maanantai 24. toukokuuta 2021

Turkistarhausmielipide vaaliehdokkailta esiin!

Leena Lumi on kirjablogi, mutta onhan selvää, että tuon tänne myös sydämeni sykettä ja se sykkii monelle asialle, mutta erittäin kovasti niille, joilla ei ole ääntä: eläimille!

Ihan sama mitkä vaalit ovat, selvitän ainakin mahdollisen ehdokkaani mielipiteen elinkeinoon, joka on turha ja luonnoton. Täytämme muutaman itäisen maan kysyntää ja syyllistymme samalla eläinrääkkäykseen ja se on turkistarhaus. Minusta on järkyttävää, että tällaisella alalla on lain turva. Tulen itse länsirannikolta, vaikka olemmekin jo kauan viihtyneet täällä Keski-Suomen saarella, joten tiedän ihan tarkkaan mistä on kyse. Olen ollut tarhoilla ja ex-elämääni kuului ihminen, jonka työ sivusi alaa...

Jos olet kanssani samaa mieltä turkistarhauksesta, ja haluat tietää ehdokkaasi mielipiteen asiaan, kysy niin, että hän ei arvaa, mitä mieltä sinä olet. Politiikkaan pyrkijät tai jatkopestiä sieltä hakeva sanovat ihan mitä he olettavat sinun haluavan kuulla. Muotoile kysymyksesi siis asiallisesti, vähän kuin sivulauseessa ja ilman mitään kiihkoa. Minä olen toiminut näin ja hyvänen aika, mitä yllätyksiä on vastaan tullutkaan! En laita listaa esiin, mutta voit liittyä Animaliaan ja saat tietää enemmän.

Mikään  ei ole niin turhaa kuin turkistarhaus ja niin eläimiä satuttavaa. Ellet ole samaa mieltä, mene sinne häkkiin itse ja jää sinne. Älä tunne maata jalkojesi alla, älä kaipaa vapautta, älä halua juoda purosta raikasta vettä, älä toivo mitään. Pilke silmistäsi onkin kadonnut jo aikaa sitten. Näin se menisi.

Olemme kaukana eurooppalaisesta sunnasta sulkea tarhat. Animalia antaa tietoja maista, jotka ovat jo tarhauksesta luopuneet tai luopumassa. Tässä ote julkaisusta jutusta Maata jalkojen alla:

Suomi on turkistarhauksen periferia. Kun muu läntinen Eurooppa on jo suurimmassa osissa luopunut tai luopumassa tästä kyseenalaisesta elinkeinosta, Suomi junnaa paikallaan. Vaan ihmeitä on ilmassa, sillä varsin nuorista koostuva hallituksemme on pääministerimme johdolla ilmoittanut halunsa lopettaa eläinten häkitys! Jo oli aikakin, sillä Puolakin on jo meitä edellä...Olen itse nähnyt siellä myynnissä Krakovan kuuluisassa vanhan kaupungin kauppahallissa nahkoja, mutta me emme sitten ostaneetkaan sieltä puolelta mitään. Rakastuin Krakovaan ja nyt, nyt Puolakin tekee luopumista turkistarhauksesta♥

Ja näin nyt Ranskassa, teksti Taija Rinne: 

Ranskan ympäristöministeri ilmoitti turkistarhauskiellosta 29. syyskuuta.  

Muuttuneet asenteet villieläimiä kohtaan ovat ympäristöministeri Barbara Pompilin mukaan syynä kieltoihin. Turkistarhauskiellon lisäksi maassa kielletään villieläinten käyttö kiertävissä sirkuksissa sekä delfiinien ja miekkavalaiden vankeudessa pitäminen. 

Ranskalainen eläinoikeusjärjestö One Voice on kampanjoinut pitkään tarhauskiellon puolesta. Eurooppalainen turkistarhauksen vastainen kattojärjestö Fur Free Alliance on myös muiden jäsenjärjestöjen kanssa vedonnut Ranskan hallitukseen tarhauskiellon puolesta. Myös Animalia on Fur Free Alliancen jäsen.

