maanantai 26. huhtikuuta 2010
HYVÄN OLON KEITTIÖ
Olen innokas kokkaaja, mutta ruokaa laittaessani en niinkään ajattele, kuinka terveellistä se on, vaan miten herkullista ja miltä se näyttää. Toisaalta kulinaarinen innokkuuteni on onneksi puuskittaista ja kohdentuu erityisesti viikonloppuihin. Trendi keittiöissäkin kulkee kuitenkin siihen suuntaan, että aterioista etsitään aistinautinnon lisäksi myös terveysvaikutusta ja tähän saumaan on Kirsi Kostamo tehnyt reseptikirjan Hyvän olon keittiö – Reseptejä ruoanlaittoon ja hyvinvointiin (Minerva 2010). Kirja tarjoaa yli viisikymmentä maukasta, helppoa ja terveysvaikutteista reseptiä, joissa ohjeet ovat kasvispainotteisia.
Kirsi Kostamo on kokki ja kondiittori, jonka suuri intohimo on löytää erilaisia tapoja saada ruoanlaitto ja henkinen hyvinvointi kohtaamaan toisensa hyvässä ja terveellisessä ruoassa. Kirjan kuvat ottanut Satu Pirinen opiskelee Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Kirsi innostui eettisistä syistä kasvisruokiin ja alkoi sitä myöten tutkia ja kokeilla ruokavalion vaikutusta jaksamiseen ja hyvinvointiin.
Amorin alkupaloissa pohditaan ruoanlaiton ja rakkauden kipinöitä:
Rakkaus saa myös mielikuvituksen liikkeelle. Uusien ideoiden kokeilu tuo ruoanlaittoon syvyyttä ja jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Samalla voi nauttia tekemisen ilosta ja muiden ilahduttamisesta aikaansaannoksillaan. Ja kun tekee ruokaa – ja toivottavasti muutkin asiat – suurella sydämellä ja antaumuksella, asioilla on taipumus sujua.
Ja sitten tehdäänkin jo alkupaloja, kuten Paahtoleipiä kylmäsavulohen, basilikan ja ranskankerman kera ja muistutetaan, että hienoaromista ja upeanmakuista basilikaa monet pitävät rakkauden yrttinä. Ja siitähän me kaikki taidamme olla samaa mieltä, sillä mikä voittaa basilikan maun tai tuoksun ja ihan kivannäköinenkin se on yrttiruukussa keittiössä ympäri vuoden.
Kirsin kirjassa saadaan reseptejä salaatteihin jaksossa Silmänruokaa metsästämässä, jossa myös todetaan, että 'kauneuden näkeminen on yksinkertaista, mutta kauneuden katsominen niin, että todella näkee sen, on jo toinen asia.' Minusta tämä on tärkeää, sillä erilaisilla salaateilla voimme luoda virkistäviä ja visuaalista ruokahalua tyydyttäviä taideteoksia. Esimerkiksi Lohisalaatti artisokan, avokadon ja tillin kera on hyvin visuaalinen, mutta takuulla myös herkullinen. Terveyttä edistävää tässä luonnollisesti kala, mutta myös tilli, jonka uskotaan helpottavan flunssan oireita. Myös Halloumisalaatti rucolan, kikherneiden ja auringonkukansiementen kera on todellinen terveyspommi. Pavut kuuluvat maailman ravinteikkaampiin ruoka-aineisiin, sillä ne sisältävät valkuaisaineita, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja eri B-vitamiineja.
Alkupalojen ja salaattien jälkeen etsimme Elinvoimaa kasviksista ja yrteistä, joista saamme vireyttä ja hyvää mieltä kera helposti toteutettavien reseptien aina Punajuuri-purjo-perunapaistoksesta Gratinoituun chiliparsakaaliin couscouspedillä.
Merenelävien ja kalaruokien ystävä ilahtuu löytäessään reseptejä Ahvenesta merianturaan ja valmistaa vaikkapa Paistettua sitruuna-papaijakalaa. Minä aion kokeilla ainakin Sweet&Sour munakoiso-katkarapupaistosta. Teille tarjoan tässä kuitenkin kuvassa Lohta riisin, tillin ja wasabitahnan kera.
