maanantai 3. tammikuuta 2011

Elif Shafak: Rakkauden aikakirja

En ole kristitty, juutalainen enkä muslimi, en hindu, buddhalainen, suufi enkä zen. En ole yhdestäkään uskonnosta tai kulttuurijärjestelmästä. En ole idästä enkä lännestä…

Paikkani on paikaton, jäljettömyyden jälki.

Gummeruksella on suloinen tapa muistaa jouluyllätyksellä! Viime vuonna tuli postissa ihan pyytämättä Siilin eleganssi, josta kovasti nautinkin ja joka oli myös vuoden kommentoiduin kirja. Tänä vuonna sain Elif Shafakin Rakkauden aikakirjan (The Forty Rules of Love, Gummerus 2010, suomennos Maria Erämaja), joka oli Turkin myydyin kirja vuonna 2009. Eikä suotta! Kirja, jolla aloitin kirjablogini oli Amin Maaloufin Samarkand, jolloin sain todella järisyttävän viehtymyksen historialliseen seikkailuun itämaisin maustein. Tulin äärimmilleen hemmotelluksi mainitussa lajissa Kirjan kansassa, joka vei lukijaa huikealla tasolla juutalaisen kirjoituskokoelman, haggadan matkassa Sarajevosta Venetsiaan ja Sevillaan eri aikatasoissa. Ja sitten Elävältä haudatut, jossa olemme Afganistanissa tarinassa, joka on rankin ja kaunein, mitä olen koskaan lukenut. Ja nyt pääsee ääneen Elif Shafak, Turkin suosituin, monesti palkittu naiskirjailija, kosmopoliitti ja kirjailijoiden sananvapauden puolustaja. Selvimmin edellä mainituista Shafakin tuotannossa tulee esille länsimaisen ja itämaisen kertomaperinteen yhdistäminen, joka voi osalle lukijoista tuoda kirjaan hieman helpotusta säilyttäen kuitenkin idän mystiikan.

Ennemmin tai myöhemmin meidän oli määrä kohdata. Ja kun tapaisimme, saisin tietää, miksi hänen lempeät pähkinänruskeat silmänsä olivat alituiseen murheelliset ja kuinka minut murhattaisiin eräänä alkukevään yönä.


Kirja kulkee äärettömän taitavasti kahdessa aikatasossa ja kulttuurissa. Vuosisatojen yhdistyminen tapahtuu, kun kotirouva Ella Rubinstein vuonna 2008 Northamptonissa alkaa tehdä kotona työtä kirjallisuusagentuurille ja lukee Aziz Zaharan käsikirjoitusta Suloinen rienaus. Sulavasti olemme milloin 1200 –luvun Turkissa, milloin nykyajan Yhdysvalloissa. Ja miten merkillistä: Tarina kirjan vahvasta päähenkilöstä Shamista alkaa Majatalosta Samarkandin ulkopuolella maaliskuussa 1242…En voinut olla tuntematta outoja väristyksiä…


Älä kulje virran mukana. Ole virta.

Kontrasti on aina erinomainen tehokeino ja kun sitä käytetään tyylillä, ei alleviivaten, se toimii. Tässä kirjassa Ella Rubinstein, kolmen lapsen kotiäiti versus 1200-luvun Turkki. Miellyttävä, tavallinen Ella, joka pitää ruoanlaitosta poikkeuksellisen paljon. Hän jopa kokee herkullisen aterian valmistamisen paitsi ilahduttavaksi ja tyydyttäväksi myös oudon sensuelliksi tapahtumaksi. Mieleen tulee eittämättä maagisrealistinen Laura Esquivelin teos Pöytään ja vuoteeseen, jossa myös ruoanvalmistus toimi sanattomana viestinä, kätkettynä kaipuuna…Ellan päivän menyy voi olla: Simpukkakeittoa sahramilla, kookoksella ja appelsiinilla höystettynä/ Viiden juuston sieni-yrttiuunipastaa/ Rosmariinissa haudutettua vasikankylkeä viinietikan ja paahdettujen valkosipulien kera/ Limetissä huuhdottuja vihreitä papuja ja kukkakaalisalaattia. Aterioiden taso ei putoa senkään jälkeen, kun Ella saa päähänsä ottaa yhteyttä Suloisen rienauksen kirjoittajaan Aziziin. Moni asia muuttuu, mutta eivät ateriat. Ella on vuosien myötä alistunut keskiluokkaiseen elämäänsä, jossa häntäheikkiaviomies Davidilla on suhde toisensa jälkeen. Ella on hiljaa, eikä halua aiheuttaa myrskyä, joka kaataisi kodin. Vaieten hän jatkaa ruokien valmistusta ja yhä kiihtyvää sähköpostikirjeenvaihtoa Azizin kanssa, kunnes tapahtuu väistämätön ja Ellasta tulee virta. Tällöinkin hän kertoo tapahtumasta perheelleen laatien loistavan aterian, vaikka ei olekaan sitä itse nauttimassa, vaan jo aivan muualla. Kirjat joissa aterioilla on symboliarvo ovat jo sinänsä mystiikkaa, mutta


