torstai 29. heinäkuuta 2021

Rohtosuopayrtti


Rohtosuopayrtti on isossa puutarhassamme varsin uusi tulokas. Saponaria officinalis rohtosuopayrttiä kutsutaan myös saippuakukaksi, koska sen juuria on aikaisemmin käytetty saippuan valmistukseen. Äärettömän helppohoitoinen. Innokas leviämään eli mitä sopivin kukka cottage garden -tyylisiin puutarhoihin. Täydellinen meille, jotka vaihdamme osan nurmikosta villikukkaniityiksi!

Saimme vihdoinkin sadetta ja aion nukahtaa ikkuna auki sadetta kuunnellen! Mikä suloinen musiikki...

Leena Lumi

Leena Lumin puutarhassa

9 kommenttia:

 1. Kaunis kukka <3 Villikukkaniityt ovat hienoja. Täällä sataa ripsautti eilen ja tänään sääennusteen mukaan saadaan sadetta ihan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja, niin minustakin! Toivottavasti mekin saamme lisää. Kastelin jo nuoria puita kun olivat kuin kuolemaa tekemässä. Otin letkun käteen, sillä en jaksanut enää kantaa kastelukannuja, sillä puutarha kolmessa tasossa.

   ♥♥

   Poista
 2. Saippuakukkaa kasvaa meidän mökin kukkapenkissä. Peurat vähän karsastavat saippuakukkaa, mutta välillä näkyy, että kukka on popsittu parempiin suihin. Toinen kukkapenkin perinnekukka on palavarakkaus. Saavat lisääntyä ja levitä ihan rauhassa. Kolmas on vaaleankeltainen digitalis, joka ei kelpaa peuroille, mutta kimalaiset ovat villejä sen kukissa. Kukkapenkin takana leviää aurinkoisen paikan niitty, johon on levinnyt ketoneilikkaa, päivänkakkaroita, kaunokkeja ja malvaa. Kuivuus on joka kesäinen ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiva kuulla. Meillä kauriit eivät ole koskeneet mihinkään kukkiin lukuunottamatta kahden vuoden takaista atsaleoiden menetystä. Varmaan yli sadan nupun menetys. Minulla myös digitalikset ja sen lisäksi akileijat saavat kasvaa missä ikinä haluavat. Meidän villiniityllä myös malvaa, päivänkakkaroita ja sitten akileijaa, puna-ailakkia, digitalista, lemmikkiä...

   Kuivuus on tullut jäädäkseen. Epätoivoisena vetelin jo uusia hedelmäpuita ja pensaita letkulla.

   ♥♥

   Poista
 3. Kaunis! Minä olen unohtanut mitä kaikkea olen hankkinut puutarhaani tänä vuonna; olenko vain aikonut hankkia rohtosupayrtin vai onko se tuolla jossain... Jossain välissä on pakko kyhätä jonkunlainen puutarhakartta, jotta pysyy hiukan itsekin perässä tässä kaikessa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thuilda, niin minustakin! Kiitos♥ Yritinn kuvata ryhmää, mutta siellä oli joukossa harmaamalvikkia, ihan ok, mutta myös gladiolusten lehtiä...Minä olen tämän tainnut saada jossain taimivaihdossa. Minulla on puutarhapäiväkirja, jonka aloitin 30 vuotta sitten.

   ♥♥

   Poista
 4. Meilläkin taitaa olla tuota samaa kukkaa, enkä ole tiennyt sen nimeä. Nythän sekin sitten selvisi. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat, no kaikki aikanaan. Joku tämän toi...Kiitos samoin! Olen kirjoissa jäljessä, yritän parhaani, mutta kun niin paljon muutakin.

   ♥♥

   Poista