maanantai 20. kesäkuuta 2016

Juhannusruokaa herkullisesti ja helposti


En tiedä, mitä te nyt teette, mutta minä laadin ruokasuunnitelmaa huomisesta juhannuksen yli. Nuoret saapuvat huomenna ja syömme silloin hyvin. Keskiviikkona he jo starttaavat festareille ja koiruuudet jäävät meille, syömme silloinkin hyvin. Laitan muutaman vinkin, joita voitte soveltaa sekä salaatteja, joita voi valmistaa vaikka grillatun kalan tai lihan oheen. Ja voihan valmistaa ruokaisan salaatin, jonka kanssa vaikka uunituoretta patonkia.

Uusien perunoiden aika on alkanut ja niitähän ei viitsi liian vähää keittää, joten antaa mennä vain, sillä ylijääneistä perunoista saa todella herkullisen perunasalaatin helposti eli perunasalaatti uusista perunoista. Tässä parsan ja limettigraavatun siian kera.

Zarzuela eli katalonialainen kala-äyriäispata on herkkua ja valmistuu niin grillissä, jossa on keittosysteemi kuin keittössä ja kulkeutuu siitä terassille:


Tässä muistaakseni Jaelin kuvaamana...

Ilonan kevätsalaatti käy jo ateriasta.


Grilliruokaa - lehtipihvit, veneperunat ja tomaattisalsa tulee tuhdimpaan nälkään.

Kantarelli-pinaattifrittata on erinomainen brunssi!

Graavisiikatartar, mätismetana ja mummonkurkut ovat loistava alkupala paitsi joulupöytään myös sydänsuven juhlaamme juhannukseen.


Katkarapusalaatti - helposti ja herkullisesti on blogini eniten luettu ruokaresepti. Tämän teen huomenna uusien perunoiden ja grillatun merilohen oheen. Täysi ateria tästä tulee ilman perunoita ja kalaakin, lisäämällä tarjoiluun uunituoretta patonkia.

Caprese ja grillivartaat on suven klassikko. Vartaisiin voi laittaa mitä ikinä mielikuvitus keksii. Tässä kanaa ja paprikoita, mutta toisen puolen vartaista voisi laittaa vaikka kirsikkatomaateilla. Kanamarinadin voi keksiä itse tai kokeilla vaikapa Santa Marian Marinade for chicken. Tässä ei tarvitse tuntea syövänsä liian tuhdisti tai rasvaista, sillä

caprese eli tomaatti-mozzarellasalaatti on maailman terveellisin salaatti. Syömällä tätä pari kertaa viikossa voi välttyä korkelata kolestrolilta. Jos laiskottaa tai haluaa vaihtelua, voi välillä valmistaa tomaattisalsaa, jonka ohje täällä

Täytetyt herkkusienet on monen herkku.

Grillattuja ohuita kanafileitä, capresea ja salaattia, jossa persikoita, sinihomejuustoa ja rapeaa jääsalaattia. Rucolaakin voi lisätä ja/tai viinirypäleitä.

Munakoisorullat on ehdoton kasvisherkku ja kuva kertoo kaikea: Meidän piti kuvata ruoka, mutta maistoimme ja sitten se olikin jo tässä pisteessä, kun joku, ehkä Jael huomasi, että ruokaa ei ole kuvattu:) Tämä on niin herkkua, niin herkkua, mutta vasta seuraavana päivänä! Tässä ohjeessa on sisällä toinen munakoiso-ohje, jonka syömme heti, rullat jätämme vetäytymään yön yli.


Melonisalaatti on helteisen päivän iltaherkku. Nautimme tätä viime suvena ystäväni kanssa Sen Yhden Paikan viinipihalla ja ohje oli helppo tuoda kotiterassillekin. Minä söin katkaravuilla, ystäväni parmankinkulla. Oikeastaan tämän nimi pitäisi olla kolmen melonin salaatti.


Letut mansikoilla on suven jälkkäri. Jäätelö on myös aina hyvä jälkiruoka.

Nyt sitä voisi jollekin tulla mieleen, että eikö ikinä makkaraa? Kyllä, mutta ei ole tullut mieleen kuvata. Lumimies grillaa toisinaan bratwurstit, oikein kunnon saksalaiset, ja niiden kanssa on punajuuri-piparjuurisalaattia ja/tai perunasalaattia. Sitten on graavia merisiikaa ja uusia perunoita. Ihan vain silliä ja uusia perunoita. Ja mansikoita ilman mitää kermavaahtoja...


