Vuoden 2011 kuuma ryhmä blogissani 120:n tänä vuonna luetun kirjan joukosta on tässä:
Elif Shafak: Rakkauden aikakirja (Gummerus 2011)
Lionel Shriver: Jonnekin pois (Avain 2011)
Marja-Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle (Tammi 2011)
Katja Kettu: Kätilö (WSOY 2011)
Geert Kimpen: Kabbalisti (Bazar 2011)
Tämä ryhmä ei selittelyjä kaipaa, loput senkin enemmän, mutta haluan sanoa tietenkin voittajakirjoista jotakin - lyhyesti. Jo lukiessani vuoden alussa Rakkauden aikakirjaa, tiesin lukevani vuoden parasta teosta. Luin tarinaa afganilaisesta runoilijasta Mawlana Rumista ja kuume nousi. Miten selvitä vailla intohimoa kieleen, kirjaan tarinaan, kun:
En ole kristitty, juutalainen enkä muslimi, en hindu, buddhalainen, suufi enkä zen. En ole yhdestäkään uskonnosta tai kulttuurijärjestelmästä. En ole idästä enkä lännestä...Paikkani on paikaton, jäljettömyyden jälki.
Kirjan tarinaan tulee mukaan kotirouva Ella Yhdysvalloista, joka viestii ruualla ja kattauksilla saamatta vastakaikua hänen tietämättä, mikä tie häntä odottaa idän mystiikassa. Siis jos kirja on hiukankaan kuin Kirjan kansa eli mystiikkaa, historiaa, seikkailua ja romantiikkaa täydellisellä tyylillä, se on minun kirjablogini ykkönen. M.O.T.
Ja sitten tulee tapaus Lionel Shriver, joka on ihan selvästi yritetty salata minulta;-) Sain uuden Oman Kirjailijan, joka liittyi välittömästi samaan sarjaan kuin minulla ovat John Irving, Siri Hustvedt, Ian McEwan, Mika Waltari, Joyce Carol Oates...ja Lionel teki sen ensimmäisellään minulle. Jonnekin pois on täydellinen kirja lukijalle, joka helposti ikävystyy, pitää kaikesta epätavanomaisesta, mutta kuitenkin sellaisesta, joka voisi olla mahdollista tapahtua. Kieli on täydellisen vetävää ja tämä nainen ei kaihda sanomasta mitään, joten vähän kuin naispuolinen Irving, mutta kuitenkin omaääninen raikkaalla tavalla. Se päivä ei minulle valkene, että jättäisin yhtäkään Shriveriä lukematta sateenkaaren tuolle puolen.
Kirjeitä kiven alle...niin paljon tuttua, mutta kuka pisti kaiken sanoiksi, kuka tohti/osasi/uskalsi: Marja-Leena Virtanen. Saatuani kirjan luettua soitin Marja-Leenalle välittömästi ja puhelimessa huomasimme, miten samoja reittejä kulkumme on käynyt. Paljon äänettömiä kyyneleitä. Sitten tulivat Helsingin Kirjamessut ja sain tavata Marja-Leenan ensin kahvilassa ja hän saapui myös pienen kirjabloggaajaryhmämme kanssa illanviettoon, jossa sain ojentaa hänelle symbolisen Leena Lumi Finlandian eli Aila Meriluodon Tältä kohtaa - Päiväkirja vuosilta 1975-2004, jota Marja-Leenalla ei vielä ollut. Illanviettoon liittyi monenmoista, sillä yksi ryhmästämme on lähdössä käymään lukiota todella kauas, mutta siitäkin yritän selvitä. Miten ihmeellistä, että Marja-Leena oli mukana juuri tässä tietyssä illassa...Arvosteluni kirjasta kertoo, mitä tunnen ja mitä sieltä ei löydy, sitä en ole vielä valmis kertomaan.
Katja Ketun Kätilö löysi minut, sillä ei minulla ollut tarkoitus sitä ottaa. Teen enemmän käännöskirjallisuutta kuin kotimaista, 'kotimaani on maailman kirjallisuus', joten tuskin olisin kirjaa löytänyt ellen olisi lukenut Joanan blogista Kätilöstä. Se iski ja heti! Tiesin, että tämä kirja minulle ja äkkiä. Ketun kieli on raakaa, kaunista, alastonta. Koko kirja on alaston ja Lapin virta vie mennessään eikä itsekään enää ymmärrä kaihtaa mitään vaan suorastaan pelkää suvantoja. Katjan kirja toi uutta tietoa Lapin sodasta, mutta enemmmänkin se toi kaiken esille kahden rakastavaisen kautta, heidän, joiden ei olisi sallittu enää sen jälkeen kun...Ja nyt toistan edelleen ihmetykseni siitä, että kun Suomessa tehdään naiskirjallisuuden historiaa kirjoilla Kirjeitä kiven alle ja Kätilöllä, nämä kirjat eivät löydy Finlandia -ehdokaslistoilta. Blogistanian Finlandia julkistetaan 2.1.2012 klo 20 ja elän toivossa, että himolukijat näkevät asian toisin.
