tiistai 20. kesäkuuta 2017

Juhannusruokia!

Nuoret kera koiruuksien saapuvat jo huomenna, joten tänään sadepäivä meneekin sitten kaupoissa. Tein eilen ruokatarjoilulistaa eri päiville ja päätin, että aloitamme huomenna kevyesti ja raikkaasti illasta

melonisalaatilla, jonka oheen uunista tuoretta patonkia.

Torstaina valmistan lohilaatikkoa, johon olemme vähän liiankin tykästyneitä.


Aattona on miesväen toiveesta grillipihviä maustevoilla, valkosipulissa ja öljyssä marinoidut ja grillivuoassa valmistetut veneperunat, tomaattisalsaa


 tai capresea


 Nuoret valmistavat lisäksi oheen täytetyt herkkusienet.


Juhannuspäivänä on grillattua lohta, josta ohessa hiukan onneton kuva. Grillatun lohen oheen uuudet perunat ja


katkarapusalaatti tzatzikilla. Tämä voi kyllä vaihtua silliinkin....


Toinen juhannuspäivä mennään rennosti eli perunasalaatti uusista perunoista tzazikilla, kaupan punajuuripiparjuurisalaattia ja grillataan bratwursteja.


Jälkkäreinä ovat letut ja jäätelö


ja/tai tuoreet mansikat. Tietysti aina myös juustotarjotin!!!


Kasvissyöjälle tarjoaisin munakoisovuokaa. Kuva kertoo kaiken: Meidän piti ruokabloggaja Jaelin kanssa kuvata ruoka, mutta ehdimme syödä sen ennen kuvausta:) Se vain on niin hyvää!


Toinen kasvissyöjän vaihtoehto on kantarelli-pinaattifrittata, jos vain kantarelleja jo löytyy. Nyt sataa lupaavasti...

Kolmas vaihtoehto kalaa syöville kasvissyöjille on zarzuela eli katalonialainen kala-äyriäispata. Kuva taitaakin olla Jaelin ottama...

Tässä ulkoruokintatila eli se paras paikka. Kuva on syyskuulta, joten nuo villiviinit eivät tietenkään ruskassa, mutta huopia saatamme säätiedotuksen mukaan tarvita. Jos sataa pahasti, siirrymme olkkariin ja jätämme oven auki, joten saamme kuin suven sisään, kuten juhannuksena kuuluukin.

Guten Appetit!

Ja nyt kaupoille...

Love Leena Lumi

Ruokareseptit Leena Lumissa



PS. Kyllä meidän ihanat nuoretkin osallistuvat muuhunkin kuin täytettyihin herkkusieniin. Luvassa on joka väliin karjalanpiirakoita munavoilla. En vain tajua, miksi minua vahditaan karjalanpiirakoiden kanssa...Jos nyt kerran elämässä maailman paras karjalanpiirakkamestari toi ne perunapiirakat kun olin ädillä hetken yksin ja vähän maistoin, sitten vielä vähän maistoin ja...Sitä perhe ei unohda ikinä:) Kollaasi jutusta Juhannuksen jälkihehkua


Suven herkuilla vaivattomasti ja kevyesti eli tästä voi jotain ottaa jo mukaan juhannuspöytään: Meille tulee rypäleiden sijaan mansikoita valkohomejuuston kanssa sekä countaloupemelonia.

27 kommenttia:

  1. Lapsemme paljon laittavat ja tarjoavat meille ruokaa...
    ei juhannusta ilman tuorei pottui ja sillii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, just runsas viikko sitten tulimme Arinkolahdesta ja nuoret passasivat meitä ruhtinaallisesti ja vävykokelas on armottoman hyvä laittamaan ruokaa. Huomasithan, että meilläkin on, vai unohdinko mainita, grillatun lohen kanssa silliä ja silloin on just uudet potut.

      <3

      Poista
  2. Pohjanmaal tykkäsin juustokeitost juhannuksena ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, älä sano:) Edesmennyt anoppini oli Pohjanmaalta ja kokeili aikanaan nuorta miniäänsä kaljavellillä! Ei muuten laskenut.