Täällä me sitten nautimme grilliherkkuja omassa pesässämme vielä villiviinin jo punertuessa. Jos viileä yllättää fleecepusakat vain päälle ja huovat ympärille. Eikä pieni sadekaan haittaa, tuo vain tunnelmaa.


Ulkoruokinnassa on ihaninta olla!!!

Guten Appetit!

27 kommenttia:

  1. Kyllä kelpaa teidän juhannuskattausten äärellä! Ja meneepä tämä kesä kauhealla tohinalla eteenpäin. Juuri tuntuu, että puut vasta olivat silmuillaan ja kohta jo juhlitaan juhannusta. Nautitaan siis näistä ihanista ohikiitävistä hetkistä ja päivistä, eli ihanaa juhannusta teille jo näin etukäteen! <3 -Taru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taru, no yhtenä päivänä on sitten bratwurstia ja perunasalaattia:) Hirveän nopeasti: Mietin minne ajalla on kiire? Juhannuskukatkin ovat jo kukkineet...Tartutaan hetkiin kiinni, roikutaan kaikilla voimillamme, annetaan hetkein piirtyä muistojemme verkkokalvoille...Kiitos samoin sinulle Taru&co!<3

      Poista
  2. Meillä on vielä juhannusmenu suunnittelematta, mutta keskiviikkoiltana lähdetään joka tapauksessa kohti Turkua viettämään juhannusta kaksistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arekilija, minun oli aloitettava näin varahin, sillä meillä on nuortemme kanssa vain huominen ilta. Sitten me ja koiruudet:)

      Hyvää juhannusta teille<3

      Poista
  3. Voi mitä ruokia, tulee ihan vesi kielelle :) Kyllä sinun laittamaasi pöytään kelpaisi Leena istua :)

    Itse olen juhannuksen töissä, joten suunnittelen vain mitä eväitä sinne ottaisi :D Ei siis tosiaan mitään tuollaisia herkkuja kuin sinulla, vaan ihan kinkkukiusausta, puuroa ja sellaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni, toivottavsti myös meidän nuorille huomenna! Kiitos<3

      Onhan juhannukseen vielä matkaa, mutta meillä ainoa ilta syödä nuortemme kanssa ennen heinäkuuta on huomenna, joten aivan kuin kaikki alkaisi nyt. Kyllä tähän mahtuu makkrapäiväkin. Puurohan on hyvää. Erityisesti pidän riisipuurosta.

      <3

      Poista
  4. Kiitokset näistä vinkeistä!

    Juuri tänään ajattelin, että pitäisi hiukan etukäteen miettiä juhannuksen syömisiä, eikä tapani mukaan vasta kaupassa yrittää muistella, mitä kaikkea tarvitaan - ja sitten unohtaa jokin tosi tärkeä ainesosa! Nyt vain valitsen noista osan ja voin tehdä kauppalistan valmiiksi. Raparperipiirakan leivoin pakkaseen jo viikonloppuna.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marietta, ole hyvä.

      Minun oli nyt vähän pakko järjestellä kaikki listalle. En pysty menemään kyllä milloinkaan kauppaan ilman listaa: Asumme kaukana kaupoista ja kerralla ostetaan viikko sisään. Tuo melonisalaatti on mukavan raikas, jos nyt ne luvatut helteet saapuvat. Sullahan on jälkkäri sitten valmiina. Odotas kun omenasato kypsyy, tekee omenapirakoita pakastimeen sarjana:)



      Poista
  5. Ihania herkutuksia...taidankin laittaa listalle katkaravut ja melonia, isäntä menee laskemaan pitkää siimaa joten kalaa tulee varmaan sieltä. Bratwurstia ja perunasalaattia, sekin kuullostaa myös hyvältä :D Juhannusta vietämme kaksin kotosall, nautimme kotomaan kesästä!

    Mukavaa ja herkullista juhannusviikkoa Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, ne on ihan mun suosikkeja. Kaikki merenelävät ja kalat. Alistun Lumimiehelle bratwurstissa:) Meillekin juhannus on nauttimsita tästä parataisisaaresta ja puutarhastamme, hyvää ruokaa ja yhdessäoloa. Nyt saamme vielä tyttären koiruudetkin tänne moneksi päiväksi. Se on Suomen suvi nyt ja se on aina yhtä ihana, sataa tai paistaa.

      Kiitos samoin sinulle Saila<3

      Poista
  6. Ooh, mitä herkkuja! Söin iltapalan tunti sitten, mutta tässähän tulee nälkä. :)

    Uudet perunat, limegraavattu siika ja parsa etenkin... Ja letut hillon kanssa. Caprese myös, totta kai - klassikko!

    Herkullista juhannusviikon alkua.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kiitos<3 Minulle käy usein just samoin:)

      Nämä yhtä kuin Suomen ihana suvi sataa tai paistaa.

