torstai 22. elokuuta 2013

Gaby Dalkin: Kaikki avokadosta - 80 herkullista ja terveellistä reseptiä

Hei, minä olen nimeltäni Gaby ja rakastan avokadoja. Kyllä, tämä pitää paikkansa. Minulla on sataprosenttinen pakkomielle avokadoista. Olen täysin koukussa. Ne päivät, jolloin en syö avokadoa jossakin muodossa, ovat harvassa.

Vietin lapsuuteni Arizonassa, mikä tarkoittaa, että söimme guacamolea venelasteittain. Kun sitä oli ruokalistalla, emme koskaan kysyneet, tilataanko guacamolea vai ei, vaan kuin paljon sitä tilataan.

Kokki ja ruokatoimittaja Gaby Dalkinin kirja Kaikki avokadosta – 80 herkullista ja terveellistä reseptiä (Absolutely Avocados, Minerva 2013, suomennos Anna Mija Luomi) on riemastuttavan innostunut ja innoittava ylistys yhdelle terveelliselle ja herkulliselle trendihedelmälle, avokadolle. Gaby on selvästi nauttinut kirjan tekemisestä sekä reseptien kokeiluista.  Gaby kokosi avokadoruokien koemaisteluun perhettään ja ystäviä. Ote on yhdistelmä Kalifornian rentoutta ja lounaisalueiden särmikkyyttä, terveellistä ja kevyttä, paheellista nautintoa sekä intohimoa, kaikkea sopivassa suhteessa. 419 avokadon ja lukuisten herkullisten ruokahetkien jälkeen meillä on käsissämme avokadoruokakirja, josta ammentaa mieluisia reseptejä kokeiltavaksi.

Kaikki avokadosta esittelee alussa kaikki avokadolajikkeet, mutta vaikka ohjeissa olisi mainittu joku tietty lajike,  ruoan voi valmistaa siitä, mitä Suomessa on saatavilla. Hass on avokadolajikkeista yleisin. Gaby myös opastaa avokadon ostamiseen eli millainen on hyvä avokado, neuvoo avokadojen säilyttämisen sekä kertoo vähän terveysvaikutuksista, joista voidaan mainita vaikka monityydyttymättömät rasvat, K-vitamiini, folaatti, kalium, E-vitamiini, luteiini (tärkeä silmille!), magnesium, C-vitamiini ja B6-vitamiini. Avokadon terveysvaikutuksista saat paljon lisätietoa Sinikka Piipon kirjasta Puhdasta ravintoa, jossa mm. mainitaan avokado lemmennostattajana, mielialan ja muistin parantajana, sydämen ja verisuonten terveyden ylläpitäjänä sekä hyvänä apuna painonpudotukseen huolimatta kalorimäärästään, sillä avokado sisältää hiilihydraattia nimeltä mannoheptuloosi, joka tasaa verensokeria ja hoikentaa.

Gaby Dalkinin avokadokirja on sopivankokoinen kokkaajalle ja keittokirjahyllyyn. Melkein kaikista resepteistä on kuvat. Osa ohjeista sisälsi ainesosia, joita ei ihan lähikaupasta löydy, mutta niitä voidaan mielikuvitusta käyttämällä vaihtaa toisiin. Avokadosta valmistetaan kaikkea aamiaisesta pääruokiin. Ja lopussa tarjotaan tietysti dolce eli ruokailun mukavasti pyöristävä jälkiruoka.

Ohjeet ovat nopeita valmistaa. Esim. lounaisen Amerikan munavuoka vie aikaa yhteensä 55 minuuttia ja siinä on mukana jo kypsennysaika ja annoksia tässä vuokaruoassa on yhdeksän.

Me valmistamme nyt migasia, joka valmistuu 22 minuutissa ja annoksia on kahdeksan.

3 maissitortillaa
0,5 dl kasviöljyä
8 isoa munaa
0,5 dl kevytmaitoa
2 rkl voita
1 dl pilkottua tomaattia
0,5 dl säilöttyä keskivahvaa jalapenoa
1 dl raastettua cheddaria
0,5 dl silputtua tuoretta korianteria
2 dl tuoresalsaa
1 Hass-avokado

Karkeaa suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan.

Leikkaa tortillat parin kolmen sentin neliöiksi.

Lämmitä öljy suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Kun öljy alkaa poreilla, lisää tortillaneliöt sen joukkoon ja paista ne pikaisesti rapeiksi, noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Nosta rapeat tortillat reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.

