torstai 15. heinäkuuta 2021

Älkää vain heittäkö terassihortensioitanne pois, sillä...ja muita huomioita hyvin helteisellä pihalla


 Merin jännittäviä puutarhalöytöjä, joista yksi on auringontähti, josta en ollut kuullutkaan!

Luontoportin sivulta kaapattua tietoa:

Meillä auringontähteä on istutettu lähinnä vanhoihin kartanonpuistoihin, huomiota herättäväksi yksittäisperennaksi tai pieniin ryhmiin. Ensi kerran lajia tuotiin maahamme viime vuosisadan alkupuolella ja siitä lähtien se on monin paikoin säilynyt viljelyjäänteenä, joskus levinnyt ympäristöönkin. Parhaiten auringontähti menestyy varjoisella tai puolivarjoisella paikalla kosteassa maassa. Tätä perinteistä koristekasvia voisi isoilla pihoilla alkaa suosia uudelleen. Perhosista haaveilevalle puutarhurille auringontähti on hyvä valinta: suuret mykeröt tarjoavat laskeutumisalustan isoimmillekin päivä- ja vaeltajaperhosille, myös kovakuoriaiset kokoontuvat kukintoihin syömään siitepölyä.


Kuvat auringontähdistä ovat Merin ottamat ja nämä siirtyvät Vanhan Vaaleaanpunaisen Talon Tarinoihin. Kukka on tyttärelle mieluinen, sillä hän haluaa istuttaa perhosia ja muitakin ötököitä houkuttavia kasveja. Tämän on istuttanut joku entinen asukas sadan vuoden aikana...


Koska olen kiinnostunut syksyn kasveista, niin meillä on hortensioita joka lähtöön. Tässä Bombshell kukkii vielä äidin puutarhassa ja minusta se oli niin kaunis, pieni hortensia, että sanoin äidille, että 'älä vain tuota ikinä anna pois!' Äiti on aika vaihtelunhaluinen kasveissa. No eipä mitä, me tultiin kotiin äidin Bombshellin kanssa. En heti löytänyt mieluista paikkaa, joten istutin sen pohjoispäädyn japanilaiseen rinteeseen. Siellä se nyt viihtyy ja alkaa kohta näyttää samanlaiselta tiheältä, jämäkältä pikkupensaalta kuin äidillä eli tätä istutan ainakin yhden lisää. 

Wim's Red, joka lopulta tulee ihan tummanpunaiseksi kukki viime vuonna vain muutamin kukin. Kunnon lannoituksen saatuaan näytti tältä parisen viikkoa sitten. Otan illalla uuden kuvan, sillä täällä ei voi nyt kuvata hellehaitan takia!


Tunti sitten kuvattu ja tätä sitten seuraamme viininpunaiseksi asti omalla sivullaan.

Viime syyskesästä kyselin monilta puutarhoilta, että voisiko terassihortensiat siirtää ruukuista maahan ja saada kukkimaan seuraavana vuonna. Vastaus oli, että tekevät kyllä lehdet, mutta eivät kuki. Tässä nyt ensimmäinen kukkiva ja kukkii toinenkin ja muissa on nuppuja eli palaan tähän isommalla jutulla myöhemmin. Älkää siis heittäkö 'vanhoja' terassihortensioita pois, vaan istuttakaa maahan ja kastelkaa, siinä se. Juttua tästä lisää kukintojen myötä!


Kuivan ja kuuman kesän järkytys on ollut, että sormustinkukkia on siellä täällä, mutta ne ovat jääneet hyvin mataliksi sekä pudottavat kukkansa pian. Voisin ihmetellä, sillä sain naapuriltamme Kitinpramin Eevalta kuvan hänen kukistaan. Kiitos Eeva♥ 

Ja Merin pionit. Sopivat hänelle. Minä olen niin vaihtelunhaluinen ja siitä pionit eivät pidä.


Suveni suurin ilahdutus tähän mennessä puutarhassa on ollut, että Revontuliatsalea Ruususen uni kukki vihdoinkin!

Palataan♥

Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa

Jos kaipaatte pölyttäjiä puutarhaanne, istuttakaa lehtosinilatvaa. Sitä myydään mm. taimina sekä sinisenä että valkoisena. Edullisemmin pääsee siemenillä...Istutin itse aikanani hätäpäissä, kun oli kokonainen koulu tulossa puutarhaamme ja oli vasta toukokuu ja kevät myöhässä, kymmenen valkoista ja saman verran sinisiä. Nyt niitä on ziljoona ja vasta tämä kuivuus on alkanut niitä lakastuttaa. Normistii kukkivat yli kaksi kuukautta! Vanha kansa kutsui kasvia hunajakukaksi ja siinä onkin hurmaava hunajan tuoksu, joten ei ihme, että pölyttäjätkin siitä pitävät ja minusta se on kaunis.

10 kommenttia:

 1. Kaunista kukkaloistoa:) Ja nätit kukat tuolla aurinkotähdellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiitos♥ Se on todella kaunis ja katseenvangitsija. Ihan Merin kukka♥

   Poista
 2. Voi miten viehättäviä kukkakuvia. Onpa kaunis tuo auringontähti, samoin kuin revontuliatsalea. On niin kiva katsella muiden puutarha- ja kukkakuvia, kun itsellä ei ole vielä mitään. Kukkapenkit on tehty ja jotakin on istutettu, eli ensi kesää odotellaan perennojen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli A, kiitos! Minä en ollut kuullutkaan. Se löytyi sieltä Merin ja Samin satavuotiaan talon puutarhasta. Merikin joutuu osin odottamaan ensi kesää, koska esim. terassiremppa on tekemättä. Kiva kun on jotain odotettavaa♥

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Anki, kiitos♥ Siinä vähän minua, naapuria ja Meriä!

   ♥♥

   Poista
 4. Saitpa ihanan lahjan äidiltäsi! Upea kukinta ja antaja tulee aina mieleen katsellessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, ja äsken noudimme toisen etupihalle. Täällä on monta lajia äidin pienestä puutarhasta. Hän piti ennen isoa johon mahtui ja mahtui, nyt rivitalon puutarhassa hän haluaa vaihdella ja silloin meiltä löytyy aina tilaa.

   ♥♥

   Poista
 5. Eikös sormustinkukka ole myrkyllinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu, monet hyvin kauniit kukat ovat myrkyllisiä, mutta kukapa niitä söisikään. Minulla on kukkapenkissä niin myrkyllinen, että se piti istuttaa suojakäsineet kädessä, mikä tietenkin muutenkin on usein tarpeen.

   Arvaa vaan olemmeko lukeneet Saksan tulvista...

   ♥♥

   Poista