tiistai 26. maaliskuuta 2013

Knut Flytlie: Vitamiinit


Otaksuttavasti me kaikki arvostamme kovasti terveyttämme ja haluamme tehdä sen hyväksi kohtuullisuuden rajoissa paljonkin. Minulle eräs intohimoaihe on ollut jo ihan teinistä vitamiinit ja hivenaineet. Mitä enemmän olen niistä lukenut, sen enemmän olen alkanut tajuta, että vaikka söisi miten terveellisesti, tulee aikoja, jolloin tuntuu kuin mikään ei riittäisi. Tai sitten ravinto on liian köyhtynyttä. Tai meillä on tietämättämme imeytymisongelmia. Tai stressi on vain niin kova, että lisäravinteita tarvitaan. Olen jo aikoja sitten omaksunut amerikkalaisten lääkärien vitamiini- ja kivennäisainesuositukset  ja olen toiminut itse omalla kohdallani niiden pohjalta. Tosin elämässäni on tullut kerran tosi paikka, jossa tästä kaikesta tiedosta on ollut hyötyä omalle lapselleni. Kuopuksemme oli niin allerginen teini-ikään asti, että ravinnosta olivat pois miltei kaikki kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat ravintoaineet. Minäpä tartuin härkää sarvista ja aloin antaa tyttärellemme lisäravinteita omien kokemusteni ja lukemani pohjalta. Kun tyttärelle sitten kerran tehtiin kaikki vitamiini- ja kivennäisainemääritykset, luvut olivat optimaaliset. Ja mikä parasta, lapsi kasvoi ja kehittyi normaalisti, vaikka oli helpompi kertoa, mitä hän sai syödä, kuin luetella niitä sataa asiaa, jotka olivat hänelle vahingoksi. Voitte siis olla varmoja, että nyt liikun kotikentälläni ja tosimielellä.

Norjalaisen yleislääketieteen erikoislääkäri Knut Flytlien teos Vitamiinit (Nye Vitaminrevolusjonen, Tammi 2013, suomennos Kirsi Kokkonen) teki räjäyttävän vaikutuksen, sillä vaikka olen aina tiennyt, että voimme paljon ehkäistä ja jopa osin parantaa itseämme nauttimalla vitamiineja ja kivennäisaineita optimaalisesti, en ole käsittänyt, miltä kaikelta todella voimme välttyä näin tekemällä. Ja sitten se tieto, että mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Mistä sitten tiedämme, mikä meille sopisi? Mitä pitäisi syödä ja kuinka paljon? Knut Flytlie on opiskellut myös vaihtoehtoista lääketiedettä, joten hänellä on vastaus kaikkeen.  Heti Vitamiinit kirjan alussa kehotetaan selvittämään autovertauksella, olemmeko Ladoja vai peräti Roll-Royceja. Kyseessä on tietenkin geneettinen perimämme ja muut elintapamme.  Tätä varten kirjassa on helppo testi, joka määrittää mihin asteikon kohtaan kuulumme eli kumpaa autotyyppiä edustat. Kaikki toimenpiteet määräytyvät sitten sen mukaan eli heti tarjotaan mitä vähintään pitää päivässä ottaa ravinnon lisäksi. Minulle esim. tuli vastaus, että ’ota 1 g C-vitamiinia ja 2 kalaöljykapselia päivittäin. Ota talvella lisäksi raudaton monivitamiinitabletti ja 30 g Q10:tä, mikäli olet yli 40–vuotias.’  Nyt en sitten ollut Flytlien kanssa ihan samoilla aalloilla ja se johtuukin siitä, että minä seuraan amerikkalaisia suosituksia ja hän ei. Hän aliarvostaa D:tä ja minä ehkä yliarvostan. Ja listalta puuttuu myös kalsium. Muuten meillä ei tullut mitään erimielisyyttä koko kirjan aikana, vaan Flytlie sai jopa lisättyä minulle vielä yhden tabletin lisää eli otan tästä lähtien kromia joka päivä sateenkaaren tuolle puolen yhden tabletin päivässä.

Haluan nyt tässä painottaa, että kirjassa on jokaisen vitamiinin ja kivennäisaineen kohdalla mainittu myös, mistä ruuasta niitä saa, mutta lukiessa alkaa tajuta, että niin monet asiat vaikuttavat siihen, että terveellisinkään ravinto ei usein riitä. Kirjassa on siitä monta potilastarinaa, jotka ovat todella vaikuttavia.  Hurjin on tarina 26 potilaasta, joita uhkasi amputaatio. Tietyn hoidon jälkeen kävi ilmi, että vain kahdelle tarvitsee tehdä tämä rankka toimenpide. On siis jokaisen oma asia, jos haluaa uskoa, että ravinnosta saa kaiken ja että se myös riittää ja imeytyy. Tätä uskomusta kannattaisi hiukan tarkemmin miettiä etenkin jos olet uupunut, ruokahaluton, liikut vaikeasti, on ehkä nivelrikkoa ja hiukset ovat hyvin heikot ja niitä ehkä myös lähtee paljon. Etenkin tämän asian kanssa kannattaa pysähtyä, jos on ikäihminen, sillä vuodet jo itsessään ovat riski, jolloin erilaisten lisäravinteiden tarve kasvaa monista syistä.

Flytlie toivoo myös kiinnitettävän huomiota veriryhmän mukaiseen ravintoon eli siis jos veriryhmäsi on vaikka A, tarvitsee sinun välttää joitain ravintoaineita, kun taas O-veriryhmän omaavalla on omat riskiruokansa. Myös elimistön happo-emästasapaino on tärkeä ja siihen voi itse vaikuttaa.
Otetaan nyt tarkkailuun vaikka luiden haurastuminen. Siihenhän meillä yleensä suositellaan D:tä ja kalsiumia. Tästä vain puuttuu nyt yksi tärkeä tekijä eli magnesium. Sillä:

Jos sinulta puuttuu magnesiumia, osteoklastit (luita hajottavat solut) alkavat ’nakertaa’ luita vapauttaakseen magnesiumia, ja tällöin vapautuu myös kalsiumia, joten vereen tulee liikaa kalsiumia. Näin luuaines menettää sekä magnesiumia että kalsiumia, ja luut haurastuvat.

