sunnuntai 7. elokuuta 2016

Juustokakkuja ♥ rakkaudella


Muistan ikuisesti kun äidin kanssa joitakin vuosia sitten päädyimme erääseen kahvilaan täällä harjukaupungissa. Otimme kahvit ja makeaksi herkuksi mandariinijuustokakkua. Kakku oli niin hyvää, että mikään ei pidätellyt meitä, vaan noudimme toiset viipaleet. Puhekin pysähtyi, sillä sellaisen armonherkun vierellä vain nautitaan. Päätin tulla juustokakkujen valmistajaksi, vaikka en ole yhtään leipoja, vaan sen sijasta innokas kokkaaja. Kuivakakut eli kahvikakut sntyvät tuosta vain ja nyt jo omenapiirakkakin melkein silmät sidottuna, mutta kakkuohjeissa on silloin tällöin sieluni hyydyttäviä sanoja, joten helpommin ostan juustokakun vieläkin kuin sen itse valmistan. Nyt on sitten taas uusi risteys, sillä innoittavat kokkikirjat, myös leipomuskirjat, saavat minut helposti hurmioon, josta voi toisinaan jotain alkaa syntyäkin.

Christin Geweken Juustokakkuja ♥ rakkaudella (I love Cheesecake, Minerva 2016, suomennos saksasta Maiju Lempinen) on yhtä herkullinen kuin mitä voi olla suosikkijuustokakkusi. Kirja sisältää kolmekymmentäkuusi paratiisillista juustokakun ohjetta ja mitä syötävimmät kuvat! Frauke Antholz on vapaa ruokakuvaaja, jonka kuvissa on taikaa. Christin Geweke on vapaa ruokakirjoittaja, jonka huomasin asuvan lähellä Celleä, kaupunkia, jossa viivymme joka reissu muutamia päiviä. Ja siellähän on se liikekin, jonka nimi on Lumi...sekä 'kotihotellimme', jonka emäntä on kuuluisa ravintolansa itsekehittelemistä ruokalistastaan. Cellen hotelliamme juttujen lopussa täällä ja täällä


Kirjan aloitus tarjoaa varmistukset juustokakkujen onnistumiselle eli step by step käydään läpi perusvaiheet, jotka Christin aloittaa näin:

Saksalainen juustokakku Käsekuchen valmistetaan perinteisesti rahkasta. Amerikkalaisessa cheesecakessa taas on ripauksella suolaa maustettu rapea murupohja ja sen päällä kerros samettista tuorejuustoa. Voidaan väitellä loputtomiin, kumpi näistä klassikoista maistuu paremmalta. On kuitenkin lukemattomia tapoja valmistaa ja tarjoilla juustokakkuja: ne voi tehdä murotaikina- tai hiivataikinapohjalle, täyttää vaikka mascarponella, ricottalla tai smetanalla, paistaa uunipellillä tai jopa tarjoilla jäätelönä. Useimmat reseptit onnistuvat helposti, kun ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Ja niitä seikkojahan ovat sitten oikeat välineet, onnistuminen vaihe vaiheelta, täydellinen täyte, paistaminen, hyydytettävät juustokakut, jäähdyttäminen ja upeat koristeet. Muu onkin sitten henkimaailman hommaa eli lykkyä tykö vain! Jos ei mene ihan nappiin vaikka pinta, voi upeilla koristeilla tehdä ihmeitä.


Mansikkajuustokakku saa nyt varmaan suosiota eli on ihan kesäsesonkiimme kuuluva herkku. Houkuttavalta kuulostaa myös italialainen ricotta-marsipaanikakku, vadelmainen juustokakku, wieniläinen rahkatorttu, jogurtti-vadelmajuustokakku (katso kannen kuva!), omena-mantelijuustokakku, mustikka-valkosuklaajuustokakku, rahkatäytteinen kahvikakku, espressojuustokakku ja monta muuta herkku-unelmaa.


