tiistai 17. toukokuuta 2016
Tietokirjat vievät -haaste
Mustikkakummun Anna haastoi minut tietokirjahaasteeseen, jonka sääntöjä en oikein voi täyttää, sillä minulla ei ole tietokirjoja luettuna niin, etten olisi tuonut niitä blogiini, paitsi kaikki 11 kappaletta Carl Grimbergin Kansojen historia -teosta. Nyt niitä jotkut kantavat jo pois, mutta minäpä en. Varmaan olen jotain tietoa lukenut niin, että en ole muistanut tuoda blogiini, varma se on, mutta en muista mitä. Nytkin on menossa tietokirja, joka ei kyllä unohdu. Olen innostunut lukemaan tietoa, etenkin historiaa, elämäkertoja ja kaikkea kuvataiteesta. Haasteen on kehittänyt Klassikkojen lumoissa/Lukumato Tämä haaste on tullut Annalle Suketukselta ja tarkat säännöt menevät näin:
- Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
- Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
- Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
- Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoista (Klassikkojen lumoissa/Lukumato) Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
- Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.
Valitsen näin:
Edith. Runoilijan elämä ja myytti on minulle kattavin ja ravistavin elämäkerta ihailemastani runoilijasta. Agneta Rahikainen ei niinkään yllätä kirjallisella tyylillään kuin sillä, miten paljon hän tietää ja miten hän uskaltaa kirjoittaa vailla tutkijan etäännyttävää viileyttä. Kirja on kuin Edith, kuumaa laavaa.
Juutalainen kulttuurin kirjoittajat, Tapani Harviainen ja Karl-Johan Illman, ovat maamme parhaita aiheittensa tuntijoita, kirjoittajina on myös kansainvälisiä asiantuntijoita.
Kirja kertoo juutalaisten historiasta, uskonnosta, kielistä, juutalaisesta peritneestä, mystiikasta...Mukana ovat myös juutalaiset ja tiede, juutalainen huumori, juutalainennainen, teatteri ja muut taiteet sekä kirjallisuus.
Eurooppalainen on Saksan edesmenneen kirjallisuuspaavin, arovstetun kriitikon omaelämäkerta, jota nimitän myös kirjastoni timantiksi. Puolassa syntynyt Marccel kävi koulunsa Berliinissä, mutta karkotettiin Varsovan gettoon. Ukomaton selviytymistarina, mutta ei vain sitä, vaan vahvin esimerkki rakkaudesta kirjallisuuten, jonka olen ikinä lukenut, sillä hän piti aina Saksan kirjallisuutta kotimaanaan. Teos tarjoaa tapaamisia Bertol Brechtistä Thomas Manniin.
"Olen puoliksi puolalainen, puoliksi saksalainen ja kokonaan juutalainen", vastasi Marcel Reich-Ranicki Günter Grassin tiedusteluun 1950-luvulla.
Camille Claudel. Kuvanveistäjän elämä kertoo kuuluisan Rodinin oppilaasta ja rakastajattaresta Camille Claudelista. Kirja on vahva kuvaus siitä, miten naisen lahjakkuus koettiin uhaksi ja etenkin silloin, jos hän halusi pois miehen varjosta haluten totoeuttaa itseään vapaana taiteilijana ja ihmisenä. Se ei ollut mahdollista edes 1900-luvun alun Pariisissa...
Elämänvirrassa. Alvar ja Ragni Cawén on Riitta Konttisen upea kaksoiselämäkerta kiinnostavasta suomalaisesta taiteilijaparista, ja heidän yrityksestään antaa molemmille mahdollisuus toteuttaa omaa taiteilijapolkuaan. Kirjassa ollaan nin Pariisin elämänvirrassa, jossa ihan uskomattomia tapahtumia kuin myös avioliiton ja ystäväpiirin virrassa, jossa ei aina yhteentörmäyksiltä voitu välttyä.
Tietonettisivuilla vierailen aina lukemani tietokirjan innoittamana. Muutoin kollaan netissä vain taidetta.
