torstai 22. joulukuuta 2016

Joulu meidän kaikkien: elämämme valonkantaja!


Kohta joulu saapuu luoksemme. Saapuu luokse rikkaan ja köyhän, luokse maahanmuuttajan ja luokse alkuasukkaan. Se saapuu luokse pikkukauriiden, joiden jäljet puutarhamme lumessa. Se saapuu kolossaan nukkuvalle ketulle ja supikoiralle. Se saapuu luokse lapsen, joka saa kaiken mitä on toivonut kuin luokse lapsen, jolle joulu ei ole koskaan tuonut mitään, mistä kertoa koulussa joululoman jälkeen. Joulu saapuu luokse vanhan  ja väsyneen, kuin myös oravanpyörässä loputtomassa kilpavarustelussa pyörivän suorittajan. Se ei kysy kieltä, ei rotua, ei kansallisuutta. Se on rajaton lahja kaikille maan ihmisille ja eläimille. Se ei tarvitse kystä kyllin, sillä sille riittää matalakin porstua ja riisipuuro. Se saapuu navetoille ja henkii joulun henkeään lempeiden lehmien sieluun. Se rapsuttaa possuja ja silittää hevosen kaulaa, suukottaa lempeää samettia. Matkallaan se murustelee siemeniä lintujen syödä ja osalle pääsevät lumiset hiiretkin.


Lapset joulu huomaa aivan erityisesti. Se tulee luokse tulitikkutytön, joka seisoo megamarketin välikössä hiukset likaisina ja näyttää osattomalta. Vaatteet ovat likaiset ja kuluneet, mutta satuttavinta on lapsen kysymys silmissä: "Tätäkö on elämä ja tältäkö tuntuu se, kun joulu tulee?"

Lasten eriarvoisuus maassamme on tosi. Siinä, missä toinen lapsi näplää älypuhelintaan ja kantaa laukussaan iPadia sekä kertoo Lapin tai etelän saarten joulustaan, toinen vaikenee, sillä hänellä ei ole mitään kerrottavaa, ei mitään hämmästyttävää näytettävää. Aikuisten varustelukilpailu on heittänyt jo osan lapsistakin elämän ulkokehälle, josta matka putoamiseen on silmänräpäys.Joulu vaeltaa läpi metsien ja yli tunturien, Sen henki koskettaa kiepillä nukkuvaa kettua, sen henki suojaa supikoiria. Joulu ei tunne vieraslajeja, vaan sille kaikki ovat tuntevia ja elämän suojatteja. Joulu hyväilee maahanmuuttajalapsen poskea ja ripottelee hänen ylleen suojeluksen taikapölyä. Unipölyä lentää metsästäjien ylle ja niille, jotka vouhkaavat vieraslajeista. Unohtaneille muistinkirkastuspölyä, että emme unohtaisi itse olleemme monissa maissa vieraslajeja. Tulevaisuttaamme emme tiedä, joten annetaan kaikkien kukkien kukkia, eläinten ja ihmisten elää rauhassa. Korskeus ja pöyhkeys pois, sillä saatamme olla itse huomisen vieraslajeja. Kohdelkaamme kaikkia elollisia siten kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan, jos joutuisimme vieraille vesille, outoihin kyliin juurissamme vieras multa.Onneksi joulu on kuin rakkaus. Se ei kysy lupaa. Se menee sinnekin, missä sitä ei osata odottaa. Se hipaisee kaikkia vauvasta vaariin. Se menee luo sairaan ja uupuneen. Se menee luo vauraan ja varattoman. Se leijuu sukujoulujen henkenä, mutta istuu myös yksinäisen pirttiin puurolle. Se silittää ryppyistä kättä, se lohduttaa leskiä. Se ei pelkää pimeitä katuja eikä tyhjien asemahuoneiden yksinäisiä miehiä. Se kaihtaa riitaa ja rähinää. Se tuo pilkkeen silmiin ja toivon valosta. Se vaeltaa haudoilla ja muistoissamme. Se rakentaa sillan rakkaisiin poisnukkuneisiimme. Se saa lasten silmät säihkymään tähtinä. Se tuo mummon silmään kyyneleen. Se saa vanhatkin koiruudet leikkimään ja pennut ihan villeiksi. Se puhaltaa lämpimästi jouluruusunnuppuihin, jotka hämmästyneinä alkavat avautua kylmissä puutarhoissamme.


