinä opettelisit tekemämään tätä, jos vaikka...;-)

    Maksaa se lohi täälläkin. Ostin kerran eräästä tunnetusta kauppaketjusta, jossa se on about 10 euroa kilo halvempaa kuin muualla, mutta sitä ei sitten syönyt Hänen Majesteettinsakaan...Me syödään viikolla vähän mitä sattuu, tai minä, sillä onhan Lumimiehellä työpaikkalounaat, mutta viikonloppuna ja juhlina etenkin pitää olla laatua.

    VastaaPoista
  12. Leena; kyllä Simo syö lohta mielellään. Tänään paistoin uunilohta ja hyvin pojalle maistui. Jouluksi ostin graavilohta valmiina. Omegat on hyvä juttu koiran turkille, joskus annan ruokakuppiin myös Herbafelinen.

    VastaaPoista
  13. Anja, hyvä juttu. Omegat meidät kaikki tiellä pitää, myös koiraystävämme. Me olemme myös graavilohen ystäviä ja laitamme aatoksi myös merisiikaa graaviin. Lumimies on näissä kalajutuissa aika mestari.Joskus kaipaan kotipitäjääni meren rannalle, jossa ei tarivnnut merisiikaa tilata kaksi kuukautta ennen tarvetta...

    VastaaPoista