tiistai 3. huhtikuuta 2012

Sikke Sumari: Sikke - Ruokaa rakkaudella

Sikke Sumarin ruokakirja Sikke – Ruokaa rakkaudella (Paasilinna 2012) on ruokakirja minun makuuni. Se ylistää sekä koti- että lähiruokaa sekä kannustaa suloiseen sekamelskaan, jossa kohtaavat niin suvun vanhat reseptit kuin italialaisten mammojen herkkujen salat. Kaikki kirjan kuvat ovat Benjamin Ilmonin ja vakuutan, että ne ovat suorastaan syötävät!

Kirjan kansi on onnistunut kaikellaan ja ruokakuvat ovat reseptien viereisellä sivulla ollen kaunista mattamaista paperia. Myös kirjan koko on tärkeä ainakin minulle ja tässä on nyt oikeankokoinen kirja sekä ruokakirjahyllyyni että telineeseen, jossa se on avoinna kokatessa. Sikken kirja tarjoaa myös tunnelmakuvia, jotka vievät meidät Toscanan seudulle ja sopivasti saavat innoituksen ruokakokeiluihin heräämään. Näin Sikke kirjastaan:

Tämä kirja perustuu LIV-kanavan Sikke - ruokaa rakkaudella toiseen tuotantokauteen, joka tehtiin vatsani toisella kotiseudulla Toscanassa. Ruoat kokkasin Cretin kylässä, Michelin perheen keittiössä. Ornella-mamman ruoanlaiton perinteet ja parhaat reseptit kulkevat siellä perintönä hänen tyttärelleen Barbaralle ja edelleen tämän tyttärelle. Ornellalla kuten jokaisella Italian mammalla, on omat pienet niksinsä ja suuret salaisuutensa, joilla pastakastikkeesta tulee juuri sellaista kuin pitääkin ja varmasti hiukan erilaista kuin naapurin mammalla. Miksi kehitellä uutta, kun vanhakin on erinomaista?

Kävin kirjan reseptejä läpi ja totesin, että täällä on vastaus moneen ’huutooni’, mutta koska aion tarjota teille pääsiäisviikon kunniaksi peräti kolme reseptiä kera Ilmonin huikeiden kuvien, lähdetään liikkeelle. Sain kerran Zürichissä, eräässä vanhan kaupungin italialaisravintolassa kanan kanssa niin erinomaista pinaattilisuketta, että söin saman ruokalajin kolmena iltana (sic!), joten aloitamme Pinaattilisukkeella, Spinaci alláglio e limone:

Tuore pinaatti nopeasti oliiviöljyssä (tai voissa) kypsennettynä ja sitruunamehulla maustettuna on tyypillinen italialainen contorni eli lisäke. Se tarjotaan usein kalan tai kanan seurana. Joissakin resepteissä öljyyn lisätään kypsennyksen alkuvaiheessa lisämausteeksi muutama sardelli ja kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä.


Jotkut ryöppäävät pinaatin suolavedessä ennen öljyssä kypsentämistä.


kattilallinen pinaatinlehtiä
reilu loraus oliiviöljyä
valkosipulia maun mukaan, 2-3 kynttä
suolaa, pippuria (ja hiukan peperoncinoa eli pikkuchiliä, jos pidät siitä, minä pidän)
sitruunamehua


Peitä kattilan pohja oliiviöljyllä, lisää nokare voita. Lisää valkosipuli, anna kypsyä hetki. Lisää pinaatti, mausta suolalla ja pippurilla, kääntele hetkinen.


Purista sopivasti sitruunamehua sekaan, kääntele ja nosta tarjottavaksi.


Voit myös lisätä pinaattiin rapeita pekonikuutioita.


Tämän reseptin voi tehdä myös tuoreista punajuurenlehdistä.


Tässä siis sitä lisuketta, jolla voi saada vaihtelua lisukeperunaan tai riisiin. Tällaisia vinkkejä ei voi ikinä saada liikaa.

Koska monet syövät pääsiäisenä lammasta, haluan tarjota sen lammasruokareseptin, jonka minä olen päättänyt opetella eli lammaskaalin. Löysin vuosia sitten jostakin monista Bo Carpelanin kirjoista lammaskaalin ohjeen ja siitä lähtien tämä ajatus on muhinut kuin erinomainen pataruoka, joten paistin sijasta nyt Yrttinen lammaskaali:

Jo tämän klassikkoruokalajin nimikin saa minut lyyriseksi. Valmistin sitä italialaisille ystävilleni ja niinpä vain herkistyivät hekin! Hyvä maku on yleismaailmallista.