Nyt on kuitenkin vielä mustikka-aika eli ehkä haluammekin kokeilla jäädytettyä juustokakkua, johon tulee tuoreita mustikoita. Niiden puuttuessa, voi turvautua myös pakastemustikoihin, mutta ne kannattaa sitten valuttaa hyvin vetisyyden välttämiseksi.

Irtopohjavuoka (Ø 20 cm)

Pohja

80 g täysjyvädigestiivikeksejä
60 g voita
30 g hasselpähkinäjauhetta
1 rkl sokeria

Täyte

150 g tuoreita mustikoita
1,5 rkl (30g) juoksevaa hunajaa
1 vaniljatanko
150 tuorejuustoa
100 g luonnonjogurttia
0,5 dl (40 g) sokeria
1 rkl sitruunamehua

Lisäksi

halutessasi syötäviä kukkia (esim. kuivattuja laventelinkukkia) koristeeksi

1.  Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla

2.  Valmista pohja. Murskaa keksit kaulimella pakastuspussin sisällä hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksimurun, hasselpähkinäjauheen ja sokerin joukkoon. Levitä seos vuokaan ja painele tiiviiksi pohjalle. Laita vuoka 30 minuutiksi pakastimeen.

3. Valmista täyte. Soseuta mustikat ja painele sose siivilän läpi kulhoon. Sekoita hunaja joukkoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet ulos. Vatkaa tuorejuusto, mascarpone ja jogurtti tasaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, sitruunamehu ja vaniljansiemenet. Sekoita 200 grammaa täytteestä mustikkasoseen joukkoon. Levitä tämä mustikkatäyte vuokaan ja nosta vuoka vielä 45 minuutiksi pakastimeen. Säilytä jäljelle jäänyttä täytettä sillä aikaa jääkaapissa. Vatkaa sitten täyte tasaiseksi ja levitä varovasti mustikka täytteen päälle. Laita juustokakku pakastimeen vähintään 3 tunniksi.

4.  Ennen tarjoilua anna kakun sulaa 20 minuuttia ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.


Mietin omaa mahdollista suosikkiani kaikista kirjan 36 kakusta ja se on joko italialainen ricotta-marsipaanikakku, jäädytetty juustokakku tai sitten yläkuvan marenki-juustokakku. 

Toisaalta voisin olla kyllä ihan vapaaehtoinen testaamaan näitä kaikkia! Ihana kirja itselle, lahjaksi, tuliaiseksi, Feetun komeroon joulua ajatellen...tyttärelle, siskolle, vävylle, parhaalle ystävälle...♥

*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

*****

Achtung! Marjatan Lady Hilla löytyy kommenteista! Kiitos Marjatta♥

28 kommenttia:

  1. Oi ihanuutta! Rakastan juustokakkuja! Suosikkini on vadelmajuustokakku. En kuitenkaan ole koskaan itse leiponut niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katriina, älä muuta sano! Suloinen suoksikki<3 Minä en edes esitä, että olisin yrittänynyt, mutta eihän sitä tulevasta koskaan tiedä:)

      Poista
  2. Voisinpa toistaa Katriinan kommentin ainakin siihen saakka, että ihanuutta ja rakastan juustokakkuja. <3 Oma suosikkini on aina klassikko: amerikkalainen juustokakku, jossa on mukana ripaus sitruunaa ja vaniljaa. Lisäksi rakastan suklaisia juustokakkuja, joulun aikaan glögikiilteellä kuorrutettua juustokakkua ja vaikka mitä. Ah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, sinä siis jopa valmistat niitä! Kirjassa on New Yorkin juustokakku ja siinä on ainakin sitruunaa ja vaniljaa. Minulle suuri heikkous on manteli. Niinpä italialainen ricotta-marsipaani-juustokakussa on karvasmanteliaromia (vrt. Langin dekkarit!) sekä mantelilastuja ja wieniläisessä rahkatortussa on Amaretto-likööriä. Suklaajustokakku on kirjassakin todella houkuttava. Miten juustokakut ovatkaan niin herkkua, tulevat minulla heti Apfelstrudelin jälkeen:)

