keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Suvikirjasuosituksia!


Jo monta vuotta olen tarjonnut suvikirjasuosituksia, joten tässä lukemista laiturille, paattiin, riippumattoon, terasseille, suven valoisiin öihin. Kysyin suosikkeja mm. muutamilta, jotka lukevat samat kirjat kuin minäkin.



Tässäpä ei paljon selittelyjä kaivata. Huomatkaa, että en halunnut laittaa vain uutuuksia. Oatesin uusin, Elämäni rottana, on todella hyvä, siinä oli juuri sellaisia piirteitä, jotka jälleen kerran vetosivat minuun. Oatesin parhaana pidän Blondia ja arvatkaa vaan luenko ensi yönä erästä vanhempaa Oatesia...Hallie Rubenholdin Viisi Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit menee tietokirjana, trillerinä kuin samalla murhaajan uhrien elämäkertana, aivan erilaisena, mitä olisi voinut kuvitellakaan. Historiaa on usein vääristelty milloin kenenkin toimesta ja sitä tapahtuu yhä edelleen. Kiva kuitenkin, että joskus joku alkaa tutkimaan ja oikaisee. Pierre Lemaitren Petoksen hinta on ranskalaista laatua ja kertoo niin erikoisen tarinan henkilöstörekrytoinnista, että tämä oli nähtävä myös tv-sarjana. Jouko Heikuran Lahja äidilleni tuli myös listalle kirjan lukeneilta ystäviltäni, myös häneltä, jolta kysyin suosikkidekkaria! Tämä on siis myös jännittävä kirja. Yllätys minullekin! Samalla vahva osoitus siitä, että jos on sanottavaa, painavaa sanottavaa, sen voi saada mahtumaan muutamaan sataan sivuun, ei aina tarvita 500 sivua. Olen kallellani ranskalaiseen kirjallisuuteen ja ehkä toiseksi vahvimmin se on tullut esille Delphine de Viganin kirjassa Yötä ei voi vastustaa. Olen lukenut kirjan jo muutamia kertoja, sillä kun tajuaa, mikä on homman nimi, lopettaa ihailemasta perheen matriarkkaa, joka tekee spagaatin vielä 70 -vuotissynttäreillään...Erinomainen valaisu kauniiden perhekuvien taakse.



Jos lukisin nyt elämäkerran, senkin olisi kirjoittanut ranskalainen eli kirja Agatha Christie Arvoituksellinen elämä, on tarjolla nyt kaunistelemattomana. Paljon ihan uutta minulle...



Håkan Nesserin Café Intrigo on väkivahvaa, charmanttia dekkarien kuningasta, jonka kaiken haluaisi nähdä myös elokuvana. Erään avioliiton muotokuva on Nigel Nicolsonin kirja epätavallisista vanhemmistaan ja heidän seurapiireistään, joita sivuaa vahvasti Virginia Woolf. Kuuluisan kirjailijan vierailut jäivät Nigelin mieliin kirkkaasti. Nigel eli perheessä, jossa normeja ei tunnettu, mutta hänen äitinsä tunsi silti kaiken aikaa olevan sosiaaliluokkansa vanki ja taisteli monin tavoin vastaan. Jos kirja kiinnostaa, voin suositella myös Nigel Nicolsonin kirjaa Virginia Woolf. Heidi Mäkisen Ei saa elvyttää on naurua kyynelten läpi. Minä en naura iäkkäälle Aurille ilkeästi, vaan nauran ja nautin hänen päättäväisyydestään säilyttää oma määräysvaltansa. Ja etenkin suhteessa tyttäreensä, josta hän jaksaa aina ihmetellä, että miten Tekla voi olla hänestä! Annoin kirjan lääkärilleni ja toivon, että hän nauttii! Mark Sullivanin Palavan taivaan alla on tosipohjainen tarina toisen maailmansodan ajoilta. Kirja kertoo urheasta Pino Lellasta ja kenen tämän kirjan on lukenut, on vaikuttunut. Sain kirjaan hienon ja hyvin avaavan kommentin lukijaltani Heikiltä:

"Olen suositellut tätä kirjaa monelle. Niin lämmin tarina jossa tuoksuu Italian maalaisruoka viini ja valkosipuli kaiken kauheuden keskellä. Paras kirja jonka olen lukenut toisesta maailmansodasta. Uskomaton tarina joka päättyy suureen suruun kaiken ilon keskellä. Pino Lellan tarina on jotakin poikkeuksellisen kaunista. Sota päättyy ja onnistut vaikka missä mutta sydämesi jäi johonkin."

Fernando Aramburun Äidinmaa kertoo baskien taistelusta oman isänmaan saamiseksi ja sen taistelujärjestöstä ETAsta. Tarinan ydinmehu on kuitenkin, mikä on taistelujen hinta tarinan henkilöiden elämässä. Se on kova! Tässä suuri, kiinnostava lukuromaani historiasta kiinnostuneille, mutta menee myös ihmissuhdekuvauskirjana kuumaan sarjaan. Miten voikin joku kieli olla noin kiehtovaa...Kirjassa on jopa pieni baskinkielinen sanakirja! Kollasin kuvatiedostossani ja löysin kuvanlehtileikkeestä, jossa on baskin kirjoittama runo Ein finnisher Tag (Suomalainen päivä). Kiitos lähettäjälle♥ Koskettavaa:


Celeste Ng'n Olisi jotain kerrottavaa, on kuulaAn kaunis kirja, jolla on paljon rankkaa paljastettavaa. Tämä kaikki on mahdollista tapahtua ja sitä tapahtuu. Ihan ominta hengitystäni.



