keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Joulu jälleen meidän kaikkien: Elämämme valonkantaja!


Kohta joulu saapuu luoksemme. Saapuu luokse rikkaan ja köyhän, luokse maahanmuuttajan ja luokse alkuasukkaan. Se saapuu luokse pikkukauriiden, joiden jäljet puutarhamme lumessa. Se saapuu kolossaan nukkuvalle ketulle ja supikoiralle. Se saapuu luokse lapsen, joka saa kaiken mitä on toivonut kuin luokse lapsen, jolle joulu ei ole koskaan tuonut mitään, mistä kertoa koulussa joululoman jälkeen. Joulu saapuu luokse vanhan ja väsyneen, kuin myös oravanpyörässä loputtomasti kilpavarustelussa pinkovan suorittajan. Joulu saapuu luokse kuolevan ja syntyvän. Se saapuu luokse hänen, joka on juuri menettänyt rakkaansa eikä näe valoa. Se ei tarvitse kystä kyllin, sillä sille riittää matalakin porstua ja riisipuuro. Se saapuu navetoille ja henkii joulun henkeään lempeiden lehmien sieluun. Se puhaltaa hellästi hevosen kanssa samaa hengitystä. Se rapsuttaa possuja ja suukottaa hevosen samettia. Matkallaan se murustelee siemeniä lintujen syödä ja osalle pääsevät lumiset hiiretkin.



Lapset juolu huomaa aivan erityisesti. Se tulee luokse tulitikkutytön, joka seisoo megamarketin välikössä hiukset ja vaatteet likaisina, katseessa osattomuus. Pieni tyttö silmissään kysymys: "Tätäkö on elämä ja tältäkö tuntuu se, kun joulu tulee?"



Lasten eriarvoisuus maassamme on tosi. Siinä, missä toinen lapsi näplää älypuhelintaan ja kantaa laukussaan IPadia sekä kertoo Lapin tai etelän joulustaan, toinen vaikenee, sillä hänellä ei ole mitään kerrottavaa, ei mitään hämmästyttävää näytettävää. Aikuisten varustelukilpailu on heittänyt jo osan lapsistakin elämän ulkokehälle, jossa vain välittäminen ja puuttuminen voi pysäyttää putoamisen.



Joulu vaeltaa läpi metsien ja yli tunturien. Sen henki koskettaa kiepillä nukkuvaa kettua, sen henki suojaa supikoiria. Joulu ei tunne vieraslajeja, vaan sille kaikki ovat tuntevia ja elämän suojatteja. Joulu hyväilee maahanmuuttajalapsen poskea ja ripottelee hänen ylleen suojeluksen taikapölyä. Unohduksen tomua lentää metsästäjien ylle ja niille, jotka vouhkaavat vieraslajeista. Unohtaneille muistikirkastuspölyä, että emme unohtaisi itse olleemme monissa maissa vieraslajeja. Tulevaisuuttamme emme tiedä, joten annetaan kaikkien eläinten ja ihmisten elää rauhassa. Korskeus ja pöyhkeys pois, sillä saatamme olla itse huomisen vieraslajeja. Kohdelkaamme kaikkia elollisia siten kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan, jos joutuisimme vieraille vesille, outoihin kyliin juurissamme vieras multa.



Onneksi joulu on kuin rakkaus. Se ei kysy lupaa. Se menee sinnekin, missä sitä ei osata odottaa. Se hipaisee kaikkia vauvasta vaariin. Se menee luo sairaan ja uupuneen. Se menee luo varattoman ja vauraan. Se leijuu sukujoulujen henkenä, mutta istuu myös yksinäisen pirttiin puurolle. Se silittää ryppyistä kättä, se lohduttaa leskeä. Se ei pelkää pimeitä kujia eikä tyhjien asemahuoneiden yksinäisiä miehiä. Se kaihtaa riitaa ja rähinää. Se tuo pilkkeen silmiin ja valoa pimeään. Se vaeltaa haudoilla ja muistoissamme. Se rakentaa sillan rakkaisiin poisnukkuneisiimme. Se saa lasten silmät säihkymään tähtinä. Se tuo mummon silmään kyyneleen. Se saa vanhatkin koiruudet leikkimään ja pennut ihan villeiksi. Se puhaltaa lämpimästi jouluruusun nuppuihin, jotka hämmästyneinä alkavat avautua lumessa.



