tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hannah Miles: Juustokakut - 60 suussasulavaa leivonnaista

Cheesecake, Käsekuchen, tarta de queso, gâteau au fromage – yksinkertainen juustokakku on herkku, joka herättää ihastusta kaikkialla maailmassa. Lähes jokaisessa maassa on oma juustokakkuperinteensä, ja juustokakku kuuluu maailman vanhimpiin jälkiruokiin. Siitä on mainintoja jo vuodelta 200 eaa. Totta puhuen en tunne ketään, joka ei nauttisi hyvästä juustokakkuviipaleesta!

Näin kirjoittaa Juustokakut (Cheesecake, Gummerus 2014, suomennos Tuija Tuomaala) kirjansa johdannossa Brittien Master Chefistä tutuksi tullut leipojamestari Hannah Miles, joka tarjoilee meille 60 uskomatonta juustokakkureseptiä. Koemme klassikot, hedelmä- ja marjajuustokakut, karkeilla höystetyt sekä gourmet –herkutteluun tarkoitetut juustokakut, omat kakkunsa kutsuille sekä saamme myös tuulahduksen juustokakkuja maailmalta. Minäkin olen aivan hulluna juustokakkuihin ja kun huomenna lähden ystävälle lounaalle, aavistan, että jälkiruoaksi on kahvin kera juustokakkua!  Juu, tiedän, tiedän, että pitää mahtua niihin suven kotelomekkoihin, mutta elämässä on pakko olla myös keitaita. Sitähän voi uskotella, että mandariinijuustokakku on vain juustoa ja hedelmää, mutta totuus on kyllä, että juustokakut ovat aikamoisia kaloripommeja, mutta kun niiden rakenne suuhun on niin täydellinen ja maku on jotain ainutlaatuista.

Klassikoissa on New Yorkin juustokakku, jossa ranskankermaa on vain desi ja kermaviiliä 3 desiä, tuorejuustoa 600 grammaa, mutta gourmet-herkutteluosastolta löydämme suklaa-inkiväärijuustokakun, jossa voita on 150 g, tuorejuustoa 650 g, ranskankermaa 6 desiä ja suklaata puolikiloa! No, herkkuhetki on herkkuhetki ja sitten voi taas vaikka olla ilman mitään sokeria muutaman viikon.

Koska en itse leivo, kuin ne pari juttua, jotka tiedättekin, niin oli kiinnostavaa löytää Helsingin Sanomien 3. huhtikuuta Ruokatorstaista (Ruokatorstai on yksi vakavista riippuvuuksistani) Satu Vasantolan juttu tästä kirjasta. Erityisen kiinnostavaksi tekstin teki se, että hän oli ryhtynyt tuumasta toimeen eli kokeillut muutamia kakkuja.  Yksi kokeilunkohde oli sitruunainen mustikkajuustokakku, josta BBC:n Masterchefin tuomarit John ja Gregg pitivät todella paljon. Gregg jopa niin paljon, että painoi sen kasvoilleen! Nauhoitus jouduttiin keskeyttämään sotkun siivoamiseksi, mutta tällöin Hannah Miles arveli, että hän pääsee jatkoon.

Ja näin samasta kakusta Satu Vasantola:

Mustikkakakku oli maultaan lähes taivaallinen, ehkä paras juustokakku, jota olen koskaan syönyt. Sitruunan ja mustikan yhdistelmä toimii oivallisesti ja kakun maut olivat kauniisti tasapainossa keskenään.

Tekeminen sen sijaan oli pulmallista. Kirjan mukaan kakun olisi pitänyt hyytyä jääkaapissa, vaikka täytteessä ei ollut liivatetta tai mitään muutakaan, joka täytteen olisi hyydyttänyt. No, eipä se sitten hyytynytkään.

Odottelin seuraavaan päivään ja ryhdyin sitten pelastustoimiin: kaavin täytteen pois vuoasta, vatkasin joukkoon pari kananmunaa ja pistin kakun uuniin paistumaan.

Tämä toimi, mutta pian oli ryhdyttävä pelastusoperaatioon numero kaksi. Kakun pinnalle piti tehdä mustikkakuorrute, josta tuli aivan liian löysää.

