keskiviikko 30. elokuuta 2017
Tiia Koskimies: Juuri näin! Uusi suomalainen juureskeittokirja
Äitini on kertonut usein lapsuudenaikaisista karjalaisherkuista, joissa on paljon muutakin kuin karjalanpiirakat, karjalanpaisti ja uunipuurot. Yksi herkku lapsille ainakin olivat erilaiset naurishaudukkaat, joita kypsennettin vaikka nuotiolla. Juurekset makeutuivat kypsennettäessä. Olemme mitä ilmeisemmin palaamassa juuresten kulta-aikaan, sillä mikä onkaan sen terveellisempää ja edullisempaa kuin kotimaiset juurekset. Itse pidän erityisesti palsternakasta ja punajuuresta, mutta eri tavoin valmistettuna, kiitos.
Tiia Koskimiehen uusin ruokakirja Juuri näin! Uusi suomalainen juureskeittokirja (Minerva 2017) tarjoaa meille uusia makuja ja valmistustapoja herkullisiin juuresruokiin. Koskimies on ottanut kirjaansa mukaan kaikki Suomessa kasvavat juureskasvit sekä lisäksi trendijuureksen bataatin. Kirja sisältää juuresten käsittelyä ja maustamista ja paljon juuresreseptejä uusin tuulin.On mehuja, sooseja ja juuresranskiksia. Jokaisen juureksen kohdalla tarjoillaan useampia reseptejä.
Juurekset kestävät kovaakin käsittelyä, joten ei kuin paloittelua, uuniin paahtumaan ja mausteita päälle. Hunaja on erinomainen makeuttaja ja muut mausteet oman maun mukaan. Juureksista saa myös vierastarjottavaa: porkkana-pähkinäcrostinit, jossa mm. herkullista saksanpähkinää ja kotimaisia sieniä (kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkutattiviipaleita). Juureksista voi valmistaa myös dippejä.
Porkkanacurry varmaan tekisi kauppansa kaikille. Lisänä tarjotaan kvinoaa.
Kirjasta löytyvät porkkanavohvelit katkaraputäytteellä, sweet and sour porkkanapasta ja tämä ihanuus eli porkkana-juures- pinaattipiiras.
Taikinan voi ostaa kaupasta eli suolainen piiraspohja ja sitten vain suikaloituja pakastejuureksia, pakastepinaattia, kolmen juuston kermaa, kananmunaa ja fetajuustoa. 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja sitten vielä alalämmöllä 10 minuuttia ja herkku on valmis. Olen erittäin perso pinaatille ja mietin, kävisiköhän tähän tuore babypinaatti. Muut ottaisin kyllä pakastealtaasta, sillä pakasteissa vitamiinit ovat hyvin tallella. Muistakaa tuore babypinaatti, kun teette tätä, jota meillä on nyt kantarelliaikaan ollut joka viikko!
Punajuuri ja risotto, siinäpä kova sana. Punajuuririsotto on makuuni. Tämä on näyttävä ja herkullinen ruoka, joka sopii neljälle alkupalaksi. Kokeillaanko!
3 pienehköä punajuurta
1 keskikokoinen punasipuli
1 valkosipulinkynsi
suolaa
oliivilöljyä
3,5 dl risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli)
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl punajuurien keitinvettä
5-6 dl kasvislientä (fondista)
suolaa, mustapippuria, sitruunamehua
1 dl tuoretta parmesaanijuustoa (tai esim. Grana Padanaa)
2 rkl voita
Pinnalle
pinjansiemeniä tai esim. pistaasipähkinöitä
Harjaa punajuuret huolellisesti puhtaiksi ja keitä kypsiksi. Säästä keitinlientä.
Kiehauta kasvisliemi valmiiksi. Lisää joukkoon punajuuren keitinlientä.
Kuori ja leikkaa punajuuret pienksi kuutioiksi.
Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä. Ripauta joukkoon suolaa. Lisää joukkoon riisi ja jatka kuullottamista, kunnes se on läpikuultavaa. Sihauta joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin kokonaan.
Lisää joukkoon punajuurikuutiot. Kauho vihannes-punajuurilientä kauha kerrallaan riisin joukkoon sitä mukaa, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin.
Valmis risotto saa jäädä hieman "aaltoilevaksi". Kääntele lopuksi joukkoon juustoraaste. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Viimeistele risotto siemenillä tai pähkinöillä. Risotto sopii tarjottavaksi kasvisruokana tai lisäkkeenä.
Palsternakasta on moneen herkkuun, samoin juuriselleristä, josta syntyy niin omenasatoaikaan sopiva selleri-omenakeitto.