Kabbalistia en todellakaan valinnut viidenneksi parhaaksi kauniin kannen takia, vaikka olenkin kallellaan kvataiteisiin. Kimpenin kirja on niin täynnä mystiikkaa, uskontoa, historiaa, seikkailua ja erotiikkaa, että vertautuu siihen kirjalajiin, johon minä väistämättä olen heikkona. Kabbalisti pohjautuu rabbi Hajjim Vitalin elämään ja tarina sijoittuu Galileaan Tsfatin kaupunkiin 1500 -luvulle. Kimpen on koulutukseltaan elokuvaohjaaja ja täytyy sanoa, että minä näin tämän kirjan filminä. Kokeilkaa ellette usko!
Lopetan kuuman sarjan esittelyn sitaattiin voittajakirjasta:
'Ole sinä minulle dost, niin minä olen sinulle kismet', kuiskivat puut minulle yön puutarhassa, jossa lumen valkeudessa ruusut alkoivat kukkia kun...
Älä kulje virran mukana. Ole virta.
Minusta tuntuu, että voisin kutsua kakkosryhmää jopa Sydänryhmäksi, sillä niin paljon tässä on kirjoja, jotka viilsivät sydämestä - ihanasti. Ryhmä myös kuvastaa osin, mitä muuta harrastan kuin lukemista. Nämä kirjat eivät ole enää paremmuusjärjestyksessä eli aikaisempien vuosien tapaan se kunnia kuuluu vain kuumalle ryhmälle.
Kirjavuoteni eniten odotettu teos oli Helen Rappaportin Jekaterinburg - Romanovien viimeiset päivät (Helsinki-kirjat 2011), joka täytti pienimmätkin odotukseni. Helen on kiinnostava kirjoittaja ja osasi täyttää traagisen perheen kohtalosta kertovan kirjan nyansseilla, joista en ollut kuullutkaan. Kirja liittyy historia- ja etenkin Romanov -harrastukseeni. Kaunis kirja kaikeltaan.
Julie Orringerin Näkymätön silta (Otava 2011) kertoo tarinasta, josta ei paljon ole kuultu eli juutalaisesta työpalvelukomppaniasta Euroopassa. Itseasiassa Orringer kertoo isoisänsä vaietun salaisuuden auki. Kertomus alkaa siitä kun nuori unkarilainen arkkitehti saa stipendin opiskelemaan Pariisiin, mutta sitten opinnot keskeytyvät, koska hänen on palattava Unkariin ja liityttävä siellä juutalaiseen työkomppaniaan. Kirja on melkein 800 sivua, mutta kerrankin jätän puhumatta tiiliskivestä, sillä tämä tarina olisi voinut vaikka jatkua. Kurjuutta pelkääville voin kertoa, että tähän kirjaan mahtuu paljon sitä huumaa, jota löydämme juuri vuosilta ennen toista maailmansotaa, mutta pakko myöntää, että huumaa myös katkeaa ja tapahtuu paljon. Kirja on kuitenkin selvitymistarina sekä kertomus suuresta rakkaudesta niin parisuhteessa kuin perheen sisällä. Kirjan kansi on niin kaunis, että huimaa, joten eipä ihme, että jopa Orringer pitää kantta yhtenä kauneimmista, mitä hänen kirjallaan maailmalla on. Kannen kuva on Otavan ja kannen suunnittelu on Katja Kaskealan. Tässä kirja, jota voisin suositella kaikille!
Axel Munthe - tie Caprin huvilalle (WSOY 2010) on jäänyt aivan liian vähille blogisavuille. Tämä kirjallisuudentutkija Bengt Jangfeldtin teos on avain Munthen omaan kirjaan Huvila meren rannalla (Boken om San Michelle, 1930). Sen lisäksi lukija pääsee sisälle siihen, mikä satutti originellia seurapiirilääkäriä, joka tuli kuuluisaksi ostettuaan Caprilta vuoren, voidakseen estää italialaisia virittämästä sinne pyydyksiään linnuille. Kirja sisältää kaksikin isoa yllätystä, jotka liittyvät kiinteästi Ruotsin hoviin, joten jos vaikka vain Pohjolan historia kiinnostaa niin tässä upea kirja aikalaiskuvilla. Minä vaikutuin siitä, miten aikaansa edellä herkkä tohtori oli eläinsuojelukysymyksissä ja tämä kirja oli lääkettä haavoilleni, joita aina saan eläinten huonosta kohtelusta. Tämä on sinällään ihan kiinnostava jokaiselle historiasta kiinnostuneelle, sillä väistämättä Euroopan tavat ja kuuluisuudet saavat teoksessa osansa.
