maanantai 17. joulukuuta 2012

Silakat - valkosipuliset, yrttiset

Tässä silakkaherkku, joka on joulupöytämme yksi monista kalaherkuista. Tekisi mieli nimittää tätä ruokaa nimellä joulusilakat, mutta kun tämä on herkkua myös uusien perunoiden kanssa...

500 g silakkafileitä

etikkaliemi:

5 dl vettä
1 dl etikkaa
3/4 rkl sokeria
1 rkl suolaa

kastike:

2 prk ranskankermaa, Creme Fraiche á 150 g (jos tuntuu liian runsaalta, älä käytä kaikkea)
1  rkl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
5-7 valkosipulinkynttä viipaleina (riippuu kynsien koosta, minä laitoin 7 muhkeaa kynttä viipaleina)
1 dl tuoretta tilliä
0,5 dl tuoretta basilikaa

Sekoita liemen ainekset kattilassa, kiehauta ja anna jäähtyä. Lisää silakat liemeen ja anna marinoitua yön yli jääkaapissa.

Valuta silakat hyvin. Tämä vaihe on tärkeä, sillä jos silakat vetisiä, ei hyvä. Vara ei venettä kaada, joten jos haluat, voit 'töpötellä' kaloja vähän kevyesti talouspaperilla. Leikkaa sitten saksilla haarukkapaloiksi. Sekoita kulhossa mausteet ranskankermaan ja nostele silakkapalat joukkoon.

Siirrä lasipurkkiin, sulje tiiviisti ja anna maustua viileässä seuraavaan päivään asti. Tässäkin voi joustaa eli jos laitat kalat jo aamulla marinadiin, voit asettaa tarjoille jo illalla. Seuraavana päivänä vieläkin herkullisempia. Itse purkitan aattoaamuna.

Jos suolan määrä tuntuu vähäiseltä, suosittelen pöytään tarjolle sormisuolaa, josta kukin voi annostella oman makunsa mukaan.

Guten Appetit!

Leena Lumi

*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

Ruokareseptit Leena Lumissa

26 kommenttia:

  1. Mun isällä on oma bravuuri tästä, ulkonäkö täsmää :) En ole ollenkaan varma, mitä hän tähän laittaa. Maku on aivan ihana - muistan vielä ajalta ennen kala-allergiaa. Sehän puhkesi vasta ekassa raskaudessani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin ehkä päihittää sun isän: Katsos Satakunnassa on sanonta, että tyttö ei 'pääse' naimisiin ennen kuin osaa laittaa silakkaa sadalla sortilla;-) Jos hän tekee vaikka kermaviiliin sen...

      Kunpa sun kala-allergian saisi pois vaikka siedätyshoidolla...

      Poista
  2. Vaikuttaa herkulliselta! Tiedätkö, vaikka rakastan kalaa (ja mummoni peruja rannikkoseutukin on tuttu), en ole Järvi-Suomen tyttönä oikein oppinut syömään silakkaa. Pitäisi opetalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, taivaallista: Söimme tätä KOLME päivää, kun valmistin ihan tätä postausta varten viikko sitten. Ja basilika, kaupasta ostettu, kasvaa ihan hyvin ei ikkunalaudalla, vaan mikron vieressä tavallisella valolla, joka tulee työpöydän kaapin alta. Innostaa ruonlaittajaa, jos edes osa yrteistä jo valmiina.

      Minä pidän erityisesti silakoista ja etenkin monilla tavoilla marinoituna. Savonlinnan suvijuttu ovat sitten ne pienet muikut...aaah, mitä herkkua ne ovatkaan.

      Minä olen isäni puolelta Säkylästä ja sitten asuntu lapsena myös Kerimäellä, joten Pyhäjärvi ja Puruvesi ovat tuttuja. Ne Säkylän muikut, kun ne pöntöissä savustettiin ja sai heti tuoreena syödä. Mutta: Minua ei kukaan saa syömään haukea;-) Jouduin Kerimäellä sairaalaan hauen ruodosta ja joko siitä johtuen tai Keuruun kesistä, kun aina sitä haukea papallla, niin hauki ei laske. Harvoin kronklaan ruoasta, mutta nyt tuli sitten tämä paljastus.

      Mene ravintola Sea Horseen eli Sikalaan ja pyydä Rapeaksi paistetut silakat. Ihastuin niin rukakrijaan Stadin kalssikot, kun se on täynnä hauskaa tarinaa, mm. näiden silakoiden kohdalta ja sitten ohjeet on helppo toteuttaa myös itse. Mutta aion käydä myös kirjan raflat läpi...heti kun aikaköyhyys on ohitse.