      Kiitos samoin sinulle.

      <3

      Poista
  7. Hyvää juhannusta Leena! Meillä nostetaan grilli parvekkeelle (sähköinen) ja jäädään odottamaan, valittavatko naapurit.

    PS. Olethan huomannut Yle Areenassa Bloomsbury-ryhmä -ohjelman?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, Kiitos samoin Omppu<3 Oi, teillähän on sitten kuin muumien Vaarallinen juhannus:) Onneksi miedän nuoret ovat saaneet grillata Aurinkolahden parvekkeellan, josta samalla katselvat merta.

      Arvaa vaan! Se menee tallennuksen eli katson Bloomsburyn yhtä putkea ja hievahtamatta. Jos kävisit Pinterestissä, olisit huomannut, että siellä on koottu myös Duncanin kuvia...

      Poista
    2. Älä yritä. :D Minä en pinterestaa. EN! Sen sijaan kirjauduin Litsyyn, joka on vähän kuin instagram, mutta ei sit kuitenkaan.

      Poista
    3. Omppu, yrittänyttä ei laiteta:)

      Huomasithan Hertan palkissa...Nyt sinä voisit sitten lukea Ondaatjen Divisaderon ja kertoa mulle, miksi se niin räjäytti tajuntani.

      <3

      Poista
    4. Litsy, insta, whatsappi tms. Mitä outoa kieltä!

      Poista
    5. Twitteriä käytän tosi harvon, Pinterestiä silloin tällöin, Instagram -tili on oma ja blogin (ja päivitän myös seurakunnan tiliä), WhatsApp on jatkuvasti käytössä, Litsy piti nyt etsiä ja loin sinne tilin... Rakastan kaikkea tietotekniikkaa ja someilua!

      Poista
    6. Arkeilija, olemme niin eri maata:) Minä en kestä, enkä ymmärrä tekniikkaa. Ilman teknistä tukeani minulla ei olisi blogiakaan. Olen sanonut, että tämä riittää minulle. Olen paljon kiinnostuneempi kaikesta muusta kuin tekniikasta. Sain iPadinkin, mutta koen sen vain leluksi, jolla ei tee paljon mitään eli nyt R. saa omistaa sen ihan yksin. Kamera pitäisi vaihtaa, mutta taidan ostaa Canonin pokkarin edelleenkin ja sen tärkein omianisuus on vaaleeanpunainen väri! Kaikki blogini kuvat on sillä otettu, muutamaa Ipad -kokeilua ja R:n puhelinkuvaa lukuunottamatta, joten mihin tarvitsen järkkäriä.

      <3

      Poista
  8. Oi oi mitä herkkuja. Kyllä se niin on, että ruokaan kannattaa juhlassa nimenomaan panostaa. Näyttää niin juhannukselle. Herkullista juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar, täysin samaa mieltä. Joulukin tulee ruoasta. Alkaa tuntua juhannukselta, koska nuoret ovat jo matkalla ja rakkaat karvaturrit myös.

      Hetrkullista ja mukavaa juhannusta sinulle<3

      Poista
  9. Oi miten herkullisia ruokakuvia. Teillä onkin sitten upea ja makoisa juhannus odotettavissa. Otan pari kevyttä ohjettasi viikonloppuun ja kunhan pääsen kesälaitumille vuokramökille, niin grilli on kuumana joka päivä. Grillaus on mielestäni mainio tapa tehdä ruokaa, vihannekset ja lihat tulevat siinä niin maukkaiksi, ettei tosikaan.

    Upeaa viikonjatkoa sinne =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, eilen näistä osa nautittiin nuorten kanssa terassilla myöhään. Keli mitä parahin.Grilaus on kuin jotain ikiaikaista ja grilliruoka on hyvää!

      Kiitos samoin<3

      Poista
  10. Ihania herkkuja,ja tuo taivaallisen hyvä zarzuelasi.Oikein ihanaa juhannusta teille ja hyviä hetkiä koiruuksien kanssa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos<3 Kuva taitaakin olla sinun ottamasi:)

      Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  11. Minulla on vieläkin juhannusmenut miettimättä, kotosalla ollaan vain perheen kesken, mutta ehtiihän tässä vielä ideoida :) Aika ihania herkkuja sinulla täällä, nam!

    Makoisaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, vielä on aikaa. Meidän fiesta nuorten kanssa oli eilen. Tänään suuntaavat festareille, mutta koiruudet jäävät meille. Veikkaanpa, että grillataan joka päivä ja syödään ulkona.

      Kiitos samoin!

      Poista