Ja sitten tuleekin kirja, joka yllätti minut täysin. Kate Mortonin kirjalle Paluu Rivertoniin (Bazar 2011) en asettanut paljoa odotuksia, mutta niin vain tapahtui, että kirja vei. Tässä on kaikki ainekset kyllä tehota meikäläiseen, sillä olen hulluna sotien välisiin vuosiin ja heikkouteni brittiläisyyteen tiedetään. En vain uskonut Mortonia näin vetäväksi kirjailijaksi. Riverton on täynnä intohimoa, aikakauden tyyliä, surumielistä kaihoa, julmuutta, kimallusta ja etenkin erittäin hyvää kerrontaa. Mitä tähän sanoisi muuta kuin: Kirja voitti minut kantta myöten, joten alistun. Ilolla!
William J. Mannin Elizabeth Taylor - Hollywoodin kuningatar (Helsinki-kirjat 2011) on osa elokuvaharrastustani, mutta tämä kirja ei päässyt listalleni vain siksi, sillä teenhän välillä useitakin filmitähtielämänkertoja. Tämän kirjan vahvuudet ovat kiinnostava perinpohjaisuus, yllättävän kauniit, tosin välillä myös naurattavat ja itkettävät kulissien takaiset kertomukset, sekä etenkin polku kohti jumalaista Liziä sekä säädyttömän karkeakomeaa Burtonia. He ovat niin yksi yhteen tässäkin kirjassa, että vaikka Elizabethilla oli useita avioliittoja, niin lukija kokee, miten pariskunta Taylor-Burtonin liitto oli juuri se...tähtiin kirjoitettu...kallioon hakattu. Täytyy myöntää, että tämän kirjan myötä aloin ymmärtää ja sitä kautta arvostaa Tayloria paljon enemmän, vaikka kaikista hänen ylilyönneistään en pitänytkään. Jos haluat todella tietää, mitä tapahtui kulissien takana ja mistä syntyi legendaarinen Kuka pelkää Virginia Woolfia, lue ihmeessä tämä kirja. Nyt minä tiedän, mistä on tehty tuon elokuvan unohtumattomat roolityöt. Ja kansi sitten...Kun pyysin Lumimiestä minun ohjeistukseni mukaan tekemään tämän ryhmän kollaasia, hän laittoi mitään sanomatta Lizin isona keskelle, minkä kuvan löydätkin kun rollaat vähän alaspäin.
Kolmosryhmä on minulle aina vaikein, sillä teen niin paljon puutarha-, sisustus- ja ruokakirjoja kuin myös dekkareita sekä jonkin verran lastenkirjoja että valinta menee rankaksi, kun kaikkia ei voi ottaa mukaan.
Vuoden paras ruokakirja on ehdottomasti Chris ja Carolyn Caldicottin Maailman parhaat kasvisruoat (Tammi 2011), paras lastenkirja on Raili Mikkasen Suomen lasten linnakirja (Minerva 2011), vuoden paras dekkari on Camilla Läckbergin Merenneito (Gummerus 2011) ja paras puutarhakirja on Else & Vesa Leivon Tulppaanitarhan lumo (WSOY 2011) ja se on sitä kaikeltaan. Pakko kertao, että Peter Jamesin Kuolema katsoo kohti (Minerva 2011) olisi ollut vuoden toiseksi paras dekkari. Läckberg todella yllätti.
Ja sitten tapahtui Daphne Kalotayn Bolšoin perhonen (WSOY 2011). Tässä kirja, jonka annoin lahjaksi tai arvontaani tms. Sen jälkeen en nukkunut ennen kuin kirja oli hyllyssäni eli ostin oman Sielukirjani kotiin. Tässä se kirja, jonka ottaisin autiolle saarelle ja lukisin aina vain uudelleen. Tässä kirja, joka kantaa samaa suloisen melankolian kauneutta kuin Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin. Sirin kanssa vain nukahdin mustakarhujen huhuiluun ja Daphnen kanssa yöpöllöihin...
***
Mitä jäi sanomatta? Illan tullen (Gummerus 2011) poissaolo saattaa joitain hämmästyttää, mutta se jäi pois vain, koska taso oli niin korkea tänä vuonna ja vaikka minulle kyseessä on Cunninghamin paras teos, niin ei siltikään mahdu nyt mukaan. Mutta ellen olisi ottanut mukaan puutarhaa, lastenkirjaa tai ruokakirjaa, Illan tullen olisi ollut mukana ja sen lisäksi mukana olisivat olleet myös Siri Hustvedtin Vapiseva nainen (Otava 2011) sekä Véronique Ovaldén Mitä tiedän Vera Candidasta (WSOY 2011). Vuoden paras runokirja minulle on Erzsébet Tóthin Aamut, hiukset hajallaan (WSOY 2011). Vuoden parasta sisustuskirjaa en pystynyt päättämään. mutta kanneltaan ja kuviltaan vaikuttavin on Anna Örnbergin Maalaisunelmia (WSOY 2011), tunnelmaltaan pidin eniten Ilona Pietiläisen Villa Charmesta, pienestä, viehättävästä kirjasta täynnä kauneutta.
