tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulun ajan tarjoilut eli mitä uutta voisi keksiä joulupöytään?


Haluaisin keksiä joka jouluksi jotain uutta joulun ajan tarjoiluun. Nyt pää on sitä tyhjempi mitä enemmän lehdistä nautin ihania ohjeita. Ideoita otetaan vastaan eli mikä on teidän joulupöytänne paras herkku tai sitten joku uusi, raikas juttu? Meillä on painotus kaloilla monin tavoin, joten se kinkkupuoli on aika pienellään. Joululaatikot, jotka jo kerran hylättiin ovat palanneet vävyehdokkaan myötä ja juustoja on tullut lisää.


Kaikenlaista on joskus keksitty. Nyt tiedän vain, että ostan himosilakkaa Mäkisen kalakaupasta samalla kun ostan silakkafileet valkosipuliyrttisilakoihin, joilla itse menisin hyvinkin pari päivää. Vähän rosollia, perunaa silakoiden kanssa ja lanttulooraa, siinä se olisi minun jouluni. Tyttärellä sama, mutta silakan tilalla graavi merisiika.


Lanttulaatikko edesmenneen anopin reseptillä on vaarallisen hyvää. Sitä voi tulla syödyksi liikaa...


Edellisvuoden alkupalahitti oli graavisiikatartar, mäti-smetana ja mummon kurkut.


Viime joulun löytö lehdistä oli hedelmäinen manchegosalaatti. Tästä pitivät kaikki ja muutkin kuin oma perheeni: Hammaslääkärini teki tätä myös ja kovasti tykkäsi. Voisin kyllä pelata varman päälle ja valmistaa tätä...


Dolcen kohdalla haluaisin olla lumikuningatar, joka kävelee tätä kakkua kantaen joulupöydän jälkiruokahetkeen...Hurmaavan kakun resepti on Kotiliedessä numero 23 jutussa Tervetuloa joulupöytään. Kakun nimi on Baked Alaska - jäätelökakku ja se mainitaan klassikoksi. Etsikää lehti käsiinne, sillä joka vuosi Kotiliedessä ilmestyy joulujuttu, jonka takia koko lehti pitää säästää ikuisesti! Mikä harmi, että olen enemmän ruokapuolen kuin leipomusten taitaja, mutta ei tämä ylittämätön ole. Olen jo hankkinut sädetikut! Nyt enää pitää löytää se korkea kakkuvuoka ja sitten eikun toimeen. Tosin tämä ei aattona mahdu enää kenellekään, mutta vaikka joulupäivänä tai tapanina. Tai tyttären syntymäpäivänä.

Ideoita? Mikä on teidän joulupöytänne houkuttavin tarjottava? 

kyselee 
Leena Lumi

PS. Joulun kalat käyty tilaamassa Kalaliike Mäkiseltä! Hyvä palvelu, tuoreet kalat eli ei monta päivää sitten nostetut, merikalaa kiitettävästi ja sushiakin löytyy.

26 kommenttia:

  1. Graavisiika kelpaisi hyvin, toivon, että saan sitä jouluna Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, meille ei joulu tule ilman sitä. Toivotaan, että saatte oikein lumisen joulun Suomessa.

      Poista
  2. Ai kun hyvän näköisiä kaikki! Minulla ei onneksi ole mitään joulupöytää, niin ei ole paineitakaan :-D Mutta joku tuollainen mätivoileipätyypinen juttu maistuisi.
    Tuo kakkukuva on älyttömän hieno! Baked Alaska taitaa olla ihan uunijäätelö suomeksi. Olisi kyllä aika hieno juhlan kruunaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, kiitos! No, nyt on vävyehdokas, joka on tottunut huikeisiin pöytiin eli takuulla yritän parastani jo kolmatta joulua. Tosin olen muutenkin joulumaanikko, mutta nyt painotus on mennyt pöytään: Aikuiset lapset etc. Tuo mätileipä tehdään saaristolaisleivän päälle. Se on hyvä!

      Niinpä...huoh. Otin sen nimen kuten se oli lehdessä. Meille se on jo vain Alaskakakku. Miten outoa, että minua luetaan Alaskassa varsin paljon...Meillä on kaikki juhlat nyt: Meidän hääpäivä, joulu, nuorten kihlautuminen, Merin synttärit...Tuo kakku olisi kuin kaiken kruunaus.