Joulun henki koskettaa yön kulkijoita. Se laastaroi niin ihmisten kuin eläinten kivut. Yksinäisyyteen käpertyneen se avaa rauhaan ja iloon. Se vaeltaa sairaaloiden käytävillä, suukottaa niin vastasyntyneet kuin jouluna poisnukkuvat. Joulun henki kulkee mukana hautuumaan kynttilämeressä. Se ottaa koirat sisälle perhelaumansa pariin. Se täyttää lintu- ja oravalaudat. Metsäpeuran kostea katse kuin metsälampi...Pienet eläimet nukkuvat jouluyön untaan: punaturkki kiepillä, pikkuhiiret koloissaan, tupuskorvat naavapesissään. Uneton koiranulkoiluttaja tähtitaivaan alla. Joulupöydissä mummot ja papat kertovat tarinoitaan ja kaikkihan kuuntelevat, sillä tarinat ovat sukupolvien viestikapula, vanhempamme ovat kokeneet, mitä me emme, heillä on avain tarinoiden taikaan:

"Kerro se tarina, kokoa tapahtumat, kertaa niitä. Sillä lailla ne pysyvät hengissä...Toista, tai tarina hajoaa, eikä miehet kuninkaan, ei kuninkaamme ratsutkaan...Toista, ja pitele palasia varovasti, muuten tapahtumat leviävät kuin marmorikuulat lattialle..." (Ann-Marie MacDonald, Linnuntietä, suomennos Kaijamari Sivill)

Tarinoiden taika on yhtä lumoava kuin on Joulu♥


Toivotan hyvää joulua lukijoilleni. Toivotan hyvää joulua laivoille merillä. Toivotan hyvää joulua heille, jotka viettävät ensimmäistä jouluaan maassamme kaukana kotoaan. Toivotan hyvää joulua yksinäisille ja unohdetuille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman ihmisille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman eläimille. Toivotan hyvää joulua heille, jotka tekevät pyyteetöntä työtä eläinten hyväksi. Toivotan hyvää joulua vaivaishiirille ja maailman kuninkaille. Toivotan hyvää joulua sairaille. Toivotan hyvää joulua meille kaikille, että joulun rauha saisi laskeutua yllemme kuin lumen valo ja tähtihuimaus...

"Lumi: pimeän maan ainoa valo."

"Viivy, odota, näe näkevin silmin tähtien puhkeaminen, tähtihuimaus."


- Bo Carpelan -
suomennos Caj Westerberg

rakkaudesta jouluun
Leena Lumi

Oi Jouluyö

Chestnuts Roasting On An Open Fire

Home For Christmas

Ave Maria

O Holy Night

Walking In The Air

jutun kaikki kuvat Hannele Salmela

58 kommenttia:

 1. Hyvää joulua Leena. Onneksi on joulu joka tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan.

  Vaikuttavia kuvia viestissäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Marika♥ Joulu ja lumi ovat neljännen vuodenaikamme lyhdyt!

   Kiitos Hannele Salmelan!

   Poista
 2. Kiitos, Leena, tämän vuoden blogiystävyydestä. Toivotan sinulle oikein tunnelmallista joulua!

  VastaaPoista
 3. Ihana joulupostaus ja nämä joulun sävelet, kiitos Leena♥

  Hyvää ja tunnelmallista joulua sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos ja ole hyvä♥ Sieltä löytyy jotain kelttiläistäkin...

   Kiitos samoin teille♥

   Poista
 4. Oi, teillä on pikkukauriita siellä. ♥

  Joulu on tosiaan kuin rakkaus. Se on erilainen eri ihmisille, mutta toivottavasti se tuo lämpöä ja valoa kaikille sitä viettäville.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja,niin on, mittasimme pikkusorkkien jäljet. Bambeja♥

   Levitköön joulu kaikille jokaisen toivomalla tavalla.

   Poista
 5. Rakkautta jouluusi ihana! <3 Miten puhutteleva teksti! Ja kiitos lukuvinkistä, Lapsi nro 8 vei minut ihan mennessään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin ihana!♥ Ole hyvä: Arvasin, että se on sinun kirjasi.

   Poista
 6. Joulukertomuksen lävitse kulkee niin kauniita kuvia.
  Lempeää ja lämpöistä Joulua Sinulle ja rakkaillesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kiitos Hannelen ja mielen kuvien.

