tiistai 28. huhtikuuta 2015

Grilliruokaa - lehtipihvit, veneperunat ja tomaattisalsa

Mitä syödään vappuna? -keskustelu on nyt käyty ja Lumimiehen toivomuksesta on grillipihviä. Meillä se tarkoittaa kompromissia, sillä tuhti äijäpihvi ei minulla laske, joten grillaamme lehtipihviä. Kerron koko menuun, sillä vaikka tämä on monelle selvä, ei kaikille. Hyvät, ei sitkeät, pihvit otetaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sitä ennen, jo aamulla, perunat on pesty hyvin ja lohkottu, ei kuorittu. Teen perunoille marinadin oliviiöljystä, johon sekoitan suolaa, monta valkosipulinkynttä pieniksi paloiksi kokkiveitsellä hakattuna sekä paprikajauhetta. Perunalohkot marinadiin ja muutaman kerran päivässä kähjään niitä, että maut tasoittuvat.

Vaikka yleensä suosin kovasti, kaksi kertaa viikossa maailman terveellisintä salaattia, niin tähän ruokaan varioin lisukkeen eli jätän mozzarellan pois, pilkon tomaatit pieniksi, silppuan basilikaa joukkoon, vähän sormisuolaa, mustapippurirouhetta ja oliiviöljyä. Kannattaa tehdä runsaasti, että saa seuraavan päivän aterialle lisukkeen.

Lumimies laittaa valutetut veneperunat foliovuoassa grilliin ennen lihoja, sillä niiden kypsyminen vie noin noin 45 minuuttia. Lehtipihvit kypsyvät minuutissa ja niitä vain valellaan öljyllä. Kun kaikki on kypsää, leikataan kuumien pihvien päälle grillimaustevoita ja samoin kuumien perunoiden päälle eli tästä tulee se maku! Rasvaista syntiä hyvitellään terveellisellä tomaattisalsalla ja punaviinillä eli tässä on Syötkö riskiruokaa? -kirjan mukaan jo kaksi maailman eniten syöpää torjuvista aineista: Tomaatti ja punaviini!
Niin hyvää, mutta niin rasvaista! Nautimme hyvällä omallatunnolla, sillä tällaista meillä valmistuu vain alkukeväästä ja syksyn viileydessä.

Jälkiruokana on valkohomejuustoa ja rypäleitä.

Guten Appetit!

Ruokareseptit Leena Lumissa

24 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää tosi herkulliselta !! :) Hauskaa,iloista ja toivottavasti lumetonta toukokuun ensimmäistä l.Wappua !!! Minä aion nauttia myös niitä syöpää estäviä aineksia eli punkkua ja tompsua !! :)..ehkä sitruunapastaa ja Jaelin appelsiini-porkkanakakkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, kiva kuulla;) Kiitos samoin sinulle ja siirrytään ulkoruokintaan <3

      Kolmas aine saadaan valkosipulista, se on siinä kympin listalla myös.

      Meillä melkein meni parsaksi, mutta sitten muistimme mahdollisen illan viileyden ja päädyimme tähän. Oi, sitruunapasta kuulostaa herkulta! Olen niin heikkona pastaan...valitettavasti;)

      <3

      Poista
  2. Leena kyllä vaan kuulostaa siltä. että vappu menu passaisi aivan mainiosti tännekin <3 Herkullisia hetkiä halausten kera <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, siitä vaan. Laita vielä paljon valkosipulia, niin on ihan terveysruokaa;)

      Kiitos kaikkea samoin sinulle <3

      Poista
  3. Ihana vappumenu, vaikka en se innokkain lihansyöjä olekaan!

    Mukavaa tiistaita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, kiitos <3 Minulla tökkii vastaan melkein kaikki liha paitsi ei kala. Kanasta pidän, mutta kun sitä onnellisen kanan lihaa en ole vielä nähnyt...Punaisesta lihasta olen etääntynyt hyvinkin pitkälle, mutta oli vähän otettava takaisin, kun R. alkoi urheilemaan ja hän haluaa ja pitää punaisesta lihasta. Elämä ja avioliitto ovat kompromissia;) Vitamiinit kirjassa oli, että A-veriryhmän henkilölle ei punainen liha sovi. Siinäkö syy, miksi en ole koskaan ollut pihville perso...

      Kiitos samoin sinulle! <3

      Poista
  4. kiitos vinkistä tuo kelpaisi meillekin :) Tosin vappuna ruokaillaan muualla mutta täytyy laitella tuota vaikka äitienpäivänä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, ole hyvä! Kivaa vappua missä ikinä sitä vietätkään ♥

      Poista
  5. Hyvältä näyttää, der Appetit ist da(=hier). ♥

    VastaaPoista
  6. Kiitos Leena-IhaNainen, lähetin tämän G+:n mukana kiertämään;))

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Aili-IhaNainen ja kiitos <3 Hallitset minua enemmän näitä tekniikoita, sillä G+ on minulle tuntematon käsite, mutta varmaan se on jotain kivaa.