      ♥♥

      Poista
  3. Vietämme tulevan joulun tyttären perheen kanssa niin, että tyttären perhe asuu lähistöllä mökillä ja me olemme kotona. Yhdessä syömme täällä, sillä minusta ei taida olla mihinkään menijää, toipilas kun olen.
    Olen parina tai ehkä kolmenakin vuonna tehnyt punajuurilaatikkoa, johon tulee sinihomejuustoa. erittäin hyvää!
    Kalapöytään voi tehdä esimerkiksi lohimoussea
    saaristolaisleivän kanssa.
    Jälkiruoista meillä on melko uusi jouluun kuuluva herkku lakkapavlova. Marenkia, kerma-rahkaseos ja päälle lakkahilloa.
    Hedelmäinen manchegosalaattisi kuulosta hyvältä.
    Joulun suunnittelun iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, ota iisisti nyt ja anna muiden tehdä. Minullahan oli viime jouluna niin.

      Se on myös kiva idea, kiitos♥ Kuten lohimoussekin.

      Älä mitään sano Pavlovasta, sillä siitä on ziljoona versiota ja jossain joulun lehdessä oli pavlova suklaaviiruilla ja nyt en muista, mikä lehti se oli. Meillä ei nyt ole lakkoja ja minusta kaupan marjat eivät maistu miltään. Ensimmäistä kertaa ei myöskään mustikoita yli 30 vuoteen, mutta mansikoita senkin edestä.

      Hammaslääkärini nappasi tuon manchegon viime vuonna bloigstani. Perhe oli kiittänyt:)

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
    2. Ei mitään paineitä jouluvalmistelujen suhteen. Onneksi tytär tekee mielellään.
      Mäti, silakat ja siika kuuluvat ruokiin, joihin en allergian takia koske.
      Teidän jouluunne kuuluu monen asian juhlaa, onnellista! Tulkoon joulu!

      Poista
    3. Marjatta, ei sinulla, mutta meillä nyt vähän: joulu, hääpäivä, nuorten kihlajaiset, Merin synttärit...:) Meilläkin R. hoitaa kalat paitsi minä silakkamarinadit. Oih, kurjaa, että nuo herkut eivät sinulle käy.

      Nyt on tällaista. Viime vuonna muut saunoivat joka päivä mm., mutta minä en voinut, tiedät kyllä miksi. Tulkoon joulu!

      Poista
  4. Eihän sinun joulupöydästäni puutu mitään, täydellinen!♥
    Meillä on pari kolme herkkua, jotka maistuvat kaikille: Hirvestä suolaliha ja kylmäsavulohirullat, jotka vamistin eilen pakkaseen. Maistuu saaristolaisleivän kanssa. Täältäpäin saa erinomaisen hyvää kylmäsavulohta, jota tarjttiin ainakin aiemmin presidentin itsenäsyyspäivän juhlissa. Sitä ei tietojeni mukaan saa kuin näistä lähialueen S-kaupoista.Valmistaja on Mätitalo. Ja jälkiruoka on aina jäädyke, joka on karpaloista. Elikkä luonnon antimia käytetään paljon..
    Herkullista joulun odotusta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, ei tavallaan eli olen itse vähempään tyytyväinen, mutta kun haluan yllätelä nuoria:) Kiitos♥

      Vävy hoitaa kylmäsavut, me hoidetaan merisiika ja -lohi graavattuina, sekä mäti että silakkamarinadit.

      Jäädykkeet ovat niin ihastuttavia! Meillä on toinen pakastin vielä tursollaan Suonenjoen mansikoista:)

      Kiitos samoin sinulle♥

      Poista
  5. Kala on meilläkin ykkösruoka joulunaikana. Miehelle pitää olla kinkkua, mutta itse selviäisin ilmankin. Yhden jouluaterian olen jo syönyt tälle joululle.
    Mies tekee imellettyä perunalaatikkoa jouluksi ja se on meidän perinneruokaa. Minä haluan taatelikakkua ja se on jo hankittuna. Mies epäilee, että se ehtii homehtua, jos emme syö sitä ajoissa.
    Tykkään myös pororuoista. Ehkäpä tänä jouluna on sitten poroa kalan lisäksi tarjolla ja miehille kinkkua. Ja tietysti glögiä pitää olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, ilman kaloja ei ole joulua:) Sama meillä. Me söimme Ikean jouluateria länsirannikolta palatessa ja se oli kyllä niin hyvä, että ei olisi voinut uskoa. Piti ihan liittyä Ikea-Familyyn.

      Mieheni on hämäläinen, joten meilläkin tehdään imellettyä perunalaatikkoa. Meillä nuoret onneksi leipovat piparit ja tuovat niitäkin tullessaan. Sano, että kuivakakut eivät homehdu:)

      Minäpä syön joulun jälkeen poroa ravintolassa. Pyysin, että kukaan ei sitten sano mitään Petteri Punakuonosta. Porohan on kuitenkin saanut elää vapaan elämän toisin kuin tehomaatalouden siat. Sikaa en siis syö tänäkään jouluna. Meillä ehkä Glühweinia.

      ♥♥

      Poista
  6. Me vietämme tänä vuonna hiukan toisenlaista joulua - mökki(kylä)joulua Koillismaalla isolla joukolla. Vävy täyttää pyöreitä joulun alla ja juhlimaan lähtee sukua sekä hänen että meidän puoleltamme, yhteensä 16 henkilöä ikähaarukassa 2 - 80 v. Sinne emme voi ruokia kuljettaa mukana tai perillä kaikkea valmistaa, joten jouluruokien suhteen turvaudumme catering-palveluun. Tilaukseen tulee ainakin lohta monessa muodossa ja hyvässä seurassa kaikki maistuu mainiolta :)

    Kotijouluina teemme monia perinteisiä ruokia, mutta kokeilen joka vuosi myös jotain uutta tai uudenlaista twistiä vanhoihin. Perinteisenä ovat pysyneet vain kinkku ja lanttulaatikko, paljon olen vuosien mittaan karsinut ja siten helpottanut urakkaa. Joskus aikoinaan leivoin joululimpunkin itse isotädin reseptin mukaan. Mitään vinkkiä ei nyt valitettavasti tule mieleen, mikä olisi ollut oikein onnistunut kokeilu.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marietta, miten ihanaa ja samalla helppoa. Voitte antautua täydesti nauttimaan yhdessäolosta, kun muut passaavat. Kiva myös, että kaikenikäisiä mukana.

      Lanttulaatikkoon minäkään en koske eli sitä ei muuteta. Ei kannata laittaa yli eli mikä ei mene, sitä ei tehdä. Anoppini myös ja mammani, kaiken teki leipiä myöten. Ei väliä, me varmaan pärjäämme.

      Oikein ihanaa ison porukan rentoa joulua teille♥♥

      Poista
  7. Minusta suomalaisen joulupöydän paras puoli on se kalapuoli:) Minähän olin nyt Helsingissä juuri ennen paluutani Lidlin joulun avauksessa, jossa julkaistiin myös jouluruokakyselyn tulokset (postasin siitä Appelsiinipuun Alla). Siitä selvisi että halutaan uusia juttuja joulupöytään mutta myös niitä perinteisiä, eli osa sitä ja osa tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, just samaa mieltä! Lidl aukoo uusia uria ja heidän mainoksetkin ovat raikkaita.

      ♥♥

      Poista
  8. Ihanan tunnelmallisia kuvia <3 Runsaalta ja omaperäiseltä vaikuttaa joulupöytäsi minun silmissäni!

    Ei siis tule mieleen mitään vinkkejä, koska oma joulupöytäni on sama vuodesta toiseen eli ne kolme joululaatikkoa (porkkana, peruna ja lanttu - mies tekee) ja sitten perussalaattia. :D Siihen rinnalle saatan ostaa luomukaupasta black bean saladia höysteeksi ja kenties teen itse jonkin lisukesalaatin punajuuresta (jotain rosollin tyylistä).