Joulun henki koskettaa yön kulkijoita. Se laastaroi niin ihmisten kuin eläinten kivut. Yksinäisyyteen käpertyneen se avaa rauhaan ja iloon. Se vaeltaa sairaaloiden käytävillä, suukottaa niin vastasyntyneet kuin jouluna poisnukkuvat. Joulun henki kulkee mukana hautuumaan kynttilämeressä. Se ottaa koirat sisälle perhelaumansa pariin. Se täyttää lintu- ja oravalaudat pähkinöillä. Metsäpeuran kostea katse kuin metsälampi...Pienet eläimet nukkuvat jouluyön untaan: punaturkki kiepillä, pikkuhiiret koloissaan, tupsukorvat naavapesissään. Uneton koiranulkoiluttaja tähtitaivaan alla. Joulupöydissä mummot ja papat kertovat tarinoitaan ja kaikkihan kuuntelevat, sillä tarinat ovat sukupolvien viestikapula. Vanhempamme ovat kokeneet, mitä me emme, heillä on avain tarinoiden taikaan:



"Kerro se tarina, kokoa tapahtumat, kertaa niitä. Sillä lailla ne pysyvät hengissä...Toista, tai tarina hajoaa, eikä miehet kuninkaan, ei kuninkaamme ratsutkaan...Toista, ja pitele palasia varovasti, muuten tapahtumat leviävät kuin marmorikuulat lattialle..." (Ann-Marie MacDonald, Linnuntietä, suomennos Kaijamari Sivill)

Tarinoiden taika on yhtä lumoava kuin on Joulu♥



Toivotan hyvää joulua lukijoilleni. Toivotan hyvää joulua laivoille merillä. Toivotan hyvää joulua heille, jotka viettävät ensimmäistä jouluaan maassamme kaukana kotoaan. Toivotan hyvää joulua yksinäisille ja unohdetuille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman ihmisille. Toivotan hyvää joulua kaikille maailman eläimille. Toivotan hyvää joulua heille, jotka tekevät pyyteetöntä työtä eläinten hyväksi. Toivotan hyvää joulua vaivaishiirille ja maailman kuninkaille. Toivotan hyvää joulua sairaille. Toivotan hyvää joulua meille kaikille, että joulun rauha saisi laskeutua yllemme kuin lumen valo ja tähtihuimaus...

"Lumi: pimeän maan ainoa valo."

"Viivy, odota, näe näkevin silmin tähtien puhkeaminen, tähtihuimaus."

- Bo Carpelan -
suomennos Caj Westerberg

rakkaudesta jouluun
Leena Lumi

White Christmas

Silent Night

Chestnuts Roasting On An Open Fire

O Holy Night

kettu kiepillä kuva Marjaana Rinne-Loikala
muut kuvat Hannele Salmela

45 kommenttia:

  1. Kaunista ja rauhallista joulua Leena:)

    VastaaPoista
  2. Niin kauniisti kirjoitat juuri siitä, mitä kaikkea joulu on ja merkitsee. Yhtä ihanaa, kaunista ja rauhallista joulua myös sinulle ja rakkaillesi sekä pihapiirinne eläimille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Airi, kiitos. Kiitos samoin kaikkea sinulle ja läheisillesi♥

      Poista
  3. Upea, ihana teksti, sanoma <3
    Kuvat pukevat hyvin ja vahvistavat sanojasi..
    Hieno !!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, kiitos<3 Pitäähän se joulusaarna olla ja tämä on ajoissa, sillä pitkä perhejoulu alkamassa.

      Ehdottomasti eli kiitos Hannelen ja Marjaanan.

      Kiitos♥♥♥

      Poista
  4. Kaikkein tärkeintä on juuri se, että joulu on rakkaus. ♥

    Hyvää joulun aikaa, Leena & co.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, sitä juuri joulu on♥

      Kiitos samoin sinulle&co♥

      Poista
  5. Mikä ihana teksti. Kyyneleet silmissä luin.

    Lämmintä ja rauhallista joulua sinulle, Leena!

    VastaaPoista
  6. Hieno, puhutteleva kirjoitus♥ Kunpa me kaikki muistaisimme joulun sanoman!

    Kaunista ja hyvää joulun aikaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos♥ Ja sen voisi muistaa pitkin vuotta..

      Kiitos samoin teille♥ Usko tai älä meillä on kuusi jo sisällä ja nyt se totuttelee, huomenna koristellaan. Erityisen kaunis kuusi...

      Poista
  7. Oi kun tykkäsin lukea tätä.❤Minä rakastan kaikkia maailman eläimiä, vaikka en edes tiedä kuinka monta eläinlajia maapallollamme asustaa..ihana tuo vaivaishiiri ja sehän on suloisen näköinen. Joulu on tunteiden ja tunnelmien juhla. Joka joulu tirautan jouluitkun, joka on eheyttävä ja vapauttava, ei surullinen. Siinä ovat sekaisin muistot, joulun tuoksut ja hyrisyttävän hyvä olo kaikesta eletystä ja kiitollisuus.
    Hyvää Joulua Leena!🎄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Beate56, kiva kuulla♥ Niin minäkin, vaikka sitä hirvikärpästä en kyllä jaksa tajuta, mutta onneksi niitä ei nyt....Joulu on tunteiden tunnemyrskyä ja parhaimmillaan suloista tunnelmaa. Se jouluitku tulee varmaan heistä, jotka eivät enää ole joukossamme. Muistuvat mieleen lapsuuden joulut, miten nuoria vanhempamme olivatkaan, mitä lahjoja saatiin, mitä sinä ja sinä jouluna tapahtui kivaa.Niitä ei oikein voi jakaa kuin omien sisarusten kanssa sen jälkeen kun omat vanhemmat ovat poissa. Vielä kertoo äiti meillä tarinoita. Paljon on hyvää ja mieluisaa muisteltavaa.