Keskimäärin ruokavaliomme sisältää vain noin 50 prosenttia suositellusta magnesium-määrästä.

Luiden haurastumisesta kärsiville suosittelen tämän vuoksi magnesiumia joka päivä ja kalsiumia joka toinen päivä, jotta näiden kahden kivennäisaineen herkkä tasapaino ei häiriintyisi.

Jos tiedät elimistöösi kertyneen happoa, sinun tulee ottaa magnesiumia. Kirjassa on helppo testi, miten tämän asian voi itse mitata.

Magnesium vaikuttaa kirjan loppuaiheissakin kovin tärkeältä, sillä kun pääsemme verisuonten kalkkeutumisiin, tulee käyttää magnesiumia ja lisäksi E:tä, Q10:tä, omega-3-rasvahappoa ja…

Ihan tosielämästä haluan tuoda tähän nyt erään vanhan tätini, joka kärsii vaikeasta osteoporoosista. Hän itse ihmettelee eniten, sillä hän on aloittanut koko elämänsä jokaisen päivän kalanmaksaöljyllä, kaurapuurolla ja maidolla. Hän on juonut maitoa myös ruualla eli ei ole ollenkaan oppinut nauttimaan viineistä, on syönyt paljon kalaa ja juustoja sekä kasviksia eikä ole ikinä tupakoinut. On pitänyt kahta puutarhaa eli huvilalla ja omakotitalossa. Nyt hänellä on uhkana selkärangan pettäminen. Tässä voimme miettiä sitten sitä ns. terveellistä ruokavaliota. E:n kohtalo on järkyttänyt minut suunniltani.

Myös ns. terveysravintopuoli voi pettää. Olkaapa tarkkana, mitä magnesiumia syötte, sillä jos tuotteessa lukee magnesiumoksidi, se on yhdiste, jota joskus käytetään puhtaan magnesiumin sijasta. Todellisuudessa se on ulostuslääke eikä edes auta magnesiumin puutokseen, vakuuttaa Flytlie.
.
Aikamme vitsaukseen eli rintasyöpään, näyttää E-vitamiinilla olevan syöpää estävä vaikutus:

Tutkimukset osoittavat, että E-vitamiinin ja seleenin samanaikainen puutos kohottaa kymmenkertaiseksi riskin sairastua rintasyöpään ja moniin muihin syöpiin.

Itse en käytä enää monivitamiinitabletteja niiden alhaisten pitoisuuksien vuoksi. Suomesta ei siis saa riittävän vahvoja monivitamiinilisiä. Sen sijaan käytän yhtä valmistetta, joka tuli minulle tarpeeseen liian lukemisen kautta ja on tarkoitettu silmille. Siinä on A:ta, E:tä, sinkkiä ja seleeniä vahvasti etenkin jos ottaa suositellut kaksi tablettia päivässä.

Flytlien kirjan loppuosa on omistettu erilaisille sairauksille ja miten niitä voisi hoitaa ensin vaikkapa terveellisellä ravinnolla ja mikäli se ei riitä mainitaan ne lisäravinteet, joista voi olla apua. Annokset on määritelty niin, että niistä ei tule sivuvaikutuksia. Elleivät lisäravinteet tehoa neljän-kahdeksan viikon aikana, Flytlie kehottaa hakeutumaan lääkäriin. Sairaudet, joihin voimme itse vahvasti vaikuttaa ovat mm. allergia, diabetes, herpes, hiivatulehdus, kohonnut kolestrolitaso, ihottuma, verenpaine, masennus tai alakulo, migreeni, munuais- ja sappikivet, osteoporoosi, reuma, stressi…

Ihan kirjan lopussa Knut Flytlie kertoo omasta elämästään ja miten hän jo lapsena ihmetteli isoäitinsä haurautta ja sai tästä lisäintoa lähteä alalle, joka häntä kiinnosti. Minäkin tässä yhtenä päivänä ihmettelin lenkkini varrella erään vanhan rouvan kokoon painunutta olemusta ja koska olemme vuosien varrelta naapurituttuja, kyselin vointia ja samaan hengenvetoon, että mitä vitamiineja hän nauttii kotiruuan lisäksi. Rouva vastasi, että ei hänelle ole terveyskeskuksesta eikä edes kotisairaanhoidosta kehotettu mitään vitamiineja syömään, ei edes kalkkia tai D:tä…Että silleen.

Ai niin, unohdinko kertoa: Jos minä olisin sinä, en jättäisi tätä kirjaa lukematta.



*****

44 kommenttia:

  1. Olen paljon miettinyt tätä vitamiiniasiaa ihan viime päivinä. Rintasyöpään annettava jälkilääkityshan aiheuttaa osteoporoosin vaaran ja sitä silmälläpitäen määrätään vahva kalkki-D-vitamiini-coctail. Eräät viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tablettimuotoisena nautittu kalkki ei olekaan välttämättä hyvä asia, vaan se voi päinvastoin kuin on oletettu, myös nostaa verenpainetta ja vaikuttaa verisuonistoon. Oma verenpaineeni on noussut kovasti juuri tämän lääkityksen aikana, vaikka on ollut vielä viime kevääseen saakka pikemminkin matala kuin korkea.Ruuasta tulevalla kalkilla ei ole todettu olevan tätä vaikutusta. Niinpä on pakko todeta, että vaikeaa on joskus elää tässä aika ristiriitaistenkin suositusten maailmassa. Uskon kyllä, että tietyt vitamiinilisät ovat välttämättömiä elämän eri vaiheissa ja eri ihmisillä. Tämä oli ajatuksia herättävä postaus ja kirja on varmasti mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marmsutoi, äidilläni on vahva kalkki+D-vitamiini määrätty osteopanian vuoksi ja kuten tiedät, hän on juuri selvinnyt hyvin rankasta syövästä. Hänenkin verenpaineensa on noussut, mutta hän käyttää siihen lääkitystä, joka toimii hyvin. Pitää ehkä valita, minkä haluaa, vaikkapa, että haluaako kävellä vielä 86-vuotiaana kilometrejä päivässä ja pitää puutarhaa, mutta anpsia verenpainelääkettä vai ei. Nämä ovat niitä elämän valintoja, joissa jokainen prioirisoi tarpeensa.

