torstai 28. maaliskuuta 2019

Jane Harper: Kuiva kausi


Miten armottomalta Aaronista tuntuukaan palata Kiewarran pikkukaupunkiin ystävänsä Luken hautajaisiin. Paikkaan, josta hänet ja isänsä oli kerran ajettu ulos kuviteltujen syytteiden perusteella. Miten Mal Deaconin pick-up olikaan uhkaavasti ajanut heidän takanaan kuin varoitus pahemmasta, mikäli he eivät lähtisi. He olivat muuttaneet Melbourneen ja yrittäneet unohtaa koko Kiewarran. Sitten kahdenkymmenen vuoden jälkeen tapahtuu karmea surmateko, jossa on murhattu Luke, hänen vaimonsa ja pikkuinen Bill. Aaron ei voi kieltäytyä Luken isän käskystä ilmestyä hautajaisiin, vaikka aavistaa, että kaupunkilaiset eivät vieläkään ole unohtaneet Ellien kuolemasta liikkuneita huhuja. Olihan häntä pidetty Ellien poikaystävänä...

Jane Harperin esikoisdekkari Kuiva kausi (The Dry , Tammi 2019, suomennos Mari Hallivuori) vie lukijan ahdasmieliseen, helteestä hikoilevaan australialaiseen pikkukaupunkiin keskelle perhesurmatragediaa, joka sammuttaa ihmisten lopunkin kestävyyden ja järjellisyyden kahden vuoden kuivuuden käristäessä mieliä ja elantoa. Raatokärpäset ovat paikalla ensimmäisinä, sen jälkeen vihaiset, järkyttyneet uteliaat, joiden järkeen ei voi mahtua, miksi tämä tapahtui? miksi piti murhata vielä lapsikin? Vain vuoden ikäinen Charlotte oli jätetty pinnasänkyynsä vahingoittumattomana. Syytökset kohdistuvat Lukeen!

Melbournessa poliisina työskentelevä Aaron Falk ei voi olla suostumatta Luken isän pyyntöön alkaa avustaa paikallista poliisia Greg Raconia oikean syyllisen löytämiseksi. Ei siltikään, vaikka hän saa hyvin pian huomata ennakkoluulojen elävän Ellien sukulaisten ylläpitäessä hänestä kuvaa tytön surmaajana. Viha ja kauna seuraavat varjona, kun Falk aloittaa tutkimuksensa yhdessä Gregin kanssa. Tehtävä ei ole mieluisa, mutta Aaronille Luken perhe oli aina ollut läheinen ja Luken äiti kuin hänen edesmenneen äitinsä sijainen, lämmin syli pikkupojalle, jonka äiti oli menehtynyt synnytykseen.

Kuiva kausi polttaa armotta kuin pilvetön taivas. Hiki, viha, himo, kosto ja ikävä kutoutuvat tutkimuksiin häiriten, sotkien ja harhauttaen. Ei pisaraakaan sääliä, ei pisaraakaan vettä taivaalta. Pellot kuivuvat, katkeruus kasvaa viljan sijasta ja eläimiä kuolee veden puutteeseen. Kaikki se, mistä Aaron on jo osan unohtanut, palautuu mieleen ja hän on ainoa joka tunsi Luken sekä Ellien salaisuudet. Vain yhtä Ellie ei ollut kertonut, eikä kukaan ymmärtänyt kysyä...

Jane Harper kirjoittaa vahvaa ja polttavaa tarinaa. Sanat ovat itsestään syttyviä pensaita, jotka leviävät armottomina yli kaupungin, kuiskuttelevat, uhkailevat, kätkevät. Kykenevät kaikkeen sellaiseen, mikä pikkukaupungin tulehtuneessa tuttuudessa, huhujen sekä valheiden seiteissä vetää vertaa jättihämähäkkien ansaverkoille. Palovaroitusmerkeistä ei kukaan enää perusta, kun kyseessä on omien uskomusten oikeaksi todistaminen, oman vihan oikeutus polttaa kaikki tieltään. Ja eikös tätä Aaronia juuri epäiltykin Ellien murhasta ja nyt sitten tämä hänen ystävänsä Luke on murhannut vaimonsa ja lapsensa!