Vuoden kaunein kirja on Linnut lumen valossa (Tammi 2011). Tekijät Arto Juvonen, Tomi Muukkonen, Jari Peltomäki ja Markus Varesvuo.
***
Ketä listassani joku asia ärsyttää, muistakoon, että arvostelu on vain henkilön subjektiivinen mielipiteen ilmaus: Ei yhtään sen enempää, mutta ei myöskään yhtään sen vähempää.
Lopetamme lainaukseen Bolšoin perhosesta:
Silloin opin tietämään, ettei rakkaus ole vain ilon lähde tai leikki, vaan osa loputonta elämän tragediaa, yhtä lailla sen ikuinen kirous kuin kaikkinielevä voima, joka antaa sille merkityksen.
- Nadežda Mandelštam -
Love
Leena Lumi
Kiitos, Leena-IhaNainen, tästä todellisesta suurtyöstä. Olet esittänyt meille suuren joukon hienoja ja toinen toistaan hienompia kirjoija, joista muutamia olen lukenut. Kirjoitin jopa tuosta Tiestä Caprin huvilalle, se on todella suurenmoinen kirja. Katja Ketun kätilö on minua odottamassa kirjastossa, ja luen sen joulun aikoihin. Voi olla rankkaa luettavaa...
VastaaPoistaKiitos; leena, että laitoit runoni Lumikarpaloon, linkitin sen postaukseeni tänään.:D
Oikein suloista viikonloppua sinulle, IhaNainen, ja kiitokset vielä kerran.<3<3
Aili-IhaNainen, kiitos sinulle. Tein tätä täyden työpäivän ja unohdin ottaa viikonlopun vieraslihan sulamaan;-) Kaikki muukin on ihan riipinraapin, mutta se alkaa olla jo tuttua.
VastaaPoistaMinustakin Axel Munthe - tie Caprin huvilalle on mahtava kirja. Kätilö ei ole niiiiiin rankka kuin kuvittelet, mutta se on ehdottomasti eroottisempi kuin uskotkaan. Eihän se mitään juhlaa ole, kun on sota-aika etc. ,mutta kuitenkin...sittenpä koet. Voisit postata siitä!
Ole hyvä vain ja kiitos sinulle!
Kiitos samoin sinulle, Aili-IhaNainen♥
Vaikuttava lista. Ja mukavaa, että listasit kirjoja kolmessa eri ryhmässä tai kategoriassa, koska kirjavuosi on ollut niin erinomainen, että tavallisen top10:n julkistaminen olisi varmasti aika mahdoton tehtävä.
VastaaPoistaHuomasin, että olemme lukeneet aika lailla eri kirjoja tänä vuonna, toki samojakin, kuten Bolsoin perhosen (josta pidin kovasti), Paluun Rivertoniin ja Kirjeitä kiven alle. Sinun melkein-listalle päässeissäsi Illan tullen tullee olemaan omalla suosikkilistallani.
Hauskaa, että sinun vuoden paras dekkarisi on Merenneito. Se on minun vuoteni ainoa dekkari (en laske Ajattelen sinua kuolemaasi saakka dekkariksi, eikä tuo Cedervallin kirja ollut muutenkaan kuin "kiva" lukukokemus) ja niin hyvä, että minäkin sain hieman dekkarikipinää. :)
Katja, olen jo kolme vuotta listannut useammassa ryhmässä, sillä jos tekee yli 100 kirjaa ja mukana on runoa, dekkaria, harrastusta etc. tavallisen proosan lisäksi, se on niin mahdotonta, ettei sanotuksi saa tai sitten täytyy tehdä päätös jättää kaikki muu pois ja tehdä vain 'lukuromaanit'. Se ei vain sitten ole oikein niin kuin minun blogiani edustava juttu.
VastaaPoistaIllan tullen jäi pois nyt noiden harrastekirjojen takia ja kuumaan ryhmään se ei olisi näin kovassa tasossa yltänyt, vaikka siis ei ollenkaan huono kirja.
Ennen luimme enemmän samoja kirjoja. Noin pari vuotta. Nyt kolmantena sinä luet enempi kotimaista ja minulla se on sama vakio eli muutamia vuodessa.
Muistan erittäin hyvin, että luit Merenneidon;-) Hyvä sinä!
Kirjasyksy on ollut mielettömän tasokas...
Aila, ole hyvä. Jännä nähdä, mitkä on noteerattu;-)
VastaaPoistaSuorilta voin sanoa, että pitäisit Näkymättömästä sillasta ja Paluusta Rivertoniin. Ehkä myös Bolšoin perhosesta. Laitan tähän vielä kirjeitä kiven alle, mutta Kätilöön sen varauksen,että ei mitään ihan tavallista sitten...
Kiitos samoin sinulle♥
PS. Aila, Jonnekin pois olisi sopivaa luettavaa sekä sinulle että miehellesi. R.lukee sitä nyt ja pitää kovasti.