      <3

      Poista
  3. Tästä kirjasta takuulla löytäisin jotain.Täällähän on ,kuten ehkä muistat,kevään lopussa/kesän alussa,sadonkorjuujuhla,jolloin juustokakut ovat pääosassa ,eikä niitä voi välttää.Muutenkin täällä juustokakut ovat ylen suosittuja. Kun asuin Yhdysvalloissa kävimme muutaman kerran CheeseCake Factoryssa,jossa oli niin monta eri juustokakkua,että oli vaikeaa valita;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, ethän voi tietää, mitä joulun tonttu sinulle toimittaa:) Olen huomannut, että teillä on siellä upeita leivonnaisia, monelaista hyvää teen ja kahvin oheen. CheeseCake Factory kuulostaa jo unelmalta<3

      Poista
  4. Meillä mies tekee juustokakkua aina kun keksitään joku syy... Usein reseptissä olevan liivatteen korvaamme agar-agarilla. Minä en ole kokeillut koskaan tehdä, sillä en ole niin pikkutarkan työn tekijä. Tavallinen pulla on enemmän minun juttuni. Tänään kokeilin tehdä vihiksiä eli vegaanisia lihapiirakoita, ne onnistuivat yli kaikkien odotusten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arekeilja, meillä Mies leipoo! Minä keksin aina syyn:)Minäkin vedän suuria linjoja, joten minulle sopii hyvin valmistaa gourmet-illallisia, mutta ei leipoa tiikerikakkua ja omenapiirakkaa kummempaa. Tiikerikakku tulee anopilta ja omenapiirakka järkyttävästä himostani omenan, kanelin ja vaniljan yhdistelmään. Lumimies leipoo herrrrkullisia korvapuusteja. Vihis kuulostaa hyvältä, vaikka minulla onkin ikävä niitä vuosia, jolloin äiti valmisti lihistä uunipellillä. Kun tuli vaikka luistelemasta, ei parempaa herkkua voinut nälkäiselle 10+ -vuotiaalle olla!

      Poista
  5. Nam, ihania juustokakkuja!
    Aikamoinen valikoima erilaisia. Tuosta oppii itsekin valmistamaan eri tavalla.
    itse valmistan useimmiten noita marjaisia kakkuja digestivepohjalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, samaa mieltä! Tässä kirjassa on jopa juustokakkua valmistettu laseihin, jäätelöksi ja pirtelöksi!

      Minäkin voisin yllättää itseni ja etenkin R:n!

      Poista
  6. Ihania kakkukirja! Oma suosikkini on Lady Hilla, jonka täytteenä on lakkahilloa ja vaniljalla maustettua tuorejuustoa. Ohje on ainakin 10 vuotta vanha ja kakku onnistuu aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, varmaan tarpeeseen:) Lady Hilla kuulostaa yhtä hienolta kuin Pavlova tai Brita. Lakka on niin herkkua ja se on todellinen terveyspommi. Marjoista oppii kun lukee prof. Piipon kirjoja:) Noin herkullinen ohje sietäisi tulla jakoon:)

      Poista
    2. Lady Hilla alkoi nyt tosissaan kiinnostaa...

      Poista
    3. Rita, Marjatta saa paljastaa salaisuuden:)

      Poista
    4. LADY HILLA

      200 g voita
      1dl sokeria
      2 kananmunaa
      4 dl vehnäjauhoja
      1tl leivinjauhetta

      Täyte 1:
      200 g lakkahilloa (noin 2,5 dl tai sitten enemmän)

      Täyte 2:
      4 kananmunaa
      0,5 dl sokeria
      500 g vaniljatuorejuustoa

      Voi ja sokeri vaahdotetaan, lisätään hyvin vaahdotetut kananmunat ja vehnäjauho+leivinjauhe -seos. Taikina levitetään irtovuoan (24 cm halkaisija) pohjalle ja 4 cm reunoille.

      Hillo levitetään taikinan päälle.

      Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja lisätään tuorejuusto. Täyte sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan hillon päälle. Paistetaan noin 1 tunti uunin alaritilällä, 170 astetta. Loppuvaiheessa tarvittaessa leivinpaperi kakkuvuoan päälle.