Ohitamme nyt lanttuisen thaikeiton ja palaamme juurillemme eli juures-makkarakeittoon, joka on varmaan kaikille tuttu ainakin lapsuudesta. Koskimiehen keitossa on makkaraa, lanttua, selleriä, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, öljyä, tomaattipyreetä, sitruunacurrya, vettä kana- tai kasvisfondia, perunaa, suolaa, pippuria, persiljaa.
Se miksi halusin kertoa tästä on se hauska juttu, että olemme aikaa sitten ystäväni kanssa nimenneet tämän keiton nuukuuskeitoksi! Sitä keitetään 8 litran kattilallinen eli niin kuin oltaisi oltu toisessa elämässä armeijan muonitusjoukoissa. Tekotapa on vapaa, mutta yksi on selvä, teemme tämän kaupan pakastealtaan peruna-juuresekoituksesta ja lisäämme mukaan oman maun mukaan kukkakaalia, babyporkkanoita tai mitä huvittaa. Sipulihakkelusta ja valkosipulin kynsiä paloina tulee paljon, myös kasvisliemikuutioita ja tomaattimurskaa tai ketsuppia. Makkarat paloitellaan ja paistetaan. Sitten vain kokonaisia pippureita joukkoon ja valkosipulin palasia maun mukaan. Ei yhtään eksoottista, mutta monta kivaa on näin säästetty ja keitto on terveellistäkin, sillä tomaattin voima-aineet imeytyvät murskasta/ketsupista jopa raakoja paremmin. Ja kautta vuosien juuresten määrä on lisääntynyt suhteessa makkaraan.
Toipumisajan keittoa voi valmistaa pakastimeen talven flunssien varalle ja on se voimaannuttavaa vaikka leikkauksesta toipuvalle. Keitto on klassikko, sillä tämä on uein kirjallisuudessakin mainittu toipilaalle tarjottava kanakeitto, jonka jokainen tuunaa tavallaan. Tiian keittoon makeutta tuo bataatti. Inkivääri, kurkuma ja tomaattipyree terveyttä ja palsternakka sitä oikean keiton makua.
Koska nyt on paras kantarelliaika ja flunssat vasta tulossa, valmistamme sienikastikkeella kuorrutettuja bataattipihvejä:
1 - 2 bataattia
Sienikastike
0,5 l kantarelleja, tatteja tai muita sieniä saatavuuden mukaan
1 purjosipuli
2 dl kevytkermaa
tuoreyrttiseos, basilika, ruohosipuli, perislja, oregano
Pese bataatti ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi pihveiksi. Ripauta pinnalle suolaa ja esipaista 200 -asteisessa uunissa noin 15 minuutia.
Valmista tällä välin sienikastike. Kuullota sienet pannulla voissa.
Hienonna purjosipuli ja lisää joukkoon. Mausta tilkalla kasvisfondia ja lisää joukkoon kerma ja hiennonnetut yrtit.
Anna nesteen kiehua, kunnes kastike on sopivan juoksevaa. Levitä kastiketta bataattiviipaleille.
Ennen tarjoilua ripottele pinnalle juustoraastetta ja anna pinnan paistua uunissa rapeaksi 10-15 minuuttia.
Tarjoa salaatin kanssa, jossa on kypsiä tomaatteja.
Tiia Koskimiehen ruokakirja on jälleen ihana yllätys. Käteen ja keittokirjahyllyyn sopiva, kiehtovia uutuuksia ja tuunattuja klassikkoja. Ei mitään niin vaikeaa ja eksoottista, että tulisi mieleen rakettitiede, vaan kotoisia kokeiluja omassa keittiössä. Kuvat jo innostavat kokeilemaan. Nyt sitä toipumisajan keittoa sitten pakastimeen...
Olen muuten tätä kirjoittaessa aika nälkäinen eli ei ole vielä nautittu lounasta. Kuin ohimennen olen nauttinut piparjuuri-punajuurisalaattia: Mikä ihana yhdistelmä sellaisenaan tai lisukkeena moneen ruokaan.
Juurestellaan!
*****
Ruokakirjat Leena Lumissa
Taitaa olla kirja minun makuuni.
VastaaPoistaAllu, tämä on arvonnassa: Oletko jo mukana.
PoistaVoi vitsi miten upean näköisiä herkkuruokia!!
VastaaPoistaSusa, herkullista, terveellistä ja edullista!
Poista<3
Juurekset on ihania,käytän tosi palhon kuten blogistanikin huomaa.Just tänään ostin kilon violetteja bataatteja kun olivat tarjouksessa����Herkullisia ohjeita kirjassa����
VastaaPoistaJael, ne on ihania, jos ne on valmistettu jollakin ihanalla tavalla.Jotkut tykkää kyllä raakoinakin juureksista...Kirjassa on uusia tapoja tehdä jureksista herkkua.