      Ruuasta tuleva kalkki ei useinkaan riitä, imeydy tai monilla on niin paljon esteitä maitotuotteiden käyttöön, että se jo riittää syyksi kalkin nauttimiseen. Minä tosin otan kalkkia vain joka toinen päivä, kuten on suositus myös Flytlien kirjassa.

      Tieto on ristiriitaista, tieto elää, uusia tutkimuksia saadaan etc.mutta sitten pitää vain seuloa sieltä se, mikä tuntuu itelle sopivimmalta. Itse olen 20-vuotiaasta nauttinut vitamiineja amerikkalaisilla suosituksilla, mutta paneutuen eli esim. suvella vaihdan vitamiinien ja kivennäisaineiden painotuksia ja muutama jää kesäajaksi poiskin, mutta tilalle tulee muuta, jota tarvitsen auringon haitoilta selvitäkseni. Ja tämän lisäksi syömme terveellisesti, kalaa pari kertaa viikossa, joka päivä hedelmiä, paljon kotiruokaa, yrttejä, tomaatteja ympäri vuoden, oliiviöljyä, mieheni lisäksi kylmäpuristettua rypsiöljyä etc.

      Vahvin taikani ovat tyrnin SIEMENöljykapselit, joita otan kaksi päivässä. Hämmästykseni oli suuri, kun eräs gynekologi oli määrännyt näitä samoja tyrniöljykapseleita vastaanotollaa eräälle tutulleni monipuoliseen vaivakirjoon , johon estrogeenitkaan eivät olleet purreet. Nyt rva nauttii samaa ja kaikki on toisin. Onko se todellista tehoa vai uskoa, sen asian saa jokainen kohdallaan vapaasti valita.

      Suosittelen tätä kirjaa, sillä toin esiin vain murto-osan, ja esim. pii...

      Ja sitten todellista sokkitietoa hampaista.

      Poista
  2. Nuo D-vitamiini tapletit ainoa mitä otan, tyttäreni ostanut minulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, hyvä juttu tuo D! Äidilläni on sitä paljon jo hänen kalkki-D-coctailissaan, mutta olen vienyt hänelle magnesiumia, jossa myös mukana B-vitamiinit. Ja opettanut äidinkin nauttimaan ruualla lasillisen punaviiniä, josta nyt on kehitteillä supertabletti;)

      Poista
    2. Luustoni vahva ja nyrkkeilen tyttäreni kanssa ja treenaaan.

      Poista
    3. Hyvä sinä! Äitini 86 vee ja kävelee noin 5 kilometriä päivässä, pitää puutarhaa ja voimistelee. Minä kävelen, hiihdän, uin, ratsastan ja pidän puutarhaa. Myös jumppaa.

      Poista
  3. Tuo kirja olisikin hommattava jatutkittava noita tärkeitä juttuja. Ennen söin aina ainakin talvella omega3 ja eri vitamiineja, nyt monia asioita haittaa tuo marevan lääkitys, omegaakaan ei saa ottaa. Näin vanhankin olisi vielä syytä syödä tarpeellisia vitamiineja +muuta. Nyt on vain Dvitamiini, mangnesium ja pii purkki tyhjentymässä.
    Oppia olisi hyvä saada lisää kyllä, se onm pakko myöntää.
    Oikein hyviä pääsiäisen aluspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, suosittelen! Ikä on sinänsä jo asia, joka lisää vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta:

      "Monien on välttämätöntä ottaa tärkeitä kivennäisaineita ja -vitamiineja lisäravinteena, jos he haluavat jarruttaa erityisesti ikääntymiseen liittyviä sairauksia."

      Ja sitten kirjassa on liuta vaivoja ja kremppoja, joiden yhteydessä mainitaan, mitä pitää käyttää.

      Myös monet sairaudet, stressi ja imeytymishäiritö lisäävät lisäravinteiden tarvetta.Perimälle emme voi mitään, mutta voimme monin tavoin minimoida huonojen geeniemme vaikutuksia.

      D, magnesium ja pii ovat kaikki tärkeitä, mitä otan niitä joka päivä.

      Tämä kirja on vain 174 sivuinen, mutta hyvin antava, joten suosittelen.

      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
    2. Muistanko väärin, vai olisiko tuolle harmilliselle Marevanille tulossa joku korvaava tuote...Luen paljon myös terveysalan lehtiä, mutta kun tämä muisti...

      Poista
    3. Marevanille on jo olemassa parikin korvaavaa tuotetta, mutta niistä saadut kokemukset ei vielä ole kovin hyviä ja yksi paha, kamalan kalliita vielä.

      Poista
    4. Kiitos tiedosta, olen siis todellakin lukenut siitä jotain. Ehkä ei esim. saa vielä KELA-korvausta ja se nostaa kynnystä, jos lääke on kallis. Olen kuullut monien valittavan Marevanista, mutta ainahan lääkkeillä on myös haittansa.

      Poista
  4. Tuo ihmisen ikääntyminen eli vanheneminen on outo ilmiö. Ravinteet eivät enää imeydy vaikka pitäisi ja söisi niitä tarpeeksi asti. Sitten on käytetyt lääkkeet, jotka estävät ravinteiden imeytymistä.
    Minulla oli ennen vankka luusto, mutta nyt onkin jo osteoporoosi, olen syönyt siihen Calcichew D3 Forte tabletteja + D-vitamiinia (20 mikrogrammaa) + Evista (=estrogeenihormoonia) tabletteja. Metformiinilääkitys diabeetekseen aiheutti anemian, sillä se söi verestäni foolihapon ja esti raudan imeytymisen. Olen syönyt siihen Beko Forte tabletteja, ja saanut anemian paranemaan.

    Hyvin moninainen on tämä lääkityksen sekamelska, kun yksi asia korjaantuu, joku toinen huononee. Syön myös muita vitamiineja, mutta mihinkään monivitamiinilääkitykseen en luota. Tässä on osa käyttämistäni apteekin aineista.