Haastan edelleen:
Omppu Martinin
Kaisa Reetan
Mai Laakson
Jonnan
Kaisa V:n
Voitte kirjaimellisesti noudattaa haasteen alkuperäisiä ohjeita tai soveltaa: Pääasia, että tieto pääsee esille.
tietoterveisin
Leena Lumi
Kiinnostavia taiteeseen liittyviä kirjoja nostat esiin! Onkin vähän kulttuurinnälkä... ;)
VastaaPoistaSellainen korjaus on kyllä tehtävä, että minulle ei kunniaa pidä suoda, vaan tämän haasteen on kehittänyt Lukumato Klassikkojen lumoissa -blogista, ja hänen on myös tuo tietokirjabloggaus, jonka linkki on haasteen säännöissä. Tässä ihan alkuperäinen Lukumadon haaste: http://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2016/04/tietohaaste.html
Suketus, kiitos<3 Etenkin kuvataide on kuin saisi juoda alppipuron vettä...
PoistaKiitos paljon!<3 Nopeesti otin vain Annan blogista, mitä siinä näin.
<3
Hienoa, että lähdit mukaan ja ryhdyit sukkelasti tuumasta toimeen. Ja vielä esittelit noin hienoja kirjoja. Rahikaisen Edith odottaa hyllyssä kiltisti, että innostuisin sen lukemaan.
VastaaPoistaKyllähän minäkin omassa tekstissäni tuon Lukumadon blogin mainitsin koko haasteen alullepanijana...
Anna, ehkä tarvitsin nyt haastetta vahvan tiedon vastapainoksi. Kiitos<3 Tartu ihmeessä Rahikaisen kirjaan: Yllätyt!
PoistaVarmaan mainitsitkin, mutta minä olin jo muualla eli saksalaisnaisten kohtaloissa...
<3
Jostakin syystä tämä viesti ei tullut blogiini, joten en nähnyt sitä...blogiavaruus jälleen tanssii sähköpolkkaa :)
VastaaPoistaKiitos haasteesta, sitähän pitää vallan miettiä.
Muuten sinähän olet postannut valtavan määrän kukkakirjoja, nekin ovat tietokirjoja :)
Oikein ihanaa puutarhanhoitoviikkoa sinulle :)
Mai, no ihme ja kumma, ainahan ne ovat tulleet.
PoistaOle hyvä.
Tiedän, tiedän, arvaa oliko vaikeaa valita, ja lisäksi vielä kaikki Romanov-kirjat. Ajattelin tuoda nyt esiin sekä Rahikaista, joka näkyy palkissani koko ajan, että jotain, joka ei näy. Kun saa valita vain viisi ja tuo blogiin koko ajan paljon tietokirjoja, oli vaikeaa.
Kiitos samoin sinulle<3 Olenkin taas lähdössä liikkelle puutarhan takia:)
Vastaukset ovat valmiina blogissani :)
PoistaMai, tulossa...:)
PoistaKiitos haasteesta! Tätä pitääkin ryhtyä pohtimaan.
VastaaPoistaJonna, ole hyvä<3
PoistaOnpas mukava tällainen haaste. Kirjat ovat niin ihania ja lumoavia, siis romaanit, mutta joskus meinaa tietokirjat ihan unohtua. Hyvä kun niitä tuodaan esille myös haasteiden myötä. Kiinnostavia nämä sinun valintasi, tuo Eurooppalainen kiinnostaa. - Mukavaa viikon jatkoa Leena!
VastaaPoistaAnneli, monet haasteet ovat eli breikkaavat lukemista kivasti. Minä luen nykyään tosi paljon tietokirjoja ja kuten Mai yllä muistuttaa, myös puutarhakirjat ovat tietoa. Hyvä havainto Anneli: Minusta jokaisen pitäisi lukea Eurooppalainen.
PoistaKiitos samoin sinulle Anneli!
Kiitos haasteesta Leena. Sulla on hieno ja edustava kattaus.
VastaaPoistaMinulla on aika vähän tietokirjoja blogissa, mutta hyllystä löytyy sitäkin enemmän. Miten sitä nyt vaan 5 pystyy valitsemaan. No, yks on ainakin varma jo. Isken mietintämyssyn kutreilleni.
Omppu, ole hyvä ja kiitos<3
PoistaNo, jäin jokaisen kohdalla sitäkin miettimään, mutta en heti muistantu ketään, joka lukisi tietoa kovinkaan paljoa. Nappaat vain jotain kirjahyllystäsi!