Tässä vaiheessa olemme mukavasti kylläisiä, mutta ei ole raskasta ja ähkyä oloa, joten käymme vielä läpi Pienet välipalat, Pyöreän pöydän hyvät ritarit, joka on kahvipöytäherkkuja sekä pyöristämme herkuttelumme Unelmien makuihin jälkiruokaresepteillä. Oih!, minulle Domino-viskiparfaitia, kiitos!
Kirsi Kostamon Hyvän olon keittiö on helppo, mutta mielikuvitusrikas sekä visuaalisesti kaunis. Ja mikä parasta: Kaikki on terveellistä! Kirjan kuvat ovat herkulliset ja raikkaat kirjan henkeä mukaillen. Pidän myös tämän kirjan koosta, sillä ainakin minulla on keittiössä oma keittokirjahylly, mutta kaikki kirjat eivät ole sinne kauniisti asettuneet. Siis kirjassa on joskus väliä myös mittasuhteilla ja tässä ne ovat kohdillaan. Tuli mieleen, että tämä kirja ei ole ollenkaan huono lahja antaa vaikkapa uudelle ylioppilaalle, kotoa poismuuttavalle nuorelle tai kihlajaislahjaksi, jolloin kiintoisat, mutta yksinkertaiset ohjeet virittävät halua itse valmistaa aterioita einesten ostamisen sijaan. Mistä syntyykään kodin henki: Välittämisestä!, ja kokkaaminen jos mikä on välittämistä.
Iloinen kirja, suosittelen!
Kodin henki syntyy iloisesta rupattelusta ja että ketään ei pakoteta syömään.. Välittäminen ei saa olla vaativaa.
VastaaPoistaHannele, juuri niin.
VastaaPoistaKirja,joka myös visuaalisesti on rikas, on mieleeni!Kiitos tästä esittelystä:-)
VastaaPoistaJael, eipä kestä. Minä esittelen sitten sunkin keittokirjan, kun saat sen tehtyä. Nimi on: Jaelin keittiö - Appelsiinin tuoksua ja hunajaa.
VastaaPoistaTästä arviosta välittyy hyvä olo. Välittäminen (eri asteineen) on kaikkein tärkein asia, mitä ihmisten kesken on olemassa.
VastaaPoistaIhanien kuvien ohella kirjassa tuntuu olevan mielikuvitusrikkaita - ja siten houkuttelevia - nimiä ruoille. Kukapa ei haluaisi maistaa Pyöreän pöydän hyviä ritareita!
Lumiomena, välittäminen on tärkeintä. Piittaamattomuus pahinta.
VastaaPoistaKeittokirjakin voi olla hauska ja siinä voi olla vähän huvitusta ja houkutusta. Eikä Amorin alkupalatkaan kuulosta muut akuin houkutukselta.
Tykkäsin tästä arvostelusta! Siinä ei näkynyt ripaustakaan vaativuudesta.
VastaaPoistaVaikuttaa suoraansanoen herkulliselta kirjalta : )
Kiitos, Tuure! En kai minä vaativa olekaan, vain välittävä - kovasti välittävä. Kaikki ystäväni sen tietävät.
VastaaPoistaTämä kirja sopis sullekin!
Välittäminen välityy :) Kirja on huokutteleva ja arvostelu houkuttelee hankkimaan. Täältä löytyisi taatusti meidänkin keittiöön kokattavaa. Syömään ei saakkaan vaatia, maistamaan kyllä. Niin maailma ja maut avartuu. Tämä kirja antaa ja ojentaa kauniilla kuvilla ja varmasti hyvillä ohjeilla.
VastaaPoistaAnne, niinhän se on: välittäminen välittyy - ja myös kasvaa välittämisestä. Osta tämä Miralle! Eräs nuori herra juuri ilmoitti, millaista salaattia oli tehnyt. Hyvin oli tämän kirjan hengessä kulkevaa.
VastaaPoista