Ranskassa on jäljellä enää neljä turkistarhaa, mutta turkistarhauskiellolle odotetaan vastustusta. Luksusmuotimerkit ovat yhä enenevissä määrin turkisvastaisia, mikä on aiheuttanut alalle jo pidempään vaikeuksia.  

Fur Free Alliancen mukaan turkistarhauskielto tulee voimaan viiden vuoden siirtymäajalla. Turkistarhaus on kielletty tai se on loppunut lakitiukennusten vuoksi jo isossa osassa Eurooppaa.


Puolassa parlamentin alahuone on hyväksynyt turkistarhauksen kieltämisen vuoden siirtymäajalla. Kielto tarvitsee vielä ylähuoneen ja presidentin hyväksynnän.

Ranska päätti kieltää turkistarhauksen syksyllä 2020. Siirtymäaikaa kiellolle annetaan todennäköisesti viisi vuotta.

Ruotsin hallitus muutti maan eläinsuojeluasetusta joulukuussa 1995 lopettaakseen kettujen pitämisen nykyisenlaisissa verkkohäkeissä. Vuodesta 2001  lähtien kettujen kasvattaminen on ollut Ruotsissa sallittu vain tiloissa, joissa ketuilla on kaivamismahdollisuus, virikkeitä ja mahdollisuus elää luontaisena sosiaalisena ryhmänä. Tämä johti kettutarhauksen loppumiseen Ruotsissa. Vastaavan tyyppistä asetusta minkkien tarhauksesta ajetaan aktiivisesti.

Saksassa säädettiin vuonna 2017 eläinsuojelulaki, joka vaatii turkistarhojen eläimille paremmat elinolosuhteet, kuten enemmän tilaa ja minkeille uimismahdollisuuden. Siirtymäaikaa on vuoteen 2022, mutta maan viimeinen turkistarha lopetti toimintansa jo maaliskuussa 2019.

São Paulo, Brasilian osavaltio, kielsi turkiseläinten kasvattamisen vuonna 2015. Brasilia on yksi suurimpia chinchillaturkisten kasvattajamaita.

Serbia kielsi turkistarhauksen vuonna 2019. 

Slovakia hyväksyi turkistarhauskiellon vuonna 2019. Laki tulee voimaan vuonna 2021, ja siirtymäaikaa on vuoteen 2025 saakka. 

Slovenia teki keväällä 2013 päätöksen kieltää turkistarhaus siirtymäajalla, joka päättyi 1.1.2015.

Sveitsissä turkiseläinten häkkikasvatusta ei ole lainkaan, koska maan eläinsuojelulaki estää sen käytännössä. Esimerkiksi vankeudessa kasvatettavalle minkille edellytetään Sveitsissä järjestettäväksi vähintään kuuden neliömetrin tilat ja yhden kuutiometrin vesiallas.

Tanskassa tehtiin vuonna 2009 päätös, joka kieltää kettujen tarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla.

Tšekki kielsi turkistarhauksen vuonna 2017. Kielto astui voimaan vuonna 2019.

Ukrainassa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Uuteen-Seelantiin on kiellettyä tuoda minkkejä, mikä käytännössä estää myös minkkien tarhaamisen maassa.

Virossa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Yhdysvalloissa ei ole valtiollista lakia, joka säätelisi turkiseläinten pitoa tai tappamista. Yksikään osavaltio ei ole kieltänyt turkistarhausta, mutta jotkut osavaltiot kieltävät kettujen pitämisen vankeudessa, koska ovat huolissaan tautien leviämisestä luontoon. Kalifornialla on tiukat määräykset kettu- ja minkkitarhoille, mikä tekee tarhauksen siellä kannattamattomaksi. New Yorkin osavaltiossa turkiseläinten lopetus sähköllä on kielletty. Wisconsin ja Utah ovat osavaltiot, joissa turkistarhausta harjoitetaan tällä hetkellä eniten.

