keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Nakkistroganoff - arkiruokaa viimaisiin talvipäiviin

Nyt kun 'kaikki' syövät vain avokadopastaa ja zarzuelaa, vaikka Aki Wahlman valmistaa televisiossa ilta illan jälkeen ruokaa makkarasta ja jauhelihasta, on suorastaan haaste tarjota resepti, jota meillä syödään maaliskuun kylminä viimapäivinä. Se on ruoka, josta pitää myös valkosipulietanoista nauttiva, maailman kuuluisissa ravintoloissa herkutellut mieheni, jonka pituus 180 cm ja paino 73 kiloa vuodesta toiseen ja ilman mitään ruualla kranttuilua. Hän saa nakkistroganoffia syödessään silmiinsä aivan erityisen haikeuden ja poissaolevuuden...Katson hänen verkkokalvojaan tarkemmin ja niistä heijastuu omenapuiden ympäröimä lapsuudenkoti ja siellä koko sisarusparvi pöydän ääressä punaposkisina luistinradalta juuri saapuneina nauttimassa äidin laittamaa hyvää kotiruokaa...

Tehdään tuhti annos perustalviruokaa eli nakkistroganoffia.

1 kg nakkeja (jotain vähän parempia, vaikka Wigrenin herkkunakkeja tms.)
2 keltasipulia
paistamiseen voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl vettä
1 tl rouhittua mustapippuria
maun mukaan ketsuppia
3 maustekurkkua
(1-2 dl kuohukermaa)

Paloittele nakit ja kuoritut sipulit. Kuullota sipulia hetki pannulla rasvassa ja lisää sitten nakit. Ruskista kevyesti. Ripottele sekaan jauhot ja anna vähän saada väriä. Kaada sekaan (kiehuvaa) vettä ja sekoita tasaiseksi. Mausta pippurilla ja ketsupilla. Anna kastikkeen muhia noin kymmenisen minuuttia.

Kuutioi maustekurkut ja sekoita kastikkeeseen. Tarkista maku ja pyöristä halutessasi kermalla. Tarjoa keitettyjen kokoperunoiden ja vaikka punajuuripiparjuurisalaatin kanssa. Kun teet tämän viikon alussa, pääset viikolla vaikka harrastamaan tuntikausiksi jääaurinkomurtomaahiihtoa ilman ruokastressiä, sillä tästä riittää muutamiin syöntikertoihin. Makutestivoittaja sekalaisella seurakunnalla ikään, säätyyn ja sukupuoleen katsomatta.

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

39 kommenttia:

  1. Mmm, tämä on ehtaa tavaraa! Itse lisään vielä tomattipyreetä ja vaihdan kerman smetanaan... Voi meidän linjoja :D

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annika, ja tämä on terveellistä, jos käyttää paljon tomaattipyreetä ja/tai ketsuppia, sillä Syötkö rsikiruokaa? -kirjassa on kymmenen eniten syöpää torjuvan syötävän joukossa tomaatin kohdalla siitä valmistettu pyree, mehu ja ketsuppi, joista tomaatin vaikuttavat aineosat imeytyvät paremmin kuin tuoreesta tomaatista. Syön silti tuoreitakin ja ympäri vuoden kotimaista tomaattia.

      Wau, tuo smetana onkin tähän takuulla taikaa, kiitos vinkistä!

      Voi meitä, voi meitä ja miten epistä, että toinen perheessä saa syödä kaikkea ja paljon, eivätkä linjat katoa.

      Poista
    2. Oho, olipas hyvä kuulla, että ketsuppia saa ja pitää syödä :) Uskot varmasti, että lapsoset sitä rakastaa, ruuassa kuin ruuassa.

      Poista
    3. Se on ihan 10:n kovimman joukossa torjumassa syöpää. Poikani änkesi ketsuppia jopa perunamuussiin...

      Se Khayatin kirja Syötkö riskiruokaa on nyt Sokoksella 3+1 päviää tarjouksessa 9,95. Se on blogini yksi suuri lukijasuosikki.

      Poista
  2. Pitäisiköhän minunkin tehdä lauantaina soijanakkistroganoffia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omapäinen arkeilija, teeppä se: Ainakin meidän saarella puhaltavat vielä kylmät talviviimat ja sitä epäilen sielläkin päin. Katso yllä Annikan smetanavinkki.

