tiistai 11. lokakuuta 2022

Maaret Kallio, Susanna Ruuhilahti, Julia Savtchenko: Murkens ja hirmuinen syysmyrsky


Jo kauan olen fanittanut lasten tietokirjoja. Niitä, jotka on kohdennettu sekä lapsille että heidän vanhemmilleen. Toivottavasti valitsen oikeita kirjoja, sillä olen armoton visualisti, joka voi syödä erikoisen hienot kuvat suuhunsa. Maaret Kallion ja Kati Vuorennon tapasin viimeksi kirjassa Välillä olet varpuseni ja heidän yhteistyönsä on kyllä kultaa. Nyt pari on saanut kuvittajaksi juuri jotain sellaista uutta, jota olen kaivannut: Julia Savtchenkon kuvitus vie toiseen maailmaan, jossa kaikki ennen nähty on saanut taikahipaisun jotain hentoista...Olisikohan kirjan yksi päähenkilöistä, itse Hentola, vähän liidellyt kuvien yllä.

Maaret Kallion, Susanna Ruuhilahden ja Julia Savtchenkon satutietokirja Murkens ja hirmuinen syysmyrsky (WSOY 2022) käsittelee lasten tunteita, nyt pelkoa ja jännitystä.  Kirja myös antaa tietoa miten toimia vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Se on nykyään todella tärkeää, sillä sosiaalinen äly on jo kauan ollut tärkeä selviytymiskeino. Tässä kirjoittaa Nana, joka haluaisi myydä rakkaan kodin ja muuttaa ensimmäisen lapsenlapsen lähelle Lohjalle. Pidän myös vanhoista lastenkirjoista, mutta nyt on aika lastenkirjoihin tulla myös jotain uutta: sykähdyttävä kuvitus sekä psykologinen tieto/taito ilman paasausta ja pelottelua. Sain neljävuotiaana sukulaiselta Aapisen jossa se hirveä jöröjukka kynsineen...ja mikä häntä uhkasikaan! Heitin sen pois ja opettelin lukemaan Aku Ankoista. sen jälkeen on tullut luettua niin paljon, että koulussakin, vaikka aamulla piti herätä, luin peiton alla taskulampun avulla varsin myöhään. Arkena ei olisi suotu lukea, vaan nukkua ajoissa. Vielä hengissä!


Kirjan alussa esitellään kuvin henkilöt, joita on neljä. Tutustutaan heihin lukumatkan aikana. On syksy ja valtavan korkea vaahterakasa. Kyseessä on mahalaskun maailmanennätys. Kasa näyttää pelottavan korkealta ja koko Käpykylän väki heiluttelee lippuja. 

Mäen pinta kiiltää, mahaliuku on
kovempi kuin koskaan! Hurja hyppyri
lähestyy, ja he kimpoavat melkein tähtiin.


"Hurraa, kaikkien aikojen ennätys!" Murkens ja Hentola kiljuvat kurkku suorana. Mutta sitten...

On tapahtunut jotain, joka sai Hentolan nauramaan siten, että ei meinannut lopettaa ollenkaan, kun ei pystynyt. Ystävykset istuvat ison ja jo lehdettömän puun anna. Hentolan tulee kylmä ja hän ehdottaa kaakaota Murkensin tuvassa, joka on ihan liki.


Minäkin rakastan kaakaota ja samaa kodikkuutta kuin ystävyksillä on Murkensin luona. Suloinen lämpö ja kodikkuus sekä kaakaosta nousevat höyrykiehkurat sulostuttavat samaan aikaan kun ulkona alkaa myrskytä ja sataa oikein kunnolla
.

Kun taivas repeää ja salamat leimahtelevat, olemme suoraan tämän satutietokirjan ytimessä: Pelossa ja jännittämisessä. Sähköt menevät pois ja on kauhistavan hipihiljaista. Kynttilöistä saisi valoa ja vähän lämpöäkin, mutta kun...Tapahtuu asia, jonka tähden heidän on lähdettävä kammottavaan myrskyyn ja pimeään. Murkens tekee kaikkensa pitääkseen pelon loitolla ja onnistuukin joksikin aikaa, mutta sitten kammotus vain kasvaa kasvamistaan.

Haluan painottaa, että en ole kriitikko. Olen muuten vain jo toistakymmentä vuotta kertonut kirjoista, joista pidän. Minun missioni on saada kaikki lukemaan. Kallio ja Ruuhilahti tekevät loistavaa työtä ja kirjan lopussa on vielä ihan helppo opetus pelkoa ja jännitystä vastaan. Mukana kulkee myös vuoro vaikutus, sillä väsymys, kiukkuinen Tuhis saavat aikaan riitaakin. Sade on kuitenkin loppunut jo ennen Tuhiksen ja Nekun tapaamista. 

Hentolan sadetakin huppuun osuvat pisarat kuulostavat samaan aikaan kiehtovilta ja jännittäviltä. Plip, plip, plop, plop, pienet pisarat sanovat.

Erittäin kiehtovaa, että tästä tulee kirjasarja. Seuraava satutietokirja käsittelee Murkensin ja kumppanien kanssa turvallisuutta ja luottamusta. Kirjan nimi on Murkens Pullopostia mereltä. Murkens -kirjojen ikäraja on lapsille 5+, mutta sitä ennen tietty kuusen alla odottaa tämä kirja vaikka yksivuotiaan vanhempia. Ihan kirjan alussa on esitelty tarinan hahmot ja lopussa on timanttikolmikko, eikun nelikko, sillä kirjan graafinen suunnittelu on Kaisu Sandbergin.


Koska tästä tulee sarja, suosittelen tutustumaan tähän tiettävästi ensimmäiseen Murkens -sarjan kirjaan. Kaikki kirjat tulevat olemaan satutietokirjoja tunne- ja vuorovaikutussuhteista. Kaverit pohtivat: Uskaltavatko he kulkea läpi pimeän metsän? Miten rauhoittaa oma mieli ja kannustaa vielä kaveriakin? Kaikkien näiden kirjojen pohjavire on tunne turvallisuudesta ja luottamuksesta. 

Rakas ja hyödyllinen kirja niin lapsille kuin aikuisille♥

*****

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Eikö vain! Merikin ihastui: toivoo ilmeisesti hänelle kuusen alle♥ Mukavaa loppuviikkoa Mai♥ Me taas pakkaamme...

   Poista
 2. Onpa suloinen kuvitus!
  Sanna

  VastaaPoista