Annetaan äänettömille ääni. Jos haluat pitkäjänteisesti auttaa eläimiä tehokkaasti, liity Animaliaan, se on kiitollisuutta villille, vapaalle luonnolle♥ Ja muista kysyä vaaliehdokkaasi mielipide asiasta, joka on liki sydäntäsi!

Leena Lumi

supikuva Pekka Mäkinen

Vuoden 2011 Luontokuvat kirjan kansi on yksi ihanimmista:

Kultaiset supit♥

*****

Helsingin Sanomissa 3.6.2021 on Laura Kukkosen juttu Viro kieltää turkistarhauksen 2026. Hyvä Viro♥♥



Luottavaisina jäämme odottamaan vapautta kaikille ketuille väreistä viis ja kaikille häkitetyille eläimille vapautta ja ulkoilua, lajityypillistä elämää.

19 kommenttia:

  1. Minäkin olen länsirannikolta ja nähnyt paljon tarhoja. En niitä varsinaisesti kannata ollenkaan, mutta tosiaan siirtymäaika ja mielestäni joku vaihtoehto pitäisi tälle elinkeinolle tarjota kyllä. Jos olisimme saaneet vaikkapa 15 vuoden siirtymäajalla ja kunnollisilla vaihtoehtotarjonnoilla lain aikaan vaikkapa vuonna 2000, olisi tämäkin ollut historiaa jo vuosia. En kannata muovipohjaisia tekoturkkejakaan, mutta itse asiassa kannatan vanhojen turkisten loppuun käyttämistä. Itse olen perinyt isältä turkislakin ja anopilta turkin, joita en raaski roskiin laittaa. Toisaalta arveluttaa käyttää ainakaan "ihmisten ilmoilla", koska viha niitä kohtaan on välillä niin agressiivista. Ekologisinta olisi minusta käyttää olemassa olevat loppuun. Tietysti metsästyksen sivutuotteena tai liikenneonnettomuuksien takia turkista saisi edelleen käyttää hyvin uniikissa pienessä muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thilda, alkuperäinen ajatus oli sulkea tarhat 2025, joten annas katsoa. Me emme tarvitse eläinten turkkeja, nehän kuuluvat niille. Minäkin sain exapeltani minkinnahkoja, joista teetettiin lakki. En ole pitänyt. Äitini on yrittänyt tarjota turkkiaan tyttärilleen, turhaan. En voi kannattaa noin pitkää siirtymäaikaa, vaan uudelleenkoulutusta uuteen ammattiin. Tässä en muuta mielipidettäni. Vain hirvenmetsästyksessä olen muuttanut ja jos syön punaista lihaa, valitsen mieluummin poroa kuin parsinavetan lehmää. Onneksi lehmiä alkaa näkyä jo laitumillakin. Lapsuudessani merenrannan kylässä lehmät vielä laidunsivat...Ja mamman luona kesäaikaan noudettiin lehmät rantalaitumelta lypsylle ja sitten takaisin. Ne olivat ehkä onnellisia lehmiä, sillä seisoivat siellä rantavedessä hännät huiskien. Ja kanat juoksivat usein pihalla vapaina!

      Tämä on agressivista, sillä niin on viattomia eläimiäkin kohdeltu julmasti, että ei mitään rajaa. Itse en halua herättää vihaa, vaan saada ihmiset tajuamaan, että näitä kärsimysnahkoja viedään juuri niihin maihin, joissa edes ihmisarvolla ei ole mitään oikeutusta ja eläimiä nyljetään elävältä. Minulla ei ole yhtään tuttua joka käyttäisi turkkia. Toivoni onkin nuorissa, sillä tyttäreni ikäiset ovat jo uutta sukupolvea, jotka eivät todellakaan edes tajua, että tätä tarhausta Suomessa enää on. Itävaltalainen ystävämme ei edes uskonut, että meillä sitä vielä meillä, kun muuten olemme niin kaikessa teknologiassa yms. johdossa. Meillä on paljon julmuutta. Kuten nyt vaikka ne koirakouluttajat...