Poista<3
Ihanan näköisiä ruokia tosiaan! Nuo raitajuuret ovat niin kauniita. Itse en ole niiden aivan kaikista makeimpien juuresten (lanttu, puhun sinusta) ylin ystävä - hyviä toki ovat - mutta nämä vähän minusta luonteikkaammat eli juuri palsternakat ja sellerit yms. Ai että! Ja punajuuri on rakkautta, siinä se makeus ei sitten taas haittaa yhtään. Jos joskus tulee vastaan sellainen merkki kuin Nordic Honey, niin suosittelen testaamaan, mielettömän hyvää luomuhunajaa ja toimisi varmasti hyvin myös juuresten maustajana. Mukavia tulevia syyspäiviä juuresherkkujen parissa toivottelee Taru :)
VastaaPoistaTaru, raitajuuriaja keltajuuria. Minä en ole kovasti lantun ystävä, äitini on, mutta myönnän, että kun kiitos vävyn, lanttulaatikko edesmenneen anopin ohjeella palautettiin joulupöytään, minä olen toinen, joka sitä syö:) Palsternakka ja punajuuri ovat minusta parasta. Jos vaikka keitosta puuttuu palsternakka, maistan sen. Oi, kiitos vinkistä. R. on hulluna kaikkeen, missä on hunajaa:) Kiitos samoin sinulle<3
PoistaTuo on kirja minun makuun!
VastaaPoistaTykkään juureksista. Keittoihin ostan aina tuoreita juureksia ja pilkon itse. Antavat täydellisen juureksen maun. Kuutioidut pakastejuurekset eivät maistu enää miltään.
Juurekset uunissa ovat niin helppoja ja samaan vuokaan voi laittaa jotain uunilihaa jautuun.
Hanne, kiva kuulla. Tämä on mukana arvonnassani...
PoistaNiin minäkin jollakin tavalla valmistettuna. No, tuo nuukuussoppa on sellainen parhaiden ystävien juttu, jota nauretaan kauan ja siinä on tarkoitus, että valmistaminen on mahdollisimman helppoa:) Kun taas teen vaikka kalasoppaa, teen itse kalaliemen ja siinä onkin jo liemessä vaikka mitä mukana. No, pakastejuuressuikaleita nuukuussoppaan kyllä tulee, mutta sitä ei enää ole kuin harvoin. Suomalaisten pakasteiden vitamiiniarvoja on kyllä terveyslehdissä kiitettyja niitä voi maustaa monipuolisesti. Wokkeihin käytän myös pakastealtaan tarjontaa. Muuten meillä tehdään kahdelle liiankin gourmetia, mutta käymme myös ulkona syömässä. Ensi viikolla laitan Luvialla sitä lohilaatikkoa, joka on ruokaresepteissäni. Ensin tuotteet Porin torilta ja sitten Ratsulaan brunssille. Seuraavana päivää valmistamme lohilaatikkoa, johon äiti ja sisko ihastuivat ensimmäisestä kerrasta. Ja siihen tulee KUOHUKERMAA. Seuraava kokeilu lienee uunissa paahdetut kukkakaalin nuput kera kantarellien, päälle öljyä, mustapippuria, ripaus suolaa. Niistä voi sitten koota lämpimän tai kylmän salaatin lisäämällä mukaan mieluistaan juustoa, saksanpähkinää, tuoretta timjamia. Löysin vinkin Hanna Sumarilta. By the way, oletko jo kokeillut sitä lohilaatikkoa tai kantarelli-pinaatti-frittataa? Kun viime mainittua maistaa, tajuaa, miksi kantarellit ja babypinaatti vain ovat niin herkkua. Kaksi syö viime mainitusta kaksi päivää.
Jo on aikakin nostaa kotimaiset juurekset kunniaan! Kotimaista kyllä, mutta ostan kyllä silti usein bataattia, siitä meillä tykätään monessa muodossa. Punajuuri, herkkujuuri, käy muuten erinomaisen hyvin yhteen sienten kanssa ja sosekeittokin siitä aurajuustolla maustettuna on niin hyvää...
VastaaPoistaHyviä uudenlaisia ohjeita kokeiltavaksi, nam!
Hyvää satokautta!
Minttuli, bataatin Tiiakin on ottanut mukaan. Se on varsin terveellistäkin ja antaa ruokiin makeutta ja kaunista väriä. Minusta tuo sienikastikkella päällystetty bataatti on herkullisen näköistä! Punajuuri vain on niin hyvää!
