torstai 21. heinäkuuta 2011

MERIANTURAA PINAATTIPAISTOKSELLA


Tämä rosmariinilla maustettu meriantura on Mysi Lahtisen resepti, joka on julkaistu Glorian Ruoka & Viini –lehdessä no 4. Ehkä kohtaan merianturan Jyväskylässä sateenkaaren tuolla puolen, joten ajattelimme soveltaa tätä kampelaan, omaan suosikkikalaani.

Ennen hurmaavaa reseptiä muutama ote yllä mainitun lehden Anna-Maija Tantun jutusta Tosia kalajuttuja Punaiselta mereltä:

”Ihana, ilkialaston, kullankeltaiseksi paistettu meriantura lepäsi tuoreiden rosmariininoksien päällä. Sen vierellä oli vihreä, pinaatinkaltainen muhennos, josta aistin muskotin tuoksun.” Näin kuvaa ruokavelho Mysi Lahtinen elämänsä mieleenpainuvinta ateriaa sukellusretkellään Jordanian Akabassa.

Ja pieni tietoisku merianturasta:

Meriantura eli kielikampela on litteä kala, yksi maailman maukkaimmista. Sen pinta on tumma, vatsapuoli vaalea.  Kun meriantura nyljetän, paljastuu kaunis, valkoinen liha: kaksi fileetä päällyspuolella, kaksi alapuolella. Merianturoita tuodaan Suomeen Hollannista, Tanskasta ja Ruotsista. Niitä saa tilaamalla kalakauppiaalta. Aidon merianturan tunnistaa pienestä, mustasta uimaevän kärjestä.

Julkaisen ohjeen kuten Mysi Lahtinen on sen tehnyt, mutta me  korvaamme pinaattipaistoksen pähkinät vaikka pinjan siemenillä. Tämä ohje on kahdelle ja mikä sen paremmin sopiikaan! Huomatkaa todellakin myös tämä pinaattipaistos, jolla voi monen ruoan yhteydessä korvata iänikuiset perunat. Perunastakin saa herkkua, mutta on kiva saada vaihtelua. Itse olen syönyt elämäni pinaattipaistoksen Zürichissä kera grillatun kanan rinnan vanhassa kaupungissa, jonka ravintolaan palaan niin kauan kuin elämää riittää. Siis se oli niin uskomaton ateria, että vaelsimme seuraavanakin iltana nauttimaan samaa elämystä.

Akaban muistokala

1 suuri (500 g) meriantura tai kaksi pientä
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
2 rkl ruokaöljyä
50 g voita

lisäksi:

rosmariininoksia tai sitruunalohkoja

Pyydä kauppiaalta valmiiksi nyljetty meriantura tai nylje kala itse. Leikkaa ensin kalaa kiertävät evät saksilla pois. Tee pyrstön juureen viilto terävällä veitsellä. Irrota kalan selkänahkaa terävällä veitsellä sen verran, että saat otteen nahasta. Nylje kala vetämällä nahka irti pyrstöstä päätä kohti. Nahka ei lipsu kädestä, jos käytät apuna talouspaperia tai pyyheliinaa. Poista nahka myös vatsapuolelta, jos kala on suuri.

Leikkaa saksilla pää vinosti irti ja avaa vatsaontelo. Poista suolet. Jos vatsassa on pitkänomainen mätipussi, paista se kalan mukana. Huuhtele ja kuivaa kala huolellisesti. Valmista pinaattipaistos (ks. ohje).

Mausta kala suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää puolet voista. Paista tasaisella lämmöllä ensin valkoiselta vatsanpuolelta, kahta pientä kalaa 2-3 min ja suurta noin 6 min. Käännä kala varovaisesti, lisää loput voista ja paista vielä 2-6 min. Valele kalaa paistinrasvalla.

Nosta kala kokonaisena lämmitetylle lautaselle tai vadille, kaada paistovoi päälle ja tarjoa mahdollisimman pian. Koristele halutessasi rosmariininoksilla tai sitruunalohkoilla.

Vinkki! Voit valmistaa merianturasta myös klassikkoannoksen sole meunièren: kääntele kalat kevyesti hienoissa vehnäjauhoissa ennen voissa paistamista.

Pähkinäinen pinaattipaistos

1-2 l pinaatin- tai nokkosenlehtiä tai pieniä nokkosenversoja
25-50 g voita
n. ½ tl suolaa
¼  valkopippuria myllystä
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl hunajaa
1 dl (50 g) saksanpähkinöitä

Poista tarvittaessa pinaatinlehdistä paksut lehtiruodit ja revi tai leikkaa lehdet isoiksi paloiksi. Irrota nokkosenlehdet varsista saksilla. Jos nokkoset ovat pieniä (noin 5-10 cm), varret ovat mureita ja voit käyttää ne kokonaisina. Pane pinaatti tai nokkoset kattilaan melko runsaaseen kylmään veteen ja keitä noin 5 min. Valuta lehdet siivilässä ja painele vesi pois mahdollisimman tarkkaan.

Sulata voi pienessä kattilassa tai paistinpannussa. Lisää pinaatti tai nokkoset ja mausta suolalla, pippurilla, muskotilla ja hunajalla. Maista ja lisää halutessasi mausteita. Pane paistos tarjoiluastiaan tai kalan viereen. Paloittele saksanpähkinät ja ripottele pinnalle.

Guten Appetit!

6 kommenttia:

 1. Mysi Lahtisen reseptit ovat heikko kohtani. Minulla on yksi Mysin tekemä keittokirjakin.

  Ehkä tätäkin on taas kokeiltava. ;-)

  Kiitos tästä.

  VastaaPoista
 2. Unelma, minä olen koukussa kaikkiin kalaruokiin sekä Glorina Ruoka & Viini -lehteen.

  Juttu Mysistä oli hauska ja herkullinen.

  Ole hyvä ja tottakai me kokeillaan tätäkin.

  VastaaPoista
 3. Voih, merianturaa olen saanut reissuilla täydellisesti ja vähemmän täydellisesti valmistettuna.
  Tämä Mysi Lahtisen ohje on varmaan sitä täydellistä..

  VastaaPoista
 4. Minttuli, minä en muista merianturan syömistä, mutta Lumimies tuossa väittää, että se on tapahtunut;-) Kampela-ateriat sen sijaan...

  Ikävä saada sitä vähemmän täydellisesti valmistettua. Mysi on aika arvostettu keittokirjojen tekijä, olen ymmärtänyt, joten voinemme luottaa häneen. Ja tuo pinaattipaistos sopii siis vaikka lihalle.

  VastaaPoista
 5. Meriantura on yksi lempparikalani, njam.

  VastaaPoista
 6. Allu, niin väittää Lumimies minunkin todenneen - Saksassa.

  Yritän nyt löytää tätä herkkua harjukaupungista, mutta ensin syömme kuhat, jotka juuri ostimme.

  Kantarellisesonki alkamassa. Teen mielelläni kantarelli-tai suppismuhennosta kalan oheen.

  VastaaPoista