tiistai 27. huhtikuuta 2010
SATA SOPPAA
Mikä on arjen pelastus? Soppa! Mikä on juhlan virittäjä? Eturuokakeitto? Mitä teet, kun budjetti ylittyy? Ison kattilallisen nuukuussoppaa! Riitta Pojanluoman Sata soppaa (Tammi 2010) on kuin oodi sopalle. Löydät sata soppaa, pääasiassa eturuokakeittoja, mutta myös pitokeittoja eli runsaita ja riittoisia kestiruokia sekä raikkaita jälkiruokakeittoja. Useimmista keitoista tarjotaan myös Sanna Peurakosken makuhermoja kutkuttavat kuvat ja kirjan koko ulkoasu on houkuttava.
Riitta Pojanluoma haluaa kirjallaan rohkaista luovuuteen ja mielikuvituksen lentoon: Siinä missä italialainen emäntä loihtii erilaisen pastaruoan vuoden jokaiselle päivälle, suomalainen sopantekijä voisi loihtia yhtä monta keittoa.
”Kun syöt haarukalla, olet kuin ongella, kun syöt lusikalla, saat kuin nuotalla”, sanoo sananparsi ja osallistuu keiton ylistyslauluun.
Keitto on kiehtova ruoka, sillä et tarvitse siihen tarkkaa ohjetta, vain luovuutta, rohkeutta ja kokeilumieltä. Keittäjän kekseliäisyydestä riippuu, millaisia elämyksiä ruokailijat kokevat.
Juhlavimmillaan keitto lienee hieno juhla-aterian aloitus, kermainen sienikeitto tai lasinkirkas, säihkyvä sienillä höystetty riistaliemi. Minulle itselleni erään ravintolan keväinen korvasienikeitto on juhlaa ja kevättä parhaimmillaan, mutta olenpa mennyt sinne lounasaikaankin ja syönyt vain hurmaavan sienikeiton. Huomiota herättävää lienee, että viimeiseen hoitotahtooni on erikseen mainittu, että haluan lähteä tästä elämästä nauttien suppilovahvero-, korvasieni- tai kantarellikeittoa ennen matkaani sateenkaaren tuolle puolen;-) Keitto ei siis ole mitenkään yhdentekevä makunautinto, vaan todellisen kulinaristin suuren intohimon kohde.
Sata soppaa kirjassa on erikseen ohjeita kiireiselle kokkaajalle, yrttejä käytetään runsaasti ja kala- sekä kasviskeittoihin lorautetaan mieluusti valkoviiniä.
Keittoa kannattaa aina valmistaa suurempi erä, sillä useimmat keitot sopivat pakastettaviksi. Minä käytän kahdeksan litran kattilaa, mutta olenkin ollut edellisessä elämässä armeijan muonitusmestari…
Pojanluoman kirjassa on heti alussa keittojen ryhmittely ja sieltä löytyy kaikkea mahdollista sienikeitoista äyriäiskeittoihin. Keiton kera on tapana tarjota lisiä ja täydentäjiä, joten nekin esitellään ennen varsinaisia keittoreseptejä.
Keitto on kaikista tunnetuista ruokalajeista kansainvälisin. Padat porisevat Afrikasta Nova Scotiaan. Meidän suomalainen keittokulttuurimme on maakuntakohtaista, joten Etelä-Pohjanmaalla on klimppisoppaa, Hämeessä perunasoppaa, Lapissa lohisoppaa ja Karjalassa madekeittoa. Olen itse kotoisin varttikarjalaisesta kodista, mutta ei meillä madesoppaa syöty. Sen makuun pääsin kun avioiduin rannikkolaiseen ja satakuntalaiseen perheeseen. Ja se vasta olikin herkkua! Anoppi oli tunnettu pitopassari, joten kelpasi siinä tottua hienoihin makuihin muussakin kuin madesopassa. Madesoppaan laitettiin muuten sitten mateen maksapalat mukaan. Ne olivat oikein niitä herkkusattumia.