      Poista
    2. (kaljavelli ei sovi tähän - en maistanut)

      Poista
    3. Ei mitään herkkua minusta...:)

      Poista
  3. Kylläpä tulikin nälkä yhtäkkiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, tulimme kaupoilta ja ihan huimasi, kun ei käyty missään syömässä eli aamiaisella liikkeellä. Tästä nyt sitten vain valitsemaan, ole hyvä<3

      Poista
  4. Mainitsit kaljavellin; sitä valmistettiin siinä mummulassa lapsuudessani ja äitinikin sitä teki vielä 60-luvulla, sen jälkeen en ole maistanut enkä muistanutkaan koko velliä. Ei se pahaa ollut. Vaarinkaljaa myytiin isoissa potuissa (pullo), siitä riitti velliinkin.
    Meillä myös juhannusateriat noudattavat perinteitä, kalaa ja uusia perunoita eri muodoissa ja lihaa grillaten ja minä kiusaan ruokakuntaani vihertasseilla. Tytär tulee lomalle ja haluaa ne perinteiset äidin ruoat ja Saarioisten maksalaatikkoa. Ihan hyvä, ettei tarvitse miettiä, mitä syötäisiin, menyy selvä aina kun Anna on kotikotonaan. Maukasta juhannusta ja leppoisaa kesän juhlaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kikka,minä en ollut sellaiseen tottunut, kun ei yhtään sukua pohjanmaalta.

      Joka juhannus kalaa, mutta nyt piti ottaa huomioon myös nuorten odotukset, kuten joulunakin. Minä puolestani sain tyttäreltäni luvan hemmotella hänen koiriaan Saarioisten maksalaatikolla:) Me muuten syömme sitä itsekin talvikaudella kera oman puolukkasurvoksen eli ihan hyvää se on. Tytärkin pitää. Meillä vävykokelas on tottunut kotonaan odottamaan 'kystä kyllin ja parasta',joten kyllä nyt on jääkaappi, pakastin ja kellarikin kovassa käytössä. Onnneksi S. on oppinut äidiltään myös itse laittamaan, joten kaikki ei ole meidän varassa. Kiva kun kuopus juhannuksena kotikotona<3

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  5. Onpas herkut. Me lähdemme mökille, jossa ulkotulilla pitäisi ruokinta järjestää. Ja säätiedotus... en sanokaan enempää. Luvassa on varma seikkailu ja illalla voi lämmittää itsensä savusaunassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paluumuuttajatar, juhannus on nyt meillä monta päivää.Meidän kotimme muuttuu täällä saaressa aina suvella villaksi. Emme halua täältä minnekään! Juu, vahingossa sen näin...,mutta siitä huolimatta R. lupaa huomiseksi aurinkoa.

      Ihanaa juhannusseikkailua!<3

      Poista
  6. Vau! Ihania juhannusruokia.
    Olimme juuri kaksi viikkoa Kroatiassa ja siellä tuli syötyä sen verran raskaasti, että otin melonisalaatin ja katkarapusalaatin uudelle välilehdelle odottamaan huomista ja ylihuomista päivää :)

    Ihanaa, että nuoret ovat tulossa kylään ja saatte viettää keskikesää yhdessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, kiitos!

      Missä ovat kuvat Kroatiasta Leenalle? Laita pari parasta privana, kiitos<3 Tuo melonisalaatti oli löytö Pöllöwaarin viinipihalta, kun olin siellä ystävättäreni kanssa ja taas kohta menemme. Minä otin sen katakravuilla, hän parmankinkulla eli näin siitä tuli vähän ruokaisampi. Ainakin viime suvena melonien kilohinnat olivat jotain tyyliin 1- 2 euroa. Katkarapusalaatti on meillä ympärivuoden ruokaa kera patongin, joten se voi vaihtua nyt silliin.

