keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Kevättalvea!

Kevättalvi ei ole ikinä tylsä, sillä aamulla herätessä et tiedä heräätkö lumipyryyn vai aurinkoiseen kevään hipaisuun, jossa voi olla jo ripaus lounatuulta...Pidän talvesta ja syksy on suosikkivuodenaikani. Silti siitä väistämättä antautuu jo maaliskuulla joillekin kevään houkutuksille, vaikka lunta ainakin meillä on yltä kyllin. Aamulla linnut lauloivat jo kevättä, mutta sitten on vielä tulossa päiviä, jolloin ne lennähtävät läpi lumipyryn kiitollisina nokkimaan talia ja syömään siemeniä. 

Minua alkoi kevät nyt kutsua aivan epätavanomaisella jouluruusulla, joka on uutuus Saksasta. Heti kun ystäväni lähetti minulle tämän Baldur-Gartenin uutuuden kuvan, minäkin halusin. Toivottavasti tänä vuonna mikään eläin ei laita näitä suuhunsa! Viime vuonna olimme kotilovapaita kiitos parin meillä kolmisen viikkoa viihtyneiden sorsien. Uros toi puolisonsa meille rauhaan lepäilemään ja lähti pesäntekoon. Hänen palattuaan alkoivat kulkea pitkin poikin puutarhaa ja lehtoamme syöden ahkerasti jotain eli mitä ilmeisemmin kotiloita. Sitten lepäsivät ja levättyään polskuttelivat kalliomme lintulammikoissa.  Ruokalevon jälkeen taas syömistä ja yöksi hävisivät omille teilleen. Oi mikä onni heidän vierailunsa olikaan! Kun olen tätä muille kertonut, on heillä herännyt ajatus muutamista ankoista...Siis tämä värikimara, joka ei ole tyypillistä minua, veikin nyt lujaa. Koska pussissa on kolme 'Knollenia' olen valinnut jo paikatkin ja menevät kaikki nyt vähän sinne sun tänne eli testaan samalla jouluruusun sielunelämää. Olisi niin kiva saada jouluruusut viihtymään pysyvästi. Yhden päätin jopa suojata sellaisella häkkyrällä eli jos kyseessä onkin ristihuulten herkku, eivät pääsekään nyt jouluruusuilla herkuttelemaan.

Sitten vanhat tutut tetenarsissit. Ostan näitä ihan ensimmäiseksi, sillä kestävät hyvin kasteltuna pakkasta ruukussa -10 asteeseen saakka. Voin hyvinkin ostaa sisälle ja kun kukat ovat kukintansa kukkineet, istutan ne maahan rinteeseen joka ensimmäisenä maata näyttää. Istutuskastelu ja siinä se oli. Seuraavana vuonna kukkivat ilman mitään vaivannäköä ja ainakin vielä vuosi vuoden jälkeen.

Olin kirjoittanut näihin, että olisivat kukkineet jo maaliskuulla...Voikohan olla tottakaan. Nyt on näiden rinne ainakin ylenpalttisen lumikerroksen peitossa. Muistan viime vuonna minne yllätyspaikkaankin laitoin suuresta, laakeasta ruukusta eli jaoin. 

Pienemmät nostan suoraan istutuskuoppaan seuraavaa kevättä odottamaan. Kyllä näiden lehdistä näkee, että ovat pakkastakin saaneet, mutta hyvin kukkivat.

Tästä se lähti...Tetenarskut ja yllätys, myös helmililjat, ovat kaikkensa pääsiäisenä sisällä antaneina, seuraavan kevään puutarhailo!

Tottakai valkoinen jouluruusu on kaunehin, mutta nyt vaihtelu saa virkistää!