    Oikein mukavaa hiljaisenviikon jatkoasinulle, Leena.<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, äitinikin syö kaikkia noita ja päälle Befolia (hyvä B-vitamiinivalmiste, mutta niin on myös Bekoforte), jota usein hänelle vien tai muistutan. Monet iän mukanaan tuomat ruokahaluttomuudet ja uupumuksen tunteet johtuvat B-vitamiinin puutteesta. Eri asioihin eri tabletit!

      Kaikki, mitä mainitsit kuulosti hyvältä. Jos lukisit Flytlien kirjan lisäisit mukaan magnesiumin. Sitä voisit kokeilla vaikka minun kevätkuurillani joka on yksi valmiste eli Piimax C+kalkki, jossa on sitä oikeaa magnesiumia. Kun käytän tätä keväällä vähennän sitten pois erikseen C:n ja erikseen kalkin. En tiedä, voitko sinä sitä tehdä, kun on osteoporoosi. Tämä valmiste on luuston ja nivelten vahvistaja, hyväksi myös hiuksille, kynsille ja iholle.

      En löytänyt viimeksi apteeksita ollenkaan Bekofortea, joten otin Befolin, Näissä B-vitamiineissa on tärkeää ettei ota vain yhtä tai kahta niistä vaan koko ryhmää yhdessä ja niiden suhteet pitää olla kohdillaan.

      Minusta vitamiinit eivät ole lääkitystä ennen kuin niitä annetaan lääkärin valvonnassa jättiannoksina. Se vain osoittaa, miten ne pienemmissä määrin voivat ehkäistä krempan jos toisenkin.

      Flytlien kirja toi minulle kromin ja R:lle B-vitamiinin, sillä vihdoinkin löytyivät oikeat teesit vakuuttamaan mieheni, joka on ollut niin pillerivastainen että ei ole tosikaan, mutta nyt tuuli on kääntynyt;)

      Kiitos samoin sinulle, Aili♥

      Poista
    2. Leena, unohdin vielä mainita magnesiumin, syön Magnesia 350 tabletin joka päivä, eniten suonenvedon takia, mutta olen syönyt sitä jo monta vuotta...

      Seleeniä en ole syönyt, vaikka olisi kai joskus hyvä syödä sitäkin.

      Beko Long tabletissa on monia B-vitaminneja: B1, B2, B3, B5, B6, B12, foolihappoa, D-biotiinia (mitähän sekin lienee)?

      Varmasti mielenkiintoinen tuo esittelemäsi teos!
      Oikein mukavaa tiistain jatkoa sinulle, Leena-IhaNainen.<3333

      Poista
    3. Aili, no sittenhän sinulla on kaikki kunnossa;) Syöt varmaan muuten terveellisesti ja etenkin muistat aina suomalaiset marjat kuten minä ja äitini. Äiti muuten on vuosikausia syönyt oman puutarhan marjoja ja/tai mustikoita joka päivä pienen pakasterasiallisen ja hän ei lisää edes sokeria, vaikka muuten on hyvän ja makean perään ja saakin kuulemma olla, totesi äidin lääkäri. Ilmeisesti jossain iässä tulee armo...

      Seleenin vajausta on suomalaisilla todettu aika-ajoin. Flytlien mukaan saamme ruuasta vain 1/3 -1/2 siitä määrästä, mitä elimistömme tarvitsee seleeniä. Matalat seleeniarvot yhdistetään ifektioihin, allergiaan ja astamaan, sydän- ja verisuonisairauksiin, syöoään, skleroosiin ja ihottumaan. Flytlie on testannut seleeniä lääkärinvastaanotollaa kokoverianalysien avulla ja todennut matalat arvot syöpäsairailla, kalkkeutumissa ja reumatismissa mm. Takana hänellä on 40 vuoden praktiikka.

      Aili, se, mistä minä saan sinkin, E:n, seleenin ja A:n on ravintolisä silmille. Siinä on myös kehäkukasta saatua luteiinia, joka on silmille tärkeää. Tuotteen nimi on StrixForte.

      Beko Longista en ole kuullutkaan. Käytän Befolia, paitsi en nyt, kun aloitin tuon kevään Piimax -kuurin, mutta aina sitä talosta löytyy. R. käyttää sitä nyt.

      Lainaa kirjastosta. Siinä sulla menevät julman huhtikuun illat nopeasti, kun tämän pienen kirjasen tuhtia, mutta täysin ymmärrettävää tietoa sisäistät;-)

      Kiitos samoin sinulle♥ Pe lähtö äidin herkkupatojen äärelle...

      Poista
    4. Leena, kiitos vastauksesta!

      Beko Long on tullut sen Beko Forten tilalle, niin olen ymmärtänyt.

      Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle ja läheisillesi.<3333

      Poista
    5. Aili, ole hyvä.

      Minä ajattelinkin,että Bekoforte on loppunut. Minulla siis nyt tuo Befoli.

      Kiitos samoin sinulle & perheellesi♥

      Poista
  5. Hieno bloggaus, johon kommenttina, että imeytymisasioita olen itsekin miettinyt. Eli energian ja kivennäisten saantia ei voi pelkästään pohtia vain tuoteselosteen perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, kiitos. Ystävälläni, joka on 40+ on mm. vaikea imeytymishäiriö, mutta meni kauan ennen kuin se selvisi. Eikä siis katso ikää. Juu, ei.