Sekoita munat ja maito yhteen suuressa kulhossa. Sulata voi toisessa suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää tomaatit ja vihreät chilit. Lämmitä sekoittaen noin minuutin ajan. Lisää rapeat tortillat pannulle ja sekoita kaikki yhteen.

Vähennä lämpöä hieman ja kaada munaseos joukkoon. Sekoita munaseosta koko ajan, kunnes munat alkavat olla pehmeitä ja kokkelimaisia. Lisää juusto ja korianteri ja sekoita. Nosta migas pois pannulta tarjoilulautasille. Lisää tuoresalsaa migasin päälle.

Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota hedelmäliha kuoresta ja pane se leikkuulaudalle. Leikkaa avokado ohuiksi suikaleiksi ja asettele suikaleet migasin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile välittömästi.

Koska itse pidän siitä ihmeestä, että perunasta saa melkein mitä vain herkkua, vrt. kantarelli-pinaattifrittata,  niin minulla tulee kokeiluun ensimmäisenä avokadoruokanani ikinä, avokadotäytteiset perunankuoret, joista Gaby varoittaa, että ruoka on niin hyvää, että kokki voi syödä itse kaiken!

Jälkiruoaksi valmistamme avokadobrowniet:

1 Hass-avokado
4 dl sokeria
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
4 rkl suolatonta tai vähäsuolaista voita
2 munaa
1 rkl pikakahvijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl karkeaa suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl suklaahippuja
2 rkl tomusokeria (valinnainen)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 33 cm x 22 cm uunipelti tai astia.

Halkaise avokado pituussuunnassa. Poista siemen. Irrota hedelmäliha kuoresta ja pane se vatkaimen kulhoon. Vatkaa, kunnes avokado on sileää. Kaavi tarvittaessa avokado pois reunoilta. Lisää kidesokeri ja vatkaa ainekset kunnolla yhteen.

Sulata kaakaojauhe ja voi vesihauteessa sileäksi tahnaksi. Nosta seos liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Lisää kaakao-voiseos avokadon joukkoon ja vatkaa ainekset kunnolla yhteen.

Lisää munat yksitellen, kaavi taikina tarvittaessa reunoilta. Lisää espressojauhe, vaniljasokeri ja suola.
Lisää jauhot ja sekoita, kunnes jauhojuovia ei enää näy. Sekoita kaapimella suklaahiput joukkoon.
Levitä taikina uunipellille ja paista 30-35 minuuttia. Browniepalojen tulee olla tiiviitä ja kosteita. Anna jäähtyä ainakin tunnin ennen paloittelua ja tarjoilua. Sirottele halutessasi tomusokeria pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Kaikki avokadosta kirja viimeistään saa uskomaan, että maailman ravitsevin hedelmä, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin tarjottaviin, on kokeilemisen väärti. Jos jää avokadokoukkuun, se on vain terveydeksi!


*****

Tämän kirjan on lisäkseni lukenut ainakin Jael

*****

19 kommenttia:

  1. Kiitos resepteistä, olen jo koukussa.

    VastaaPoista
  2. Oih ihanat avokadot:) Täällä on just alkanut avokadojen aika ja hinnat jo pudonneet,olivat vielä muutama viikko sitten ihan sikakalliita.
    Yksi poikani ensimmäisiä kiinteitä ruokia oli just avokado!
    Avokado on ihanaa raakajälkkäreissä ,smoothieissa,jätskissä,mutta tuo avokadobrownieitten ohje hieman mietityttää;avokado ei ihan kauheasti tykkää kuumentamisesta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, ihan just saapuu meille avokadoa;) Toivottavasti on edullista ja hyvää.

      Ihan tosi! Meillä taas J. söi jo ihan pienestä raakaa paprikaa monta päivässä: Oli pakko rajoittaa leikki-ikäisellä. Edelleen syö hulluna paprikoita.

      Hyvältä tuo brownie näyttää kuvasa, miten sitten on todellisuus...

      Poista
  3. Avokadosta on monenlaiseen ruokaan. Tosin olen käyttänyt vain salaateissa ja tahnana/kastikkeena kalalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, minusta kuulostaa hyvältä just salaateissa ja smoothiessa, joita tosin viime mainittua en harrasta. Tässä sinulle suosituskirja!

      Poista
  4. ♥nam, varmasti ihania reseptejä! Oikein hyvää elokuista iltaa Leenalle♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta Sinikka, niin monet kehuvat ja nyt tämä kirjakin vielä: Pitää alkaa itsekin kokeilla.