      Kiitos samoin sinulle Beate♥

      Poista
  8. Ihana teksti, kuvat ja joulu ♡

    VastaaPoista
  9. Aivan ihanat kuvat tässä kauniissa kirjoituksessasi ♥
    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, Hannele ja Marjaana osaavat, kitios psta♥

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  10. Kiitos liikuttavasta tekstistä!
    Rakkauden täyteistä perhejoulua Sinulle, joulun ja lumen ihminen❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, ole hyvä ja kiitos.

      Kiitos samoin sinulle Hanne♥

      Poista
  11. Tekstistäsi tuli mieleen yksi lempiljoululauluistani, Hyvää joulua varpunen (Metrofolk, löytyy Youtubesta).

    Kaunista joulun aikaa! ⭐️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululainen, ei sentään Bye, Bye Blackbird...Minun suosikkini on aina vain Oi Jouluyö!

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  12. niin, joulu ei ole vain yksi päivä vaan kuukauden nautintoa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (ja koskaan ei kaikki halua mukaan viettoon... ilo siitä että koulussa saavat kaikki lapset oman iPadin)

      Poista
    2. Hannele, joka vuosi sinä ja minä toteamme tämän:) Me jotka tosiaankin osaamme venyttää joulun kuukauden mittaiseksi.

      Hyvä, että saavat koulusta välineet...

      Mukavaa joulua sinulle ja perheellesi Hannele♥

      Poista
  13. Olipa ihana joulukirjoitus ❤️
    Lämmintä ja onnellista joulua, Leena 😘

    VastaaPoista
  14. Heips Sisko, kaunis kirjoitus joulun hengestä, joka kohtaa kaikki. Pikkutyttönä minut laitettiin lukemaan joulujuhlassa Pieni tukitikkutyttö ja minä aloin itkeä kesken lukemisen, tajusin jo silloin, että kaikilla ei ole asiat hyvin. Surullista. Meillä on linnut ja oravat saaneet jo jouluherkut; auringonkukan siemeniä, kauraa, talia, jopa 5 kauralyhdettä pitkin tonttia. Orava istui aamulla jo syömässä omassa laitteessaan. Nyt rauhoitutaan, käydään aaton joulukirkossa, kiire pois. Nauttikaa toisistanne joka solullanne, nuorisollekin kovasti terveisiä. Rauhallista ja tunnelmallista joulua!! Lämpimin treveisin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Sis! Kiitos♥ Sitähän ei voi lukea itkemättä!Ja silloin tajusi, että kaikilla ei ole kaikki hyvin edes jouluna. Minäkin kävin viemässä, mutta teen sen kaksi kertaa vuorokaudessa: aamupäivällä ja hämärän hyssyssä, katsos ne mustarastaat ja niiden aikataulut, sekä nuori kauris, joka selävsti haluaa einehtiä eri aikaan kuin se kaurisperhe. Rauhoittuminen kuulostaa hyvältä. Odotan silakoiden ensimmäisen marinadiliemen jäähtymistä. Tarkoitus on sellainen, nyt vielä jännitän kun huomiseksi on luvattu rankkaa keliä, vetävät peräkärryä ja pääsevät lähtemään vasta niin myöhään...,mutta sitten alkaakin pitkä joulu. Kiito samoin kaikkea sinne♥♥

      Poista
  15. Koskettava teksti, kaikilla asiat eivät ole hyvin.

    Täällä tuoksuu joulu ja rakkaita odotellaan!
    Kaunista ja tunnelmallista joulua Leena Sinulle ja läheisillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiitos. ...mutta voimme auttaa.

      Meillä just merisiian graavaus menossa ja sitten minä marinoin silakat. Siitä se lähtee. Alkoi ihana pyry ja kauris lehdossamme.

      Kiitos samoin sinulle Marjatta&co♥♥

      Poista
  16. Ihanat kuvat ja niin hyvä kirjoitus!

    Tunnelmallista ja rauhallista joulun aikaa teidän perheelle! <3 -Taru

    VastaaPoista
  17. Nämä kuvat, tekstisi ja tunnelma... Kaunista Joulua Sinulle Ystäväni! Täällä ollaan, sinua varten! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Sinulle Ystäväni sekä kirjoissa että niin monessa♥♥ Samoin minä täällä♥

      Poista
  18. Ihana teksti, melkein tuli kyyneleet silmiin, hyvällä tavalla.

    Ihanaa joulua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taru, kiitos. Joulu on tunteiden vuoristorataakin...

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  19. Hieno teksti, joka pysäyttää ja sykähdyttää♥ Kuvatkin ovat kerrassaan upeita♥

    VastaaPoista
  20. Onnen jouluaika jatkukoon vielä hetken ♥ ihanat kuvat!!! ja toivotukset... joillekin tämäkin joulu on surun joulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irja, kauan, kauan...Kiitos♥

      Niinpä...ei täälläkään mitään tavallista, mutta nyt mennään hys, hys...

      Poista