sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Annamari Marttinen: Tapahtui mitä tahansa

Huoli alkoi väreillä ylävatsassa, se painoi rintakehääni hiuksenhienosti patjaa vasten.  Kun Aida oli ollut osastolla, olin ajatellut häntä yötä päivää, mutta huoli oli pysynyt taka-alalla, koska hän oli ollut tallessa. 

Olin istunut tuolilla huoneen nurkassa ja ahdistukseni oli hellittänyt. Hoitaja oli jutellut Aidalle aivan kuin he olisivat kahvilassa. Aida oli vastannut hoitajalle kuin 20-vuotias tyttö, mitä hän tietysti olikin. Olin nähnyt hänen kasvoillaan häivähdyksen keveyttä kun hän hymyili.

Hän ei hymyillyt minulle, mutta hoitajalle hän hymyili.

Kun hoitaja oli mennyt, turvattomuuden tunne palasi.

Annamari Marttisen uusin teos Tapahtui mitä tahansa (Tammi 2024) nostaa Marttisen rakastamieni naiskirjailijoiden joukkoon, heidän joukkoonsa, josta olen niin iloinen. He osaavat, he uskaltavat, he löytävät alati uusia uomia meidän tavallisten ihmisten päänsisäiseen elämään. Ja erityisesti tässä sekä erinomaisessa tyylissä vailla kikkailua, Annamari on omaa luokkaansa. Jokainen kirjan henkilö kuvataan kuin omat naapurimme tai meidät itsemme. Etenkin Ian McEwanilta olen oppinut, että kenelle tahansa meistä voi tapahtua mitä tahansa. Tämä tarina on yksi monista, mutta ei vähäisin. Koska kustantaja on jo takakansitekstissä kertonut Aidan, Vesa Heikkilän nuorimman tyttären rikoksen, voin olla huolettomampi. Fokukseni on Vesa!

Aivan tavallinen kolmilapsinen perhe, kunnes Vesa ja Tea päättävät erota. Lapset kulkevat kahden kodin väliä ja teineinä he, paitsi ei Aida, voivat olla jo ystävillään tai iltamenoissa yötäkin. Perheen koira Reetu ikävöi Aidaa ehkä eniten ja sitten tulee Vesa, joka illalla nukkumaan mennessä kuvittelee koko perheen olevan koossa. Perhe on paras, mutta sitä ei Vesalle ole suotu. Hän on täysin riippuvainen perheestään ja sen arjen sujuvuudesta ja nuortenkin kotiintuloajoista. Hän tottuu siihen, että Isla ja Roni käyvät enemmän äidillään, eikä huomaa Aidan muutosta. Aida ei tuo edes poikakaveriaan esittelyyn. Pahimman tapahduttua Vesa on kuin hylkiö. Niin hän sen tuntee. Hän kavahtaa pihalleen kurkkivia naapureita, jopa työkavereitaan. Eniten hän pelkää itseään. Hän muistelee paljon heidän kokonaista perhettään, suven heinäsirkkoja, iloa olla yhdessä. Tahdon ne takaisin!

Vesan persoona on arka, läheisriippuvainen, perheelle lempeä. Miksi Tea sitten lähti ja löysi uuden rakkauden. Ehkä Vesa joka huolehti kaupat, ruoat, siivoukset, olikin Tealle liian haalea kylpy. Vesasta ei ollut kipinän sytyttäjäksi, ei nuotion loimuksi. Ehkä oli joskus ollut...Tealla on jo uusi mies. Tragedian jälkeen he viestivät paljon. Kunnes sekin loppuu. Suuri kysymys on, onko heidän avioeronsa rikkonut Aidan mielen. Selviäväthän muutkin lapset eroista enemmän tai vähemmän surullisina, mutta lopulta ehjinä. Vanhemmat tiesivät kuopuksensa herkimmäksi, mutta se kaikki on jo korvaamatonta. Ruukku hajosi siruiksi asti. Iltapäivälehdet ovat Vesan yksi pelon aihe jo raskaaseen taakkaan. Toinen ovat työkaverit, jotka pyytelevät lasilliselle tai kutsuivat juhannuksen viettoon. Väistämättä he kysyisivät jotain. Hän ei halua olla missään ryhmässä vapaa-ajallaan. Painostettuna on joskus pakko suostua.

Liian paljon noloa Vesa kokee alati. Hän joutuu lainaamaan Islalta ja Ronilta rahaa, eikä pystykään maksamaan takaisin. Kummatkaan nuoret eivät halua kuulla enää mitään Aidasta, mikä järkyttää heidän isäänsä. 

Kun aloitin kirjabloggaamisen vuonna 2009, ensimmäisenä vuonna jo Annamari Marttinen oli mukana kirjallaan Kuu huoneessa. Vain pari on jäänyt lukematta tai luettu, mutta ei postattu. Marttisen kirjat eivät ole pinnallisia, sillä niissä syväsukelletaan ihmismielen pimeisiin luoliin. Kirjan kansikin on kuin taideteos!

Häpeä syttyi sisälläni kuin soihtu, se kuumensi minut kokonaan, sai poskeni hehkumaan, hiusjuureni kohoamaan päänahasta, se sulatti sisäelimeni ja muutun aineettomaksi.

Tämä tuli oli polttanut minua parin vuoden aikana useasti, mutta mutta se oli jättänyt aina juuri ja juuri henkiin.

Sanokaa jotakin, mieleni kuiskasi.

4 kommenttia:

  1. Marttisen kirjoissa on sitä jotain <3 En ole vielä lukenut, mutta aion lukea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, ehkä hän avaa ihmismielen syöverit terävimmin! Suositus♥♥

      Poista
  2. Hieno kirja mutta Vesa ei kyllä missään vaiheessa lainaa rahaa lapsiltaan🙂 Saivartelua ehkä.

    VastaaPoista