…sitä äiti ja lapsenpäästäjä eivät tienneet, ettei lapsia ollut yksi vaan kolme. Kaikki olivat poikia. Veljeni olivat ryhtyneet sotaan äidin sisällä. Yksi kolmosista oli kuristanut toisen veljistään napanuorallaan, ja kuin kostaakseen kuollut vauva oli tukkinut kulkureitin ja esti siten muita tulemasta ulos…

Idän 1200-luvun mystiikka ja uskonnolliset ristiriidat ovat kulisseina kahden miehen Shams-i Tabrizin, kiertävän dervissin ja kuuluisan islamilaisen oppineen Jalaladdin Rumin ystävyydelle, sen ensimmäisestä näytöksestä viimeiseen. Rumia pidettiin kaikkien muslimien esikuvana, mutta Shamsin sielukumppanuuden myötä Rumi muuttui valtavirran edustajasta vannoutuneeksi mystikoksi, runoilijaksi ja rakkauden puolestapuhujaksi:

Ulkopuolelle suuntautuneen jihadin sijaan – jota luonnehdittiin sodaksi vääräuskoisia vastaan ja jota monet toteuttivat noina päivinä samoin kuin nykyäänkin – Rumi kannatti sisäistä jihadia, jossa päämääränä on taistella ihmisen omaa egoa, nafsia, vastaan ja lopulta voittaa se.

Rakkauden aikakirjaa suosittelen kaikille, joita kiinnostaa idän ja lännen vuorovaikutus, mystiikka ja ikiaikainen tieto, että rakkauden iloa seuraa väistämättä aina suru: ”Missä on rakkautta, siellä on oleva sydänsuru.” Tämä on myös kirja heille, joita kiinnostaa historia ja uskontojen väliset ristiriidat. Tämä on kirja kaikille, jotka innoittuvat tarinoista, yllätyksistä, runoudesta ja vaikka siitä, miten meissä jokaisessa asuu virta, joka vain odottaa padon murtumista.

Minun on todettava, että tämä kirja, jonka luvut ovat Maa, Vesi, Tuuli, Tuli ja Tyhjyys on Täydellinen Kirja. Kirjan kaikki kertojat, Ella, Shams, Kerra, Juomari Suleiman, Sultan Valad, Rumi, Portto Aavikkoruusu…kaikki he veivät minua niin, että muusta en tiennyt, muuta en kaivannut. Ehkä minun sydämeeni jäi nyt pysyvä arpi, jolla on tämän kirjan muoto…

’Ole sinä minulle dost, niin minä olen sinulle kismet’, kuiskivat puut minulle yön puutarhassa, jossa lumen valkeudessa ruusut alkoivat kukkia kun…


Silkkiä ei synny ilman silkkiäistoukan kuolemaa.

*****

Tästä kirjasta ovat kertoneet lukukokemuksiaan ainakin Villasukka kirjahyllyssä Irene  Ankin kirjablogi Susa, AlluMari A, RiinaJoana, Paula, AmmaAnni M ja Elma Ilona.

40 kommenttia:

  1. Kivasti Gummerus sinua muistaa:-) Taas kirja,jota tekee mieli lukea,joten kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
  2. Jael, eikö vain. Arvaappa, olitko mielessäni kun tätä luin. Tämä kirja on ehkä teillä jo käännettynä tai tilaa netistä englanninkielisenä.

    VastaaPoista
  3. Tämä vaikuttaa kirjalta, josta pitäisin. Pidän yleensä kaikista kirjoista, joissa idän ja lännen kerronta- ja kulttuuriperintö yhdistyvät (poikkeuksena vain tuo Elävältä haudatut, en vieläkään ymmärrä itseäni!!). Se, että kirjailija on turkkilainen nainen on vain plussaa. Mitä luulet, voisiko tämä olla hyvä pääsiäiskirja? Haluaisin lukea kirjan sellaisena ajankohtana, jolloin ei ole kiirettä.

