sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Skaisté Dirgeliéné, Greta Alice: Ossi menee lääkäriin

Tässäpä tärkeä tietokirja sekä vanhemmille, että lapsille. Moni meistä isovanhemmista on seurannut, mikä tautikierre alkaa, kun taapero siirtyy päiväkotiin. Me saamme myös kaikki taudit käydessämme kaivattua lastenlastamme katomassa. Ensimmäinen vuosi kotana ja ihan terveenä, mutta sitten alkoi. Ihana päiväkoti, jota olen paljon kiitellyt ja nuoret rakastavat vanhemmat, mutta bakteereille ja viruksille emme kukaan voi mitään. Me, siis Ukki ja Nana olemme nyt terveellisen ruoan ja vitamiinien lisäksi rokotushoppailijoita. Se on tärkeää, sillä ikävä valuu kun välissä on 300 kilometriä ja jos voisi jonkun taudin välttää. Olemme jotenkin valmiustilassa, sillä vaikka viisi noroa, lähdemme jos tarvitaan. Casper on ainoa lapsenlapsemme ja iso yllätys. Ihana yllätys! Nyt seuraamme kuitenkin, miten Ossi-hiiri selviää taudistaan. 

Skaisté Dirgélienén tekstittämä ja Greta Alicen kuvittama Ossi menee lääkäriin, on Rauna Sirolan englanninkielisen version suomennos (Lasten Keskus 2024) Kirja on 3+, mutta täällä Nana on tätä lukenut ihan innolla. Kun kerta jo alkaa olla kokemustakin. Tarina on tarkoitettu myös vanhemmille eli lopussa on heille sivut Vinkkejä vanhemmille. Nyt on kuitenkin se aamu, jolloin Ossin sängystä ei hyppääkään vauhdikas, iloinen Ossi....

vaan kipeä ja valittava. Nuha oli kova ja hengitys pihisi, päätä särki.

"Äiti, minulla on tosi outo ja kurja olo!, Ossi kähisi aamupalapöydässä. Äiti huomaa, että Ossilla on kuumetta ja noutaa kuumemittarin. Ossilla oli kova kuume. Isä tilaa Ossille heti lääkärin ja lupasi lääkärin auttavan häntä.

Odotushuoneessa on paljon väkeä, mutta lopulta lääkäri Terttu Marjanen kutsuu häntä. Ossia hiukan pelottaa.

Lääkäri Terttu Marjanen on kuitenkin oikein kiva ja kysyy Ossin vointia: Millainen olo sinulla on nyt?  Vähän parempi kuin kotona, mutta...


Lääkäri tutki Ossin tarkasti. kurkistaa kurkkuun, mittaa kuumeen ja kuuntelee stetoskoopilla. Kuume oli edelleen korkealla. Sydäntä kuunneltiin stetoskoopilla. Myös verikoe otettiin, mutta se olikin vain kuin hyttysen pisto.

Ossi sai reseptin , jossa oli yksi herkullinen hoito-ohje 'Tummaa suklaata'. Lähtiessä Ossi sanoi : "Kiitos, Ossi kiitti ujosti ja vilkutti Terttu-lääkärille hyvästiksi.

Vain muutama päivä ja Ossi-hiiri oli jo menossa pelaamaan jalkapalloa.

Tämä on lohdullinen ja tärkeä kirja. Tämä lohduttaa sekä lasta, että hänen lähi-ihmisiään. Ennen Vinkkejä vanhemmille esitellään vielä joitakin erikoislääkäreitä ja kerrotaan, mihin vaivaan he auttavat.

Vinkkejä vanhemmille ovat ne sivut, jotka haluaisin kaikkien vanhempien lukevan ensin vaikka itsekseen ja sitten lapsen kanssa. Minuun tarttuivat kaikki vinkit, mutta etenkin ne pari, jotka tuntuivat sydämessä:

Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, kun hän kokee tulevansa nähdyksi ja kuulluksi tunteineen ja ajatuksineen. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun lapsi sairastuu.

Leikki on lapselle luontainen tapa käsitellä erilaisia, vaikeitakin tunteita. Kun lapsi on terve, häntä voi kannustaa hoivaamaan lelujaan ja leikkimään lääkäriä leluilla. 

Viimeiset tärkeät sivut on kirjoittanut asiantuntijana psykologi  Milda Karklyte-Paleviciene

Uskon tämän kirjan ja lääkärilelujen stetoskoopilla olevan kova hitti, sillä nämä asiat sivuavat niin monia perheitä, että lohtu ja tieto on tarpeen syyskauden tautien alkaessa pyöritellä perheitä ja muuttamassa sovittuja juttuja. Luotetaan, että selviämme monesta ja saamme kuulla taaperomme leikkivän lääkäriä, kun itse huilaamme jossain viruksessa tai bakteerissa. Kyllä se siitä! Iso kiitos kirjan tekijöille isoista, värikkäistä kuvista ja ymmärryksestä lapsen tunnetiloihin♥♥

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti