perjantai 31. tammikuuta 2020

Jörn Donner on poissa, Aila Meriluoto on poissa, niin monet ovat lähteneet...


Kirjailija Jörn Donner on poissa. Kirjailija Aila Meriluoto on poissa. Moni muukin on lähiaikoina lähtenyt tähtipoluille. Eläminen on kuolemista. Se satuttaa, koska se saa tajuamaan, miten lyhyt elämä oikeasti on. Nuorena sitä harvemmin niin ajattelee, joten hämmästyin, kun oma tyttäreni nuori nainen, juuri valmistunut teologian maisteri, totesi: "Elämä on aivan liian lyhyt. En millään ehdi tehdä yhdessä elämässä kaikkea mitä olisin halunnut ehtiä! Olisin tarvinnut kolme elämää tai kaksisataa vuotta."

Ympäriltä katoaa niin julkkiksia kuin ystäviä ja tuttuja. Maisema muuttuu ja siihen on sopeuduttava. Kukaan ei tarjoa vaihtoehtoa. Rakkaat lemmikit lähtevät vieläkin nopeammin ja senkin jälkeen ikävä on iso. Se ei katoa minnekään. Hetkellisesti unohdat ja sitten taas joku asia tuo uskollisen ystäväsi mieleesi.

Voisin kirjoittaa tähän Jörnistä jotakin, mutta en kertonut Ailastakaan, joka oli elämäni yksi tienviitoista. En pystynyt...Kerron silti, että luin Donneria ennen blogia varsin ahkeraan ja hänen kirjojaan löytyy kirjahyllystämmekin. Minusta hän oli äärimmäisen kiinnostava, kiehtova ja älykäs persoona.

Emme kuitenkaan elä kuin kuoleman rajalla. Voimme ahmia elämäämme niin kauan kuin sitä riittää. Kun aika on, sitten aika on. Siihen asti hiljennymme läheistemme poistuessa, toivotamme 'hyvää matkaa tähtipoluille' ja jatkamme elämäämme edesmenneet muistoissamme. 

"Viivy, odota, näe näkevin silmin tähtien puhkeaminen, tähtihuimaus."

- Bo Carpelan - 
suom. Caj Westerberg

nostalgioissa
Leena Lumi

kuva Pekka Mäkinen

14 kommenttia:

 1. Kirjoitat kauniisti näistä keskuudestamme poistuneista merkkihenkilöistä. Väkisinkin tulee peilattua oman elämän kulkua ja pituutta tällaisia uutisia lukiessaan. Minullakin on monta Donnerin kirjaa hyllyssä, vielä useamman olen lukenut ja lähes kaikista pitänyt. Jörn Donner oli persoonallinen ja rohkeakin ihminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between. kiitos♥ Varmaan moni tekee nyt samaa. Hän oli rohkea, kuten muuten oli Aila Meriluotokin. Jörn oli suuri persoona, joten maisema muuttuu nyt väistämättä.

   ♥♥

   Poista
 2. Kauniisti kirjoitit. Donner oli ikäänkuin aina olemassa, rohkea ja älykäs ihminen,mutta aika paska isä, paitsi 2 viimeiselle lapselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Ikäänkuin valtakunnan ikoni! Tiedän nuo asiat, mutta ei se silti estä vaikuttumasta hänen kirjoistaan ja älystään, hän oli monilahjakkuus ja sai Oscarinkin! Tuottajan Oscarin elokuvasta, jonka ohjasi Ingmar Bergman. Olen saanut Bergmanin luonteesta hyvin samanlaisia väreitä mitä tulee ihmissuhteisiin kuin mitä oli Donnerilla. Heiltä kuin puuttui joku empatiataju ja sen taju, mikä on soveliasta, tosin Donner taisi vetää tässäkin överit, mutta jotenkin muistan hänet ennen kaikka kirjailijana.

   ♥♥

   Poista
 3. Tämä on niin kauniisti kirjoitettu.
  Itselläni vuosi 2016 oli paha vuosi, niin paljon lähti tuolloin, että se vei minusta mehut pitkäksi aikaa. Donnerista ja Meriluodosta jäi paljon elämään. Kiitokset heille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, kiitos♥

   Se oli minun elämässäni toka pahin ikinä. Sama täällä, mutta minulla se voi jatkua...Pelottava helmikuu edessä, mutta kävely, puuteriluminen maisema ja dekkarit auttavat. He olivat rohkeita. Kiitos heille!

   ♥♥

   Poista
 4. Eilen melko nopeasti vilkaisin, onko Donnerista kirjoitettu mitään(siis blogeissa). Tämä sinun kirjoituksesi oli ainoa, jonka huomasin. Vaikka tämäkään ei nyt varsinaisesti ollut Donnerista, silti huomioi hänen poismenonsa. Melankolinen, muttei toivoton, kaunis kirjoitus, kiitos.

  Viime syksynä olisi ollut tarjolla paljon Donnerin kirjoja, kun kävin yhden muuttokuorman kirjahyllyjä tutkimassa. (Heillä ilmeisesti oli ollut lähes kaikki Donnerin kirjat.) En sitten lopulta ottanut yhtäkään, kun en oikein osannut valita mitkä kannattaisi ottaa, mitkä jättää. Kun muutenkin piti tehdä tiukkaa karsintaa, etten koko heidän valtavaa kirjastoansa kanna kotiin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, ole hyvä ja kiitos♥

   Ennen tuollainen tilaisuus olisi ollut valtava ihme eli kirja oli arvossaan. Opin jo lapsuden kodissa arvostamaan kirjoja, mutta ei niitä itsellä tarvitse olla kaikki paikat täynnä, kuten meillä olisi ilman arvontoja ja lahjaksi antamisia.

   Poista
 5. Miten kauniisti kirjoitettu. ♥

  Ajattelen nyt Jörn Donneria Baba Lybeckin Kirja vieköön! -illassa muutama vuosi sitten tammikuussa. Hänellä oli jalassaan uudet Niket ja puvunhousut, yhdistelmä oli jotenkin hellyttävä, mutta mikä sanansäilä Donnerilla tuossakin illassa olikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos♥

   Minä törmäsin häneen viimeksi Panoraamassa, missäs muuallakaan:) Ikä tietysti näkyy ja saa näkyä, mutta hän oli valpas loppuun asti.

   Poista
 6. Viime aikoina on paljon kuuluisia henkilöitä poistunut keskudestamme, ja myös tuttavia jokunen...aletaan monet vanhentua, niin siihen joutuu tottumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sesse, ja monta. Meilläkin ihan perhepiirissä...

   Poista
 7. Mitä enemmän ikää, sitä enemmän suru-uutisia, tuo elämän haurauden hyvin iholle.

  Halaus Leena. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, niinpä ja menetysten hauraus kasvaa kuin viitta...En ole ehtinyt kertoa sinulle kaikkea...

   Halit Tiia♥

   Poista