      Poista
  6. En syö vitamiineja enkä luontaislääkkeitä, koska vatsani tulee niistä kipeäksi, mutta syön paljon kalaa, hedelmiä, vihanneksia, marjoja ja poronlihaa.Ja juon vettä sen 2 litraa päivässä.
    Kaksosten syntymän jälkeen iho tulehtui pahasti käsistä ja mitkään voiteet ja kortisonit eivät auttaneet, mutta naapurin suosittelema vitamiinikuuri auttoi ja iho parani.Sen jälkeen lopetin vitamiinit ja pelkkä rasvaus auttaa kuivuuteen.
    Olen hiukan skeptinen ylimääräisten vitamiinien syömistä kohtaan, jos ruokavalio on kunnossa. Kuten Aili-mummo kertoo yksi asia korjaantuu ja toinen huononee.
    Tietysti vastasyntyneet ja pienet lapset tarvitsevat D-vitamiinia, koska he eivät saa auringon D-vitamiinia. Aikuisten D-vitamiini pitäisi olla D3-vitamiinia ja apteekeissa myydään kaikensorttista ja ihmiset popsii tietämättään, että ne menevät suoraan vesistöihin hoitamatta mitään tai kerääntyvät maksaan ja munuaisiin ja aiheuttavat siellä vaikka mitä. Esim. syöpäsairaudet ovat lisääntyneet hurjasti Suomessa.
    Ennemmin kehottaisin ihmisiä vähentämään rasvaisia ruokia, sokeria, viinaa ja tupakoimista ja liikkumaan ulkona enemmän ;)
    Tumma suklaa, siinä minun terveysruoka.

    Terveysterveisin Mai (alan koulutus ja työkokemus takana)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai Laakso, hienoa, jos pärjäät ilman ja näytät myös vitaaliselta eli olet oman oppisi paras mannekiini. Flytflien kirjassa tuodaan juuri esiin, että mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Etenkin vanhusten kohdalla on suorastaan traagista, että he eivät saa tietoa D-vitamiini-kalsius-magnesium -ketjun vaikutuksista. Monet syövät liian vähän, sillä ikä vie ruokahalua. Ja toisilla taas ei ole edes varaa syödä riittävän terveellisesti. Tapaamani vanhus oli kuihtunut vuodessa ja hän sanoi, että perunaa, kastiketta ja yksi hedelmä päivässä!

      Vitamminit kirjan kaikki oppi alkaa terveellisestä ravinnosta ja sen päälle lisäravinteita, kutka niitä tarvitsevat. Ja kyllä sen ihmisestä näkee, kenellä on vitamiini- ja kivennäisianevajausta.

      Miehelleni yksityislääkäri oikein suositteli punaviiniä. R. elää oppieni mukaan ja juoksi vuosi sitten ikäsarjansa MM-kisoissa 7. nopeimmaksi 50 metrillä. Voittaja oli eräs kuuluisa USAsta.

      Tumma suklaa on kova sana.

      Etenkin hoitoalalla olevissa olen tavannut paljon ylipainosia ihmisiä. Heille eivät näy rasva- ja sokeriopit menneen perille. Se on asiakkaille (lue: potilaille) huonoa esimerkkiä.

      optimaalisin terveysterveisin nainen, joka ei usko julkisen terveydenhuollon suosituksiin;) Kun menin uudelle yksityislääkärilleni, hän luuli minua terveystiedon maisteriksi...

      Poista
    2. ...60 metrillä!

      Ja pelaa korista joukkueessa, jossa mukana entisiä ammattilaisia.

      Poista
    3. unohdin kaikista tärkeimmän lääkkeeni eli hunajan...minulla on ollut yksi lievä flunssa 8 vuoden aikana...en ole enää terveysalalla töissä, mutta kyllä se on jäänyt päälle, että katson ihmisen ihon ja silmät sekä hiusten kunnon, joista näkee aika paljon ihmisen terveydestä.
      Piti myös sanoa että vitamiinit voivat vaikeuttaa lääkkeiden imeytymistä, että ei kannata yhtä aikaa syödä esim. antibioottien vaikutus voi heiketä.
      Varmasti ihan mielenkiintoinen kirja ja on tullut luettua paljon alan kirjallisuutta.

      Poista
    4. Mieheni rakastaa hunajaa!

      Sinä onnekas, mutta kun minulla oli pari flunssaa vuodessa, sen jälkeen seurasi kuukausien sinuiittikierre ja antibiootit. Kiitos 25 mikrogrammaa D:tä se tilanne korjaantui niin minulla kuin aikuisella tyttärelläni ja näin on nyt mennyt hyvin.

      Vaikka en ole terveysalan henkilö, katson aina nuo samat ja tähän en voi nyt olla kertomatta yhtä juttua, kun pääsen asiantuntijan kanssa puneisiin: Kaikilta karppaajilta, jotka tunnen ovat lähteneet hiukset! Jos jättää viljat ja leivän pois pitää syödä vähintäin kaikkia B-ryhmän vitamiineja, mutta sekään ei ihan riitä...Kävin nyyhkimässä viittä vyötärökiloani lääkärilleni ja uhkasin ryhtyä karppaamaan ja hän siihen, että 'ruisleipää et sitten jätä pois'. No enhän toki. Suomalainen professori on tutkinut ruisleivän ja rintasyövän yhteyttä niin, että ruisleivässä olisi jotain joka voisi ehkäistä rintasyöpää. Ja ruisleipä on hyvää! Joka ilta teen kaksi hapankorppua ja juustosiivut päälle tai tomaattia ja sitten sänkyyn lukemaan ja murustelemaan...

      Nyt ei ole tarvittu antibiootteja, kun olen syönyt reippaasti D:tä. Kiitos muuten tuosta tiedosta, jotkut lukevat kommentitkin.

      Kirjassa muuten varoitettiin raudasta...No, minullahan on liiankin korkea hemoglobiini, joten tuo ei niin ollut minun juttua, mutta se voi koskea jotain muuta.

      Voithan tämän vieläkin lukea - huviksi. Ei ole paksu. Ja lupaan, että jokaisessa vitamiini- ja kivennäisainejutussa selitetään myös mistä ruuasta ko, aineita voi saada;)

      Poista
  7. Ravinto on tärkeä asia, ja mukava asia. Aiheellista muistuttaa toisiamme terveellisestä elämästä. Onpa muuten ilahduttavan raikas kansi tuossa opuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, ravinto puhuttaa, mutta välillä liikaakin, sillä nykyihminen vahtii jokaista suupalaansa: Ruuastakin pitää voida nauttia.

      Kansi on kuin piristävä, itsepuristettu hedelmäjuoma.

