maanantai 17. toukokuuta 2021

Anne Swärd: Jackie


Joskus, toisinaan tai sitten usein, tapahtuu sellaisten ihmisten kohtaaminen, jonka esteeksi olisi tarvittu suopea kohtalo. Se voi olla henkilöiden harha ihmisparinsa löytymisestä. Helteellä yhdessä katolla tähtiä yrittäessään nähdä kaupungin valosaasteelta, he näkevät tähdet toistensa silmissä. He näkevät sellaista, jolla ei ole mitään yhteyttä onnelliseen todellisuuteen. Ehkä oksa risahti jossain, kyyhkynen kujersi, naakka rapisteli piipun varjoissa. He eivät näe oikeasti mitään samoin. Kaikki roikkuu mielihalukuvitelmista, joihin toinen uskoo vielä tosissaan, toinen rakentaa kaiken pakkomielteisen sairautensa kautta. Tämä tarina on toistunut omalla tavallaan monesti sekä kirjoissa, elokuvissa että oikeassa elämässä. Ja se jatkaa tapahtumistaan koskaan päättymättä. Toisin sanoin, toisin tunnelmin, olen tänäkin vuonna siitä lukenut, mutta nyt en tavoita naispäähenkilön mieltä…, sitä mihin hän luulee tämän polun johtavan.

Anne Swärdin Jackie (Jackie, Otava 2021, suomennos Jaana Nikula) kertoo nuoresta tytöstä, joka rakastaa kulkea kaupungin pimeillä kaduilla. Hän asuu jo poissa kotoaan ja tekee töitä mitä saa, mutta haluaa opiskella kuvataiteilijaksi. Hän on ottanut epävirallisesti nimekseen Jackie, Jackie Kennedyn mukaan. Hänellä ei oikeastaan ole ystäviä, paitsi Connie taidekoulusta. Connie on aivan toista maata: päämäärätietoinen, lahjakas liitunsa kanssa, kaunis, rento, selviytyvä, mallityyppinen oman elämänsä sankari. Hänestä olisi ollut estämään Jackien nousu pimeään junaan, jos Jackie vain olisi kertonut. Jackien ollessa kotona, hänestä tuntuu, että koko maailma on liikkeellä ja elämä kulkee jossakin muualla. Hän odottaa tiettyä junaa, joka veisi hänet elämän sykkivään keskiöön. Jotain joka valtaisi hänet niin tyystin, että muusta ei väliä. Junat voivat jäädä tulematta, mutta ei Jackien. Pimeydestä häntä kohti tulee juna ilman valoja. Juna kuin yö. Juna juuri Jackielle. Siihen hän nousee eikä tämän jälkeen tarvitse enää murehtia elämän tapahtuvan jossain muualla. Se on nyt hänessä ja miehessä, joka täyttää Jackien odotukset hänen ihmisparistaan. Hänen kaltaisestaan.

Syyskuun helle vie heidät usein miehen asunnon katolle. He voivat viettää päiväkausia vain rakastelemalla, juttelemalla ja miehen kokatessa heille uskomattomia aterioita. Tosin Jackie lähtee asunnosta joskus omalleen hakemaan vaatteita, taidekouluunsa tai tapaamaan Connieta.

Jackiesta on ihanaa kuljeskella kaupungilla öisin. Hän on yöeläjä, väsymätön oman tien kulkija. Hän haluaa koko maailman tai ei mitään. Mies ei estele häntä, vaan jää kotiin odottamaan että hän palaa retkiltään. Jackie menee, mies jää. Niin se on naisten kanssa, siihen pitää vain tottua ja se on opittava. Se kysyy helvetillisesti kärsivällisyyttä, muuten ei ole mitään mahdollisuuksia. Mies ei koskaan hallitse täysin sitä taitoa. Joskus kärsivällisyys loppuu ja…

Hän odottaa kunnes tulee pimeää.

Ja odottaa kunnes aurinko nousee.

Kunnes Jackie tulee takaisin.

Viimeinkin hän tulee ja mies on nukkuvinaan.

Mahdotonta, miltei vaarallista ajatellakin, että Jackie jättäisi tulematta.

 Jackiesta ehkä parhaiten on sanottu kirjan takakansitekstissä:

”Armottoman tarkka psykologinen kuvaus ihmisen rikkinäisyydestä sekä rakkauden ja riippuvuuden hiuksenhienosta erosta.”

Sitä tämä tarina on. Siksi teos on sekä niin hämmentävä että ehdottomasti lukemaan pakottava.

”Samanaikaisesti viettelevä ja hyytävä”, kirjoittaa Svensk Dagbladet.

Tällaiseen ei voi olla tarttumatta. Kaiken huipuksi olen lukenut Anne Swärdiltä teoksen Vera, joka ei unohdu kun kirjan kannet sulkeutuvat Vieläkin puimme mieheni kanssa sekä Veran aloitusta että Tatra-vuoriston tapahtumia. Jackie on juuri kuten kansikuvan Jackie. Silmät kiinni että olisi yö, että olisi yksin pimeillä kaduilla.

Mies: Minulla on ikävä sinua. Tunteeni pääsivät vihdoin valloilleen, kun sinä astuit elämääni…

Jackie: Joka aamu kun herään, haluan pois täältä, Joka aamu kun herään, haluan vain nukahtaa uudelleen. Joka aamu kun herään, haluan nukahtaa enkä halua herätä enää koskaan.

*****

Otavan Sininen Kirjasto Leena Lumi -blogissa

14 kommenttia:

 1. Hui, Swärd on vaikuttava kirjoittaja, ei ihan iisiltä lukemiselta kuulosta tämäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, hänellä on erittäin omaääninen tyyli!

   ♥♥

   Poista
 2. Leena,olen kirjaston jonotusnumerolla1. Odotan malttamattomana,Vera oli niin vaikuttava kirja,pakko lukea se joskus uudelleen, vaikka melkein pakahduin. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, hyvä sinä! Vera oli aivan unohtumaton♥ Olen itse lukenut Veran jo kahdesti. Joskus on houkuttavaa pakahtua uskomattomista tarinoista.

   ♥♥

   Poista
 3. Tämä kirja suorastaan pelottaa minua, mutta kaiketi se täytyy lukea, jos vastaan tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, lupaan ettei tunny yhtä pahalta kuin Suostumus! Jotkut kohtaukset koetaan kuin hunnun läpi eli lukijan mielikuvitus kirkastaa tapahtumat. Kaikki eivät edes tajua ehkä eräitä juttuja...

   ♥♥

   Poista
 4. Kuulostaa hyvin kiinnostavalta, kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, tämä on! Ole hyvä ja kiitos♥

   ♥♥

   PS. Seuraavana käsittelenkinn Suomen saaria...vinks!vinks!

   Poista
 5. Anne Swärd kirjoittaa naiselämän kipukohdista viiltävällä kynällä. Kirjan mies oli oppinut miten naisia kohdellaan. Hän osasi hurmata ja Jackie jäi koukkuun. Kunnes oli myöhäistä paeta.
  Tätä tarinaa oli melkein liian kamala lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, näin on. Mutta lopulta häneltä alkoi pettää hermo...

   Eikä ollut! Min-ä ajatte.li, että 'tämä sopii juuri Maille, koska ei kerro kaikkia yksityiskohtia.' Huomasithan, että osassa piti ihan arvata, mitä kaikkea Jackie joutui tekemään ja jota sitten kohta pakeni uneen.

   ♥♥

   Poista