Tässä joessa Luke ja hän olivat sukellelleet kesäisin, temmeltäneet ja roiskineet veden viileydestä nauttien. Tämän joen pintaa hän oli katsellut tuntikausia aurinkoisina iltapäivinä, seurannut siimojen hypnoottista liikettä isänsä kylkeen nojaten. Tämä joki oli tunkeutunut...

...kakadut kahisuttivat lehviä ja huusivat kohti punaisena hohtavaa taivasta. Yksin, keskellä sitä valtavaa haavaa, Falk upotti päänsä käsiinsä ja yhtyi kuoroon parahtaen kerran.

*****

19 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostavan kuuloinen dekkari Australiasta. Laitan kirjan varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, taattua vaihtelua ja Falk on ihan symppis jatkoonkin. Tämä teos aloittaa Aaron Falk -sarjan.

   Poista
  2. Tämä oli tosi hyvä. Oli pakko lukea kannesta kanteen :)
   Postaus tulee toukokuulla.

   Poista
  3. Sait nopeasti, jos kirjastosta. Tässä oli aivan omanlaisensa tunnelma. Visiteeraan!

   Poista
 2. Eilen silmäilin tuota e-kirjana mutta en vielä vakuuttunut,ehkä nyt :) Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esther, en vielä tiedä lukumakuasi, joten...:) Kannattaa varmaan lukea, sillä sarjalle on tulossa jatkoa. Ole hyvä!

   Poista
 3. Huikealta kuulostaa! Odotan tätä malttamattomana kirjastosta ja saisin sen kyllä pian, kunhan se vain ehtisi sinne asti... Tällä hetkellä kirjaston netissä lukee vielä "tilattu"... On hienoa päästä lukemaan australialaista dekkaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjarakkautta, veikkaanpa, että tämä on aika kysytty. Tästä alkaa Falk -sarja, joten ehkä kannattaa olla mukana alusta asti. Australiasta tulee paljon kiinnostavaa, kuten tv-sarjat, jotka eivät unohdu heti kun sarja on päättynyt.

   Harper on britti, mutta viettänyt osan lapsuudestaan Australiassa ja palannut sinne aikuisena.

   Poista
 4. Hmm, pitäsköhän sittenkin ottaa tämä lukuun. Nämä Harperin kirjat ovat täällä runsaasti esillä (kolme muistaakseni jo julkaistu), mutta olin ajatellut etten nyt tällaista ota lukemistooni. Mutta kirjoituksesi saikin minut kääntämään takkini. Eli täytyypä sitten ainakin tämä ensimmäinen lukea ja sitten katsoa, miten jatkon kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, mahdanko kaikkien näiden vuosienkaan jälkeen tuntea dekkaimakuasi. Haper on britti, mutta viettänyt osan lapsuudestaan Austaraliassa ja palannut sinne takaisin.Hän asuu perheensä kanssa Melbournessa.

   Australia jo tekee kirjasta jotenkin eksoottisen...Helle, joka tekee muutenkin umpiossa ikänsä asuneet ihmiset entistäkin hullummiksi. Minusta juoni on mahtava eikä syyllistä kertakaikkiaan pysty arvaamaan. Vai olitko sinä hyvä juuri siinä:)

   Poista
  2. Leena, tässä juuri tämä miljöö kiehtoo eli pikkukaupunki Ausseissa ja siis Aussit yleensä. Ja nyt tosiaan kun perehdyin sinun kirjoituksesi kautta vielä paremmin tähän kirjaan, niin ehkä voisi sittenkin olla mun juttu. Olen siis aiemmin melko lailla vain sivuuttanut tämän kirjan, kun olen jotenkin ajatellut että on jotain ”perinteistä” ja ”sitä samaa”. Olen kai tullut vähän nirsoksi dekkareiden suhteen, kun ennen meni melkein mikä vain mutta olen alkanut kaivata jotain erilaista ja tämä vaikuttaa erilaiselta lukemiini verrattuna. Eli tosiaan kiitos sinun, kokeiluun menee <3

