torstai 27. kesäkuuta 2013

Sitruunavoissa paistettua muikkua


Kokeilin ennen näitä helteitä Helsingin Sanomissa jo 23. toukokuuta ollutta Suvi Rüsterin ohjetta sitruunavoissa paistetuista muikuista. Reseptissä vetosi sen rento valmistusmahdollisuus eli kaikki aineet löytyvät lähikaupasta sekä että kyseessä kalaruoka. Olen ikäni laittanut silakkaa monella sortilla, mutta muikku on lähinnä ollut sellainen suvisen Savonlinnan erikoisuus ja muisto Säkylän kesistä. Tässä kävi nyt niin, että R. tästä piti, mutta minä en tavoittanut kalan makua. Olisipa kiva kuulla, että joku muukin tätä kokeilisi ja kertoisi, maistuuko muikulta vai ei.

400 g muikkuja (meillä oli 500 g)
1 tl suolaa
1 pieni salottispuli
1 valkosipulinkynsi
1 sitruuna
25 g voita
1 rkl hienonnettua rosmariinia
1 rkl hunajaa
1 rkl kapriksia
2-3 rkl vettä

Katkaise muikuista pää taivuttamalla sitä eteenpäin ja vedä samalla sisälmykset ulos kaloista. Pyyhkäise kalat talouspaperiin. Ripottele pinnalle suolaa. Tai osta muikut valmiiksi perattuina.

Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynsi. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu.

Sulata paistinpannulla voi. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää pannulle muikut ja rosmariinin lehdet. Paista käännellen keskilämmöllä viisi minuuttia, kunnes muikut ovat kauniisti ruskistuneet ja kypsiä.

Lisää pannulle sitruunan raastettu kuori ja mehu, hunaja, kaprikset ja vesi. Kiehauta kastike.

Niin kiva tehdä, että taidan kokeilla tätä myös jollakin muulla kalalla...

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

Ruokakirjat Leena Lumissa

11 kommenttia:

  1. Silakasta en kovin tykkää,
    mut muikkukalakukosta kyllä.
    Voisin ehkä tykätä näistä??
    Ihanaa pian alkavaa viikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, tarkoitan silakoita laajasti eli minä teen etupäässä erilaisia silakkamarinadijuttuja.

      Muikkukalakukkoakin on tullut syötyä...

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  2. Esittelen ohjeen miehelle, ja seuraavaksi kun käydään Säkylän kalasatamassa muikkuostoksilla, tehdään tätä. Seuraava kerta saattaapi olla jo lauantaina tai sitä seuraavalla viikolla sitten viimeistään. Pyhäjärven kalat ovat ihan parhaita, just nytkin sulattelen ahvenfileitä viime kertaisesta satsista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, Säkylän kalasatamassa...? Meille on tulossa sinne eräänlainen reissu juurille, mutta ei ehdi tähän touhukesään, vaan seuraavaan.

      Säkylässä kun siellä isäni kotipitäjässä vietin suviani vielä Luvialle muuton jälkeenkin, oli siihen aikaan pihassa kuin pihassa savustuspönttö, josta sitten sai niitä kultaisiksi savustettuja muikkuja. Ne olivat suuria, nämä ostin pieniä, kun Hesarin kuvassankin pikkumuikkuja. Olisikohan iso muikku maistunut enempi...muikulta. Savonlinnassa syön niitä neulamuikkuja ihan himolla.

      Oi pyhäjärvi ja ne muistot sieltä ja puutarhassa kypsyivät päärynät makeiksi...Pakko päästä katsomaan ovatko lapsuuteni kujat enää jäljellä.

      Kerro mulle jos koklaat tätä, että muutitko jotain jos etc.

      Ahven on herkkujen herkku ja etenkin tuulimeriaurinkoahvenet, jotka on itse nostanut merestä verkoilla. Sitten vain ripaus suolaa ja kääräistään folioon ja siitä grilliin...aaaaah!

      Poista
    2. Katismaan saaressa on Säkylän kalasatama, josta saa ihan parhaat affenet ja muut. Muikut myös, joko savustettuna tai raakana. Meidän kesäpaikka on Köyliössä, joten Säkylässä tulee käytyä melko usein ruokaostoksilla, Köyliössä kun ei ole muuta kuin Sale ja Sepon kauppa... :D

      Ilmoita sitten ajoissa kun tulette sinne päin, voitte koukata meidän kautta ! :))

      Poista
    3. Ihan tosi, kiitos tiedosta. Minusta tuntuu, että kun kohta avaamme polut auki, tulemme käymään siellä muutamista syistä uudelleenkin.

      Meidän kotiapulainen oli Köyliöstä...ihana Elli.

      Kiitos kutsusta: Saatamme yllättää ja tullakin! Siis pakko saada niitä savustettuja muikkuja ja sitten sulkea silmät ja olla takaisin lapsuuden Säkylässä.

      Poista
    4. Heh, isoäitini oli Elli ja kotoisin Köyliöstä. Ja ihanakin vielä ! :D

      Poista
    5. Eihän kai sama henkilö...Meidän Elli kyllä avioitui, mutta hänellä ei ollut lapsia. Minä olin monta vuotta kuin hänen lapsensa...ja muistin kauan häntä.

      Poista
  3. Olen tottunut niihin pelkässä voissa paistettuihin, tämä voisi olla ihanan raikas vaihtoehto <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, niin minäkin, kun olen niitä joskus saanut. Sitruuna on tässä hirveän yes, mutta kuin joku muu olisi vienyt kalan maun...ehkä vain kuvittelen...;)

      Poista