    Kaunista joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, kiitos♥ Liiankin runsas, mutta miehet...:)

      Ihan sopivalta kuulostaa joulupöytäsi♥ Minullekin riittäisi, mutta lisäisin vain valkosipulisilakat.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  9. Leena, sun ruokapostaukset ovat aina niin ihania! Nyt tekisi mieli kokeilla tuota Baked Alaskaa! <3

    Meillä mennään perinteisellä meiningillä, mutta paljon erilaisia kaloja on tulossa pöytään. Ensimmäisen kerran tuli mieleen myös korvata kinkku kalkkunalla, mikä on ollut mulla se 'ääneen sanomaton toive' jo parin vuoden ajan. Saa nähdä, mille suunnalle suunnitelmat ko.asian suhteen kallistuvat.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, kiitos♥ Se on kokeilemisen väärti eikä mahdottoman vaikea ollenkaan. Huvittaa kun se on meille Alaska-kakku ja minulla koko ajan lukijoita ollut Alaskasta. Eihän vain SP...

      Perinteitä tässäkin, mutta yritä aina jotain uutta. Tänään kävin tilaamassa himosilakan eli se ainakin uutta ja jos kakkuun vielä yllän, niin aika kiva.

      Kaisa Reetta, minä en syö kinkkua. En pysty enää ja syyt liittyvät sikojen elinoloihin. Miehet meillä sitä syövät, mutta heillekin kalat ovat ykkösjuttu. Kalkkunakokeilu on ollut, mutta kukaan ei niin kauheasti innostunut. Ehkä en vain osannut tehdä siitä riittävän mehevää tms.

      (Odotan sun Michelleä!)

      ♥♥

      Poista
    2. Leena, minäkään en ole syönyt kinkkua pariin vuoteen - samasta syystä kuin sinä. Olen pikku hiljaa vain jättänyt kaiken punaisen lihan pois. Kotona en syö myöskään kanaa, vaan saan proteiinini kalasta ja palkokasveista.

      Uskallan luvata Michelleä vasta vähän ennen uutta vuotta! Täs on kaikkea - ja yritän samalla purkaa luettujen kirjojen sumaa blogiin. Mutta kyllä: Michelle on huippu! <3

      Poista
    3. Kaisa Reetta, äänestämme sillä mitä syömme. Minä olen vähentänyt punaista lihaa eli kala ja kana meilläkin ja myös ihan salaattipäiviä tai kasvisruokia. Minä en pidä palkokasveista, eikä siis edes vatsani niitä kestä, mutta omistan kolme mahtavaa munakoisoreseptiä:)

      OK, no hurry. Yritän olla enemmän perheelle ja vähemmän netille joulunaikaan, mutta pakko käydä edes vilkaisemassa s-postit etc. Sama meillä eli kaikkea...Michelle on♥

      ♥♥

      Poista
  10. Poikamme ja miniät keksivät uutta,
    meillä nyyttykestin tyyliin - emäntä pois keittiöstä ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, meillä vävykokelas! Hänellä on aina jotain uusia ideoita ja on kova myös onneksi niitä toteuttamaan.

      Nuoret tulevat Hesasta asti kahden koiruuden kanssa, joista toinen leikattu pari viikkoa sitten. He saavat tulla tänne lomalle ja kuopuksella on synttäritkin. Emäntä on poissa keittiöstä, sillä Lumimies hoitaa kalat, minä teen vain sen silakkamarinadin. Vävy ja Lumimies meillä hommat hoitavat♥

      Poista
  11. Ihania kuvia ja innostuttavia asioita!
    Kyllä ne joulupäivällisen erilaiset kalaruuat ovat merkittävä osa joulun alkuateriaa!
    Lanttulaatikko on minun ja miniän suosikkeja. Myös muut laatikot maistuvat. Pieni kinkku ihan välttää ja sen lisäksi pieni naudanpaisti. Joka joulun alla sama juttu, alkaa hekumoida jo viikkoa ennen tulevaa jouluateriaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, kiitos♥

      Ehdottomasti! Kun on merenrannalta kotoisin, ei muuta voi ajatellakaan.

      Minun myös ja äidin. Siihen voi tulla himo. Me ostettiin ihan minikinkku, kun minä en, tiedät varmaan miksi, enää sikaa syö. Menemme joulun jälkeen Kissanviiksiin, kun on kuopus mennyt Espanjassa kihloihin, ja siellä nautin poroa, joka on saanut elää vapaan elämän. Toki pyysin, että kukaan ei silloin enää puhu mitään Petteri Punakuonosta...

      Eikö olekin mahdotonta ja kuitenkin sitä ei voi syödä itseään kipeäksi, vaan on maltettava:)

      ♥♥

      Poista