      Kiitos samoin Riitta Sinikalle♥

      Poista
  5. Olen tiukasti avokadokoukussa, joten tämä kirja pitää hankkia luettavaksi. Rakastan guacamolea, ja salaateissa syön avokadoa viikoittain. Se pitää kyllä sanoa, että viime vuoden ruokablogihitti avokadopasta ei ollut yhtään minun juttuni - syön omat avokadoni mieluiten aina kylmän ruuan yhteydessä. :)

    Kiitos kirjan esittelystä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, se on terveellistä ja väittävät, että herkullista. Minun aikani menee lähiruoan, sienten ja marjojen hyödyntämisessä ja nauttimisessa, mutta tänään alkaa parin päivän tyttöparty ja muutama avokado odottaa salaattiin pääsyä.

      Avokadopastaa en innostunut tekemään, mutta siitä sai lukea paljon ja kaikkialta.

      Ehkä avokado tuoreena ja salaateissa...

      Ole hyvä.

      Poista
    2. Leena, minusta avokado on parhaimmillaan salaatissa, kun siinä kaverina on vielä jotain hyvää juustoa. Pehmeää fetaa, vuohenjuustoa, laadukasta mozzarellaa tai leipäjuustoa... Salaatinkastikkeeksi vielä jotain balsamicopohjaista, toimii!! (Itse käytän tosin useimmiten ihan perus öljypohjaista kastiketta, hyvä sekin on. :)

      Kokeile, luulen että ihastut! <3

      Poista
  6. Pidän avokadon miedosta mausta paljon. Talvella sitä tulee syötyä ihan sillään, halkaistuna ja sitruunamehilla ja ehkä pienellä pippurituiskauksella maustettuna. Hyviä öljyähän se sisältää ja on siksi terveellinenkin. iitos mukavasta kirja-arviosta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, et ole aino;) Minä olen noviisi, joka aloittaa tänään! teerveellisiä öljyjä kaikki. Ole hyvä.

      Poista
  7. Avokadot ovat onneksi tulleet muotiin ja kunnollisia saa helposti joka marketista. Ne ovat herkullisia kaikissa muodoissa. Vähän soijakastiketta (avokadon) silmään ja välipala on valmis.

    VastaaPoista
  8. Ah, avokado!

    Koukoussa ollaan - tänä kesänä näitä on tullut syötyä tukoittain ja tämän kirjan voisin ostaa jopa itselleni, vaikka en muutoin olekaan oikein ruokakirjojen ystävä.

    Suurinta herkkua on avokadosmoothie aamuisin - terveeellistä ja herkullista, helppoakin! Siinä kolminaisuus, joka kannattelee omaa keittiötäni ;)

    Ihanaa viikonloppua hirmukokkaaja!
    sydänsydänsydän

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen kirhavi, arvasin, että tämä on sun juttu;)

      Minä olen taas maaninen ruokakirjojen kerääjä.

      No, tietty se smoothiekin on tässä kirjassa mukana. Just nuo kolme pitää täyttyä, mutta joskus jätän terveellisyyden pois...Helppous on minulle elinehto - keittiössä.

      No juu, olen aika kokkaaja: myönnän. Sitten olen taas aika heikko leipomisessa eli se ei tiikerikakkua pidemmälle kanna. Varmaan kiinnostuksen puutetta.

      Kiitos samoin sinulle!

      ♥♥♥♥♥♥♥♥

      Poista
  9. Voisin tehdä molemmat ruokaisat, mutta browniet kuullostaa minulle aika erikoiselta ;-) Kiva kun esittelit tämän kirjan, taidan käydä kurkkimassa sitä livenä jossain. Tänä viikonloppuna on onneksi aikaa tehdä oikeaa ruokaa, joten jotain herkullista ja erilaista aijon kokata. Viikko meni kummallisesti tähteitä syöden. No pitäähän tähteetkin syödä pois, heh heh =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, Browniet taitaa olla joku klassikko, mutta ehkä ei avokadoa siinä mukana. Kuvassa näyttävät onnistuneilta, mutta miten lie käytännössä...

      Meillä menee usein viikko niin, sillä valmistan viikonloppuisin useimpia ruokalajeja ellemme käy ulkona syömässä. Mitään en pysty heittämään hukkaan: Kodin opetus puree yhä;)

      Poista