    VastaaPoista
  4. Lumiomena, tämä on juuri sinun pääsiäiskirjasi;-) Tämä on lempeämpi kuin Elävältä haudatut ja sisältää jotain Kirjan kansasta ja Samarkandista. Minusta on tulossa hirveän itäinen, joten taidan seuraavaksi mennä Meksikoon...Pidän sekä mystiikasta että maagisesta realismista.

    Oikein odotan, että luet tämän kirjan, sillä...

    VastaaPoista
  5. Kiinnostava kirja, aloin heti etsiä sitä, mutta ei ole vielä käännetty saksaksi.

    VastaaPoista
  6. Luen kyllä :) Ja arvaa mitä? Minäkin taidan pian liikkua latinalaisessa Amerikassa. Ensin kuitenkin yksi sinun jo lukemasi kirja, sitten brittihistoriaa ja sen jälkeen länteen. Ihanaa tämä kirjallinen matkailu! Ja avartavaa. :)

    VastaaPoista
  7. Voi mikä ihana kirja!! Täytyy katsoa heti, onko kirjastosta millaiset jonot tämän kirjan suhteen!

    VastaaPoista
  8. Allu, tilaa Suomesta!

    Lumiomena, ja minä luen toivottavasti pääsiäisenä sinun suositustasi, sillä ehkä olet jo tajunnut, että olin joulun 'muualla'.

    Well...taidamme olla samassa maassakin. Mutta minä luen ennen matkaani erään kirjan, jonka olen aina halunnut lukea. Se kuului Ilsen toivomaan kirjalliseen savuun eli vastaan yhteen niistä. Kirjoitan sen sitten blogitaivaalleni savukirjaimin, josta Ilse saa uutta innoitusta.

    Susa, tämä kirja ilmestyy muistaakseni 11. tammikuuta suomennettuna, joten jos varaat nyt, saat varmasti pian.

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen..
    Jo kansikin kutsuu..
    ONhan tässä aikaa..=)

    VastaaPoista
  10. Hanne, älä ota paineeksi, vaan anutinnoksi. Luet tämän sitten suvella...Hyvin kaunis kansi. Pidän noiden värien salatusta liitosta.

    VastaaPoista
  11. Leena, minä EN ole Kroisos. Akateeminen ottaa YHDEN kirjan lähetyskuluista 30 euroa!!!

    VastaaPoista
  12. Allu, se on aika iso summa pelkistä lähetyskuluista. Ehkä voit sitten täydentää kirjastoasi, kun tulet varmaan taas suvella Suomeen. Eräät ulkusuomalaiset pyytävät minulta kirjasuosituslistan ennen Suomen matkaansa;-)

    VastaaPoista
  13. Savumerkkejä odotellessa... :)

    Kyllä, tämä sama kirja minulla on keittiön pöydällä odottamassa. Siksi en lukenut arviotasi vaan palaan asiaan myöhemmin.

    Hyvää viikkoa sinulle, Leena!

    VastaaPoista
  14. Ilse, siinä sun savumerkkilistalla oli yksi, jota olin aikonut jo kauan...Nautin niin paljon, että on pakko löytää se kirja sidottuna, kun nyt se on vain nidottuna. Sinä tietty vaihdat kanssani, sillä sullehan minä tätä teen;-)

    Jestas, kuinka jännittävää! Muistathan sitten kuitenkin palata kommentoimaan myös tänne. Eikö meillä Roihuavilla Soihduilla ole semmoinen kirjoittamaton normi, kysy vaikka Lumiomenalta. Ja minä tulen tietty lukemaan hengitys salpautuneena, miten sinä koit Rakkauden aikakirjan.Jos jo vuoden alku on näin tasokas, niin mitä tästä tuleekaan...

    VastaaPoista
  15. Tämä kirja on ehdottomasti luettava. Niin houkuttelevaksi esittelysi sen teki - ja toisaalta pidän kovasti turkkilaisen Yassar Kemalin kirjoista, joissa arvelen olevan samaa idän mystiikkaa ja - rakkautta. Jess, tämän haluan lukea ehdottomasti.

    VastaaPoista
  16. Anja, tämä kirja vie sinua varmasti. Ja tässä on mystiikkaa ja rakkautta sekä vielä se jännä tarina, miten kotirouva Ella Rubinstein tähän liittyy. Kirja on myynnissä 11.1. alkaen.