      Yritän joka vuosi saada tähän yhden uuden, nyt se on lohilaatikko ja meidän nuoret eivät ole sitä vielä maistaneetkaan. Ensi vuoden uusi kokeillaan heinkäkuulla, jolloin eristäydymme tänne villaamme.

      Älä muuta sano: Nuoret ja koiruudet täyttävät isommankin talon rakkaasti. Koiruudet tulevat sitten elokuussa meille hoitoon melkein 10 päiväksi:)

      <3

      Poista
    2. No minäpä laitan sinulle tässä viikonlopun aikana jotain kuvia matkalta :). En ole nähnyt vielä A:n ottamia valokuvia, se hilloaa niitä jostain syystä...
      Nuo ruokaisat salaatit on kyllä suurta herkkua varsinkin näin kesällä. Eilen meillä sai vesimelonia jo alle euron/kilo, joten täällä odottelee mehevän salaatti taas tänäänkin.

      Aivan ihanaa juhannusta teille kaikille <3

      Poista
  7. Näyttää ihanalta! Vesi herahtaa kielelle. Mukavaa juhannusta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katriina, kiva kuulla, kiitos<3 Kiitos samoin teille!

      Poista
  8. Ai, että on ihanat tarjoilut! Juhannuksen kanssa on kuin joulunkin, hyvää ja monenlaista ruokaa pitää olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, melkein kaikki tästä tehdään paitsi ei nyt zarzuela eikä frittataa. Kaupassa tuli ruuhkassa olo, että on joulu...

      Mukavaa juhanusta sinulle<3

      Poista
  9. Nam nam,ihania herkkuja juhannuksessasi:) Tuo sinun zarzuelasi,ihan vesi valuu kun vain ajattelen sitä , ja munakoisovuoka,ihanaa herkkua:) Oikein hyvää juhannuksen aikaa teille; täällähän ei mitään juhannusta ole,mutta lauantaina me suomalaiset pidämme Tel Avivin keskuspuistossa juhannuspiknikin. Ja Jerusalemissakin juhannusjuhla,mutta sinne en mene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, en voi kieltää:) Zarzuelaa ei nyt ole, se on vain muille vinkkinä. Se on oma suosikkini, sillä voiko kalaa ja simpukoita paremmin tarjota ja sahramin maku taas...Munakoisovuoka palkitsee, mutta on siinä mukana se yksinkertainenkin ohje. Muistat varmaan, miten söimme ja unohdimme kuvata:) Kiva juttu, että teilläkin vähän suomalaiset perinteet siellä säilyvät eli voin toivottaa sinulle mukavaa juhannusta<3 Niin...Jerusalem...Pysy nyt siellä kotonurkissa vain eli tarkoitan Tel Avivia, ei pidemmälle:)

      <3

      Poista
  10. Voih, juuri itse listailin mitä kaupasta juhannukseksi tarvitaan...ja mietin, että sopisiko parhaiten feta-melonisalaatti tai marja-vuohenjuustosalaatti tai...Tuli ihan vesi kielelle tätä postausta lukiessasi...

    Ihanaa Juhannusta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisiahiutaleita, laittaisin itse fetaa.

      Kiitos samoin sinulle<3

      Poista
  11. Ihania ruokia ja just juhannukseen sopivia! Mikä sen parempaa kuin istua iltaa hyvän ruoan ja hyvän seuran äärellä. <3 Ja rupesi äkisti tekemään mieli.. karjalanpiirakoita! :D Toivottavasti juhannuksenne sujui hyvin. <3 -Taru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taru, älä muuta sano. Tästä on suuri osa jo nautittu, mutta myös mm. karjalanpiirakoita munavoilla ja kohta takkamakkaraa 20 vuoden jälkeen sillä Vävypoika ja Lumimies korjasivat honosti vetävän takkamme kaiken ohessa. Illalla siis makkaraa, peruna-ja punajuuripirapsjuurisalaattia. No, niitä on nyt syöty ja vieläkin on jäljellä<3

      Kaikki hienosti ja vielä jatkuu....<3 Mukavaa juhannuksen jälkihehkua<3

      Poista