torstai 6. elokuuta 2020

Kaukasianmaksaruoho - yllätys meillekin!


Kaukasianmaksaruoho, Sedium spurium, on ehdottomasti kasvi, josta en ole näihin hetkiin tiennyt yhtikäs mitään. Kävelimme viime vuoden lopulla naapurimme ohi ja aloin ihmetellä, mitä kummallista, kauniin tummanpunaista hänellä kasvaa kannolla, josta oli kaadettu puu samoihin aikoihin kuin meidän lehdosta tärkeä, mutta lahovikainen haapa. Kävin kysymässä ja se oli kaukasianmaksaruohoa. Muistaisin, että oli joulukuun alkua tai marraskuuta ja näky oli huumava. Sain heti lupauksen, että kasvia tulee minulle keväällä, kun hän jakaa sitä. Miten ystävällistä♥Istuimme kaadetun haavan päälle, kun olimme ensin kasanneet siihen multaa niin paljon kuin saimme siinä pysymään. Näky pari viikkoa istutuksesta oli tällainen eli mukana oli matkustanut myös muscari. Paikka on lehto ja juuri sopiva puolivarjon paikka, mutta kyllä tätä on joutunut kastelemaan paljon. Sellainen multakeko mitä sen alla on, kuivahtaa ihan silmissä kuivina päivinä. Olinkin aika saletti, että tästä ei tule mitään.Tässä kanto ennen istutusta eli ympärillä angervoa ja soma pesäkolo jollekin peikkokannon asukkaalle.Nyt taidetaan olla jo heinäkuun lopulla tässä ja oli satanutkin kivasti. Kasvin kerrotaan olevan vähään tyytyvä, kuivaa sietävä maanpeittokasvi.Googlasin kasvin, sillä ystävälläni kasvi oli paljon tummempi ja mihin törmäsinkään sivustolla Viherpeukalot  eli kuvakaappaus heiltä: kaukasianmaksaruoho Schorbuser Blut (Sedum spurium) on aivan tummanpunainen. Kuusi kappaletta hintaan 19,95. Kestää siis kuivuutta ainakin maassa hyvin ja viihtyy vyöhykkeelle VIII asti. Tässä vinkki, jos kaipaatte värikästä maanpeittokasvia, joka ei pakkasista pelästy eli talvenkesto erinomainen. Kukinta heinä-elokuu ja korkeus 10-15 cm. Houkuttelee perhosia. Mikäli luotan omaan vaistooni, minusta tuntuu, että tuo meidän paljon vaaleampi muuttuu syyskuun jälkeen tummemmaksi, sillä niin oli ainakin naapurillani...On vielä yksi iso kanto vailla koristelua, joten täytyy laittaa harkintaan tuo Schorbuser Blut. Myös valkokukkaisia lajikkeita on myynnnissä. Kaukasianmaksaruoho on kuulemma erinomainen kivikkokasvi eli voisi olla aika näyttävä vaikka itse ladotun kiviaidan päällä. Puhelinkamerakin oli sitä mieltä, että saisi olla punaisempi eli tarjosi kerran tällaisen tyylitellyn version. Meidän muut kuvat ovat käsittelemättömät.Nyt on siis tämä vaihe menossa ja kuvaan muutosten tullessa lisäkuvia. Pitää malttaa, sillä nythän on vasta elokuun alku...Äitikin voisi tästä pitää, sillä hänellähän on kolme komeamaksaruohoa, 'Herbestfreude'... 

maksaruohoterveisin
Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassaKävin juuri kuvaamassa pokkarikameralla ja heti kuvat tummemmat eli kyllä kamerastakin riippuu.Ja tässä lähikuvaa kukinnosta.

6 kommenttia:

 1. Ihastuttava! Kopioin tämän kantoidean, sillä pihassani on sopivia, lahoja kantoja tähän tarkoitukseen. Kävin eilen taimistolla tutustumassa hedelmäpuihin ja silmiini osui myös kaukaasian maksaruoho. En sitä ostanut,enkä kiinnittänyt huomiota väriinkään, jäi vain mieleen perennaosastolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, kiitos! Minullakin on jo kahden kannon päällä:) Ihan kuin peikon tukkaa, kun nuo kukat sitten roikkuvat...tai peikon pesä. Satumaisuutta metsään.

   ♥♥

   Poista
 2. Kaunis on. Minulla on myös kaukasianmaksaruohoa, mutta ei tätä väriä. Sitähän on sekä vaaleana että punaisena. Laittaisin tähän kuvan omista maksaruohoistani, mutta ei tähän kai saa liitetyksi kuvia. Itse tykkään myös keltamaksaruohosta, jonka keltainen kukinta ilahduttaa alkukesästä pitkälle heinäkuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli A., ja ihan valkoisenakin. Sehän tässä valitettavaa, mutta jos vien faceen sinne voit liittää. Aivan, unohdin keltaisen, josta eräs ystäväni kertoikin...

   ♥♥

   Poista
 3. Eikö olekin ihanaa, kun vieläkin tulee innostavia uusia asioita esille. Maailmassa on aina jotain uutta ja hienoa tarjolla.

  Tuo kaukasianmaksaruoho onkin todella kaunis kasvi. Väri on hieno nytkin, mutta arvaan sen olevan suorastaan syvänkaunis kun vielä tummemmaksi muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta, ehdottomasti! Kulman takana odottaa aina uusi seikkailu♥

   Me oltiin vaan liesussa ja vaikka naapuri kuinka kasteli, se oli tänään menettänyt osan kukistaan tai siis ne kuivuneet. Toivottavasti ehtii tehdä vielä uusia tai palautuu, sillä se olisi upea kuurassa♥

   Poista