      Huom. Jäähdytä kakku hyvin ennen vuoasta irrottamista.
      Leipomisen iloa!

      Poista
    5. Voi Marjatta, kiitos<3 Nyt kun saisin jostain lakkakakun kuvan, laittaisin tämän omana tekstinään.

      Poista
    6. Ole hyvä! Tämä on hyvä ja näyttävä kakku, josta ei muruakaan jää. Yleensä hunnutan kakun tomusokerilla ennen tarjoilua.



      Poista
    7. Kiitos<3 Ei takuulla! Wieniläinen rahkatorttu on kirjassa myös hnnutettu tomusokerilla. Tästä tulee nyt varmaan todellinen suosikki!

      Poista
    8. Jatkan vielä...uunit ovat erilaisia eli vajaan tunnin paistoaika saattaa riittää. Kakku kannatta siirtää tarjoilulautaselle vasta, kun se on täysin jäähtynyt jääkaapissa. Mielellään vasta seuraavana päivänä.

      Poista
  7. Ylellisen ihania kakkuja, sen lisäksi että maistuvia niin tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, jotenkin juustokakut ovat myös niin raikkaita...

      <3

      Poista
  8. Tässähän olisikin hyvä joululahjaidea tyttärelle, mää voin kyllä maistella myös vaikka jokaista;)

    VastaaPoista
  9. Minä rakastan juustokakkuja ja erityisesti saksalaisia.

    VastaaPoista
  10. Oi, tämä olisi aivan ihana! <3 Mutta onko tässä kirjassa yhtään vegaanista ohjetta? Olen lopettanut maitotuotteiden, kananmunien ja liivatteen käytön, ja opettelen uudenlaista leivontaa ilman niitä (ja huomaan, että kaikki onnistuu, mutta hyvät reseptit se näin aloittelijalta vaatii :) ). Olen siis aina rakastanut leipomista, mutta nyt tuntuu vähän siltä kuin opettelisin pyöräilemään uudelleen. :)

    Minä rakastan mm. sellaisia juustokakkuja, joissa on marjaisia makuja, joten nuo mansikkainen ja mustikkainen kakku kuulostavat aivan törkeän hyviltä... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ja myös kivankokoinen eli sopii minullakin ruokakirjahylllyyni keittiössä. Kirjassa on vegaaninen cashewjuustokakku. Itse pidin lapsen vaikean vilja- ja kananmuna-allergian takia 16 vuotta täysin viljatonta ja munatonta keittiötä. Ehkä siksikin minusta tuli enemmän kokkaaja kuin leipuri. Oi, muistan ne joulupiparit, jotka kohosivat upeasti, mutta sitten lopulta aina lätsähtivät. Nyt tytär nauttii leipoa niitä niin, että minun ei enää tarvitse. Leivätkään eivät meinanneet onnistua edes leipäkoneella. Ja silloin kaupoissa ei ollut gluteenittomia tuotteita kuten nyt. Ja lapsella kyse on henkiinjäämisestä! Me itse noudatimme samaa, mutta joskus salaa söimme hapankorppua...

      Etenkin leipominen on minusta haasteellista ilman viljoja, mutta eihän se taas liity vegaanisuuteen, kai. Mutta kaikki ruoat voi valmistaa ilman viljoja ja kananmunaa. M.O.T.

      Tytär ei olisi tuolla dieetillä ollut hengissä ilman lihaa. Meillä oli hyvin usein kanaa ja kalaa ja tietysti riisiä, riisiä, riisiä, josta pidämme edelleenkin.

      Tuo mustikkainen on minusta aivan ihana <3

      Tiedän, että en osannut vastata tähän täysin kattavasti, sillä 16 vuotta erikoisvaativaa keittiötä vei voimat. Nyt siskollani on todettu keliakia, mutta hän on aikuinen ja kaupasta saa vaikka mitä herkkuja ilman viljoja.

      Siis tiedän, että vegaanisuus on aivan eri asia.

      <3

      Poista