   Kiitos samoin Sinulle ja rakkaillesi♥

   Poista
 7. Hyvää joulua aivan kaikille ♥

  VastaaPoista
 8. Kaunis ja koskettava joulukertomus.Kaunista Joulua .

  VastaaPoista
 9. Minua kosketti tuo muistutus lasten eriarvoisuudesta maassamme. Lapset, jotka saavat kaiken parhaan, eivät kykene enää leikkimään, sillä heillä on kotona kaikki paras, joten tavalliset leikkivälineet eivät kiinnosta. Lapset ovat kuin zombeja tablettien, läppäreiden ja ibodien äärellä. Onko somesosiaalisuus tärkeämpää kuin tavallinen leikkiminen?
  Olimme tänään syömässä Inarissa Siidassa ja yhdessä pöydässä oli läppärit esillä ruokailun ajan, muissa pöydissä kännyköillä viestittiin syömisen ajan, meidän pöytä oli ainoa, jossa syötiin ja juteltiin ilman somen apua.

  Valkean joulumaiseman keskeltä toivon tähtiloistetta myös sinne Etelä-Suomeen. Joulumieltä ja joulurauhaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, tavallaan he eivät saa kaikkea parasta, sillä heillä jää pois luovuuden kehittyminen, he menettävät kiireisten vanhempiensa läsnäolon, myös aidot sosiaaliset kontkatit, heistä ei tule lukijoita...Zombi on tähän hyvä sana, mutta jaksan ihmetellä vanhempia, jotka eivät rajoita koneella oloa rajusti.

   Niin juuri tuo, että pöydässäkään ei olla ilman teknologiaa. Eikö sitä aikaa voi viihtyä ystävien ja läheisten seurassa.

   Mai, tarkoitat varmaan tänne Keski-Suomeen:) Olemme just siinä rajoilla, että on mahdollista saada lisää lunta. Kiitos samoin♥

   Poista
  2. Katsoin alaspäin aika ylhäältä ja kaikki näytti etelältä:)

   Kohta loppuu kiire, lento
   Alkaa Joulun aika rento.
   Hiljaisuutta kuulostele,
   nuku, syö ja nautiskele.
   Kunnossa on silloin kuosi,
   kun taas alkaa Uusi Vuosi!
   Hyvää Joulua

   Poista
  3. Mai, no onneksi nyt sataa lunta.

   Kiitos samoin♥

   Poista
 10. Niin se on. Joulu saapuu, olemme valmiit tai emme. Täällä aletaan olla hyvällä mallilla. Joulu saa tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, minä vasta aloittelen,sillä nyt iski lenssu. Ei olekaan ollut moneen vuoteen. Tänään silakat jo purkkeihin, sillä sain eilen marinoiuta, hedelmäsoppaa ja lanttulaatikkoa. Meillä ei ole huomenna kiirettä, koska nuoret tulevat vasta joulupäivänä, joten valmistamme perunalaatikon huomenna ja R. laittaa lohet, siiat, mädit.

   Joulu saa tulla ja katsella kuusta: Siitä tuli kuitenkin kaunis!

   Poista
 11. Oikein kauniita juhlapäiviä sinulle, Leena, läheistesi kanssa! Siunattua joulua! ⭐️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululainen, kiitos samoin sinulle ja perheellesi♥

   Poista
 12. Leena ihanuuspakkaus, sydämellistä joulua koko teidän katraalle ja tiedän, että siellä aivan fantastiset herkut notkuu pöydässä. Vieläkin muistan vanhemman jouluherkkupostauksesi.

  <3 Lämmöllä Tiia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia ihanainen, kiitos samoin tiedän koko poppoolle. No, tuskinpa teilläkään pöytä tyhjän on:) Ehkä me kahdestaan oltais jo vähemmällä, mutta on kiva, että saa viettää joulua perheen kanssa.

   ♥Lämmöllä Leena♥

   Poista
 13. Ihana kirjoitus - ja juuri tuossa syvimmässä merkityksessä "oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen". Pari talvea taaksepäin meidän pihalla vaelteli päivittäin useaan otteeseen 3-4 bambia. Olimme aivan haltioissamme, kun niitä katselimme ja saimme valokuvattuakin.Niin kauniita!

  Hyvää ja lämmintä joulua Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airi, kiitos♥

   Bambit ovat niin suloisia, että en sanottuksi saa...Emme ole niitä vielä nähneet, sen sijaan kyllä hirven ja jäniksiä ja pyrstötiaisia.