      Poista
  8. Varmasti paljon hyödyllisiä neuvoja kaikille löytää tästä teoksesta. Kiitos hienosta esittelystä ja ohjeista:) Uskon kirjasta olevan hyötyä monelle!
    Kuitenkin vielä uskon että nämä perinteiset ravintosuositukset ovat kumminkin se peruslähtökohtana hyvään elämään. Eli lautasmalli edelleen. Suhtaudun näiden rasvaliukoisten A; D ja E:n saantiin lisäravinteista varovasti, koska liikasaannista on voi jopa saada myrkytyksen.
    Tietenkin sairaudet ja muut seikat aiheuttavat sen että lisävitamiinit ja kivennäis-ja hivenaineet ovat tarpeen monelle. Itse käytän ainoastaan magnesium-kalkkivalmistetta 1 tabletin päivässä, ja joskus kuuriluontoisesti monivitamiinivalmisteita. Voi olla että tietojeni päivitykset olisivat paikallaan juuri D-vitamiinin osalta, onhan siitä jo aikaa kun näidenkin asioiden parissa työtäni tein..
    Oops, tulipa taas lempiaiheesta pitkästi..
    Aurinkoisia pääsiäisen aluspäiviä



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, ole hyvä.

      Lautasmallista tulee heti mieleeni se, että sain äidiltä meidän perheen lautaset ajalta, jolloin minä olin lapsi ja ne ovat paljon pienemmät kuin meidän arki-Arcticat ja paaaaljon pienemmät kuin meidän vieraslautaset eli Qvintit. Vähemmän on usein parempi.

      Tuttu terveydenhoitaja vannoo E-vitamiinin nimeen. Hän sanoi, että muusta viis, kunhan hän saa E:tä;)

      D-vitamiinin kohdalla olen lukenut paljon riskirajoista ja sitähän suositellaan USAssa,jopa 100 mikrogrammaa per vrk. TÄSSÄ en nyt uskalla seurata, vaan tyydyn 25 mikrogrammaan per vrk ja kuten tiedät, muistan kertoneeni, pääsin tuolla D-vitamiinilisällä eroon sinuiittikierteestä ja samoin tapahtui Merille. Nyt äitikin sitten innostui ja ottaa samaa samalla määrällä.

      Sairaus yleensäkin kuluttaa, mutta myös stressi ja ikääntyminen, jota ei toivottavasti vielä lasketa sairaudeksi.

      Tämä maailma muuttuu lujaa vauhtia...Siitä puhuu, mitä sydän on täynnä. Minua on ravinto-oppi kiinnostanut jo koulun kotitaloustunneilta asti. Sen vanhan kirjan vitamiiniaukeama kuvilla aloitti kaiken! Kotitaloudesta tuli 10, mutta sielu liiteli jo ravinto-opissa...

      Kiitos samoin sinulle! Olin lenkillä hyvin kirkkaassa auringossa ja tänään oli suojattava osa kartiovalkokuusista, mikä on vain kevään merkki.

      Poista
  9. Mielenkiintoista asiaa.Itse en paljon käytä vitamiineja paitsi ostan Suomesta aina pari purkkia Piimaxia kun kuvittelen että ne tekevät hyvää kynsilleni ja hiuksilleni.Sen lisäksi yritän muistaa ottaa B-komplex tabletin ja Omega3-kapseleita ja D-vitamiiniä,sillä vaikka täällä on aurinkoista oli minulla siitä vähän puutetta.Minuakin on ravinto-oppi aina kiinnostunut ja olen joskus ajatellut sellaisen opiskelemistakin.Välimeren maissa vitamiiniein saanti ravinnosta on myös helpompaa kuin kylmässä pohjolassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, sinähän otat lisäravinteita aika hyvin. Minäkin aloitin juuri jokakeväisen Piimax-kuurini.

      Olemme kaikellamme omien uskomustumme ja epäuskomustemme mannekiineja. Näytämme siltä, mitä syömme ja jos jotain puuttuu, se kyllä näkyy.

      Poista
  10. Tämä olisi kyllä taas niin minulle sopiva teos, syön paljon vitamiineja myös purkista, sillä ei muuten riitä ja iho toai kuiva, nyt ostin juuri mustaherukkasiemenöljykapseleita, katsotaan mitä vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu, 164 sivua täyttä tietoa, kannattaa.

      Minulla sama, tuntuu kuin mikään voide ei auttaisi. Määkin olisin halunnut niitä mustaherukkasiemenöljykapseleita, mutta kun mulla menee niitä tyrnisiemenöljykapseleita kaksi päivässä ja sitten kaikki muut...Olisipa kiva kuulla, mitä se vaikuttaa sinulla.

      Eräs porilainen lääkäri neuvoi tutulleni tyrninsiemenöljykapseleita erääseen vaivaan ja tehosi! Kiva oli kuulla, että koululääktetieteen edustajat alkavat myös suosia näitä lisäravinteita. Muualla maailmassahan nämä ovat paljon käytetympiä ja myös sairauksien hoidoissa.

      Poista
  11. Tämä olisi hyvin tärkeä lukea, etenkin kun olen kasvissyöjä! Yksi asia on muutes mahtava: aloitin tammikuussa d-vitamiinin popsimisen päivittäin enkä sen jälkeen ole sairastunut flunssaan, en ainakaan yhtä pahaan kuin kaikki lähelläni! Koputan tosin puuta, sillä nyt on kurkku kipeä, mutta toivon että jää vain kurkkukipuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi-Maaria, mitä mää sanoin, kun alat napata D:tä, et flunssaa enää kohtaa. Tai vain joka viides vuosi;) Minä olen nyt selvinnyt jo muutamia vuosia ilman poskiontelotulehduksia ja jos olisin tämän tiennyt aikaisemmin...arvaa vaan, montako antibioottikuuria olen niihin syönyt.

      Kun kurkku on kipeä, juo paljon teetä, ota Buranaa ja mene petiin. Aamulla taas teetä ja vitamiineja. Näin mää tekisin.

      Sulla on siellä Saksassa käytettävissä monia juttuja, mitä meillä ei täällä Suomessa. Mekin kannamme sieltä kotiin yhtä flunssalääkettä.