   Poista
  3. Elegia, sama minulla, pikkukaupunki, jolla on omat norminsa ja aussit yleensä.Kosto, viha, vuosikymmenien kauna...nämä ovat perinteisiä, mutta kun ne viedään kahden vuoden kuivuuden ja enemmän tai vähemmän outojen tyyppien pariin saadaan aikaan jotain erilaista. Hellekin väräjää niin, että maisema kerrostuu...Mulla on sama juttu! Luin yhden kovasti odottamani enkä tuonut sitä blogiini, koska olisin lytännyt sen totaalisesti. Tekijän edellinen oli suosikkini ja toinen aivan järkyttävästi lukijaa aliarvioiva. Eli siis käyn just samaa vaihetta nyt läpi dekkareissa!!!!Toivottavasti pidät♥

   (Ehdotonta luxusta Lemaitren Petoksen hinta, Besserin Cafe Intrigo ja yllättäen viime vuoden kirja, jonka huomasin vasta tänä vuonna ja ostin omaksi eli Mattias Edvardssonin Aivan tavallinen perhe!)

   Poista
 5. Kiitos Leena kirjan esittelystä. Ihan uusi tuttavuus minulle. Uudet dekkarivinkit ovat aina tervetulleita, eli laitanpa tämän lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, ole hyvä. Niin minullekin, mutta lisää Harperia on luvassa.

   Poista
 6. Leena, luin tämän kirjan melkein vahingossa, kun ei muuta sattunut käteen. Etukäteen en tiennyt siitä mitään. Olipa vaikuttava kuvaus kuivuuden riivaamasta pikkukaupungista jossain korvessä kaukana Melbournesta. Aaron Falkin saapuminen kaupunkiin herättää kaikki vanhat vihat ja kaunat, joista juuri Aaron saa kaiken moskan päälleen. Junttimaiset maanviljelijät olutravintolassa ovat juuri niin kaameita tyyppejä kuin kituvassa yhdyskunnassa vain voi olla. Hienosti kuvataan 20 vuotta vanha murhenäytelmä ja sen syyt. Lukijana minua vietiin milloin mihinkin, mutta lopussa sain huomata olleeni väärässä eli kuten kirjassa sanotiin, seurattiin väärää hevosta. Aivan loppuun asti selvitettiin kaikki epäselvinä vielä olleet asiat. Mahtava kirjailija. Täytyypä seurata, jos tulee jatkoa. Sinun kuvauksesi kirjasta on suorastaan loistava, siis jälleen kerran kuin kirjailijan tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erkki, onneksi pidit♥ Olen ajatellut tehdä sinulle ihan vapaaehtoisen lukulistan heti kun ehdin/jaksan. Nyt sait huomata, että dekkari ei ole vain dekkari, se voi olla uskomaton jännitysromaani! Jos pidät avioliittoromaaneista, lue David Vannin Kylmä saari ja/tai Shriverin Kaksoisvirhe. Hyvin erityinen on Sami Hilvon Pyhä peto Ja suoraan napakymppiin sinulle Philip Rothin Ihmisen tahra!!!
   Kiitos paljon♥♥ Estät minua lopettamasta:) Aloita sinä silloin. Haluan pitää vain lukemisen, en lukemisesta kirjoittamista. Sinulla on tosi hyvä äidinkieli ja mielikuvitus! Viikonloppua♥♥

   Poista
  2. Erkki, olitko unohtanut tämän.....

   Poista
 7. Leena, olipa hyvä kysymys. Olin tosiaan unohtanut. Kun paljon luen ja sitten vielä kommentoin niitä lähes yhtenään, menen jo sekaisin. En todellakaan muistanut. Luin nyt vielä uudelleen arvostelusi. Kyllä sinä osaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erkki, sama täällä! Kiitos, että jaksoit. Lukemisen pitäisi säilyttää muisti kunnossa, mutta en ole ihan varma...Waltarilla oli tästä monenlaista käsitystä. Kiitos samoin.

   Poista