PoistaPitää poimia pari reseptiä mukaan, että saa näihin ruokarutiineihin vaihtelua. Kiitos kantarellien on syöty nyt liikaakin kantarelli-pinaatti-frittataa, mutta se vain on niin hyvää.
Kiitos samoin!
Minä olen myös kokeillut erilaisia juureskeittoja. Yksinkertainen purjo+peruna-sosekeito välillä lievemmin välillä voimakkaammin maustettuna syöjien mukaan ja creme faraichella pehmennettynä on
VastaaPoistatakuuvarma keitto kaikkien makuun.
Tässä on hyviä ohjeita. Kiitos niistä, sekä kirjan että omistasi!
Tuo nimi on vaan niin hyvä oivallus, Juuri näin! Samanlainen kuin Juha Vuorisen Maltan matkakirjan nimi, Maltan mieleni.
Marjatta, minulla on ystävätär, joka kutsuu kahville ja joka kerta on ensin joku sosekeittoyllätys:)
PoistaVeikkaan tästä syksyn suosikkia. Ole hyvä<3
Eikö olekin!
Juuri nyt niin ajankohtainen. Syksyn saapuessa oikein haaveilee kypsennetyistä juureksista ja keitoista, nam 🍁Meillä on savipata johon koleilla ilmoilla pistämme vaihtelevasti punajuurta, sipulia, ruusukaalia, lanttua...
VastaaPoistaJUURI NÄIN 😀 Onpa hauskasti nimetty.
Porkkana-juures-pinaattipiiras näyttää erityisen kutsuvalta. Olen ajatellut alkaa harrastaa suolaisia piiraita, ja pinaatti on herkkkuani. Tänään näimme ruokakaupassa valtavia bataatteja... Niitäkin pitää hankkia syksyn edetessä 🍁Ihanaa että huomenna on syyskuu.
Rita A., just tähän hetkeen. Meilläkin on savipata ja sillä voi tehdä ihmeitä. Meren rannalta kun olen kotoisin, olen hauduttanut siinä ahvenet ruotoineen pehmeäksi, tehnyt silakoista tomaattisarrdiinia etc.
PoistaOsuvasti keksitty!
Minulle piiraat ovat kuin 'tervetuloa!' Just suolaiset piiraat. Ainoan poikkeuksen tekee lyhyt omenapiirassesonki. Pinaatti on niin herkkua. En ole vielä käyttänyt bataatteja, mutta jos pian, se on tuo sienillä kuorrutettu bataatti sitten.
Oi ihana syyskuu! Toivotaan siltä jotain ihanaa♥
mielenkiintoista, tollasta paljon meillä, raakana ja uunissa ja sopissa
VastaaPoistaHannele, olen varma, että vielä kasvatat kaiken itse!<3
PoistaViettelysten viettelys, täytyy varmaan hankkia tuokin kirja ilman muuta! Juuresten käyttö on tuttua ja taattua, ihanaa ja edullista - voimaannuttavaa ilman muuta! Mukavaa että kirja houkuttelee kasvisten maailmaan ihan kaikkia!
VastaaPoistaKivipellon Saila, tämä muuten mukana arvonnassani. Juuresten käyttöä voisi lisätä. Minä pidän enemmän vihanneksista ja hedelmistä, mutta punajuuri ja palsternakka ovat herkkua. Bataattia en ole vielä kokeillut.
PoistaKuvittele meidän iltaruokaa alkaen jotain klo 20:voissa sipulin kera paistettuja kantarelleja kera ruisleivän ja sitten tuoreita mansikoita valkohomejuustolla. Se on pitkän päivän ilta, sillä R. lähtee viemään koiruuksia, minä siivoan, lämmitän leivaria ja vien yhtä kirjaa woridlle.
Jopa minua, koska kasvikset kypsennetään:)
Testaan kyllä hetimmiten tuota punajuuririsottoa. Punajuuri on aivan ihana juures, syön sitä aina kuin on mahdollista. Uunijuurekset on niin helppoja tehdä, että ne on mulla vähän sellaista pikaruokaa, varsinkin kun muuta tule mieleen. Aina onnistuu ja varmasti maistuu hyvälle :)
VastaaPoistaTäytyypä käydä hipelöimässä tätä juureskirjaa!
Birgitta, sinähän olet ihan punajuurispecialisti, sillä punajuurikeittosi on Reseptit Leena Lumissa! Punajuureen tulee himo.
PoistaTeeppä se!
<3
Se punajuurisosekeitto on kyllä superhyvää :)
PoistaBirgitta, täysin samaa mieltä! Voisit perustaa lifestyleblogin ja tuoda sinne myös reseptejäsi<3
Poista