      Poista
  3. Kotiruoka, joka maistuu monelle! Mieheni yksi lempiruoka, tosin tuota maustekurkkua en ole hoksannutkaan, joten sitä seuraavalla kerralla:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, jos en keksi mitään 'pitkää' ruokaa, R. ehdottaa heti tätä;-) Maustekurkku on minusta tähän ihan oleellinen. Tämä ruokahan tehdään 'oikeasti' lihaan ja siinä on maustekurkkua myös mukana. Sitten ei tietenkään lisätä suolaa. Varo vain: Tästä voi tulla sunkin lempiruoka;-)

      Poista
  4. Herkullista! Ei ihme, että miehesi tykkää! Minä tein makkaramakaronilaatikkoa. Ihan hyvää oli sekin. Vaihtelua tavalliselle makaronilaatikolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaiselämää,hyvää talviruokaa. Suvella taas mies liimautuu grilliin kiinni ja minun osani on vain tehdä salaatit oheen;-)

      R:n bravuri on makaroonilaatikko. Hän salaa ohjeen minulta! Kuten sinä olet keksinyt siihen vaihtaa makkaran jauhelihan tilalle, minä taas tykkäisin änkeä joukkoon sieniä...suppiksia.

      Poista
  5. Leena, minä valmsitan aivan samanlaisesti meidän perheessä nakkistroganoffin. Aivan ihanaa pakkasruokaa perheen parissa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maiju, ihanaa, että tämä ruoka elää;-) Huomasit ehkä Annikan smetanavinkin tähän herkkuun...

      Poista
  6. ...ja linjat pysyy kunnossa..:))))
    Leppoisaa viikonjatkoa sinulle, LeenaIhaNainen.<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, takuulla, kun katson miestäni! Meillä ei grillissä kärise suvella makkarat vaan aivan muuta, joten on varaa talvella syödä tuhdimmin. Se Syötkö riskiruokaa? on nyt tarjouksessa Sokoksella 1+3 päivää alle kympillä. Siinä on kaikki mitä mm. kestuppi, sipulit, mausteet kuten kurkuma yms. vaikuttavat meissä.

      Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen!

      Poista
  7. En ole muistanutkaan nakkistroganoffia. Näyttää niin herkullisesta ja tiedän, että maistuu myös sellaiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risa, en minäkään 20 vuoteen sitä muistanut ja sitten vain yhtäkkiä. Nyt just alamme sitä syömään...

      Poista
  8. Tuli mieleen äidin nakkikastike ja perunamuussi. Voi mahdotonta, että se oli hyvää. Kesällä minun on pakko tehdä tätä. Turkkilaiset nakit on ihan yök, joten niiden kanssa ei kannata yrittää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, sitä armaanikin muistelee;-) Kesällä, jonain sadepäiväinä, ei hellepäivänä ja kyllä maistuu teidän koko poppoolle.

      Poista
  9. Kiitos, Leena, käypäisestä reseptistä! Laitan nykyään useammin ruokaa kuin ennen. Ennen laitoin vain viikonlopuksi ja paljon, niin että sama ruoka riitti vielä alkuviikoksi miehelleni, joka ei ole kronkeli vaan lämmittää marisematta samaa ruokaa monena päivänä. Kyllä hän itsekin silti pystyy ruokansa laittamaan. Hyvistä resepteistä on nyt kuitenkin vähän pulaa, kun syödään yhdessä joka päivä. Tätä nakkistroganoffia laitan ensi viikolla. (Täksi viikoksi, jona olemme maalla, ruokatarvikkeet on jo hankittu.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, ole hyvä. Ehkä sinulla on nyt aikaa tai sitten tulee sitä yhtäkkiä kiinnostuu jostain uudestaan. Kyllä minä vieläkin teen sunnuntaina niin, että riittää maanantaiksi;-) Yhtään ei marise meilläkään kukaan.

      Meillähän on sama alkamassa...saas nähdä, miten sitten. Odotan aina keväällä niin grillikautta, sillä silloin R. liimaantuu grilliin ja minä pääsen vain salaatin tehden ja kattaen. Käykää joskus ulkona syömässä. Me olemme tehneet tästä oikein diilin. Tulee kivaa vaihtelua ja mikä sen somempaa kuin käydä treffeillä oman armaansa kanssa.

