keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

PERINNÖN VARJO

2.3.1934

Catherine-rakkaani,


miten voisin löytää sanat, joilla pyytää anteeksiantoasi? Sellaisia ei ole. Ajatus siitä että olit aamulla lähdössä mennäksesi…


Häpeän suuresti. En voinut sinä iltana nukkua, sillä tiesin menettäväni sinut. Lopulta nousin ja kävelin talolta mökille. Tiesin ettei ovi ollut koskaan lukossa, ja että…


Voi Catherine, minä anon anteeksiantoasi. Jos olet raskaana, minä rukoilen että tulet vaimokseni.

Alex

Mary Higgins Clarkin kirja Perinnön varjo (The Shadow of Your Smile, Tammi 2011, suomennos Henna Kaarakainen) kietoutuu mystisellä tavalla kolmen naisen kohtaloon, kolmeen naiseen, jotka ovat vahvasti vaikuttaneet toisiinsa, mutta eläneet erillään ja osittain toisistaan tietämättöminä. Lastenlääkäri Monica Farrellin saadessa kutsun tulla todistamaan erään nunnan autuaaksijulistamista, koska tämän rukous on täysin parantanut lapsen, jolle Monica on tehnyt diagnoosin parantumattomasta ja kuolemaan johtavasta sairaudesta, hän ei tiedä, kuka on sisar Catherine. Ja kun yli kahdeksankymmentävuotias Olivia Morrow saa kuulla omalta lääkäriltään kardiologi Clayton Hadleylta kuolevansa kahden viikon sisällä, hän kantaa sisällään ja tavaroissaan salaisuutta, joka pakottaa hänet nopeasti löytämään Monica Farrellin ennen kuin on liian myöhäistä.


Tästä alusta jo huomaamme, että Murhakuningatar Clarkin, pelkästään Yhdysvalloissa yli kahdeksankymmentä miljoonaa kirjaa myyneen kirjailijan palikat ovat kasassa ja jännittävä näytös voi alkaa. Jo kirjan kohtalokas kansi sekä erittäin kaunis alkuperäinen nimi The Shadow of Your Smile antavat odottaa parasta Clarkia, mutta siihen emme aivan yllä, sillä liikkeellä oleva ’liikaa miehitystä’ –virus on tarttunut myös Clarkiin, mutta toivottavasti vain hetkellisesti. Kirjan perusrakenne kantaa täydellisesti, mutta tarjoaa aivan liikaa henkilöitä, jotka häiritsevät keskittymistä edellä mainittuihin päähenkilöihin, jotka kaikki ovat kovasti kiinnostavia. On aivan turhaa tuoda mukaan Monican entinen poikaystävä, lakimies Scott Alterman ja myös Gannon säätiö olisi voitu korvata vaikka yhdellä kiinnostavalla, mutta todella pahan luonteen omaavalla psykopaatilla. Hädin tuskin pysyin mukana, kuka kuului säätiöön, joka ryhtyi vastustamaan Olivia Morrowin hanketta tavata Monica. Piti aina välillä palata luku tai kaksi takaisin ja tarkistaa, kuuluuko juuri Olivian lääkäri säätiöön tai mikä rooli on lutkamaisella Pamelalla tässä kokoonpanossa tai kuka olikaan Doug Langdon…

Kaikesta huolimatta, kun säätiön jäseniä tarkastelee jälkikäteen, he alkavat erottua toisistaan ja onneksi yksi heistä, Peter, on aivan eri maata kuin muu sakki, vaikka onkin säätiön johtajan veli. Siis en kerro, miksi näin piti olla, mutta se selviää kirjasta, minä en dekkarien juonia paljasta. Sen sijaan kirjassa on pienissä mutta tärkeissä sivurooleissa ei niinkään vähäisiä henkilöitä, jotka siihen ehdottomasti kuuluvat ja saavat armon jopa minulta. He ovat Greg Gannonin iäkäs sihteeri Esther Chambers ja Morrowin siivooja Sophie Rukowski. Kummallekin on annettu varsin ratkaiseva osuus tapahtumiin kuin myös Monican vastaanottoapulaiselle Nanille ja tämän eläkkeellä olevalle rikospoliisiystävälle.


Murhia tapahtuu ja on erittäin vaikea ensin ymmärtää, mitä ihmeen tekemistä Monican yhden lapsipotilaan äidin, Renéen, tekemisillä on teoksen tapahtumien kuluessa, mutta kärsivällinen lukija saa siihenkin kyllä tyydyttävän vastauksen.