Elämäkertoja on kiehtovaa lukea. Näistä meni useampi nyt lukulistalleni ja yksi lahjaideaksi - kiitos Leena!
VastaaPoistaSaila, täysin samaa mieltä. Ole hyvå ja kiitos<3
PoistaKiva, vähän erilainen kirjahaaste. Mikä sitten luokitellaan puhtaasti tietokirjaksi ja mikä viihteeksi onkin oma lukunsa, luokittelu ei aina ole helppo. Kirjahyllyssä on pakollisten satujen lisäksi tietokirjoja ja valikoituja elämäkertoja. Mukavasti käsitelty nämä kaikki teokset, kuten Sinulla aina. Osa tietokirjoista menee kiertoon tai roskiin muuton vuoksi, katsoin että eräs lääkärikirja ja tietokirjasarja 1990- luvulta ovat jo auttamatta vanhentuneita ja osa eläinkirjoista, joita historiallista syistä kuitenkin ehkä tallennan.
VastaaPoistaPlaza de Mustis, kiva, kun toiset keksivät:) Minustakin rajan vetäminen on vaikeaa. Kiitos<3 Nyt ainakin on lyhyesti:) Niin meilläkin on mennyt, mutta jostain syystä en voi päästä Grimbergistä irti. Osa tietoteoksista on auttamatta ajan ohittamia. Muuton! Sun mukana ei nyt pysy millään:) No, minäkin muutin asuinpaikkaa sekä muutin KAIKEN, mutta se oli 31 vuotta sitten.
PoistaMinua otti päähän, kun kuulin erään tutun heittäneen Jalna-sarjan roskiin: Olisi antanut minulle. Eihän se oole tietoa, mutta paljon muistoja siihen liittyvistä lukuhetkistä ja mitä raapustelin Jalnan isännästä päiväkirjaani...
Iloista muuttoa!<3
Kiitos, Leena! Luen hirveän vähän tietokirjallisuutta, elleivät ne liity työhöni, joten tässäpä oiva tilaisuus tarttua toimeen ja lukea lisää. Yritän keskittyä haasteeseen paremmin vaikkapa kesälomalla :)
VastaaPoistaKaisa, ole hvyä<3 No ei sun nytkään tavitse kuin anpata muutama eli viisi kirjaa hyllystä tms. ja kirjoittaa niistä pari lausetta eli tämä lyhyesti oli kiva juttu.
PoistaOle hyvä<3
=napata!
PoistaLeena, kiitokset mielenkiintoisesta haasteesta, mietin tätä muutaman hetken <3
VastaaPoistaSinun tietokirjakokoelmasi on upea! Tuo juutalaisen kulttuurin teos alkoi kiinnostaa. Se varmasti auttaisi pääsemään paremmin sisälle moniin romaaneihinkin...
Kaisa Reetta, ole hyvä<3 Kuten aina ennenkin, kun omaan aikaan sopii:)
PoistaKiitos<3 Myönnän, että juuri Juutalainen kulttuuri auttoi minua paljon Oneironissa. Varmaan muissakin, mutta sen nyt muistan erityisesti.
Grimbergiä en minäkään vie pois -- se on klassikko & Karilaan Pikkujättiläisen tavoin inspiroinut monia monia ihmisiä.
VastaaPoistaEi tietokirjassa välttämättä tarvitse olla pitkiä kirjallisuuslistoja. "Tietokirjoja" on tai niiksi lasketaan periaatteessa kaikki sellaiset kirjat, jotka eivät ole kaunokirjallisuutta tai runoja :). Keittokirjat on tietokirjallisuutta siinä missä kunto- ja diettioppaat tai kissakirjat. Myös muistelmat ovat "tietokirjallisuutta" vaikka niissä kyllä kirjoittaja usein muistelee omiaan ja konstruioi omaa menneisyyttään usein liki kaunokirjalliseksi versioksi...
Elämän krestomatia, minä en pysty: Siihen liittyy muistoja. Luin ne lukioaikana kaikki, sillä en saanut historiasta tarpeekseni. Inspiroida on tässä juuri oikea sana!