VastaaPoistaHieno listaus Leena! Kuumasta ryhmästäsi aion joskus lukea Shriverin ja Ketun, muista suosikeistasi olen pitänyt Bolsoin perhosesta ja Suomen lasten linnakirjasta (josta en ole vielä ehtinyt blogata). Tulppaanitarhan lumoakin olen selaillut (ja kurkkinut kirjoittajien pihalle Loviisassa käydessäni), ihana kirja!
VastaaPoistaHienoja listoja olet kerännyt! Ykköslistastasi olen lukenut 2 ja pian alan lukea 3 kirjaa siitä,kiitos sinun.
VastaaPoistaTuo lintukansi on todellakin kaunis!
Upeat kolme listaa ja upea postaus! Ei kai tällaisessa voi mikään ärsyttää? Tai sitten on vika lukijassa, ei kirjoittajassa...
VastaaPoistaRakkauden aikakirja ei minuun niin kovaa kolissut, ja Kabbalisti on yhä lukematta, mutta odotan sitä kovasti. Sitä ennen on kuitenkin monen muun aika.
Rakkautta - niinpä niin. Se on kaikista suurin.
Maria, kiitos! Käyn sinulla usein, mutta en aina jätä tassunjälkiä, kun en tiedä, mitä sanoisin: Teemme aika erilaisia teoksia, mikä on tietenkin vain lukijoiden etu, että kaikille löytyy jotakin.
VastaaPoistaHaluan ehdottomasti lukea Shriverisi ja mitä olet mieltä Ketusta. Voisit lukea Ketun piankin, sillä Blogistanian Finlandia -äänestys lähestyy.Sinne saa ilmoittaa useampia kirjoja, siis Sallalle. Nostan joulun jälkeen äänestysmainoksen jälleen palkissani ylös.
Bolšoista tuli osa minua...se kiertää veressäni. Mikä elokuva siitä tulisikaan!
Suomen lasten linnakirja olisi ollut minun Filnadia Junior -ehdokkaani.
Olen täysin Leivon pariskunnan lumoissa. Kunpa pääsisin joskus heidän puutarhaansa visiitille. Siis heidän kirjansa oli/on ylittämätön.
***
Jael, nytkö vasta huomaat, että olen listamaanikko;-) Päätin pitää huolen siitä, että tänä vuonna luet huippua. Onneksi olet säilyttänyt kielinerona niin hyvän suomenkielen.
Niin, valkoinen tunturipöllö on ylittämätön...
Paula, taas sait minut nauramaan...ehkä itseäni. Siis katsos, hyökkäys on paras puolustus ja olen joka vuosi laittanut tuon saman yhden virkkeen, ettei vain kukaan ala moittia työn raskaan raatajaa siitä, kun lukijan oma suosikkikirja ei ehkä ole ollenkaan listalla;-) Nyt sinä sitten sait mut pähkäilemään, että onko tuo virke järkevä vai ei, mutta enhän minäkään ole yhtään järkevä...
VastaaPoistaKiitos! Tähän meni koko päivä.
Ellet pitänyt Rakkauden aikakirjasta, mahdatko sitten pitää Kabbalististakaan. Niissä on kuitenkin sitä historiaa, mystiikkaa, erotiikkaa, uskontoa...Joko olet lukenut Jonnekin pois? Tai Kätilön?
Rakkaus on kaikki.
En ole lukenut listaltasi yhtään kirjaa...vielä. En lue uutuuskirjoja kauhean paljoa, eli tänä vuonna julkaistut kirjat päätyvät lukuun sitten kun niiden aika koittaa.
VastaaPoistaShriverin nyt ainakin aion lukea, Kätilön todennäköisesti myös, ja Näkymättömän sillan.
Elizabeth Taylorista olen lukenut jonkun muun elämäkerran (ja myös Richard Burtonista ja Montgomery Cliftistä, joissa tietysti puhuttiin paljon mysö Lizistä). Minulle kävi myös niin, että arvostukseni Tayloria kohtaan nousi kirjojen myötä: omalla tavallaan hän oli uskomattoman vahva nainen.
RAkkauden aikakirjaa hehkutettiin monessakin blogissa, mutta itse jäin hieman kylmäksi tähän(kin).
VastaaPoistaOnneksi löysin Bolsoin listalta. Se oli minuakin koskettanut kirja. En ole vähään aikaan lukenut mitään niin hienoa kuvausta. Voi johtua myös siitä, että Bolshoin teatteri on tehnyt paikkanakin minuun niin ison vaikutuksen. Muistan varmasti loppuikäni, millaisia mielikuvia kirja synnytti, kun pienet balettikoululaiset avaavat Boshoin isot ovet. Aivan mahtava teos kyllä vain!
Mielenkiintoinen listaus! Suurin osa on vielä mukavasti sellaisia, joita en ole itse lukenut. Kiva tietää, että hyvää luettavaa löytyy vielä:)
VastaaPoistaMinua kiinnostaa varsinkin kovasti kehutut Kirjeitä kiven alle ja Lionel Shriverin tuotanto sekä Bolsoin perhonen.