Kaikella kunnioituksella Clarkia kohtaan, jota olen alkanut arvostaa vasta muutama vuosi sitten, mutta suosikkiini Kodin suojassa tämä ei yllä, tavoittaa kyllä Missä olet nyt?, mutta jää jälkeen kirjasta Murha Sydämellä. Tämä on vain osoitus siitä, että kuuluisilla ja menestyneilläkin kirjailijoilla on välityönsä tai pieni uupumus tai että jokin tässä kirjassa ei vain täysillä vienyt minua, mutta jollekin toiselle tämä voikin olla se kaikkien aikojen paras Clark. Kirjan naisroolituksesta en valita yhtään! Mihinkään ei kuitenkaan tarvita niin paljoa miehiä kuin nyt on tässä kirjassa...

Kun Olivia Morrow heräsi tiistaiaamuna, hänestä tuntui kuin valtaosa hänen jäljellä olevasta energiastaan olisi kadonnut hänen nukkuessaan. Jostakin syystä hänen mieleensä muistui elävästi kohtaus Pikku naisia –kirjasta, jota hän oli rakastanut teini-iässä. Yhdeksäntoistavuotias Beth, joka on kuolemassa tuberkuloosiin, kertoo vanhemmalle siskolleen tietävänsä ettei hän enää parane, että on laskuveden aika.


Minunkin elämässäni on laskuveden aika, Olivia ajatteli. Jos Clay on oikeassa, ja minun kehoni kertoo että on, minulla on alle viikko elinaikaa.


Mitä minun pitäisi tehdä?


Olivia Morrow tekee parhaansa ja lopultakin hän vielä kuolleenakin on ratkaisija. Hän joka rakasti miestä, joka näki vain Catherinen, joka näki vain Jumalan…

Surullisena seuraavat Alexander Gannonin silmät suuresta seinällä roikkuvasta muotokuvasta niin perillistensä touhuja, kuin aikalaistensa aatoksia ja kaipauksia, mutta etenkin omaa mennyttä, yksinäistä elämäänsä, jonka ainoa tähti oli ollut Catherine.

*****

Tämän kirjan on lisäkseni lukenut ainakin Aino.

6 kommenttia:

  1. Uuuh, mä en voi tarttua enää Clarkiin. Liian pelottavaa. Olen syöttänyt itseni liiaksi pelottavaa tekstiä. Vältän Clarkia ja Kingiä, Koontzia yms. Yliannostus.

    VastaaPoista
  2. Mari, minä olen uskaltanut lukea vain yhden Kingin, mutta Clark on häneen verratuna lempeä isoäiti;-)

    VastaaPoista
  3. Samaa tuumin kuin Leena, että Clark on Kingiin tai Koonziin tosiaankin lempeä isoäiti ;)

    Minä luin vielä vuosia sitten ahneesti Clarkin kirjoja, mutta nyt on omassa hyllyssä jopa pari lukematonta. Täytyisipä tarttua jompaan kumpaan niistä kesälukemisena lomalla!

    VastaaPoista
  4. Susa, minä oikeasti pelkäänn Kingin kirjoja;-) Vahingossa luin yhden...

    Minulle Clark on tullut vasta muutama vuosi sitten ja olin positiivisemmin yllättynyt kuin olisin voinut uskoakaan.

    Ei tämänkään kirjan miehitys ole mitään verrattuna eräisiin jännitysjärkäleisiin, mutta minä vertasinkin Murhakuningattaren uutuutta hänen aikaisempiinsa.

    Luojalle kiitos nyt Clarkista!, sillä tämä oli tilaustyö tilanteeseen, jossa en päässyt eteenpäin.

    Clarkia on kevyt ja yleensä varsin helppo lukea ja kuitenkin hän osaa myös yllättää juonikuvioillaan eli mitä sopivinta suvilukemista.

    VastaaPoista
  5. Luin juuri äsken tämän dekkarin ja kyllähän se luki (postausta blogissani). Itselleni ehdoton Clarkin klassikko on Kylmä kehto, joka on jättänyt lähtemättömät jäljet lukumuistiin.
    Minulla on se tunne, että kun kirjoja aletaan "suoltaa" niin niihin auttamatta tulee tehtailun maku. Clarkin kirjoista pidän myös Tyttöni Sunday -kirjasta, joka toi mieleeni Christien Tommy ja Tuppence -tarinat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Clark toki tuntuu kuin tehtailevan ja onhan hänellä melkoinen avustajajoukko näitä kirjoja tehdessään, mutta sltikin taso vaihtelee: Osa on todella jänniä, osa vähemmän.

      Tommy ja Tuppence eivät olleet ihan mun juttu...Taidan tykätä vähän kovemmista.

      P.D.Jamesin alkupään romaanit ovat loistavia. Kokeile vaikka Totuus ja toiveet.

      Poista