perjantai 6. maaliskuuta 2020

Hyvää naistenpäiväviikonloppua sekä Porin että toisen maailmansodan tuulissa!


Hyvänen aika sentään: Olen lukenut pikkutunneille ja heräsin jo klo 6, joten olen kai ihan syyntakeeton. Heräsin ajatukseen siitä, että eilen kun osallistuin yhteen haasteeseen, niin ihanaan Jokken haasteeseen, johon sai linkittää lukemiaan toisen maailmansodan kirjoja, olinkin livennyt vähän ja taas kerran Romanoveihin. Vain kahden kirjan verran, mutta se asia on nyt korjattu. En saanut enää unta, joten ajattelin, että suklaakahvin jälkeen voinkin naputella viikonloppua Anna-Mari Westin korteilla ja kertoa vähän sitä sun tätä ja tulevistakin. 

Sain Lumiehen jo lähtemään kaupoille, sillä iltapäivällä aiomme katsoa muutaman tunnin HBOlta loistavaa Ferranten Napoli-tetralogian toista tuotantokautta. Aloitettu on jo ja voin kerta, että hyvin filmi noudattaa kirjan tarinaa ja nyt alkaa tapahtua, kun tytöt ovat jo naisia. Vahva suositus! Ei niin kauheasti tarvitse siivota, koska pelkkä tuulikaapin remppa on aiheuttanut yleistä sekaannusta, kun kaikki sieltä on riipin raapin pitkin yläkertaa ja etenkin tässä toimisto/kirjastossamme. Ja paljastan: Se s.....n kangastapetti ei lähde ikinä eikä millään irti eli se massataan, on jo puolet massattu, laastilla ikiajoiksi kiinni. Oikein piruuttamme varmistamme, että nyt se on siinä maailman tappiin! Halusin sen päälle sitten sellaisen luostarirappauksen, mutta luovuin siitä. Kokeilu näytti upealta, mutta kun sen väri on Edelweiss tms. eli yksi aste keltaiseen, ei siis maalarin valkoinen, joka mustalla taitettuna näyttää harmaalta, ei ole niin helppo pitää puhtaana. Siinä on myös ulkovaatteiden säilytystä, joten taiteellinen pinta voisi olla jopa niille haitaksi. Isoille seinätiloille se olisi upeaa. Seinien jälkeen vielä sitten lattiaan laatat ja lämmitys alle. Se kakkosovi on poistettu aikaa sitten, joten tila alkaa näyttää kaikkea muuta kuin tuulikaapilta - onneksi!Tuli nyt mieleeni, että toiset muistavat naistenpäivänä rakkaitaan lahjalla. Eri maissa vähän vaihtelee. Gummerukselta on ilmestynyt järisyttävän kaunis Tommy Tabermannin  Olisipa kaipaus viiniä. Kirjassa on ihania runoja sekä kuvasivuja, joihin on painettu kuvia. "Mene, mitä kauemmaksi menet/ sitä lähemmäksi tulet." "Kukaan ei niin olemassa/ kuin se joka rakastaa." "Löytämistä tärkeämpää/ on vain etsiminen." 

Mitä seuraavaksi? No tämän päivän jo kuulitte, mutta ensi viikolla taidamme olla blogissani Porin tuulissa.Ensin tulee porilaisen Leila Tuuren Tuulentuojat, joka on vienyt minut Poriin, kotikaupunkiini 1920-1930 luvuilla eli älyttömän kiinnostavaa. Muistan monet paikat nimiltä, mutta en enää kaikkien sijaintia. Olen Luvialta, mutta Pori oli koulu- ja urakaupunkini ja silloin se oli väistämättä muutakin. Pori eli teollisuudesta eli oli ns. tehdaskaupunki. Tästä taas sain mieleeni, että voisin kirjoittaa vapaasti muistivaralla jotain kokemastani Porista. Kummallista vain, että minulle ei ole Porista yhtään valokuvaa, mutta sen sijaan Porin Reposaaresta vaikka kuinka monta...Kavalkadiin sopii sitten mitä parhaiten Karoliina Suoniemen kirja Tehdaskaupungin lapset. Näin se olisi cool, mutta Suoniemen kirja on vasta lähtemässä, joten voi olla että väliin tulee joku dekkarikevennys, joten emme saa 'puhdasta Pori-linjaa'. Tietenkin kirjassa on myös lapsia Porista, joka oli kuten alussa mainitsin tehdaskaupunki.Sain juuri tiedon, että kirja on vasta painossa, joten muuten vain sitten Porista. Kaikki ajallaan.Jokken rauhan haaste lukea 22.10.2020 mennessä toiseen mailmansotaan liittyviä kirjoja on ihanin haaste ikinä, vaikka aihe onkin noin rankka.Tällaiselle historiahullulle ihan täsmätärppi. Innostuin eilen vähän liikaa ja sekoitin jo pari Romanov -teostakin mukaan, mutta olen heti varhain aamulla korjannut virheeni Jokkelle. Tällaisen listan blogiini lukemista kirjoista sain:

Jänis jolla on meripihkanväriset silmät

Piirityspäiväkirja

Lumikadun kertoja

Diktaattorien naiset

Vielä tänään olemme elossa

Vera

Isäni oli natsi

Marlene Dietrich ja salattu sisar Fasismin varjo tähtikultin yllä

Kadotettujen kahvila

Koodinimi Alice

Bolšoin perhonen

Harmaata valoa

Isäni oli natsi Kolmannen valtakunnan johtajien lapset kertovat

Mitfordin tytöt sodassa ja rakkaudessa

Sodan haavoittama lapsuus

Kirjeitä kiven alle

Heinrich Himmler SS:n ja Gestapon päällikkö

Palavan taivaan alla

Varjojen raportti

Työtytöt - Tytöt isänmaan palveluksessa 1941-1945

Kirjallinen piiri perunakuoripaistoksen ystäville

Satakieli

Paperijoutsen

Poltetut varjot

Lilium regale

Kuolema keväällä

He olivat natseja

Ja sitten tulivat sotilaat Saksalaisnaisten kohtalo toisen maailmansodan voittajien käsissä

Pyhä peto

Josef Mengele Elämä ja teot

Herraskansaa Elämäni natsieliitin sisäpiirissä

Frau

Dora, Dora

Sopimus

Hyviä ihmisiä

Isä, et koskaan palannut Minun keskitysleiritarinani

Näkymätön silta

Hotelli Panama

Kätilö

Kadonnut on vain unta

Mirjami

Kristalliyö

Everstinna

Kaikki se valo jota emme näe

Ja tämän listan teki nainen, joka ilmoitti, ettei ikinä tuo yhtään sotakirjaa blogiinsa. Yksilöiden kautta koettuna kiinnostavaa ja sodat ovat historiaamme!

Ensimmäisestä maailmansodasta olen lukenut kaksi todella kiinnostavaa eli Komppania K ja Näkymätön silta ainakin...Ihanaa naistenpäiväviikonloppua♥

Love
Leena Lumi

18 kommenttia:

 1. Kiitos toivotuksesta ja hyvää NAISTENpäivää itsellesikin ja kaikille meille. Minul o sit, tua, vähä sama suunta, ko mää meinaa men maanantaiaamuusti Porii oikee onnikal. En ol ollu vuaskymmenii, et yl, tua, hiuk jännittää. Murret en ol ikänä puhunu, kuunnellu vaa, et tämä kiälelline lahjakkuus tais ny juur topat tähä.
  Iloista ja piristävää remonttia teille, nautinnollista satakuntailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kikka L., kiitos ja kiitos samoin sinulle ja meille♥ Ny o maailma kirja sekasi! Ole sää ollu, eks muist...Luvial, mut ehk eri pelil. Mul se tul vähä se mukka kene kans praatasi.

   Kiitos samoin ja koita nyt vain nauttia onnikkamatkastasi. Minä sain juuri kuulla, että Tehdaskaupungin lapset on vasta painossa, joten tulee sitten vähän eri tavalla kuin ajattelin.

   ♥♥

   Poista
  2. Juu Luvial kyl, mutten Porissa. Sinne siis alkuviikoksi.

   Poista
  3. Kikka L, huomaaks mite hövelist muista su jutu!