    VastaaPoista
  17. Tämä kirja on muhinut mielessäni siitä pitäen kun siitä kuulin -ja nyt esittelysi sientöimänä kävin juuri nettikirjakaupassa tilaamassa sen itselleni :-) Voisihan sen lainata kirjastostakin mutta haluan olla sekä hengessä että myös taloudellisesti mukana tämän rohkean turkittaren kirjailijauraa tukemassa.
    (Harvinaista muuten että ostan kirjan näin sikana säkissä, yleensä ostan vain sellaisia jotka olen jo lukenut ja haluan omistaa. Mutta tämä on ihan pakko saada omaan hyllyyn jo ulkokirjallisista syistä.)

    VastaaPoista
  18. Virvatuli, minä en näe, että voisit tähän kirjaan pettyä. Olin aivan ällikällä lyöty, kun heti vuoden alussa tuli näin vaikuttava teos. Olen täysin myyty!

    Omani hain juuri tänään pois lainasta eräältä rouvalta, joka lukee paljon, mutta otti tämän vähän tyrkytettynä, kun ei ollut kuulemma ihan hänen kuuloistaan. No, tänään hän sanoi, että ei olisi ikinä uskonut, että tällainen aihe alkaa häntä viedä.

    Minä taas olen kiinnostunut juuri naisten asemasta islamilaisissa maissa ja toki kaikkialla. Tämä teos myös huomattavassti laajentaa käsitystä islamista eli mitä se voisi olla, jos...ja toki mukana on suuria tunteita ja draamaa. Mutta yleislausumani tästä kirjasta on vaikuttava, yllättävä, herkän tyylikäs.

    Minulla tulee tätä yksi kappale kirja-arvontaani, joka on samalla sekä blogini 2-vuotissynttäriarvonta että ystävänpäivä, sillä aloitin 14.2.2009. Onneksi et jättänyt arvonnan varaan;-)

    Virvatuli, on rohkeaa minulta sanoa, mutta uskon tämän kirjan näkyvän vuoden lopussa parhaiden listani kärjessä.

    Minäkin haluan tukea Elif Shafakia!

    Lukunautintoa sinulle, Virvatuli♥

    VastaaPoista
  19. Sain juuri Rakkauden Aikakirjan luettua. Olit Leena ihan oikeassa: En pettynyt! Tv. Virvatuli alias Elma Ilona (perustin oman kirjablogin, kun nykyään luen niin paljon).

    VastaaPoista
  20. Elma Ilona, kiva, että pidit. Moni ystäväni lukee tätä juuri nyt. Ja yhden ostan lahjaksi blogiystävälle ja lähetän kauas...

    Jestas, nyt mä sekoon näiden osoitteiden kanssa...Juuri opin sinut muistamaan Virvatulena, joka on hieno nimi. Miksi kaikki yhtäkkiä vaihtavat...

    VastaaPoista
  21. Kuulostaapa kiehtovalta! Täytyypä lukea, kunhan kirja palautuu kotikirjastoomme joltain toiselta lainaajalta -- toivottavasti pian!

    VastaaPoista
  22. Pienen mökin emäntä, tämä on todellakin yksi vuoden kohokohtia. Ja niitä tuli kaksi heti alkuvuoteen kun tuli myös tuo Kabbalisti. Ostin molemmat myös Helsingissä uskontotieteitä opiskelevalle tyttärelleni.

    Tällä hetkellä KAIKKI ystäväni lukevat Rakkauden aikakirjaa;-)

    VastaaPoista
  23. Olen niin iloinen kun leena suosittelit "Rakkauden aikakirjaa".
    Itse en ehkä olisi löytänyt sitä, vaikka sen ulkoinen visuaalisuus onkin viehättävä...

    Minusta tuntuu, että tämä kirja oli juuri oikea "raamattu", juuri oikeaan aikaan minulle.
    Niin monia kysymyksiäni, pohtimisiani sai vastauksen.
    Kirja vaikutti vahvasti fyysisesti sekä psyykkisesti minuun, avaten sydäntäni, ymmärrystäni, lukkojani..

    oikeasti ajattelin, että haluan olla suufi, vaikka minun ei tarvitse olla mikään, olen jo!
    Etsimällä en löydä mutta jos en etsi en löydä..Minussa on jo kaikki..

    Uskon ja haluan uskoa, että jumala on ihmisessä, jokaisen ihmisen sydämessä..mutta Hän ei väkisin , pakottamalla tule valoksi, rakkaudeksi, jollei ihminen itse valitse Häntä, kutsu Häntä itseensä..