500 g lampaanlapaa ja luuta
1 kaali
3 porkkanaa
3 sipulia
valkosipulia maun mukaan
suolaa, pippuria
2 oksaa tuoretta timjamia tai rkl kuivattua
2 rkl kuivattua meiramia
oksa tai pari rosmariinia
1-2 laakerinlehteä
lihalientä
2-3 rkl voita
tilkka siirappia


Keitä lampaanlapa juuresten kanssa niin, että liha irtoaa. Siivilöi keitinliemi talteen. Irrota liha luista. Ylimääräistä keittolientä voit myöhemmin käyttää muussa ruoanlaitossa.


Ruskista kaali ja pilkotut juurekset ja sipulit padassa reilussa voissa. Lisää pataan yrtit ja lampaanlihat. Lisää lihalientä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Mausta halutessasi tilkalla siirappia. Tarkista maku.


Hauduttele hellalla reilun tunnin ajan tai uunissa 200 asteessa noin kaksi tuntia. Lammaskaalin seuraksi pitää tarjota leipää.

Tässä välissä ennen kevään parasta herkkua luettelen vähän, mitä löydätte Sikken ruokakirjasta: Sitruunapasta, Grillatut munakoisot, Pehmeä omenatorttu, Munakoiso-parmesanivuoka (Melanzane parmigiana), Kalaa suolakuoressa (Pesce al sale), Osso buco ja Gremolata, Herrasmieskakku, Hunaja-pähkinästruudeli, San Giuseppen riisi-sitruunafritterit, Marinoitua kalaa Positanon tapaan, Fenkolia tomaattikastikkeessa…Ja monta, monta muuta herkkua. Kirjassa Sikke kertoo reseptien lomassa oliiviöljystä, italialaisesta kahvista, juustoista…ja suosittelee muutamia ravintoloita, joissa kannattaa käydä, jos haluaa hyvää. Nyt nauttimaan Vihreää parsaa ja mausteyrittikastiketta:

Kokeile hollaninkastikkeen tilalla tätä yrteillä maustettua kastiketta, joka on suosikkimme Namastessa. Yrttimaamme tuottaa monen sorttisia makuja, joten kastikkeessakin vaihtelevat yrtit vähän fiiliksen mukaan. Tee oma suosikkisi kokeilemalla erilaisia yrttiyhdistelmiä.


Napsauta parsoista puinen pää poikki siitä kohdasta, josta se luonnollisesti napsahtaa. Tässä ei kannata yrittää fuskata, sillä se todellakin napsahtaa poikki juuri siitä, missä puiseva osa alkaa. Kiehauta parsat sitten suolatussa vedessä al denteksi.

Yrttikastike


n. 2 rkl pehmeää voita
runsaasti hienonnettua persiljaa
hiukan hienonnettua ruohosipulia
yhden mintunoksan lehdet eli noin 6 kappaletta
2-3 timjaminoksan lehdet
3 munankeltuaista
1,5 dl kuohukermaa
sitruunaa


Pane kaikki ainekset kattilaan vesihauteeseen ja sekoita kastiketta, kunnes se sakenee ja kuohkeutuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Tarkista maku.


Täydellinen ruokakirja kaikille, jotka arvostavat lähiruoka-ajattelua, ruokaohjeiden selkeyttä sekä raaka-aineista tärkeimpiä: rakkautta ja intohimoa herkulliseen ruokaan. Kaikkien aistien juhlien vaalijalle – sinulle!

*****

Muut ruokakirjat Leena Lumissa löydät täältä

26 kommenttia:

  1. Tulipas nälkä! Ihanan oloinen kirja.

    VastaaPoista
  2. Katja, osta tämä! Minä laitoin kirpputorille osan vanhemmista ruokakirjoista, joita en ole tarvinnut vuosikausiin. Vain maakuntien maut ja sellaiset säästin.