Pelastuskeinot olivat onneksi helpot: lisää mustikoita ja joukkoon vähän hillosokeria.

Kiitämme tästä Vasantolaa ja liitämme tämän muistiimme, sillä arvaan, että moni hankkii tämän kirjan ja mustikka-aikaan vielä useampi kokeilee juuri tätä ohjetta. 

Ihastuin itse eniten juustokakkuihin maailmalta ja vähän aikaa pohdiskelin, kumman teille nyt tarjoaisin skotlantilaisen viskillä maustetun vadelmajuustokakun vai japanilaisen kirsikankukkajuustokakun ja päädyin jälkimmäiseen, sillä kakun koristelu on vain niin kaunis, pidän kirsikoiden mausta ja minulla sattui juuri olemaan maljakossa kirsikkapuun oksia kukassa:

Kakkupohja

55 g (4 rkl) pehmeää voita
0,6 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl matchajauhetta (jauhettua vihreää teetä)
1 kukkuramitallinen rkl ranskankermaa
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
0,5 leivinjauhetta

Täyte

4 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
250 g ricottajuustoa
1 tl vaniljatahnaa tai –aromia
1,2 dl kuohukermaa
450 g kirsikkahilloa

Koristeluun

30 g tummaa suklaata sulatettuna
sokerikukkia
halkaisijaltaan 23 cm:n irtopohjavuoka voideltuna ja leivinpaperilla vuorattuna
pursotin ja pieni pyöreä tylla (=pursotusterä)

12 hengelle

Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa lisää. lisää matchajauhe 1 rkl:seen kuumaa vettä ja lisää se pohjataikinaan yhdessä ranskankerman kanssa. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkupohjaa uunissa 15-20 minuuttia, niin että pinta on saanut väriä ja joustaa, kun sitä painaa varovasti keskeltä. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi.

Vatkaa tuorejuusto, ricotta, vaniljatahna ja sokeri kuohkeaksi seokseksi.

Mittaa kerma kuumankestävään kulhoon hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle ja lämmitä varovasti. Purista liivatelehdet kuiviksi ja lisää ne lämpimän kermaan. Sekoita, kunnes liivate on liuennut. Siivilöi kerma, jotta mukaan ei tule liukenemattomia liivatekokkareita, ja vatkaa se juustoseoksen joukkoon.

Soseuta kirsikkahillo tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi. Levitä kolmasosa kirsikkasoseesta kakkupohjan päälle, mutta jätä reunoille hiukan tyhjää. Sekoita loput soseesta juustoseoksen joukkoon niin, että seokseen jää punaisia raitoja. Kaada juustoseos pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia tai yön yli.

Pane sulatettu suklaa koristelua varten pursottimeen ja pursota oksia kakun pinnalle. Asettele oksille sokerikukkia.

Nyt ei sitten muuta kuin kokeilemaan tätä tai jotain muuta kirjan monista ihanuuksista!


*****

24 kommenttia:

  1. Nam! Juustokaut vievät kielen mennessään. Kaunis on kirsikkakakku ja varmaan maistuisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, en voi vastustaa juustokakkuja...Valitsin kauneimman;)

      Poista
  2. Juustokakut ovat kyllä ihania! En ole täytekakkujen ystävä, mutta juusto- ja suklaakakut, aah. Tällaisen kirjan äärellä tulisi varmaan runsaudenpula ohjeista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minulla sama. Valikoin juustokakun palaa konditoriassa samalla hartaudella kuin uusia kevätkenkiä.

      Niin hyvä, että en näitä hallitse;) Koko ajan tulee ihania, uusia herkkukirjoja, joten en enää ole varma...

      Poista
  3. Oi ei, mitä houkutuksia, justiin kun pitäis paastonaikaa pitää tai edes hieman hillitä herkutteluja! Juustokakut ovat kyllä taivaallisen hyviä ja näyttävän kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, juu, tiedän, että nyt on aivan väärä vuodenaika. Jos olisi vaikka jo heinäkuun loppu voisi alkaa löysäillä. No, monilla on yo- ja muita juhlia tulossa, joten tästä herkkuja pöytään. Minäkään en tunne ketään, kuka ei pitäisi juustokakuista.

