keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Simone de Beauvoir: Erottamattomat


Sylvien luokalle katoliseen kouluun tulee uusi oppilas Andrée. Heistä tulee vierustoverit ja lopulta tarinan erottamattomat. Tarina on tosi ja fiktio on vaatinut muuttamaan nimiä. Elizabeth Lacoinista tulee Andrée ja Simone de Beauvoirista Sylvie Lepage. Kirjeissä toisilleen he ovat kuitenkin Simone ja Zaza: Oikean elämän erottamattomat! Ensimmäisen maailmansodan ajassa ja katolisen ahdasmielisyyden puristuksissa tyttöjen ystävyys ottaa ravintonsa heidän erityisestä tavastaan nähdä ja kokea maailma.  Sylvie on kapinallinen ja tulee vapaammasta kodista, jossa uskonnon painolasti ei tukahduta häntä. Hän rakastuu Zazaan! Zaza on ystävälleen avoin, mutta ei sellaiseen yhteiseloon asti, jota Sylvie saattaa kaivata. Zazan elämä on suuri tragedia, jota hänen paras ystävänsä saa todistaa sivusta, usein kauhistuneena syrjästäkatsojana, sillä rouva Gallard aavistaa Sylvien ajatukset hänen tytärtään kohtaan. Tämä asia tekee hänestä haukkojen haukan, joka lopulta suorastaan ratkaisee oman tyttärensä kohtalon.

Simone de Beauvoirin pienoisromaani Erottamattomat (Les inséparables, Kosmos 2021, suomennos Lotta Toivanen) alkaa Simone de Beauvoirin kasvattityttären Sylvie Le Bon de Beauvoirin esipuheella, sillä kirjailija ei halunnut teosta julkaistavaksi elinaikanaan. Pienoisromaanin teho voi olla odottamaton! Näin se oli ranskalaisen Marguerite Durasin kirjassa Lol V. Steinin elämä ja näin se on Erottamattomat kirjassa. Jotkin tarinat eivät vajoa unohduksen virtaan vaan ne jättävät muistijäljen. Lukija on kuin Sylvien todistajakumppani tapahtumille, joissa hiusmurtuma toisensa jälkeen nakertaa elinvoiman Zazasta.

Esipuheessaan Sylvie Le Bon de Beauvoir toteaa:

Mihin Zaza kuoli?

Karun lääketieteellisessä mielessä hän kuoli virusperäiseen aivotulehdukseen. Mutta mikä oli se varhaisempi kohtalokas tapahtumaketju, joka kuristi silmukoihinsa koko hänen elämänsä, niin että hän heikkona ja epätoivoisena lopulta ajautui hulluuteen ja kuolemaan? Simone de Beauvoir olisi vastannut: Zaza kuoli siksi, että hän oli niin poikkeuksellinen. Hänet murhattiin; hänen kuolemansa oli ”henkinen rikos”.

Tässä on kirjan henki. Se tukahduttava jokin, mikä sai Zazan olemaan syömättä, mikä vei hänen voimansa samoin kuin suuri perhe, jossa hänellä ei ikinä ollut omaa aikaa. Hän oli kuin sätkynukke, jota hänen äitinsä veti naruista uudestaan ja uudestaan, tuhansia kertoja, kunnes nukke ei enää liikahtanutkaan. Äiti vetosi kaikessa perinteeseen ja uskontoon. Sylvie suorastaan huomasi, miten rouva Guillard alkoi vihata häntä. Loma-aikoina heitä pidettiin erillään ja kun Zaza rakastui nuoreen mieheen, senkin äiti katkaisi. Sitten tuli Pascal ja tietämättään piteli liian lujaa ja ehdottomuudella ruukkua, joka jo suorastaan odotti särkymistään. Katoamistaan.

Kirjassa on paljon valokuvia sekä nuorista että heidän kirjeistään. Ne ovat myös mukana tarinassa suomennettuina. Mitä Sylvie/Simone muistaa Zazasta? Varmaan tuskan ja tragedian, jonka hän yritti estää. Myös sen kun hän sai Zazalta ruusuja ja Zazan lauseen: ”Rakastan ruusuja. Ne ovat juhlavia kukkia, jotka kumartavat kerran ja kuolevat sitten, nahistumatta.”

Tämä on erilainen Beauvoir kuin aikaisemmin häneltä lukemani, mutta tässä voi aavistaa yhden polun hänen tulevien teostensa aiheille ja niiden käsittelylle. Ehkä myös tavalleen elää yhteydessä muihin ihmisiin, mutta itsenäisenä. Kirjassa ei ole mitään kesyä. Simone kirjoitti kuin ajatteli, mutta olisi ollut liian uskaliasta julkaista teosta hänen elinaikanaan.

Jokainen sivu on onnea, onnea yhä vain isommiksi paisuvin kirjaimin. Ja minä rakastan teitä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan, rakas menneisyys, rakas nykyisyys, oma rakas erottamattomani. Rakkaat terveiset, Zaza-kulta.

S. de Beauvoir

*****

Elämäkerrat Leena Lumissa

10 kommenttia:

  1. Tämä oli kaunis kuvaus ystävyydestä ja Zazan traagisesta kohtalosta. 1900-luvun alkuvuosikymmenten ajankuva oli myös upeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, samaa mieltä. Ajankuva oli upeaa, mutta siinä oli myös ahdistusta. Zazan kohtalo riipaisi.

      ♥♥

      Poista
  2. Tämän haluan vielä lukea! de Beauvoirilta olen lukenut vain Toisen sukupuolen, joka oli teini-iässä varsin tajunnanräjäyttävä, joskin vaikea teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, suositus! Minä olen lukenut Beauvoiria paljon ja on häntä omassa hyllyssäkin.

      ♥♥

      Poista
  3. Onpa kiinnostavalta kuulostava kirja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, erittäin♥

      (Meille on taas tulossa helle tänne ja Keski-Suomeen ei edes sadetta!)

      ♥♥

      Poista
  4. Hyvin mielenkiintoista! En ymmärrä miksi en löydä kirjahyllystäni Simonea enää... olenko muutossa päättänyt luopua siitä? Nyt tuntuu siltä, että tämä on hankittava. Kiitos esittelystä! (Hurja se tunne, kun katselee rakasta kirjahyllyään ja rakkaus kirjoja kohtaan on lähes viiltävä. Kun haluaisi lukea kaiken yhä uudelleen ja käsittää ettei se ole varmaankaan enää mahdollista...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thilda, tämä on! Minäkään en löytänyt kuin Kutsuvieraan eli olen ilmeisesti lukenut teokset kirjastosta. Minullakin on monta kirjaa, jotka todennäköisesti luen jossain vaiheessa uudestaan.

      ♥♥

      Poista
  5. Kuuntelin tämän kirjan Bookbeatilta Heljä Heikkisen lukemana. Toimi hyvin!
    Ahdistavan ihana, ihanasti ahdistava ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ERikoiset Asiantuntijat, kirja on todellakin ahdistavan ihana, ihanasti ahdistava♥ Simonella on kykyä monenlaiseen.

      Poista