keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Huhtikuu on kuukausista julmin, se työntää...


Huhtikuu on kuukausista julmin,
se työntää sireenejä maasta,
sekoittaa muiston ja pyyteen,
kiihottaa uneliaita juuria kevätsateella.
Talvi piti meidät lämpiminä,
kietomalla lumeen ja unohdukseen,
kätkemällä elämän hivenen kuiviin juurikyhmyihin...

- T.S.Eliot -
Autiomaan 434 riveistä muutama 

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jael, kiitos samoin♥ Meillä huhtikuu tekee mitä lystää. Siihen ei voi luottaa...

   ♥♥

   Poista
 2. Autiomaa. Rakastan sitä!
  Siitähän ilmestyi uusi suomennos muutama vuosi sitten. Innostuin, koska olen välillä vähän purnannut tästä vanhasta. (Joo, olen tutkinut ja lukenut ja kääntänyt ja vääntänyt Autiomaata aivan liikaa!:D) Mutta sitten luin, että uusi suomennos alkaa "huhtikuu on julma kuukausi". Ei! Kosahti heti tähän sen uuden lukeminen. Pitäisi olla vähän avoimempi. Joku päivä annan vielä uuden tilaisuuden. (Ja luultavasti kääntelen ja vääntelen uutta ja vanhaa suomennosta ja alkuperäistä aivan liikaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, en ole varma, olenko lukenut sen kokonaan. En muista. Taisin vain saada jostain lisää huhtikuuta. Juu, se on eri tavalla iskevä, se ei liidä, lennä, soi. Mehän olemme mahdottomia. Minä olen saanut Kanadasta Y´The Compligte Poems of Emily Dickinson ja kun yritin kääntää sitä viikon ja R. oli jossain päin maailmaa, unohdin hänet ja puhelin kiinni. Emily on hankala. Muinaisenglantia ja hän teki virheitä miten huvitti.Siis viikko oli mennyt ja minä olin ottanut Olgan kanssa toisen vuorokausirytmin. Sitten katsoin puhelintani ja siellä oli MIELETTÖMÄSTI soittoja joltain Reima N:ltä. Mietin hetken Reima who? No, sitten soittamaan vahvalla asenteella, että täällä ei mitään hätää ja seuraavaksi viikon reissuksi sovimme soittoajat:) Hän kertoo tätä kaikille, jotka jaksavat kuunnella.

   Jos joku kysyi minulta millainen runon tulee olla, sanloisin, että kuin musiikkia olematta musiikkia ja kaikki konjuktiot huitsiin. Tekstin riisuminen tekee runosta aivan yllättävän. Olen saanut testailla jopa Tabermannin kanssa♥

   ♥♥

   Poista
 3. Huhtikuu on jännä kuukausi, toisinaan aika dramaattinen. Alkukuusta tuli Turkuun takatalvi, joka toi lisää lunta ja jäätä. Onneksi ne ovat jo sulaneet pois ja olen jo nähnyt leskenlehtiä ja nokkosperhosia. Meillä on kuitenkin vielä jonkin verran lumikasoja, jotka tulivat katolta. Niiden vieressä ovat kukkapenkit sulaneet ja olen peitellyt niitä, koska sipulikukat ovat nousseet jo ja osa on jo kukassa. Myös pioneissa on jo alkuja. Lunta ja kukkia, sitä on tämän kevään huhtikuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, suorastaan draamakuningatar. Muistat varmaan, että uusi lumi vanhan surma näihin aikoihin. Minulla on kuvia orvokkien päälle sataneesta lumesta toukokuultakin. Hyvin selvisivät orvokit toukokuun lumesta. Olen itse syntynyt toukokuun alussa, joten se on jo helpotus, kun kasveihin alkaa tulla lehtiä. Siinä missä myöhäissyksyllä rakastan riisuutuvia puita lumikuorrutusta odottamaan, kevään lehdettömät puut eivät ole minulle riemu. Meillä lunta on vielä paljon! Meillä seinä vieressä alkavat scillat kukkia, muualla lumipeite, joka tlosin voi lähteä nopeastikin. Olen ennen ollut tähän aikaan jo puutarhatöissä etenkin haravoimassa, mutta nyt ei mitään mahiksia. Sen sihaan innostuin eilen ostamaan lisää tetenarskuja ja Plantagenista suuria muratteja sekä viirivehkan. Vuorilta lumi ei sula vielä, mutta kyllä kohta virtaa vesi kaarisiltamme alta.Tässä ajassa on kuitenkin vähän sama kuin loppuvuodessa eli saa rauhoittua. Meillä voipi olla ensimmäinen pääsiäinen kahdestaan kun emme lähde ajamaan minnekään, emmekä kutsu ketään. Lunta ja kukkiahan se huhtikuu voi ollakin, mutta nyt vaikka pilvipeite aukeasi eivät ehdi ainakaan pääsiäiseen. Tosin en ole käynyt lehdossa katsomassa, joko näsiät kukkivat. Siellä upottaa ja pääsen kuusiaidallekin mustarastaiden syöttöön vain alkupäähän kulkien samoja polkuja metsäkauriiden kanssa.

   ♥♥

   Poista
 4. Minä pidän tästä omituisesta ajanjaksosta, jossa kaikki luonnossa näyttää jokseenkin julmalta. Kevään murros talvesta on kiinnostava. En toisaalta olekaan yhtään talvi-ihminen. Kevät on minulle sydämen ja haikeuden aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, vähän sama kuin, että marraskuusta on tullut minulle uusi salarakas. Murrokset ovat usein kiehtovia, mutta nuyt pitäisi jo voida tehdä vaikka puutarhahommia. Toisaalta on hyvä, että joku pakottaa rauhoittumaan. Minulle se kaikkeus on syyskesässä ja hämärtyvissä illoissa, jolloin voi vielä istua terassilla syömässä, mutta hämärän putoaminen, kypsien hedelmien makea tuoksu puutarhasta, lepakot suih, suih, ja gladiolukset kukkivat vielä täysillä kun lukuisat ruskakasvimme alkavat värjääntyä. Valitsen useimmiten pensaat, koristepuut etc. niin, että niissä on kevätkukinta, mutta myös vahva ruska. Syyskuu on minulle sydämeni kuukausi♥

   ♥♥

   Poista
 5. No tämä huhtikuu on kyllä ollut julma, pitää talveaa tiukasti otteessaan! Mutta pikkuhiljaa aurinko ottaa vallan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, juu, meillä ei ole ollut solisevaa huhtikuuta ainakaan. Näen ikkunasta valtavat kinokset...

   ♥♥

   Poista