      Poista
  12. E:tä ja seleeniä sitten mulle kiitos. Rintasyövästä on nyt 4 vuotta, aluksi olin hirveän innostunut ravinnon vaikutuksista, söin vähän tummaa suklaata, lasi punaviiniä/pv, kaaleja, kurkumaa ym. Ja opettelin juomaan vihreää teetä, josta olen oppinut tykkäämään ajan kanssa. D:tä, B:tä ja magnesiumia syön.
    Kävin myös heti katsomassa, onko Juhana Harju (jonka blogia luen silloin tällöin), kirjoittanut tästä kirjasta mitään, mutta ei ollut. Kiitos Leena kirjoituksestasi ja vinkistä. Varasin heti kirjan kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pivi, sullahan on ihan oikeat opit: tumma suklaa, punaviini, kaalit, kurkuma, vihreä tee ja oikeat vitamiinit. // Minä saan nyt E:n ja seleenin siitä 'silmävitamiinista' eli StrixFortesta ja lisäksi siinä on A:ta ja sinkkiä sekä luteiinia. Vahvemmat annokset kuin monivitamiinitableteissa.

      Hankippa tämä kirja, sillä tästä tuli mullekin nyt ns. aina yöpöydällä, sillä tässä oli niin paljon noista syövän ja kivennäisaineiden ja vitamiinien oikeista suhteista, että taidan nyt lukea tätä toistaiseksi kunnes tieto on sisäistetty.

      Taidat olla jo voitonpuolella: Onnea siitä♥

      Poista
  13. Minulla on varsinkin vitamiinilisiin hyvin ristiriitainen suhde. Toisinaan niitä tarvitaan, kyllä, mutta ylenmääräisesti käytettynä ne voivat olla jopa vahingollisia. Vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet ovat myös vuorovaikutuksessa keskenään: Ylimäärä jotakin ainetta saataa heikentää toisen imeytymistä. oikeaa annostusta on vaikea arvioida ilman verikokeita.

    Olen itsekin aikoinaan syönyt varsin paljon vitamiineja purkista. Nykyään saan purkista vain lisä-D:tä (noin 30 mikrogrammaa) ja toisinaan otan myös ubikinonia.

    Nykyään uskon, että saan tarpeellisen ja tasapainossa olevan vitamiini- ja kivennäis/hivenainekimaran terveellisen ruokavalion kautta, jota piristävät silloin tällöin harjoittamani erityiskuurit: Esimerkiksi kuukausi sitten aloitin jokakeväisen, kolme, neljä kuukautta kestävän marja- ja vehnänoraskuurin, joka tuo energiaa ja estää kevätväsymystäkin todella tehokkaasti. Lisäksi vihreä tee, erilaiset sipulit, tyrni, valkosipuli..

    Mutta, kuten sanoin, lisäravinteet ovat joskus ihan paikallaan. 'Varmuuden vuoksi otettaviksi' tai hyvän ruokavalion korvikkeeksi ne eivät mielestäni sovellu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, minulla taas on selvä ja suora suhde ollut niin terveelliseen ravintoon (nautintoa unohtamatta) kuin vitamiineihin- ja kivennäisaineisiin eli tämä on mun juttu.

      Katso mitä vastasin Piville. Korostan juuri, että keskinäiset suhteet ovat monimutkaiset ja tämä kirja kertoo siitäkin. Annan sinulle nyt yksinkertaisen esimerkin: Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste. Se on erittäin tärkeää voida nauttia sitä, jos on luomublondi, kuten minä ja sairastanut jo yhden melanooman. Aurinkoa saa väkisinkin ison puutarhan pitäjä etc. Mutta muutama vuosi sitten tehtiin tupakoivilla henkilöillä (minä en tupakoi) laaja tutkimus, jossa mukana verrokkiryhmä. Ne jotka saivat beetakaroteenia, sairastuivat useimmin syöpään, kuin ne, jotka eivät sitä saaneet. Koe jouduttiin keskeyttämään. Tämän kirjan tekijä kertoo, miten tulos olisi ollut aivan toinen eli odotettu: Beetakaroteenin kanssa olisi pitänyt antaa samalla C-vitamiinia.

      Minä aloitan aina keväällä Piimax -kuurin ja marraskuulla UpiQinon -kuurin. Muuten menen kuten olen edellä kertonut. Tomaattia ja sipulia on joka päivä, usein valkosipulia, punaviiniä ruualla ainakin viikonloppuna, tyrninSIEMENöljykapseleita, kurkumaa ruokiin etc. etc. Ja tietysti tummaa suklaata!

      Eivät ikinä hyvän ruokavalion korvikkeeksi, mutta oletko miettinyt, miten hyvä on vaikkapa monen opiskelijan ruokavalio. Tytär tottui kotona, että kalaa on pari kertaa viikossa, nyt eivät sitä toimeennu laittamaan, joten minä olen varustanut hänet D:llä mm. Tai monen vanhuksen ruokavalio...niissä on havaittu paljon puutteita. Myös jos on vaikka menossa leikkaukseen, kannattaa kyllä tropata itsensä etukäteen. Minulla on ollut sairaalassa mukana omat vahva C-vitamiinikin, sillä Suomessa sitä ei anneta edes leikkauspotilaille, vaikka C todistetusti auttaa haavojen paranemisessa ja tietysti vahvistaa vastustuskykyä. Toinen on stressi, silloin pitää ottaa vähintäin kaikkia B-ryhmän vitamiineja.