   Kiitos samoin sinulle ja rakkaillesi!♥

   Poista
 14. Kaunista tunnelmaa Jouluun!
  Onnekasta pian alkavaa Uutta Vuotta 2017!

  VastaaPoista
 15. Hei,
  Kaunis kirjoitus joulusta. Joulu kuuluu todella kaikille, myös eläimille. laitoin tänään linnuille, oraville, kauriille, ketuille ym. eläimille ruokaa pihalle. Aurinko paistaa, mutta maassa ei hitustakaan lunta. Huomiseksi luvattu vesisadetta ja myrskytuulta. Saas nähdä, miten kynttilöiden sytytys kirkon jälkeen onnistuu haudoilla. Muuten olemme myös valmiit, joulu saa tulla.
  Oikein tunnelmallista joulua sinnekin!! Älä anna flunssan ainakaan paljoa haitata juhlaa.
  Lämpöisin terveisin, sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja, kiitos♥ Niin...ja mehän teemme sitä koko talven, sinä ja minä:) Soitin tänään äidille ja sitten en jaksanut enää sinulle, kun tuo yskä vie kaikki voimat. 3-4 vuotta ilman flunssaa ja nyt sitten tietysti just...epistä! Reimasta tämä alkoi ja muutto kirjaston sänkyynkään ei enää pelastanut minua. En usko, että tämä enää tartuttaa eli nuoret uskaltavat tulla, mutta huominen otetaan levon kannalta. Kuulostaa ihan vanhainkodilta, kun on aatto ja hääpäivä, no, ehkä yksi uusi romanttinen leffa katsotaan.

   Kiitos samoin♥

   Poista
 16. Kaunis teksti. Rauhallista joulua

  VastaaPoista
 17. Ihanaa joulua sinulle Leena Lumi!

  VastaaPoista
 18. Oi mikä ihana joulupostaus...*huokaus*...

  Kaunista joulua sinulle Leena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, kiitos♥

   Kitos samoin sinulle Milla♥ Sataa valkoisia hiutaleita...

   Poista
 19. Sieltä se vaan tuli, joulu, vaikka olen leiponut vasta kahtena päivänä. Ja sinä Leena, jonka sydämeen mahtuu niin paljon, lisäsit tunnelmaa. Kiitos ja onnea jouluusi ❤ !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raili, ja se tuli siltikin vaikka meillä on ollut täällä flnssa, ensin Reima ja nyt minä...En muista yhtään joulua aikuisiällä sairaana.

   Kiitos samoin sinulle Raili!♥

   Poista
 20. Ihanan innoittava teksti! Kaunista Joulua sinulle Leena! <3

  VastaaPoista
 21. Leena, hyvää joulua! Kohta meillä popsitaan riisupuuroa, keitin isossa kattilassa. Miehet kolaavat pihaa, räntää sataa ja alla liukas jää. Huutelin etteivät kaadu. Radio auki ja joululaulut soi. Pieni 5 kk ikäinen Siiri toivotti ukille joulua suloisessa tonttupuvussaan joulukortissa ja kuvamukinkin sai ukki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beate, kiitos samoin♥ Meillä on aina riisipuuro ennen joulurauhan julistusta.Minulla ei neljään vuoteen flunssaa, mutta tietysti se iski nyt, kun on aatto ja hääpäivä.Huomenna saapuvat nuoret, joten nyt kerätään voimia eli vähän erilainen aatto. Oi onnellista ukkia!

   Poista
 22. Ihana joulutarina/postaus!
  Me vietämme joulua tänä vuonna ihan kahdestaan. Mukana sydämessämme ovat kuitenkin lapsemme perheineen, ystävät eri puolilta maailmaa sekä ihana kummityttöni Luz Anilda Perun Andeilta.
  Oikein ihanaa joulunaikaa teille - ja toivottavasti tämä viesti vihdoin tulee perille - muutama aiempi ilmeisesti hävisi bittiavaruuteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marietta♥

   Joulu tulee kaikille!

   Kiitos samoin teille♥ Kohta talo on täynnä pieniä koiria ja vähän isompia lapsia...

   Poista
 23. Ihania kuvia! Mukavaa Tapaninpäivää ja hyvää loppuvuotta!

  VastaaPoista
 24. Tulitikkutyttö paleltuu monen ruokakaupan ulkopuolella.

  VastaaPoista