Kohta täytyy alkaa itsekin vääntämään vuoden parhaat -listausta - ja suunnittelemaan ensi vuoden lukemisia:)
Liisa, en minäkään ole lukenut muiden listoilta montaakaan. Pitää lukea mikä kiinnostaa, mutta ennsutan, kuten itsekin arvelet, että ainakin Jonnekin pois ja Kätilö tulee sulle lukuun piankin. Pyydä toinen joululahjaksi.
VastaaPoistaNäkymätöntä siltaa suosittelen kaikille. Se olisi kyllä jotenkin joulun ajan luettavaa...
Aivan. Minun käsitykseni Lizistä muuttui monella tapaa.
Mari A., minulla on ikävän pitkä muisti eli muistan miten vähän pidit tästä. No, minä toivuin siitäkin takapakista;-)
VastaaPoistaBolšoin perhonen on nimenomaan syvästi sieluun menevä kirja. En aio erota siitä ikinä. Kiva, että sinä(kin) pidät tästä;-)
Sonja, kiitos. Myönnän, että oli vaikemapaa kuin ennen. Joko tarjonta oli niin kovatasoista tai minä alan hyytyä. Älä edes uneksi, että hyvä lukeminen loppuu, se on kuin hyvästit elämälle.
VastaaPoistaKaikki kolme ovat sinulta nyt napakymppi valinnat, sillä sinähän olet Kätilön jo lukenut ja postannut. Minä taidan lukea vanhemmatkin Shriverit, sillä pakkohan on saada tietää, miten Lionelista tuli kirjailija, joka kirjoitti Jonnekin pois.
Minä odotan, mitä parhaita valitset...Tämä on aina yhtä kiinnostavaa!
Minulla menee tammikuu vielä lukemattomia lukiessa. Sopii härkäviikoille, mutta vielä ei olla siellä, vaan kohta koittaa jouluyö ja minä olen taas ruumiinavaussalissa Kay Scarpettan seurassa ja sen jälkeen siirryn jälleen sotien välisiin vuosiin, jonne olisin kuulunutkin. Nyt olen Pakistanissa, mutta postaan Shamsien vasta vuoden alussa.
Ihan ensin pitää hehkuttaa, että eikö olekin ihanaa kun heti alkuvuodesta tulee Elif Shafakilta uusi teos!!
VastaaPoistaMinusta on niin ihana lukea näitä muiden kuluneen vuoden listoja ja tunnelmia luetuista kirjoista. En ole vielä uskaltanut kunnolla alkaa päässäni järjestää omaa listaani, sillä viime vuonnahan tein TOP 10, mutta tänä vuonna saatan tehdä toisin. On vain ollut niin huikea lukuvuosi, että!
PS: Se Abel luki siinä Eräässä joulutarinassa Friedrich Nietcheä!!
Susa, on todellakin huomattu;-)
VastaaPoistaNiin minustakin ja sitten on kiva verrata, miten tuli itse laitettua, kun nyt ei ollut helppoa mikään muu kuin kuuma ryhmä. Se on minulla kuin kiveen hakattu.
Ei näin isosta voi tehdä TOP10 etenkin jos tekee vielä sisutsuta, ruokaa, lastenkirjaa etc. Olen jo kolme vuotta laittanut näin, paitsi että on ollut 6 + 6 ja sitten ne muut.
Näin huikeaa onko ollut koskaan!
Hyvänen aika...miten sinä sen jo selvitit. Minusta tuntuu, että olen itsekin lukenut Nietscheä Södergranin innoittamana, mutta en muista mitään erityistä tekstiä. Nyt pitääkin olla skarppina. Katsomme filmin vasta joulunaikaan...
Se liha jonka unohdin ottaa sulamaan on nyt veistetty jäisenä;-)
Kiinnostavia nämä tällaiset listaukset ! Pidin itse erityisesti tuosta Kimpenin Kabbalistista, siinä vain on sitä jotain ! Muitakin hyviä lukuelämyksiä löysin listaltasin, mm. Elif Safak ja Julie Orringer ovat sellaisia, joilta voisin hyvin lukea muutakin. Omalle top-listalleni menisi lisäksi esim. Toíbinin Brooklyn, joka liikutti syvältä.
VastaaPoistaMukavaa loppuviikkoa, Leena !
Petriina, niin minustakin.
VastaaPoistaSinä sukulaissielu! Minäkin pidin Kabbalistista, olihan se viidenneksi paras tänä vuonna lukemistani ja olisi olllut ylmepänä ilman huimia suomalaiskirjailijoiden esiinmarssia. Sinä: lue Rakkauden aikakirja, jos kerran pidit Kabbalistista. Samaa, mutta myös paljon muuta.
Orringerista veikkaan todella monien pitävän, kunhan vain ehtivät sen lukea.