      Poista
  14. Tuli mieleen vielä painottaa, että tyttäresi tapauksessa lisäravinteet ovat varmastikin olleet tietenkin tarpeellisia.. Oletlet onnistunut luomaan hänelle toimivan lisäravinnekokonaisuuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, häntä ei olisi ilman, että ryhdyin todellakin tekoihin. Lääkärit vain kauhistelivat, kun aina ilmeni joku uusi juttu, mitä ei saanut syödä. Ja sitä kesti 16 ikävuoteen , joten älä ikinä usko, että vilja- ja kananmuna-allergia menee aina ohi ala-asteella. Lisäksi Meri ei kestänyt maitoa ja osa hedelmistä oli myös kieltolistalla.Meidän koko perhe oli 16 vuotta gluteenittomalla ja kananmunattomalla dieetillä. Lisäksi vaikea atooppinen allergia, vaikea siitepölyallergia ja astma. Kuule, taskulaskimella laskin, miten paljon voin mitäkin antaa. Löysin itsestäni tosipaikan tullen piilevän matemaatikon ja lopulta kaikki menikin sitten ihan hyvin, joten olen todella kiitollinen, että asumme maassa, jossa on saatavana vaikka mitä. Tosin vuosia toimme yhtä flunssalääkettä Saksasta, jonne pakenimme miltei joka toukokuu koivun siitepölyä. Sinä toukokuuna, kun emme päässeet lähtemään, tytär voi koko kesän tosi huonosti...en halua edes muistella. Nyt kaikki on hyvin. Sisulla ja vitammini-kivennäisaineopeilla!

      Poista
  15. Varmasti tuo kirja pitäisi lukea. Syön nyt monivitamiineja ja D.tä.
    Innostun aina välillä ostamaan jotakin tuotetta, mutta jätän kuurin kesken.
    Ruokavalioni on kyllä terveellinen. Olen aina valmistanut perheelleni ruoat alusta pitäen. Mutta yleensä olen aina terve, paitsi tänä vuonna olen yskinyt muutaman viikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, minä en jätä mitään kesken, mutta vaihtelen eli keväällä vähän eriä kuin vaikka syystalvesta etc. Monivitamiinit ovat kuuluneet aina elämääni, mutta kun aloin tutkia tarkemmin niiden pitoisuuksia, korvasin ne tuolla silmäihmeellä eli StrixFortella ja siihen sitten päälle, mitä siitä puuttuu eli magnesiumia, B:tä,D:tä ja kalsiumia. Nyt on helppoa kun saan tuon loppusarjan Piimaxista eli tämä on se kevätjuttu. Toukokuun alulta pitää napsia beetakaroten + E, etten vain polta ihoani ja se kestää heinäkuun lopulle ja sen kanssa on pakko ottaa C:tä. Kirjasta selviää miksi. Silloin on Piimax taas jo poissa kuvioista...

      Niin meilläkin. Kotiruokaa paitsi mitä nyt käymme ulkona välillä syömässä ja sielläkin kumpikin otamme melkein aina kalaa. Eilen tein kaalilaatikkoa, sillä emme ole pääsiäistä kotona vaan äidin herkkupatojen äärellä. Laitan siihen nykyään kurkumaa, mutta eilen sahramia,joka on myös terveysvaikutteinen mauste. Kalaa syömme kaksi kertaa viikossa ja se onnistuu helposti sillä, kun tekee sitä kerralla vähän isommasti niin riittää seuraavalle päivällekin.

      Terveytesi jatkukoon!

      Poista
  16. Erittäin hyödyllinen ja mielenkiintoinen teos. Tuo "terveellinen ravinto" voi olla ansa, johon helposti lankeaa. Olen kasvissyöjä ja siten joutunut tutustumaan jonkin verran ravinto-oppiin. Erityisen huolestunut olen ollut niistä, jotka ryhtyvät kasvissyöjiksi ilman parempaa tietoa, sillä erikoisruokavaliossa on todella tärkeää tietää, että saa kaikkia ravintoaineita tarpeeksi. Se, että pitkään voi hyvin ei tarkoita etteikö jatkuvat puutteet aiheuttasi vakaviakin vaurioita ajan myötä. Lisäksi ravintomme on usein niin prosessoitua, että siinä ei enää ole tarvittavia ravintoaineita. Olen myös huomannut vitamiinien, hivenaineiden, yksipuolisen ravinnon ja mielenterveyden yhteyden. Alakuloon auttaa vitamiini-hivenainelisä ja varmasti masennuksen hoidossakin niistä olisi apua. Sienet ovat hyviä seleenin ja D-vitamiinin lähteitä (vahverot varsinkin). Aion tutustua tähän kirjaan, kiitos kun kirjoitit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, moni ei edes tiedosta voivansa huonosti. Terveyden romahdus voi hiipiä hiljaa niin nuorelle kuin vanhukselle, joissa ryhmissä on eniten ns. huonosti syöviä. Sitten ovat suuret ryhmät keski-ikäisiä, joilla on just kasvisyönti tai karppaus tai jotain muuta ja piilevät tarpeet nakertavat elinvoimaa lopulta päätyen johonkin sairaustilaan. Hyvin voimisen käsite on myös subjektiivinen. Olin jo vuosia sitten huolissani tädistäni, joka söi kuin suomalaisen julkisen terveydenhuollon mannekiini, mutta oli aivan liian laiha, haurastui silmissä ja nyt luusto voi kuulemma romahtaa millä hetkellä tahansa. Hän eli kuten on opetettu, että terrveellisestä ravinnosta saa kaiken ja aamupalakin oli kalanmaksaöljyä, maitoa ja kaurapuuroa. Muuten kalaa, leipää, lihaa, kasviksia, hedelmiä...,mutta ei ikinä mitään lisäavinteita. Onneksi äitini on 'herännyt'.

      Jatkuvasti tulee tuloksia, miten köyhtynyttä ravintomme on. Kaikkea on ihminen sörkkinyt ja mestaroinut, joten nyt siitä maksetaan hintaa.

      Alakuloon käytetään todellisuudessa suuriakin annoksia vaikka B:tä ja muutakin, myös kalaöljyillä ja tietysti tuoreella kalalla voidaan tähän vaikuttaa. Minusta on jotenkin aina tuntunut, että olen vajaa seleenistä, mutta nyt sitä tulee 'silmävitamiinin', StrixForten mukana. Ole hyvä ja hanki ihmeessä tämä kirja. Vitamminitietous päivittyy aika-ajoin, enkä nyt todellakaan tarkoita valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia, joissa D-vitaamini suositus on 10 mikrogrammaa. Itse olen ottanut nyt muutaman vuoden 25 mikrogrammaa ja olen päässyt täysin eroon poskiontelotulehduskierteestäni.

      Poista