Tämä kukki etupihalla kauan marras-joulukuulla...Jouluruusu on huono viihtymään sisällä, joten sitä en enää edes yritä.

kevättalven kukkaterveisin
Leena Lumi


lintukuva Pekka Mäkinen*****

Vielä ei olla huhtikuussa, mutta meni tunteja löytää nämä tetenarssien kestävyyskuvat (huhtikuu 2019), koska jutun nimenä oli: Huhtikuu on kuin petollinen rakastaja, se tulee mairein huulin hunajaisin...


Huhtikuu tuo petollinen rakastaja. Se tulee mairein huulin, hunajaisin valoin, lupauksin. Se lämmittää sinua, lupaa taivaalta kuut, tähdet ja uinnit pitkin kuunsiltaa. Jääurkujen soittaessa olisimme jo lipumassa avioliiton satamaan...(LL)


Juot maljan tarjotun, maistat meren ja suolan kyynelten. Aavistat vaaraa. Hunaja kiteytyy jääpuikoiksi, valat kohmettuvat, sydämesi jäätyy: Missä on pedonsilmäinen armaani? Etkö kuule, etkö kuule? Jääurkujen soittaessa hän jo kiiruhtaa toiseen satamaan. Uusiin puutarhoihin.(LL)


Huhtikuu kuukausista julmin, kuukausista hellin! (LL)

12 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Meillä ei ole kotiloita pihassa tavattu, mutta kerron tuon luomuvinkin tutulleni, jonka puutarhassa kotilot ovat riesa. Tosin, miten sorsat saisi sinne houkuteltua... :) Jouluruusu on kyllä kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja K, kiitos♥ Meillä on kiitos muhevan lehdon. Ankat olisivat kotiloiden menoa. Me ei ole niitä houkuteltu, mutta veikkaan, että pitävät puutarhamme ja lehtomme rauhasta, joka tosin nyt on uhattuna lähestyvän tietyömaan takia...Kunpa aloittaisivat myöhemmin ja me pakenemme silloin täältä.

   Jouluruusu on sydänkukka♥

   Poista
 2. Kaunis kevätpostaus. Kiitos Leena.
  Olen kevätihminen. Rakastan valoa ja kevään ihmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos ja ole hyvä♥

   Aina muistan sen!!! Aurinkomyrsky, kesien kuivuudet, kärsivä puutarha...Ennen sentään pruukasi öisin sataa suvisadetta. Minä olen syntynyt ihan toukokuun ekalla viikolla, mutta se kaikki työ...Kyllä minäkin tykkään ihmeitä ihmetellä.

   ♥♥

   Poista
 3. Kauniita kukkia! Minullakin on suvussa viherpeukaloita ja kylläpä pihat näyttävätkin sitten kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, kiitos! Äitini, 93 vee, on meidän perheen paras!

   ♥♥

   Poista
 4. Jukrat miten Kaunis jouluruusu!! :O

  VastaaPoista
 5. Ihanat kukkakuvat, ja tosi nätit nuo jouluruusut🌺, toivottavasti menestyvät puutarhassasi. Ihana tuo sorsien vierailu, ja jos popsivat niitä kotiloita, niin toivottavasti tulevat toistekin. Hyvää kevään odotusta Leena❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Toivotaan! Puutarhanöpitäjän pitää olla valmis tiettyyn määrään epäonnistumisia. Se oli niin hauskaa ja kesti noin kolmisen viikkoa. Kun uros oli duunissa, naaras ei ollut minusta moksiskaan. Odotamme tehokumppaneitamme♥ Kiitos samoin sinulle Jael♥

   Poista
 6. Ihanan värisiä jouluruusuja!
  Mulla on pari tällaista värillistä, ja ne kukkivat talon länsipuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, no eikö vain! Ensin pidin liian värikkäänä, sitten halusinkin jotain ihan eriliasta.

   Ooh, ilm. minulla liian varjossa, kuten tyttäreni epäili. Muna kanaa opettaa; Pidin näitä puolivarjon kasveina. Olinkin kyllä jo varannut yhdelle juurakolle paikan suoraan länteen. Kiitos♥

   ♥♥

   Poista