    Tämä on mielettömän selkeä ja voit toteuttaa tästä minkä tahansa reseptin. Siis tämä jäi minulle;-)

    VastaaPoista
  3. Oi, tuo kirja on ollut jo hetken ostoslistallani, mutta... kolmisen hyllymetriä keittokirjoja on jo täynnä ja mieheltä ukaasi olla ostamatta yhtään lisää ennen kuin hyllytilaa vapautuu.

    VastaaPoista
  4. Minna, katso yllä! Vihdoinkin pystyin vähän perkaamaan. Olen ruokakirjamaanikko, mutta nyt pidän vain ne, joita oikeasti käytän. Tytärkin saa osan muutamista uusista, mm. kirjan Risotto.

    Tee hyväntekeväisyyttä, vie johonkin kirpparille ne, joita et ole tarvinnut aikoihin. Kaikki kuvan ruoat aion valmistaa!

    VastaaPoista
  5. Pinaattilisuke kyllä kiinnostaa kovasti! Pitää ottaa resepti ylös ja kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, ole hyvä. Herkullista vaihtelua elämään.

      Poista
  6. Hei olen tehnyt juuri tuon tapaista pinaattia! Olen katsonut joitakin jaksoja Liv-kanavalta (netin kautta näkyy:) Siken ruokaohjelmaa,ja hän on hyvin viehättävä.Ainoa mutta oli se,että Italiaa käsittelevässä ruokaohjelmassa käytettiin uusiseelantilaista oliiviöljyä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, se on herkkua! Sikke on viehättävä ja innoittava persoona. Hänellä on Namastessa niitä kokkikursseja. Sinä ja minä, sinne kerran pienelle lomalle...

      Niin...sinähän olet tarkka neitsyt;-)

      Poista
  7. Kiitos! Tästä on iloa moneen keittiöön.
    Tuo pinaattilisäke on varmasti hyvää ja vaalean kalan seuraksi ajattelen sitä juuri nyt. Valitettavasti ei täältä löydä tähän aikaan tuoretta pinaattia. Olisi oivallista pääsiäisen aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, ole hyvä.

      Muistan syöneeni tuota pinaattilisuketta aina kanan kanssa, en siis vielä itse laittanut, mutta takuulla sopii kalan kanssa. Tuskailen eniten juuri lisukkeen kanssa: Kohta perunat ovat mitä ovat ja uusiin on matkaa. Riisistä kaikki eivät pidä, kuten meidän perhe etc. Ihanaa saada tällaista oppia eli kyllä vaihtelu virkistää!

      Eikö teilläkin ole siellä iso Prisma tai sittari, joissa olisi tuoretta pinaattia...No, tätä ehtii vähän myöhemminkin sitten siihen grillikalan kylkeen...Laitamme pääsiäisenä sitä toscanalaista lohta Merin toivomuksesta. Kun he ovat T:n kotona, meillä on Leenan gulassia, jonka valmistan jo huomenna, sillä to taidan olla katsomassa R.:n juoksua, 200 metriä. Hän pääsi tänään 60 metrillä MM-finaaliin!

      Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle!

      Poista
  8. Onnea menestyvän kilpaurheilijan puolisolle! :)
    Kiitos parsaohjeesta; itse en kyllä lue keittokirjoja enkä juuri reseptejä, paitsi jos on pakko ja tarvitsee tehdä jotain uutta ruokaa. Ehkä saan herkkuja pääsiäisen aikaan, kun lähden matkalle.

    Mukavaa ja nautinollista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helena, kiitos;-)

      Ole hyvä ja tiedoksi, että jotkut suhtautuvat ruokakirjoihin kuin toiset sisustuslehtiin ja -kirjoihin: Niistä voi elää!

      Takuulla saat, sillä sulla on siellä kulinaarinen ystävä, joka vielä saa sinutkin innoittumaan herkkujen lumosta.

      Lumoavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  9. Varmasti ihana kirja. Sikke suhtautuu ruokaan ja ruoanvalmistukseen niin ihanan rempseesti. Olen silloin tällöin katsonut kyseistä ohjelmaa ja pitänyt siitä.

    Tuo pinaatti lisä kuulostaa upealta. Täytyy tarkistaa tuoreen pinaatin saatavuus lähimarketista tai Lidlistä:)

    Mukavaa pääsiäisviikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, hän suhtautuu, kuten meidän kaikkien pitäisi. Minäkään en mittaile, vaan luon ruokaa.