Takuuhyvää brittidekkaria kaipaavalle suosittelen Tim Weaverin Kadonneet jäljet sekä



toisena Mattias Edvardssonin Aivan tavallinen perhe, joka meinasi mennä vallan minulta ohi...


Nytpä muistin teoksen, jolle haluan lisää lukusavuja: Heidi Kerosuon Muista, unohda on lukemisen väärti♥



Kenelle puutarha on suvella kaikkeus, on Unelmia puutarhasta vahvin teos aikoihin. Paula Ritanen-Närhi näytti näreet ja kirja sisältää sellaisia kuvia, Paulan ottamia, että en sanotuksi saa!



Tällä Paulan lohjalaisesta puutarhasta ottamalla kuvalla, toivon kaikkien löytävän mieluisintaan suvilukemista♥

Love
Leena Lumi

12 kommenttia:

  1. Siinä on hieno kattaus kirjallisuutta kesäksi. Kiitos vinkeistä! Agatha Christien kirjat olivat nuoruusvuosieni suosikkikirjoja ja niistä tulee mukavia nuoruuden kirjamuistoja mieleen. Yöttömän yön lukemiset, kun illalla aloitettuun kirjaan jäin koukkuun. Näistä tuttu oli tuo puutarhakirja ja olen kanssasi samaa mieltä kirjasta - se on vahvin teos aikoihin. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja K, kiitos ja ole hyvä! Minulla ne ovat kirjahyllyni ylähyllyllä alkaen vasemmalta oikealle eli sieltä on helppo lukaista uudelleen. Tämä on siis elämäkerta ja hyvin erilainen...Puutarhakirjan kuvat ovat niin hyvät, huikeat suorastaan ja sitten on hyvä, että mukana on täysin erilaisia puutarhoja.

      ♥♥

      Poista
  2. Ihana tuo viimeinen valokuva. Tykkään siitä, että pihassa näkyy eletyt vuodet. Tuo pöytä on ihana. Pihapiiri on kaunis.
    Agatha Christien elämänkerrasta tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, se on niin ihana, että en sanotuksi saa♥ Samalta pihalta kyllä ne muutkin.

      Se oli todella hyvä!

      ♥♥

      Poista
  3. Olipa tässä hyvä vinkkilista! Itseäni kiinnostavat eniten Palavan taivaan alla, Äidinmaa ja Olisi jotain kerrottavaa. Tuo Heikin kommentti sai ensin mainitun romaanin kuulostamaan entistäkin houkuttelevammalta! Taitaa olla pakko lukea!! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjarakkautta, kiitos! Huikeat valinnat, jotka löydät blogistani jatkossakin paitsi, että Palavan taivaan alla oli jo viime vuonna kuudenneksi paras kirja kaikista lukemistani. Pidän sitä silti ns. tapetilla. Kaksi muuta, niihin törmäillään...Heikki sanoi tuon niin tiivistetysti mutta kuin olisi runoa eli erittäin hieno kommentti. Varmaan blogini koskettavin ikinä♥ Teeppä se!

      ♥♥

      Poista
  4. Hieno postaus, Leena. Siinä on kirjavinkkejä jokaiselle. Kiva huomata, että joukossa on monia tuttuja kirjoja. Palavan taivaan alla ja Olisi jotain kerrottavaa ihan huippuja. Tuon Mattias Edvardssonin Aivan tavallinen perhe haluaisin lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli A., kiitos. Toivottavasti! Olemme ehkä lukeneet paljonkin samoja. Palavan taivaan alla oli minulle viime vuonna kuudenneksi paras kirja kaikista lukemistani 2019. Kuule, se on outoa, miten se oli mennä ohi. Se on hyvä!

      ♥♥

      Poista
  5. Hei Leena!
    Kirjoitin tänne kommenttini, mutta eipä sitä näy missään??
    Taisi livahtaa pittitaivaaseen tainsitten et sitä hyväksynyt 🤣
    Kirjapatterisi oli hyvin kattava, monta jo luettua, monta uuttakin.
    Miun kesä menee nuoruudessani luettujen uudelleen lukemiseen. Joka kesä annan mahdollisuuden itselleni ja kirjailijoille hämmästyttää miut uudestaan.
    Nyt on vuorokka Anna kirjat ja joitain helmiä Anni Swanilta.
    Uskomaton tunne, kun lukiessa yhtäkkiä onkin 60 vuoden takausella mökkiterassilla kädessä Iiris Rukka ja kyyneleet valuvat valtoimenaan.

    Kesäiset terveuset Suomen Lapista
    Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riitta! Kaikki postit olen jaksanut käydä läpi eli ei ole tullut läpi jostain syystä.

      Kiitos♥

      Minäkin olen lukenut uudelleen Annoja ja muita. No, Iiris rukka oli sitten minulle se ensimmäinen oikea kirja myös. Se ei ikänään unohdu.

      Kiitos samoin sinulle täältä Suomen Tahitilta♥

      Poista
  6. Hei Leena.Kiitos taas vinkeistä.Kesäloma ja kirjat...Veriappelsiinit ja Luonnonvoimat juuri luettu,mitähän seuraavaksi?Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, lisää Oatesia ja sitten palaan omaan kirjastooni ja Esa Sariolaan! Ole hyvä♥ Veriappelsiini oli minulle the juttu, toki myös Luonnonvoimat, sillä kucittelen itseäni usein ääriolosuhteisiin ja miten niistä voisi selvitä:)

      ♥♥

      Poista