      Poista
  3. Äiti teki aina silakoita jouluksi, sekä valkosipulisia että sinappisia. En ole ennen kokeillut tehdä itse, mutta tämän ohjeen innoittamana ehkä voisin kokeilla. Ja Satakuntalaisena tosiaan pitäisi silakkaruoat hallita !

    Melko usein muuten minulle iskee nälkä täällä käytyäni... ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, tuota valkosipulia reippaasti veistelet kapeina siivuina, se on kiva, kun se sitten pirskahtelee suussa ja se EI vie silakan ominta aromia. Minulla tuo maustepuoli on aika rentoa...Tein nyt runsaaseen ranskankermaan, kun se on aina kuin loppunut kesken...Tämä oli hyvä just näin.

      Hyvä juttu, jos nostaa nälän sulle: Tunnen onnistuneeni...tai sitten sulla on menossa joku kova dieetti;-) Tänään tuli suklaata oikein postissa...

      Poista
  4. Oi Leena,nyt laitoit ihanan ohjeen!Täällä ei ole silakoita mutta kävisköhän sardiinit....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, teen tätä sulle sit joskus;-) Sopii niin hyvin uusien perunoiden kanssa.

      Minä pidän sardiineistakin ja on ohje jolla teen silakoista sardiinivuokaa...

      Poista
  5. Uskon että on herkullista, vaikka meillä ei silakoita jouluna syödäkään; ehkä jossain suutarinlohta..:)))

    Kiitos hienosta reseptiostä, Leena!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, meillä on myös suutarinlohta, sillä se on Merin herkkua graavin merisiian ohella. Tytär ei tule jouluna ellei ole graavia merisiikaa;-) Meillä on kalaa ainakin viidellä sortilla ja vielä mädit päälle.

      Ole hyvä, Aili-IhaNainen!

      Poista
  6. Namskis!
    Pitäisköhän yllättää jouluvieraat....nappasin heti ohjeen talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi, tämä on hirmuhyvää ja maistuu ainakin meidän nuorille. Ehkä jopa prinsessoille...ja kalapalat aivan sulavat suuhun.

      Ole hyvä vain, siksi niitä tänne laitankin;-)

      Poista
  7. Oi, tämä on niin makoisa ohje, vaikka en ole maistanutkaan. Taidanpa tehdä uudeksi vuodeksi, jouluna lohta graavattuna, kylmäsavuna ja moussena..sekä silliä.
    Silakkaa sain lapsena ja nuorena joka muodossa siellä rannikon mummulassa, opin tykkäämään.
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, on tämä. Ja kannattaa muistaa sitten myös uusien perunoiden aikaan uudestaan.

      Lohimousse? Mitäpä jos löytäisin sen ohjeen, kun saavun blogiisi....huomenna;-) Kävin tänään jo, kaikkea kaunista, mutta ei vielä salaisia reseptejä...

      Sama täällä. En kyllästynyt, vaan ihan päinvastoin.

      Meillä on R:n graavama merisiika pääroolissa joulupäivänä, kun nuoret maastoutuvat ja silakoita,kylmäsavusiikaa, mätiä, pateita, juustoja, hedelmiä...,mutta kuten arvaat, teen tänäkin vuonna aattona imellettyä perunalaatikkoa hämäläiselle miehelleni. Ihan mieluusti teen.

      Ole hyvä.

      Poista
  8. Mielestäni yhden kommentin jo heitin, mutta ei se vissiin tullutkaan läpi. Ei se mitään: sanon uudestaan, että tämän nappaan ilman muuta mukaan. Jouluna on lupa haista valkosipulille kunnolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, tekniikan kiroja...eilen joku valitti samaa. Minä en poista kuin tuhmat tekstit ja sinähän et sellaisia;-)

      Kiva kuulla, että innostuit. Meillä tämä on joulupöydän vakijuttu, sillä kaikki pitävät.

      Poista
  9. Aivan varmasti meillä syödään tätä tänä jouluna, koska on kalajoulu. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiitsa, kalajoulu on hyvä joulu;-) Pysy linjoilla, sillä loppuviikosta tulee vielä yksi kalajuttu joulua ajatellen. Ole hyvä.

      Poista
  10. Onpa simppeli ja hyvältä kuulostava silakkaherkku.
    Kokeilenpa näitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, suosittelen. Mietin tuota basilikan määrää, kun en helposti mittaile, niin ihan sama vaikka sitäkin olisi desi;-) Tämän kanssa jokainen löytää mieluisimmat määränsä kun on muutaman kerran kokeillut.

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Hanne, ja takuulla tykkäisit. Ei iso vaiva kokeilla. Säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin kolme tai neljä päivää ellei lopu sitä ennen.

      Poista
  12. Kiitos reseptistä. Meilläkin on tätä tänään tarjolla joulupöydässä. Rauhaisaa joulua!

    VastaaPoista