    Ymmärrän vielä paremmin, miksi kannattaa kuolla, ennenkuin kuolee..
    kadottaa itsensä, jotta löytäisi itsensä..

    Oi kuinka ihana voi kirja ollakkaan..
    en varmaan voi lukea vähään aikaan mitään muuta kirjaa sillä olen tuo kirja, haluan olla, hetken..

    Kutsu, hillitön halu Jumalan luoksen, nousi tuon kirjan myötä minussa..

    kiitos leena!

    VastaaPoista
  24. Hanne, ihanaa, että tämä kirja antoi sinulle niin paljon♥

    Pitää särkyä tullakseen ehjäksi. Uskon, että moni vahvistuisi tämän kirjan myötä.

    Suufilaisuus vaikuttaa täydelliseltä. Minä luin tämän sekä Kabbalistin melkein peräkkäin ja molemmat vaikuttivat suuresti.

    Ole hyvä! Ihan Sinulle♥

    VastaaPoista
  25. Vieläkin mietin ja olen siinä kirjassa..
    Nyt luen perhosta ja varauksessa ovat Ailan "Tämä täyteys...ja kaabalisti...

    Sun syy =)
    että minusta on tulleut tällainen lukutoukka, eikun perhonen=)
    Kiitti sulle::

    VastaaPoista
  26. Hanne, mistä kaikesta sinä vielä minua syytätkään (lue: kiitätkään) ennen kuin aurinko on laskenut!

    Eipä kestä! Ole hyvä ja nauti siitä KAIKESTA;-)

    VastaaPoista
  27. Harvemmin tartun näihin järkäle-kirjoihin, minä hidaslukuinen. Onneksi tartuin tähän. Aivan unohtumaton lukuelämys! Se vei ja piti pihdeissään! Ja todella nautin joka rivistä! Minustakin ihana kirja.
    Marjatta13

    PS. Kabbalistiin en ole vielä uskaltanut tarttua!?

    VastaaPoista
  28. Marjatta, todella mukavaa, että kirjalla oli sinulle antia.

    Voisitkohan lukea Bolšoin perhosen välillä. Se muuttaisi tunnelmia vahvasti. ja sitten sinulla onkin jo Meriharkat -aika tai ellei, niin vaikka Kabbalisti. Muuten, se Axel Munthe - tie Caprin huvilalle, joko sen luit? Siihen aivan rakastut, kuten perhoseenkin!

    VastaaPoista
  29. Kiitos Leena vinkeistä!
    Nuo ovatkin kirjoja, joihin voisin seuraavaksi tarttua.
    Nyt vietän aikaa Caprin huikeissa maisemissa hurmaavan ristiriitaisen Axelin seurassa! No, eihän Axeliin voi olla rakastumatta...!
    Marjatta13

    PS. Mitä puutarha ihanuuksia onkaan tulossa!

    VastaaPoista
  30. Marjatta, annoin axelille anteeksi kaikki hänen vikansa, koska hän piti niin paljon eläimistä. Ihmettelen, miten hän kuitenkin jaksoi niin pitkään vaikeista sairauksistaan huolimatta.

    Ihania kirjoja tulossa, kun vain ehtisin tehdä.

    Vieras lähti la, hän heräsi joka aamu klo 5! Me sitten yritimme nukkua unirästejä pois ja nyt on satanut lunta koko yön, joten kiiruhdan pihalle. Yhtään kirjaa ei vielä valmiina...

    Mukavaa viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  31. Olin vaikuttunut todella, yksi mieleenpainuneimpia lukukokemuksia on takana. Tuntuu että joku on muuttunut, minussa tai muualla.
    Kahdella aikatasolla liikkuminen voi olla rasittavaa, tässä se toimi todella hienosti. Aiemmin muistan vain Labyrintin jossa se olisi todella toiminut. Sisäkkäistarinana,rikkaalla kielellä kerrottu Rakkauden aikakirja kulki sujuvasti yli vuosisatojen, ihmissuhteiden, mielen ja kulttuurien. Se pisti miettimään, mitä rakkaus todella on. Onko meillä siihen oikeus, mahdollisuus.. Tarvitsemmmeko siihen luvan ja jos niin keneltä? Vastakkain asettelu idän ja lännen välillä toimi, siirryin mielenmaisemassa sujuvasti hetkestä toiseen. En vain lukenut, elin kirjan tarinaa, mystiikka vei mukanaan. Kiitos Bestis tästä elämyksestä!

    VastaaPoista
  32. Anne, minäkään en ole tämän jälkeen enää sama.