Pojanluoma on tehnyt niin täydellisen soppakirjan, että vaikka auliisti annakin kirjojani lahjaksi ja blogini arvontoihin, niin, paras ystäväni arvaa jo...: Tämä kirja jää minulle! Teen joka ainoan sopan ja keiton mitä tässä kirjassa on. Olen niin luova ihminen, että sopat sopivat sielulleni. Luon niitä mistä vain, mutta nyt uusin virikkein kiitos Pojanluoman Sadan sopan.
Tämä kirja on kiva antaa lahjaksi kenelle tahansa, joka on vähänkin kiinnostunut ruoanlaitosta, eikä lahjavalinta mene pieleen. Satoja reseptejä en nimeltä luettele, mutta kaikkea löytyy Ranskalaisesta tomaattikeitosta Sepon syyssoppaan ja Voitaikinakuoren alla haudutettuun sieni-katkarapukeittoon. Kasvissyöjille löytyy useita vaihtoehtoja Gazpachosta kurpitsasosekeittoon ja lihansyöjälle Savuporo-juustokeitosta Unkarilaiseen gulassiin. Minä olen erityisen ilahtunut, että erilaiset sieni- ja tattikeitot ovat hyvin edustettuna. Tämä kirja on Suloista Soppaa ja Kulinaristin keittoa! Guten Appetit♥
Hih, arvasin jo ensimmäisistä lauseista. arvaankin mitä ehken saan kun istahdan lounaspöytääsi maailmaa parantamaan. Ja voi miten odotan elokuun iltaa jolloin aloitamme korvasienikeitolla ja valkkarilla ja jatkamme... korot kopisten elokuisessa yössä. Niin ja kiehtova kirja totta tosiaan!
VastaaPoistaAnne, olet sinä nyt saanut mulla muutakin...,mutta tiedät minun himoni siihen isoon kattilaan ja soppaan;-)
VastaaPoistaJoka elokuu, 4-ever! Korvasienikeitto double, paras Chablis, jotain kalaa, ehkä jälkkäri...ja korot kopisevat öisellä kadulla...elokuun.
Ihana kirja♥
Pelastusarmeija teki tuollaisen kirjan, namia.
VastaaPoistaTykkään keitoista, mutta madekeitto on mun lapsuuden kauhuruokia, siitä en pitänyt.
VastaaPoistaMeillä syödään paljon keittoja. Kehtaanko tunnustaa: valmissellaisisia. Paitsi, että lohi-ja marrarakeitot teen itse. Tuo kirja voisi olla just sopiva minulle.
VastaaPoistaNyt tuli taas nälkä. Näitä arvosteluja pitäisi lukea vain täydellä vatsalla.
Hannele, "Soup, Soap and Soul"
VastaaPoistaAllu, minun kauhuruoka oli alunperin pohjanmaalaisen anoppini kaljavelli;-)
Vihreätniityt, älä välitä, älä välitä, kirjassa mainitaan, että kaupoistakin saa jo hyviä keittoja valmiina. Keiton valmistus on vain minulle semmoinen outo nautinto;-)
Terveisiä Turkista, jossa sain viettää tuhkaisen force majorin takia kokonaisen ylimääräisen viikon. Loma oli kerrassaan ihana irtiotto ja voin nyt erityisen hyvin. Kiitos Sinulle Leena Honey, ja myös Reimalle, jotka muiden ystävieni ohella mahdollistitte tämän minulle. En koskaan unohda tätä. Olen vieläkin sanaton! <3
VastaaPoistaMinulle tuli sudennälkä, kun lueskelin näita ihania ruokajuttuja, Turkissa oli tosi hyvää ruokaa. Keitot olivat maukkaita ja lemppareitani auberginiruokia söin harva se päivä, nautin vuori- ja meri-ilmastosta ja auringosta. Tunnen itseni suorastaan TERVEEKSI! :) Ja pian saan nauttia jo toisen kerran kesän puhkeamisesta kukkaan. IHANAA!
Eve, hienoa, että olet nyt voimissasi. Ehkäpä tuo jatkoaiak olikin vain hyväksi! Eipä kestä kiittää, olit matkasi ansainnut♥
VastaaPoistaAjattelin muuten sinua, kun tein tätä kirjaelämystä: Tässä on paljon juuri kasviskeittoja, joten varmaan pitäisit.