Brooklyn on hyvä ja olen tarjonnut sitä juuri eräällä toisella listalla ja sitä ennen myös muistaakseni kirjoittajille esimerkkinä, miten voi kirjoittaa kiinnostavasti vöyhkäämättä ja ympäämättä montaa tarinaa samaan kirjaan.
Kokeile lukea Mitä tiedän Vera Candidasta. Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä sinä siitä pidät.
Kiitos samoin sinulle!
Mietin tässä, että mahdatkohan olla kuvaamassa vaaleanpunaisia hyasintteja;-) Minä en voi mennä niiden lähellekään ja olisi yksi runo...
Hihii, pitääkö niiden olla juuri vaaleanpunaisia ? Pidän itse valkoisista :-). katsotaan jos löydän muutaman yksilön vaaleanpunaisia, kyllä nekin nättejä ovat.
VastaaPoistaOlen Rakkauden aikakirjan siis jo lukenut, sinun suositustesi perusteella :-) Pidin siitäkin, mutta Kabbalisti kolahti enemmän.
Brooklynin vähäeleisyys oli hienoa ja vaikuttavaa, kuitenkin tarina oli niin intensiivinen ja henkilöhahmot tosia.
Petriina, valkoisetkin käyvät;-)
VastaaPoistaI see...en muistanutkaan. No, ainakin erotiikkaa on Kabbalistissa enemmän ja myös seikkailua.
Nimenomaan se kaunis, tyylikäs vähäeleisyys. Siinä on monelle kirjailijalle mallia. Ja tarina on hyvin uskottava. Siis tositosi.
Leena,
VastaaPoistakiitos tästä kirjoituksesta.
Löytyi paljon tuttua ja läheistä. Esimerkiksi Elizabeth Taylor, joka on ollut aina eräs meidän perheen lempinäyttelijöitä.
Tsaariperhe, siitähän on puhuttu jo.
Loistavat kertojat Waltari ja Irving. Olen lähettänyt Irvingin fanisivuille FB:iin kuvat kahdesta paikasta, jotka esiintyvät hänen kirjassaan Until I find you, nimittäin hotelli Torni ja Johanneksen kirkko, molemmat jännittävässä yövalaistuksessa, sillä ne näkyivät ikkunasta edellisestä asunnostamme.
Johanneksen kirkosta näkyvät kuvassani gargoylet, jotka ovat täysin samanlaiset kuin Toronton vanhan kaupungintalon tornissa olevat gargoylet. Toronto yhdistää Irvingiin, jota en ole tavannut.
Näin Irvingin kerran Helsingissä kadun toisella puolen. Luulin, että näin näkyjä, mutta luin myöhemmin, että hän oli ollut todellakin silloin Helsingissä.
Ian McEwan on taituri. Sementtipuutarha valloitti heti alkuun. En pidä McEwanin maailmankuvasta, mutta ihailen hänen kirjoittamistekniikkaansa. Olen lukenut häntä jo kauan samoin kuin Paul Austeria, postmodernia kirjailijaa, josta pidän. No, pidänhän minä Peter Ackroydistakin.
Kirjoitan harvoin kirjoista, joita luen. Suurin osa niistä on tietokirjoja, jotka eivät kiinnostaisi monia. Koko perheeni ja ystäväpiirini lukee paljon. KIrjoista puhutaan niin kuin ystävistä.
Hyvää joulua!
Anna,
VastaaPoistakiitos itsellesi paneutuneesta kommentista.
Liz on todella kiinnostava ja tämä kirja on niin antava, että minäkin avarruin;-)
Sinä ja minä voisimme asua tsaareissa!
Miten hieno juttu, että otit nuo kuvat ja toimitit Irvingille. Until I find you on taidokas teos. Ensin oli tuskaa päästä sen tatuoinnin maailmaan, mutta onneksi urkuri pelasti.
Hän oli Helsingissä. Yritin päästä tapaamaan, mutta ei täältä niin vain lähdetä. Hänellä on sentään käyntikorttini...se edes.
Minä ikävystyn niin helposti, siksi viihdyn Ian McEwanin outojen ihmisten maailmassa. Paul Austerin Näkymätön on täydellisen nero kirja.
Luethan sinä myös kaunokirjallisuutta, jos oikein ymmärsin. Ja voihan tietokirjoistakin postata. Minä tein tänä vuonna mm. tutkijoiden kirjan Intiaanit. Vaati paneutumista, mutta kyllä se siitä.
Elämä ilman kirjoja, olisi kuin elämä ilman ystäviä. Ja ystävistä puhutaan hyvää.
Kiitos samoin sinulle! Toivokaamme lumen valoa.
Hieno lista! Ilokseni totesin, että olen lukenut kakkosryhmän lähes kokonaan. Kaikki erinomaisia.
VastaaPoistaYkkösryhmäsi kirjat ovat lukulistalla ja ainakin kirja Kätilö vielä pitkään, sillä olen varausjonossa sijalla 69.
