maanantai 27. huhtikuuta 2020

Huhtikuuta!


Vaikka on ollut kylmää, on tehty pihahommia ja multaakin on saatu menemään jo säkki jos toinenkin. Kohta pääsen kuvaamaan etupihan scillamerta, valkoista ja sinistä ja esikkoja on tulvillaan, vaikka olen niitä jakanut ystäville ja naapureille joka kevät. Kävin äsken ruokkimassa siilit ja kuulin kirkkaan lurituksen: Kirjosiepot pesivät samaan pönttöön kuin viime suvena. Uros se siellä riemuitsee. Mustarastaat vähän myöhemmin ja aamuvarhain. Niin hassua kun minulle myyrät eivät suo kuin muutaman lumikellon vuodessa eli en enää edes yritä!

Merin aikanaan istuttamat krookukset sen sijaan leviävät leviämistään ja nyt sitä lajiketta löytyy kaikista puutarhan tasoilta. Valkoinen scilla on ihan minulle nyt ihanin ja sitten seuraavaksi...Yhtenä vuotena kirjosiepon poikanen halusi jäädä peräkammarin pojaksi. Kun vanhemmat viimein saivat hänet ulos liian mukavista oloista, oli kiva seurata miten hyvin he huolehtivat murjottajasta kunnes hän tajusi, että joskus sitä on vain alettava pärjätä omillaan. Puutarhamme on luontopiha, jossa nytkin tiedämme, missä oravat pesivät.

Paula Ritanen-Närhin uudessa puutarhakirjassa Unelmia puutarhasta kerrotaan, miten oravat pysyvät poissa lintujen pesiltä: Kasvitieteilijä Leenan ja eläintieteilijä Heikin luonnonystävien puutarhassa oravia ruokitaan, kunnes linnunpoikaset ovat lähteneet pesistä. Siellä sovussa pesivät oravat ja linnut. On ilo saada olla osa luontoa!

Tänään haravointia, kevätlannoituksia, havujen juurien sulatteluja, magnolian 'hissi' alas eli sille aurinkoa, puutarhakalujen kantamisia, kasvun ihmettelyä...

huhtikuuterveisin
Leena Lumi

12 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihan just keväältä parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, niinpä, vyöhykkeellä IV tai jopa III, jos tämä saariolosuhde siihen vähän tuo apuja. Yksi asia ei ole parhaimmillaan, nyt kun ei vuorilta sula lumia, kerta niitä ei ollut eikä ole satanut kunnon kevätsadetta, puro on kuin mykkä. Sorsatkin lähtivät parissa päivässä. Vähän aikaa kelpasivat kallion lintualtaat. Onneksi linnut ja koko ajan uusia alkuja. Kyllä nyt tuoksuu keväältä, kun lannoitin:)

   ♥♥

   Poista
 2. Puutarhan kevättöitä tehdessä ei koleuttakaan huomaa, kun ympärillä on kauneutta katseltavana.
  Mukavia puutarhapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, sehän tässä paha onkin: Saan aina itseni vedetyksi hikeen ja sitten seison kylmässä ihailemassa kätteni jälkiä eli joka kevät tulee vilustus...En malta, en malta! Kiitos samoin sinulle! Kyllä nyt kelpaa tehdä, mutta kun on +30, en tikkua laita ristiin.

   ♥♥

   Poista
 3. Jos voitan joskus rahaa jostakin ihmeellisesti. Pyytäisin heti meille jonkun suunnittelemaan ja toteuttamaan tuollaisen ihmeellisen ihanan pihan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumuuttajatar, oijoi, minä voin tehdä sen edullisestikin:) Ihan oikeasti, olen suunnitellut puutarhan erääseen järvenrantataloon ystävälleni.Tarvitaan vain uskallusta, mielikuvitusta, puutarhan omistajan mielen tuntemusta ja sitten antaa palaa!

   ♥♥

   Poista
 4. Kevät talven jälkeen on kyllä ihana, täällä vähän päinvastoin. Nuo Merin istuttamat krookukset, mikä väri! Kaunista viikkoa Leena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael,olisi vielä kivampi, kun olisi ollut oikea talvi...No, teillä kai sitten taas kohta liian kuuma. Ne ovat ihania ja lisääntyvät vain. Kaikki minun istuttamat ovat vähitellen jonnekin haipuneet, mutta muutama on tehnyt mutantteja. Yhdessä oli cappuccinon väriset raidat, mutta en silloin ymmärtänyt kuvata. Kiitos samoin Jael!

   ♥♥

   Poista
 5. On se vaan niin kiva juttu, kun puutarhakin alkaa herätä kevääseen. Aika viileää on ollut, mutta olen kuitenkin siivoillut kukkapenkkejä ja vähän haravoinutkin. Kevätkukat ovat sitä parasta! Ihanaa kevättä ja hyvää vappuviikkoa sinulle Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, hiukka liika viileetä eli tulee innostuttua vähän liikaakin. Kiitos samoin kaikkea samoin sinulle Anneli♥

   Poista
 6. Kaunista toukokuun alkua Leena! ❤️❤️❤️
  t. Kaisa Reetta

  VastaaPoista