      Poista
  4. Minä rakastan juustokakkuja! Voi voi, tuli niin vesi kielelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, niin minäkin, mutta nyt ei olisi oikein varaa näistä innostua;) Katsos ne mekot...Juustokakku päihittää kyllä mennen tullen monen muun herkun.

      Poista
  5. Ai kamala! Ei saa laittaa tämmösisä tänne :)
    Mä vaan silmät ummessa kelasin kommentoimaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi, juu, tiedän, tiedän...Ei nyt keväällä saisi mitään herkkuja, mutta kun kirja ilmestyi nyt;) Mää en voi sille mitään, että tykkää kaikista ruokakirjoista. Saat luvan unohtaa tämän...

      Poista
  6. Ihana kirja! Minähän olen myös hulluna juustokakkuihin,ja täällähän on ihan juustokakkujen luvattu maa,niitä on joka kahvilassa.Ja sitten on vielä (tänä vuonna kesäkuun alussa) sadonkorjuujuhla,jota itse kutsun juustokakkujuhlaksi,sillä se on kaikkein näkyvin ruoka silloin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, on tämä. Kysyin M:lta että mitä tuon tullessani ja hän sanoi, että Juustokakut -kirja. Sitten soitti serkku, jolle menemme pe ja kysyin, että toisinko jotain luettavaa ja hän sanoi, että Juustokakut. minä sihen, että 'se meni jo.'

      Suomikin on juustokakkujen luvattu maa. Miten valitettavaa, sillä en pysty näistä vastustamaan. M. muuten tekee näitä tuosta vain, haluaa vain lisäinspiraatiota.

      Sadonkorjuujuhlat ovat ihania...

      Poista
    2. Suomessa en kyllä ole kahviloissa pahemmin nähnyt kunnon juustokakkuja,mutta sen sijaan on ihania rahkatorttuja,pullia...

      Poista
    3. Ehkä Helsingissä ei sitten juustokakkuja;)

      Olen nyt kuukauden aikana ollut kolmessa kahvilassa, joista jokaisessa useita juustokakkuja. Kaikki Jyväskylässä!

      Poista
  7. Pohja kuulostaa myös hyvältä, erilainen kuin usein juustokakuissa on.
    Täytteen hillon voikin varioida mielensä mukaan muuksikin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, tässä kirjassa esitelläänkin useita eri pohjia sekä valmistustapoja.

      Takuulla voi. Minulle taas maistuu kaikki kirsikkainen, joten...;)

      Poista
  8. Voi juustokakku! Tähän kirjaanhan on aivan pakko tutustua ja jotain täytyy sitten kokeilla, ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, suosittelen! Aavistan, että minulla on tänään juustokakkua jälkkärinä.

      Poista
  9. NAM! Pinja on innostunut juustokakkujen teosta, kolmen suklaan kakkua olemme saaneet maistella usein :) Takuu suklaista ja makeaa, mutta suussasulavaa. Ihana kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, teillä ilmiselvästi on kavamassa tuleva Masterchef -voittaja.

      Juustokakussa parasta onkin, että se aivan 'sulaa' suussa. Lähden kohta lonalle M:lle ja tämä kirja lähtee mukanani;)

      Poista
  10. Juustokakut ovat ihania, nam... Suosikkini on appelsiinijuustokakku minttudominokeksipohjalla ja ripauksella sitruunaa antamassa mukavaa kirpeyttä. Tämä kirja täytyy laittaa harkintaan/hankintaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka kirjahyllyssä, just niin eli nam! Mulla on mandariinijuustokakku, sellainen aika simpeli. Siinä mistä minäkin pidän taitaa olla myös sitruunaa.

      Tämä meni multa jo;) Lounasemäntäni piti kovasti.

      Poista
  11. Terkut M:lle! Mukavaa lounasta, luvassa varmaan jotain hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, myöhästyit: Tulin just ja kyllä olikin tarjoilut ja tietty sitä itsetehtyä ihanaa leipää, jos teimme jouluna ne siikatartarit. Dolce oli jotain Madeiralta. M. on mahtava kokki!

      Poista