      Poista
  10. Sinä tiedät minut ja nakit, vaikka olisivat kuinka herkullisia tahansa... ;) Mutta ihana mielikuva sinulle syntyy. Minäkin näen miehesi pienenä poikana ulkoilun jälkeen. Kotiruoka on parasta ruokaa. Ja se, että ruoasta voi kirjoittaa noin, on ihan upea asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, olin vähällä laittaa sinut juttuni;-) Vuoden olen tätä ohjetta takiasi pidätellyt...

      Ruoasta voi kutoa tarinaa, kuten olemme muutamista huumaavista kirjoista ja elokuvista huomanneet. Paras elokuva tällä saralla on Suklaata ihollani, joka perustuu kirjaan Pöytiin ja vuoteisiin.

      Poista
  11. Siitä on aikaa kun nakkikastiketta tein. Sitä sanottiin arkisesti nakkikastikkeeksi ei stroganoffiksi.
    Joskus herkuttelen nakeilla erittäin yksinkertaisella ohjeella. Napsahtavia HK:n nakkeja ja kylmänä. Se ihana napsahdus tuo oman säväyksen ja nakin jopa paheellinen maku leviää suuhun ja herkku valuu hitaan pureskelun jälkeen läpi suun kohti odottavaa murisevaa vatsaa.
    Höyrytettynä syödään nakit lastenlasten kanssa.
    Annoksesi on hyvän näköistä ja uskon, että maistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena myös R. pitää siitä kun nakki napsahtaa;-)

      Lapset usein pitävät nakeista, mutta tuntuvat ne maistuvan muillekin. Ainakin makkara. Vähän aikaa sitten oli Hesarissa kuva, kun Ruotsin porvaripuolueen johtohahmot paistoivat makkaraa nuotiolla.

      Maistuu vielä tänäänkin, kiitos;-)

      Poista
  12. Hei Leena, tuollaista nakkistroganoffia meilläkin syödään ja maistuu mahtavalta. Kasviksia vaan riittävästi perunan oheen, niin on kunnon kotiruokaa:)
    Joskus saatan heittää joukkoon herne-maissi-paprikapussin, jos löytyy pakastimesta. Porkkanalastutukin säväyttävät kastiketta välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, eikö maistukin: Onneksi sitä on vielä tänäänkin.

      Mun tekee tämän kanssa mieli punajuurta. Eilen oli ihan vain etikkapunajuuren viipaleita ja myös edellispäiväistä punajuurigratiinia.

      Poista
  13. Mukavan tuntuinen ruoka, Pitää kokeilla puoliannosta, muuten saankin sitten syädä sitä viikon yhtämitaa kun en jostain syystä valmiita ruokia paljon laita pakaaseen. Mutta on niin hyvän näköistä että pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, eikö vain. Kuin vanhanajan nakkisoossi. Tämä onkin aika iso annos: Olen ehkä ollut entisessä elämässä armeijan muonitusmestari;-) Vaihtelu virkistää!

      Poista
  14. Meillä taas äidin nakkipasta on poikien toive numero 1 aina kun kysytään, mitä haluavat ruoaksi. Ketjap manisia, ketsuppia ja kermaa ja pikkuisen valkosipulia... Ainakin esikoinen osaa jo tehdä itsekin.

    VastaaPoista
  15. Kiitos Leena ! hyvä vinkki ja ihana postaus ja uskon että menestys on taattu myös meillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periferian riikka, ole hyvä: Tämä maistuu kaikille!

      Poista
  16. Kiitos taas Leena vinkistä! Mää jo mietinki pääni puhki, että mitä sitä lähipäivinä syötäsiin.. Voiski pitkästä aikaa tehä tätä ja keittää perunia kaveriks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisax. ole hyvä. Tätä kun teet nyt, ei tarvitse ruokaa laittaa ennen maanantaita. Iltaherkkuja vain sitten lisäksi...ja lauantai-illan huumaa.

      Poista
  17. Kiitos! Meillä syödään tätä ensi viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, ole hyvä. Varmaan arvaatkin, että meillä melkein viikko;) Jossain pitää olla sitkeä, että voi viikonloppuna herkutella.

      Poista
    2. Kuumenna tähän käytettävä vesi vedenkeittimessä ja käytä sitä...ja tällä määräällä väh. 3 runsasta rkl vehnäjauhoa. Voit sitten kuohukermavaiheessa ohentaa, jos tarvetta.

      Poista