      ♥♥

      Poista
  7. Hyvältä näyttää ja maistuis minullekin, nam!
    Hyvää vapun odottelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos <3 Ulkoruokintaan siirtyminen ei vain taida onnistua, sillä lupasivat hurjia kelejä sekä sinne teille päin että tänne...Ja just kun olin pääsemässä kevään tunnelmiin. Hallaharsotan huomenna herkän Leonardin ja helmiorapihlajan.

      Kiitos samoin! <3

      Poista
  8. Kyllä tuolla annoksella nauttii Vappuna! Otan tuon perunaohjeen itselleni ja opettelen kähjäämään (ihana uusi sana minulle).

    Itse en ole vielä yhtään selvillä mitä vappuna syötäisiin, toisaalta jos kopioin teidän aterianne, niin asia on sillä selvä =)

    Ihanaa viikonjatkoa Leena <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, juuri näin, mutta ulkoruokintakausi ei alkane, mikäli säätiedotus oli oikeassa: Lupasivat lumimyrskyä! R. kyllä grillaa vaikka sataisi kiviä. Olisikohan tuo jotain Porin tai Luvian murretta, en huomannutkaan. Murteet ovat rikkautta. Kähjää nyt sitten sinäkin;)

      Niin ja takuulla miehet eivät vastustele, siis A. ja nuorempi herra, jos teidän seuranne hänelle vielä käy - vappuna.

      Kiitos samoin sinulle Birgitta <3

      Poista
  9. Tulee vesi kielelle! Mie laitan vappuna parsaa. Lauantaina tulee saksalainen kollega ja tarjoan hänelle sunnuntaina poronkäristystä. Mukavaa vappua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helena, sitten on hyvä;) Miekin meinasin laittaa parsaa, mutta olin eilen parsalounaalla ja söin parsaa paljon. Lisäksi R:n toivomus oli nyt tähän suuntaan, joten muutimme kurssia. Saksalainen kollega osaa takuulla arvostaa poronkäristystä.

      Kiitos samoin sinulle! <3

      Poista
  10. Piti oikein tulla lähemmin makustelemaan. Kyllä tämä rasvainen, mutta herkullinen ruoka maistuisi vappuna oikein mainiosti, hyvän punkun kera.:)

    Iloista vappuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirpa, ole hyvä vain. On rasvainen, mutta joskus saa ollakin. Kaiken huipuksi luvattiin lumimyrskyä, joten nyt tuli tuhdimpi ruoka kohdilleen. Mieleen tulee vain muutamia oikein kauniita ja lämpimiä vappuja, niitä on niin vähän, että ne kyllä muistaa. Tässä on vähän parempi punaviini, sellainen tuhdimpi, joka sopii pihville.

      Kiitos samoin sinulle! <3

      Poista
  11. Mukavaa Vappua Leena! Herkulliselta näyttää. Itse ajattelin tehdä kasvistortilloja, ihan tortillatkin itse, saa nähdä mitä tulee, kun en ole aikaisemmin kokeillut niitä tehdä itse. =D Lihan syönnin olen jättänyt melkein kokonaan pois. Niin ja tietty minä paistan ison kasan munkkeja! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, kiitos samoin sinulle <3 Kiitos. Mekin olemme päässeet tortillojen ihmeelliseen maailmaan nuorisomme kanssa;) Hyvää on! Minä olen vähentänyt lihaa ja lisännyt kasviksia, vihanneksia ja kalaa. Onhan kai kalakin lihaa, mutta siitä en luovu enkä merenelävistä. Grillikausi taidetaan vain meillä sekä aloittaa että lopettaa tuhdisti. ÄLÄ SANO SANAA MUNKKI;) Ihan tietoisesti olen tehnyt aivotyötä, että unohtaisin nyt munkit. Olen puolen vuoden aikana nauttinut yhden omenakanelilörtsyn...Koskas kelit nyt ainakin meillä ovat vesisadetta, lumimyrskyä ja muuta kivaa, grillaamme, mutta ulkoruokinta vaihtui sisälle kynttilöiden lämpöön.

      Kuvittele, 1988 meillä oli täällä vappuna puoli metriä lunta. Asuimme toista kolmatta vuotta Keski-Suomessa ja silloin minä sanoin, että' nyt muutetaan takaisin länsirannikolle.' No, ostimme jo tontinkin, mutta täällä me vaan vieläkin ollaan. Äsken laitoin kaksinkertaisen hallaharson I-vyöhykkeen magnoliani ympärille: Leonard on niin herkkä...

      Poista
  12. Näyttää herkulliselta, nälkähän tässä tulee :)

    VastaaPoista