torstai 14. marraskuuta 2013

Omena-aprikoosifilotorttu

Ennen kuin antoisa ruokakirja Ruoasta viiniin - Makumatka Euroopan halki lähtee arvonnossani voittaneelle eli uuteen kotiin, laitan teille tämän hurmaavan rseptin, jonka antoi minulle Antti Vahtera ja kuvasi Arto Kangas. Olen hulluna Apfelstrudeliin, joten...

filotaikinaa
3 omenaa
100 g aprikoosia
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1 rkl hunajaa
50 g hienoa sokeria
150 g voita
2 rkl kanelia
2 dl kuohukermaa (jäätelökin käy)

Tämä on muunnos perinteisestä omenastruudelista. Kuori omenat ja kuutioi aprikoosien kanssa pieneksi. Sulata kattilassa puolet voista ja lisää aprikoosit. Anna niiden pehmetä hetkisen ajan. Lisää omenat, hunaja, puolet sokerista ja kuullota hetki hiljaisellla lämmöllä. Lisää appelsiinin mehu ja raastettu kuori, ruokalusikallinen kanelia ja keitä kunnes liemi on lähes kokonaan kiehunut pois. Jäähdytä.

Levitä filotaikinalevy pöydälle. Sulata loppu voi ja sivele voita taikinan päälle kevyesti. Sirottele sokeria ja kanelia pinnalle. Toista edellinen työvaihe kahteen kertaan. Lisää omena-aprikoosiseos taikinan reunaan pitkittäin lähes koko levyn pituudelta. Kääri rulla kiinni ja paina päät yhteen. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele pinta vielä voisulalla. Paista 280-asteisessa uunissa muutama minuutti rapean kypsäksi. Anna hetki levähtää ennen leikkaamista. Tarjoile kevyesti vaahdotetun kermavaahdon kanssa.

Tähän on kirjassa viinisuosituksena makeahko valkoviini, vaikka Brauneberger Juffer-Sonneuhr Riesling Spätlese, joka on juuri kuin Rilken runo..."Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,/ und auf den Fluren lass die Winde los./ Peitä varjoihin aurinkokellot/ ja valloilleen päästä tuuli toinen/ (suom. Eve Rehn) 

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

Ruokakirjat Leena Lumissa

12 kommenttia:

  1. Kuinka ollakkaan, juuri tutkailin Suomalaisessa kirjakaupassa keittokirjoja ja mietin, että mikähän niistä olisi hyvä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, laitoin tämän arvontaani ja heti meni;) Nyt vielä kopsaan pari salaattikastikeohjetta ja sitten alan pakkaamaan kirjaa uuteen kotiin. Tätä voi kyllä suositella eli herkkuja Ranskasta, saksasta, Italiasta...ja kaikki viinisuosituksilla sekä herrojen hauska Euroopan makumatka samassa.

      Poista
  2. Nam, juuri kun eilen aprikoosista puhuimme. Täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  3. Ihanalta kuulostaa. En ole koskaan filotaikinaa käyttänyt, on jäänyt tuumausasteelle.
    Mitenkähän kärsimätön poropeukalo onnistuisi, ettei vain ohut filotaikina repeäisi leivonnan melskeessä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, en minäkään, mutta sehän tässä nyt saakin tämän tuntumaan niin helpolta;) Siis kun en ole siis mikään superleipuri. Kärismätön ole minäkin, joten olisit voinut tuon salata...ei tullut edes mieleeni. Annas kun arvaan: Sinä kohta tätä kokeilet!

      Poista
  4. Aprikoosi ja omena,nami:) Struudelit muutenkin herkkua.Just eilen ruokamessuilla maistoin uuden struudelifirman unikonsiemenillä täytettyä struudelia,nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, no nyt tätä leipomaan. Struudelit ovat niin houkuttavia/koukuttavia...

      Olet siis ollut ruokamessuilla...;)

      Poista
  5. Kuulostaa ja näyttää aivan ihanalle ohjeelle, nam :)
    Taisinpa valita parhaan itselleni monista hyvistä...Kiitos vielä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, niin minustakin. Voin syödä tuollaisen yhden vaikka joka päivä;)

      Minusta tuntuu aivan siltä. Ole hyvä ♥

      Poista
  6. Kanelia, omenaa ja aprikoosia, siinä kaikki mistä minäkin pidän.
    Hyvän näköistä on ja mielenkiintoinen ohje :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seijastiina, minulle kaikki, missä on omenaa ja kanelia on jalat alta vievää, mutta tätä voi sitten tehdä vain omenasta tai kummastakin. Bessukin eilen fanitti aprikoosia kovasti. Minä käytän aprikooseja joulun sekahedelmäsopassa luumujen kanssa. En laita mitään muita hedelmiä sinne joukkoon.

      Näyttää niin helpolta, että minäkin voisin yrittää;)

      Poista