   Poista
 2. Anna-Mari Westin kortit ovat ihania, ja ihana on tuo Coco Chanelin ajatus! Sopii naistenpäivään ❤

  Olet lukenut paljon toiseen maailmansotaan liittyen. Noista kirjoista olen itse lukenut vain Isäni oli natsi, ja Everstinnan lukemista olen suunnitellut jo pitkään.

  Jäipä sinulla yö lyhyeksi. Toivottavasti ensi yö on parempi! Itse nukuin huonosti edellisen yön, joten teki hyvää saada korjattua univelat viime yönä. Eilen olinkin koko päivän tosi väsynyt, tänään tuntuu taas hyvältä. Ihanaa naistenpäiväviikonloppua sinulle! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarakkautta, ehdottomasti ovat♥ Kiitos, kiva kuulla!

   Olen tällainen historiikki eli olihan mulla tarkoitus valmistua historianmaikaksi, mutta sitten...

   Olin kuule ihan kierroksilla. Hirveä enrgiapiikki, mutta nyt väsyttää. Minähän olen niitä kauheita, jotka kukkuvat yöt ja tarivsevaat silti vähintäin 10 tunnin kunnon unet. Ellen niitä saa, silmistä ja etenkin niiden alta näkee, eikä huvita yhtikäs mitään. Jossain kaukana ovat Luvian ja Porin bileet,joissa valvottiin aamuun asti ja sitten painuttiin kesäduuniin Satamuoviin tai kaupan kassalle. Lupaan nukkua 10 tuntia! Se kaikki vaihtelee. Aloin syödä sitä alkuperäistä, sairaan hintaista Upiqinonia, otan aamulla, mutta selvästi se pyörittää minua. Kiitos samoin sinulle!♥

   Poista
 3. Hyvää tulevaa naistenpäivää sinulle!Huomasin juuri,että olen lukenut monta kirjaa,jotka kertovat sodasta naisten näkökulmasta:Dora Dora,Frau,Sopimus,Vera,Kadotettujen kahvila,Paperijoutsen,Mirjami....Voisin lukea ne kaikki uudelleen ja muutaman olenkin.Sain juuri luettua Laura Lähteenmäen Sitten alkoi sade,suosittelit,etkä turhaan.Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, kiitos samoin♥ Kiva kuulla. Veran ainakin luen uudelleen, mutta pitää ensin lainata tai ostaa, sillä meni arvonnassa viime vuonna. Frau räjäytti tajuntani, samoin kuin Dora, Dora, Pyhä peto ja melkein nämä kaikki. Lue myös Palavan taivaan alla...

   ♥♥

   Poista
 4. Leena, kiitos samoin sinulle ihanaa naistenpäiväviikonloppua!
  Ja kiitos taas hurmaavasta postauksesta, tätä (ja noita muita alempaa löytyviä) oli taas niin ihanaa lukea! ❤️❤️❤️ T. Kaisa Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos♥ Hauska kuulla♥♥♥Kerro jos alat postata...♥

   Poista
 5. Hyvää Naistenpäivää Leena:) Olin ihan unohtanut jo että se on huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Jael♥ Kaikki tulee nyt niin äkkiä...

   Poista
 6. Ihana Tabermann!

  Se on jännää, että jos jokin joskus kieltää, se kenties tulee itsestä kuitenkin ulos, kuten nuo sotakirjat ;-)

  Toivottavasti tapetti peittyy nyt niin hyvin, että unohdatte sen olemassaolon kokonaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, älä muuta virka! Muistathan miten hän koppasi minut syliinsä kaiken kansan nähden ja...(Kurkkaa Eroottiset runot, jätin pois vain sen, mitä hän kuiskasi, mutta muistaakseni kerroin sen teille...)

   Never say never!

   Se on peittynyt ja homma jatkuu eli kokeilu toimii: Nyt on vedetty kolmeen kertaa eikä ole tullut tapetti alas!

   ♥♥

   Poista
 7. Mun pitäis varmaan nyt toimia Cocon ohjeiden mukaan:)

  Hyvää naistenpäivää Leena!❤️

  Ja ❤️ myös seuraavan postauksen Wislawan runolle!
  ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, ei yhtään huono:)

   Kiitos samoin Sanna♥

   Wislawalle aina vain♥

   Poista