      Kuvittele, mikä helpotus: peruna on tylsää aina syödä ja kohta se ei enää ole kovin hyvääkään. Uudet perunat ovat sitten taas aivan eri juttu.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  10. Ihanalle kuulosti tämä kirja ja kansi on todella kaunis. Leenalle rikasta pääsiäistä ja aurinkoa, aurinkoa!
    Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilona, tämä on. Tekee mieli kokeilla kaikki kirjan ohjeet.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  11. Kiitos muistutuksesta huono muistille ei mikään tahdo pysyä päässä, tämä kirja on ollut hankintalistoillani numero yksi!
    Pinaattia olen usein käyttänyt ruuanlaitossa.
    Minulla on myös kirja josta todella pidän se on
    RANSKA herkuttelijan keittiö,
    siinä on alkuperäisiä ruokaohjeita eri puolilta Ranskaa
    ja todella kauniita kuvia, suosittelen!

    Kirja on ollut minulla noin 10 vuotta!

    Kiitos sinulle hyväsydäminen Leena<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkka, tämä kirja toimii, jos ymmärrät, mitä tarkoitan.

      Pinaattilettuja meillä tehdään, mutta tätä lisäkeohjetta olen kaivannut.

      Ah, ranskalainen ruoka, kyllä kiitos!

      Kiitos sinulle ja oikein, oikein kaunista pääsiäistä sinulle & co♥

      Poista
  12. Sain tämän kirjan tuliaislahjaksi ystäväperheeltä pari viikkoa sitten ja totean, että ihana kirja. Selkeät ohjeet ja paljon kuvia. Huomasin, että esimerkiksi lohilaatikon ohje on ollut jo kirjassa Rakastan ruokaa, mutta se ei haittaa mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, tämä on hyvin toimiva kirja. Taidan kokeilla kaikki muut paitsi en sitä yhtä.

      Miksi ranskattaret eivät liho keittokirjassa tekijä tarjoili edellisen kirjansa suosituimmat ohjeet uudelleen. Minusta se on kiva niin, sillä minulla ei ollut sitä ensimmäistä ja sama nyt tässä Sikken kirjassa. Me syömme kalaa aina vain ja muodossa jos toisessa.

      Kaunista pääsiäistä sinulle!

      Poista
  13. Kiitos Leena, oikein kaunista pääsiäistä myös Sinulle ja R:lle ja tietenkin rapsutuksia Olgalle!

    Sain joululahjaksi paksun Ranskalaisen keittiön salaisuudet, käyttöä on ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, meillä onkin täällä nyt kokkaamassa maailman 7. nopein mies;-)

      Ehkä sekin kirja vielä saavuttaa minut.

      Olga kiittää hyristen kuin iso leijona...

      Poista
  14. Minä kaivan nykyisin ruokaohjeet netistä vertaillen samoja reseptejä parhaan valiten. Joskus olen eksynyt Siken ruokaohjelmaan ja se on kivasti tehty. Sen vuoksi tämä kirja taitaa päätyä vielä ruokakirjaston jatkeeksi. Leena, mahdatko muistaa tarjosinko vuosia sitten vuohenjuustolohen kanssa sinulle tuota pinaattilisäkettä pinjansiemenien kera? Todistettavasti lisäke siis sopii kalan kanssa mitä parhaiten. Parsa on se, mitä haluan oppia laittamaan. Kerran keväässä pitää sitä herkkua päästä maistamaan johonkin ravintolaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nette, ja minä rrrrrakastan ruokakirjoja. Suosittelen tätä!

      Minä muistaisin, jos olisin saanut sinulla pinaattilisäkettä. Kolmasti sitä syönyt Zürichissä, kerran Helsingissä Siinä Yhdessä Paikassa.

      Pinaattilisäkkeen suositus on nimenomaan kalalle ja kanalle.

      Tiedätkö, että parsaa voi grillata! Meille saapuu nyt Merin mukana Ikeasta grillipannu parsalle. Terassikausi aukaistaan, kun äiti saapuu huhtikuun lopulla.

      Poista
  15. Hyvän kuulloinen pinaattilisuke. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri, ehdottomasti: Nyt pitää vain ehtiä se vielä valmistamaan. Olen syönyt vastaavaa kanan kanssa sekä Helsingissä että Zurichissä. Hyvää!

      Poista