JANTEN LAKI
1. Älä luule, että sinä olet jotain.
2. Älä luule, että olet yhtä paljon kuin me.
3. Älä luule, että olet viisaampi kuin me.
4. Älä kuvittele, että olet parempi kuin me.
5. Älä luule, että tiedät enemmän kuin me.
6. Älä luule, että olet enemmän kuin me.
7. Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.
8. Älä naura meille.
9. Älä luule, että kukaan välittää sinusta.
10. Älä luule, että voit opettaa meille jotain.
- Aksel Sandemose -
Pakolainen ylittää jälkensä (Gummerus 1997)
kuva Iines
No johan olivat ylimieliset lait, mielelläni ne rikkoisin!
VastaaPoistaTuure, kaikki, eikun melkein kaikki, niin haluaisivat tehdä, mutta meissä ihmisissä asuu jokin sellainen, että jantelaisus ei kuole koskaan. Tähän törmää etenkin pienissä kylissä ja kaupungeissa...tietynlaisissa...
VastaaPoistaMinä olen asunut paikkakunnalla, jossa jantelaisuus selvästi jyrää. Voisin mainita tuoreen esimerkin, jonka hiljttain kuulin, mutta en tohdi, koska jantelaisuus minussa estää sen.
VastaaPoistaToivon ja kuvittelen rikkovani noita sääntöjä ja joskus siinä onnistun, mutta Janten lait ovat ikävästi sisäänajettuja ja ennen pitkää ne nousevat esille jostain mielen perukoilta.
Eikös nuo ole aika vapauttavia sääntöjä, voi olla sellanen kun on, eikä kukaan odota mitään muuta. Tosin siellä takana saattaa olla jokin piiloagenda, jota ei heti kerrota :)
VastaaPoistaLumiomena, minä pakenin Jantesta! Minulla on niin iso tarina, että yhtenä päivänä uskallan kirjoittaa sen ulos. Tiedän, että jantelaisuus estää sinua, sillä se esti minuakin, kun yritin pelastaa yhtä...Annoin pysäyttää itseni ja nyt yksi nuori...
VastaaPoistaIsopeikko, nyt me luetaan tätä ihan eri tavalla. Siis kai tajuat, että Jantessa ns. vahvat/isomat/kovemmat nujertaa pienemmät/heikommat/altavastaajat, joita voivat olla vaikka omat lapset. Minulla on iso juttu, mutta en voi vielä.
Ei anneta Janten nujertaa, ei päästetä sitä vallalle tai ainakin kierretään se. Kannetaan ne sen yli. On kannettu ennenkin ja niin käy nytkin.
VastaaPoistaJuu, tiedän mitä tarkoitat: kyllähän se on esimerkiksi historiassa nähty että kun ihmistä tarpeaksi alistaa, menettää hän suvereeniteettinsä omana itsenään ja alkaa pitämään tiseään 'jantelaisena' kuten sanoit. Esimerkiksi kidnappaustragediat Itävallassa ja Saksassa.
VastaaPoistaAnne, sinäkin jaksat kantaa Janten läpi, mitä täytyy. Minäkin tein sen. Onneksi Jante ei ole kaikkialla ja kaikki paikat eivät ole Jante, mutta jantelaisuus on salakavalaa ja sitä ilmenee siellä sun täällä.
VastaaPoistaTuure, kunnon jantelaisuuskokemuksen jälkeen sitä joko samaistuu eli ns. Tukholma-syndrooma ja ryhdytään 'kunnon' jantelaisiksi. Tai ei kestetä ja laitetaan naru kaulaan. Niin voi tehdä jopa kaltoin kohdeltu nuori poika...hän, joka ei koskaan nauranut, ei koskaan hymyillyt ja näytti ikäisekseen aivan liian pieneltä...
Tosiaan tuohon Janten lain mentalitettiin tuntuu valitettavasti törmäävään joissain pienemmissä asuinpaikoissa, MUTTA myös osittain työelämän pyörteissä pahimmillaan. Ja jotenkin kun aloin pohtimaan, tuli mieleen, että voisin kuvitella tämän koulukiusaajan huoneentauluksi..
VastaaPoistaKuitenkin, tämä oli mielenkiintoinen postaus, joka pisti pohtimaan:)
Susa, jantelaiuus on sitkeä ja sitä on kaikkialla, mutta vahvinta ja arvostetuinta se on pienillä paikkakunnilla, joissa väen vaihtuvuus ei vilkasta.
VastaaPoistaVarmaan tämä on myös koulukiusaajan huoneentaulu.
Kun kuulen stooreja ahdasmielisistä ihmisistä suomalaiselta pikkupaikkakunnalta, en voi olla ajattelematta Janten lakia. Ystäväni jätti työpaikkansa ja alkoi hoitamaan sokeaa sisartaan, mutta sitä ei koskaan mainittu, mutta aina mainittiin, että keittiössä on vuosikausia samat verhot ja onkohan niitä lainkaan pesty.
VastaaPoistaAllu, ihan tavallista täällä, mutta on niitä vaikenevia kyliä kaikkiala, mm. Saksassa. Tarkoitan nyt selliasta, että jossain perheessä voidaan jollekin tehdä vuosikausia mitä vain tai joku voi tehdä mitä vain koko perheelleen vuosikausia ja asia tiedetään, mutta se vaietaan, koska:1) tekijä on kirkkovaltuuston jäsen tai käy kirkossa näyttäytymässä juhlapyhinä ja /tai 2) hän on kovin, kovin kova työmies eli ahkeran maineessa, mikä etenkin Satakunnassa on jo kuninkuuden arvoista ja/tai 3) hän istuu kaikissa pitäjän lautakunnissa ja/tai 4) hän on nuuka, mitä piirrettä yliarvostetaan sairaissa yhteisöissä ja/tai 5) hänellä on mukatekaistu syy, motiivi toimia kuten toimii// Itseasiassa voisin kirjoittaa tästä kirjan!
VastaaPoistaEilen joku Jantesta luki kirjoitukseni...ja rvaa, mitä tarkoitan...
Joo mullekin tuli aivan koulukiusaajien meininki mieleen. Tai no se, että halutaan välttämättä näkyä jotenkin yhteisön auktoriteetteinä, ja tätä päämäärää tavoitellaan alistamalla muita. Surullista ja säälittävää - kun tekevät kaiken tuon tuskan vain sen takia että ovat niin heikkoja ja epävarmoja itsestään.
VastaaPoistaTuure, kaava on vanha ja tuttu ja noinhan se menee. Heikon itsetunnon omaavat, lahjattomat yrittävät ylentää itseään muita alentamalla. Halveksittavaa!
VastaaPoista