perjantai 19. syyskuuta 2025

Mitä syötäisiin huomenna? Lohilaatikko: herkullinen, helppo, tuunattu


 Löysin facebookista Sikke Sumarilta tuunatun lohilaatikon, jonka alkuperä on ymmärtääkseni Stefan Ekengreniltä. Satakuntalainen sanoisi lohiloota ja niin se menee usein vielä minullakin. Sikkekin hiukan tätä varioi ja nyt minä kanssa, joten luovuutta kehiin vain ja oman maun mukaan. Lisäsin mm. kerman määrää puolisen desiä. Sikken mukaan tuo neste menee suhteessa niin, että 0,5 dl:a kermaa kohti yksi kananmuna. Yllä oleva valmiin laatikon kuva hiukan naurattaa, sillä ehdimme syödä siitä puolet ennen kuin tajusimme kuvata:) Annos on neljälle, kaksi syö siitä pari päivää. En ole tiukan tarkka mitoissa eli mausteet menevät ihan näppituntumalla, joten muistakaa se 'oma maku' ja luovuus.


n. 600 g lohta
n. 1 kg perunoita, kiinteämaltoisia
pieni nippu tilliä
2-3 keltasipulia
2 dl kuohukermaa (2,5)
4 kananmunaa  (5)
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa
mustapippuria
voita

Lohipalalle kevyesti suolaa sekä heikkivainaan hyppysellinen sokeria. Siis sama kuin teemme graavissa. Annetaan vetäytyä kolmisen tuntia. Jonka jälkeen



lohesta leikataan noin 1 sentin paksuisia viipaleita. Tätä ennen on keitetty perunat, jäähdytetty ja kuorittu. Nyt myös ne viipaloidaan, mutta vähän ohuemmiksi eli noin puolisenttisiksi. Tilli silputaan. Sipulit leikataan niin, että niistä syntyy renkaita. jotka kauniisti freesataan voissa pannulla.

Kermamunaseokseen ripautetaan vähän suolaa, mustapippuria ja sitruunan raastettu kuori. Tässä kohtaa olin vaihtaa kuoren sitruunapippuriin, mutta koska meillä on sitä aina kalan kanssa, mietin vaihtelun virkistävän.

Vuoan pohjalle ladotaan ensin perunakerros, sitten lohiviipaleet, kauniin väriset, voissa freesatut sipulirenkaat ja tilli. Tämän päälle lusikalla kermamunaseosta reippaasti.


Painellaan vähän ja sitten taas kerros perunaviipaleita ja päälle vielä tilliä ja loput kermamunaseoksesta. Muutama voinokare kaunista väriä ja makuakin antamaan. Vuoka sitten uuniin 175 asteeseen noin tunniksi. Olin varma, että tunti on liikaa, mutta ei se ollut. Voi kokeilla välillä miten kermamunaseos on hyytynyt ja mennä sen mukaan. Tärkeintä on, että lohilaatikko ei tule kuivaksi! Olin jo laittaa silikonikannen päälle puolessa välissä, mutta ei tarvinnutkaan. Laatikosta tuli mehevä.


Oheen sitten vaikka sitruunaa, mummonkurkkuja tai punajuuriviipaleita, joita meillä on aina purkissa sattuneesta syystä eli minulla on niihin himo. Pakko tunnustaa, että nyt kun tätä herkkua on nautittu kerta jos toinenkin, aina puristamme päälle sitruuna eli tähän oheen sitruunalohkot! Jopa eräs keittiöammattilainen totesi tätä meillä syödessään, että 'en olisi ikinä uskonut sitruunan olevan tämän laatikon juju'. 

Guten Appetit!

4 kommenttia:

  1. Onpa herkkua, meilläkin sitä syödään ja juju varmaan on sitruunan lisäksi kunnon aineet, joissa ei ole säästelty, niin toimin minäkin. Sipuli on ainut josta olisin säästellyt vatsani vuoksi. Herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivipellon Saila, samoilla apajilla. Älä jätä inkaan sitruunaa missään muodossa pois. Mieheni unohti kerran sen kuoriraasteen ja huomasimme heti. Kuivuminen on suurin vaara. Pidän puolet ajasta vuoan päällä silikonikantta ja sitten väri ja munamaidon hyytyminen paljastavat onko jo valmista. Painelen muutaman kerran.Tämä tehdään huomenna yhdessä ehkä runsaan määrän muscareita istutettuamme ja Lumimies tekaa Ruususen uni atsaleoille jo ensimmäisen verkotuksen. Niitä ei aina edes huomaa. Vielä ei ala syöttämiset, mutta kun jokainen hortensia, ei tokikaan ne isot ja vanhat, on verkotettu, taitavat nuoret ollakin jo täällä. Sipuli on niin hyvää, mutta sitä voi laittaa mitä kestää tai jättää lautaselle. Antaa kuitenkin makua. Nyt sitten me kaikki herkuttelemme! Guten Appetit!

      Poista
  2. Lootaa. Olipa tuttu sana, ainakin äidin siakka lootan mukaan. En ole hetkeen tuota sanaa muistanut mutta paljon lämpimiä muistoja äidin ruuanlaitosta siinä mieleen nousi. Täytyypä tuo sana ottaa käyttöön ja juurruttaa se näille lapsillenikin, lienevätkö kukaan tietää tuota sanaa.
    Kiitos Leena kun toit tuona sananesiin.Jospa teenkin sitten tänään makaroonilootaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irma, niin lootaa ja heti tunsit. Joskus sanon räätikäslooraa eli se on lanttulaatikkoa. Murresanoissa kohtaamme menneisyyttämme ja tuttujamme. Hyvä Irma♥ Meillä oli makaroonilootaa viikolla ja nyt sitten lohilootaa.Mukavaa viikonloppua♥♥

      Poista