    Tiedän jo, miten tulen tätä kirjaa kommentoimaan kolmella sanalla: I have a dream...

    Tämän päivän Hesarissa on juttua 14 vuotiaasta itsemurhapommien kantajasta, joka JÄI HENKIIN. Hän kertoo, että ääri-islmaistit, tässä tapauksessa Taleban on määrännyt myös suufilaiset tapettaviksi vääräuskoisina ja tämä kirjahan kertoo suufilaisuudesta, joka on siis kuin yö ja päivä sille islaminuskolle, jonka me tiedämme, josta joka päivä luemme.

    Minä pidin myös siitä, että 'älä ajalehdi virran mukana, vaan ole itse virta.'

    Ole hyvä vain! En olisi voinut olla tätä kokemusta kanssasi jakamatta.

    VastaaPoista
  33. Hei Leena!

    Tämä kirja sattui tänään silmiini kirjaston palautetut-hyllystä. Ilman tätä blogitekstiä (ja muitakin tästä kirjasta kirjoitettuja kiittäviä arvioita, mutta tämä on ehdottomasti koukuttavin) en olisi koskaan tullut kirjaan tarttuneeksi itse - jo pelkkä nimi olisi saanut minut vetäytymään pois. Mutta tänään siis tosiaan tuo kirja lähti matkaani ja jääkin nyt odottamaan lukuvuoroaan Kjell Westön ja Muriel Burberyn jälkeen.

    VastaaPoista
  34. Riina, lueppa noita kommentteja.

    Tämä on sitten hyvin erilaista kuin Burbery, josta pidän myös kovasti. Ainakin pidin Siilin eleganssista. Kulinaristin kuolema odottaa edelleenkin.

    Anna kirjalle aikaa. Minusta on hankalaa, jos tämän kirjan lukee esimerkiksi kiireen keskellä pätkissä.


    Jännättivää nähdä, mitä sinä pidät! Onhan blogisi nimessä Riinan 'jotain'. En löydä blogeja, joissa ei henkilön nimeä. Käyn nyt sulla ja klikkaan tuosta kuvasta...Etunimi jää mieleen.

    VastaaPoista
  35. Itse asiassa vaihdoin nyt blogini nimen muotoon Riinan lukuisat kissanpäivät. Varmasti helpottaa muidenkin kuin sinun suunnistuksia tulevaisuudessa. :)

    VastaaPoista
  36. Oi kiitos! Nyt minun kai pitää se uudestaan laittaa blogiluettelooni.

    Ehdottomasti auttaa! Etunimet muistaa, mutta ei hirveän taiteellisia nimiä, jotka voivat olla omistajalleen rakkaita, mutta eivät sano mitään muille.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  37. Sain luettua tämän alkukangertelun jälkeen. Onneksi. Pidin kirjasta lopulta paljon, sen kahdesta tasosta ja idän ja lännen kohtaamisesta. Mielenkiintoiseksi kirjan teki erilaiset kertojaminät, ratkaisu, joka toimi tässä kirjassa hyvin.

    Ihanaa viikonloppua, Leena !

    VastaaPoista
  38. Petriina, hyvä sinä! Myönnän, että tämä ei ehkä ole ihan tavallinen 'tapaus', mutta siksi minä olinkin niin myyty. Kuvittele, jos se olisikin näin...kaikki olisi toisin. En silti lukenut tätä kauhean uskonnollisena, mitä en kovasti ole, vaan humanistina, joka toivoo maailmaan rauha ja suurimat sodat käydään tänäkin päivänä uskontojen takia.


    Kiva kun kerroit: Kiitos!

    Mukavaa viionlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  39. "…kaikki he veivät minua niin, että muusta en tiennyt, muuta en kaivannut." Lauseesi kuvaa hyvin minunkin lukutunnelmiani. Vaikka yleensä luen useampaa kirjaa yhtä aikaa en kaivannut mitään muuta tämän rinnalle ja muut saivatkin odottaa. Edes tarinan verkkaisuus ei ärsyttänyt, vaan nautin siitäkin.

    VastaaPoista
  40. Villasukka kirjahyllyssä, minullakin voi olla menossa rinnakkain kolmekin täysin erilaista kirjaa. Rakkauden aikakirjan kanssa ei muuta 'mahtunut'. Verkkaisuus on joskus suuri etu. Luen nyt Vieraan lasta ja tähänkään ei muuta nyt mahdu. Huomaan myös lukevani hitaasti eli nautiskelen häpeämättömästi;-)

    VastaaPoista