Mukavaa viikonloppua Sinulle ja R:lle sekä rapsutuksia Olgalle.
Marjatta, kiitos! Sydänryhmästä lähteekin varmaan monelle myös joululahja. Ihan laatua, ihan laatua.
VastaaPoistaKätilö on takuulla nyt 'hot'. Niin paljon on ilmassa ihmettelyä, että kirja ei ollut mukana Finlandia -ehdokkaissa.
Kiitos samoin sinulle & co kera rapsutusten koiruudelle!
mä en ymmärrä mitä olen puuhannut, mutta jostain syystä lopetin lukmisen ykkösryhmään ja minulta jäi nämä seuraavat kokonaan huomaamatta!?!
VastaaPoistatuon sinun lukutoukka-haasteen innoittamana aloitin muuten mitä tiedän vera Candidasta ja olen aivan ihastunut! ja Näkymätön siltakin meni listalle.
Kabbalisti kävi minulla kotona, mutta takakansi veti minua pois kirjan luota, enkä aloittanut sitä koskaa - hassua, koska useinkaan en ole niin ennakkoluuloinen.
Rakkauden aikakirja oli hieno ja niin tosi erilainen Jonnekin pois -kirjan kanssa: kertoo hyvin sen, että hyvä/paras kirja ei tosiaan ole yhdenlainen.
Anni M., minäkin ihmettelen, mitä oikein olen lukenut, kun tutkin muiden listoja;-)
VastaaPoistaVera Candida on niin hyvä, että Ovaldé on siirtynyt seurattavien kirjailijoiden listalle.
Sinä et lukenut Kabbalistia! Seikkailua, erotiikkaa, historiaa, mystiikkaa...
Niin...juuri niin. Kaksi niin erilaista kirjaa ja siinä vain molemmat melkein veivät tajun - tasollaan.
Anteeksi etten ehtinyt millään näitä hienoja erittelyjä tarkemmin erittelemään koska halusin etupäässä toivotella mukavaa joulunalusaikaa ja kivaa joulua Sinulle Leena. Ihana kuva tuolla ylhäällä:)
VastaaPoistaLumen lailla katosi edellinen, pitkä viestini taivaa tuuliin... Yritän uudestaan.
VastaaPoistaHieno lista ja upeita kirjoja! Minulle läheisimmältä tuntui ensimmäinen lista. Siellä on monta sellaista kirjaa, jotka joko aion vielä lukea tai jotka jo olen lukenut. Myös toisella listalla on kirjoja, jotka odottelevat hyllyssäni lumen laskeutumista pahimman savuilun päälle.
Olen miettinyt, että tekisinkö viime vuoden tapaan TOP 5-listan. Huomasin viime vuonna, että siinä se kiteytyi, kun tosissaan jouduin rajaamaan ja valikoimaan. Saa nähdä, mihin päädyn, sillä tämä on ollut huikea kirjavuosi.
On ain jännittävää katsoa, mitä on tullut luettua ja toisaalta, mitä on jäänyt lukematta. Kiinnostavaa on myös kutkuttavasti odotella, millainen seuraavasta kirjavuodesta tulee omalta osaltaan. Kirjallisuuden polut ovat usein ennalta-arvaamattomat.
Siksi puhaltelen lumen lisäksi aivan ihanaisia lukuelämyksiä tulevaan sinulle, Leena!
Mustaleski, älä suotta pahoittele: Onko meillä kellään nyt taaskaan aikaa. Onneksi on olemassa jouluyö.
VastaaPoistaKiitos samoin sinulle!
♥
Valkoinen kirhavi, ekan listan osaltasi tiedän. Tokasta tuskin luet Axel Munthen tai Liz Taylorin elämänkertoja...tai Romanoveista. Voisit yllättää minut.
VastaaPoistaMinä en ole tiivistämisen mestari. Se sattuu kuin olisi vuorten puristuksissa ja yrittäisi tulla timantiksi, mutta haluaakin karata sieltä virtaavana purona...Vaikeinta oli juuri se, että kirjasato oli runsas ja laadukas.
Kiitos samoin sinulle ja tunnelmallista joulua tuntureille♥
Leena, Kätilö on yhä kesken - on piparrettu ja hössötetty kaikenlasita muuta, mikä tekee hyvän mielen tässä vuodenajassa.
VastaaPoistaJonnekin pois on lukematta. Se kiinnostaa, mutta melkeinpä ennen haluaisin lukea sen Kabbalistin.
Ihanaa jouluviikkoa!
Paula, minä merkkasin muistiin, että käyn kurkkimassa milloin Kätilö valmistuu, mutta ei mitään stressiä, ei sinnepäinkään. Sehän oli nyt sinun etusi, että sen luet;-) Annoin saman 'tohtorinmääräyksen' yhdelle toiselle kirjoittajalle.
VastaaPoistaJonnekin pois lukevat monet, niinpä on erittäin kiinnostavaa kuulla, mitä olet mieltä Kabbalistista, kun sinne ehdit.