PoistaNiin ei. Ehkä se on tässä lähinnä avuksi, sillä voihan se raja on joskus hämäräkin. Jos näin on, olen tainnut lukea enmmän tietokirjallisuutta kuin kaunoa yli 7 bloigvuoteni aikana...Mieti nyt kaikkia ruoka- ja puutarhakirjoja etc. Ja mulla on vielä ne Terveys- ja hyvinvointikirjatkin Teemakirjastossani. Näin on, mutta se tekee siitä vain kiinnostavan: Olen nyt erittäin herkkänä kaikille elämäkerroille. Olet oikeassa:Kun muistelen eräitäkin filmitähtielämäkertoja, kuten vaikka Liz Taylorin, se oli kuin jotain runoa, vaikka osa oli sitä hänen ja Burtonin rajua menoa, niin paljon myös sellaista lyyrisyyttä, että muutin käsitykseni koko näyttelijästä parempaan suuntaan.
On niin ihanaa kuulla, että joku muukin takertuu Grimbergiinsä<3
aha, Carl Grimbergin Kansojen Historia suomeksikin, paljon jännää lukemista, kirjailijoista... Fredrika Bremer ja muista.
VastaaPoistaHannele, juuri niin: Sarjaa lkee kuin seikkailukertomusta.
PoistaMies löysi ne kauniit nahkakantiset yksitoista osaa kirpparista 10 €
PoistaHannele, hyvä, että toiset vievät edes kirpparille, eivätkä heitä roskiin. Minulla vain selkämykset nahkaa, mutta se on luksusta nykyään jo sekin.
PoistaMielenkiintoisia ja upeita kirjoja!
VastaaPoistaPaninkin jo varaukseen kirjan Juutalainen kulttuuri. Olen kauan sitten ollut lyhyen jakson työssä Helsingissä Juutalaisessa sairaalassa ja sinä aikana opin paljon juutalaisuudesta. Perinteiden kunnioittaminen ja läheisistä välittäminen olivat vahvasti läsnä.
Elämänkerrat kiehtovat minuakin. Rene Nybergin Viimeinen juna Moskovaan sekä äitienpäivänä saadut Raila Kinnusen Karita Mattila Korkealta ja kovaa sekä Ella Kannisen Ellan Toscana ovat juuri luettuja. Seuraavaksi tutustun Hauhon historiaan.
Hyvää torstaita!
Marjatta, kiitos<3
PoistaKiinnostava ja laaja teos. Avasi minulle myös Oneironia.
Minulla myös juutalainen ystävä, jonka kautta olen saanut varsin nykyaikaista kuvaa juutalaisuuteen tai sanotaanko, että mitä kaikkea se voi olla.
Nybergin kirja oli niin elävästi kirjoitettu. Ehkä minäkin joskus vielä luen vain elämäkertoja, kuten teki isäni. No, ehkä hyvät dekkarit vielä siihen päälle.
Kiitos samoin! Ilma on kuin suvimorsian.
Hei Leena..pitkästä aikaa! Ollut kiireinen kevät takana. Hei,mistä löytäisin omakseni tuon Juutalaisten historian ???Joku kierrätyskeskus sitä just äsken möi,mutta se vietiin "nenän edestä" :( minä vuonna se on julkaistu??
VastaaPoistaHei Anneli! Sama täällä.No, narmaan netin jostain antikvaarista tai jätä johonkin oikeaan divariin pyyntö, että varaavat sinulle, jos kirja ilmestyy. Täällä näkyi ensin, että on yksi kpl, mutta sitten siinä näkyykin teksti,että kirja on myyty: http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=923968
PoistaTämä tuntuu menevän heti, kun se esiin ilmestyy. Kirja on siis Otavan ja vuodelta 1998. Sain tämän saman vuoden jouluna lahjaksi. Jos minä olisin sinä, yrittäisin rohjeta kysyä myös kustantajalta.
Lykkyä tykö, kirja on jahdin väärti!
<3
Kiitos Leena vinkistä ! Toki voin kysyä.Kirja on ajankohtainen juuri nyt,koska lähden syyskuussa hieman pidemmäksi aikaa Israeliin :)
PoistaAnneli, ole hyvä! Kiva kuulla;) Toivottavasti voitte Jaelin kanssa tapailla siellä sitten.
Poista<3