      Kaupasta löytyy lämmintä vaatetta ylle ja saa vielä kaiken päälle hyvän mielen, kun tietää toimivansa eettisesti.

      ♥♥

      Poista
    2. PS. Siksi siis poroa tai hirveä, kun ne ovat saaneet elää vapaan elämän! Tämä on se pointti, mutta syömme pääasiassa enemmän muuta ja possua on syö ennen kuin porsitushäkeistä luovutaan.

      Poista
  2. Olet kyllä täysin oikeassa! Muistan kans lapsuudesta ne vapaat lehmät, lampaat, siat, kanat jne. Sitten tuli vuosikymmenien surullinen aika, kun eläimet suljettiin sisälle. Nyt niitä taas onneksi näkee ulkona! Ennen oli näitä pieniä tiloja, joilla eläimet voivat olla ulkona, sittemmin kamalan isoja laitoksia, joista en tykkää!

    Jaa, semmoinen deadline? Hyvä. En minäkään kannata tarhauksen jatkamista ikuisuuksiin. Vain se, että tarjotaan jotain tilalle. Minun puolestani olisi voitu lopettaa tarhaus jo vaikka 80-luvulla.

    Agressiivisuudella tarkoitan päälle käymistä ja esim spreijaamista, kun kadulla kulkee. Tosin sitä ei ehkä tapahdu enää nykyään? Minulla on muinaisharrastajia ystäväpiirissä ja siinä ajatuksessa eläimestä käytetään metsästettäessä kaikki osat hyödyksi. Se on ekologisinta. Ja metsästetty eläin on kaikkein onnellisimmän elämän elänyt. Tosin, joskus kyllä epäilen onko se esim sutta pakoon juokseminen ja ainainen huoli ruoasta niin onnellista kuin vaikkapa luomumaatilalla vapaana hyvin hoidetun eläimen elämä...

    Parhaiten ymmärrän turkin käytön hyvin kylmässä ilmanalassa. Mutta Siperialaisheimoilla yms onkin perinteiset turkisvaatteet, joita ei vaihdella muodin mukaan. Saattavat periytyä pitkällekin sukupolvesta toiseen. Muotiturkiksia en kyllä kannata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thilda, paras ystäväni asui vanhaa sukutilaa ja siellä oli onnellisia sikoja mudassa möyrimässä. Ja vielä sikopaimenkin! Tuo kirottu tehotuotanto pilasi kaiken!

      Sellainen oli esillä muutamalta varsin korkealtakin taholta. Muistan hyvin ja katson miten tässä nyt mennään...

      Juu, ymmärsin kyllä, lavensin vähän. Eiväthän äidin siskot ole uskaltaneet Helsingissä käyttää turkkejaan ja äiti on taas tullut samaan mielipiteeseen tyttäriensä kanssa.

      Luomutilat ovatkin ihan oma juttunsa. Me käytämme vain kananmunia, joiden tuottajat ovat saaneet tepastella ulkona. Vapaan kanan muna ei tarkoita ulospääsyä.

      Onneksi ei ole meidän asiamme vaatettaa heitä.

      Muotijuttuja kannattaa varoa. Minulle kävi yhtenä jouluna niin, että ostin sellaisia kivoja pörrösukkia joululahjapaketteihin mukaan ihan Sokokselta. Sitten kuulin jotain...Sain tietää, että ne pörröt olivatkin aitoja ja tulivat Kiinasta, jossa en oli revitty eläviltä kaneilta...Arvaa vaan teinkö valitusta ja boikottia. Boikotti on tehokkain keino, jos sen saa levitettyä laajalle.

      Thilda, otetaan ihan rauhassa. En ala kenenkään kanssa inttämään ja olemme eläneet aikoja, jolloin eläin oli kuin ei olisi tunteva, kärsivä, hellyyttä kaipaava ollenkaan. Nyt alamme herätä, minä tosin jo kauan sitten...Olisin voinut valmistua vaikka eläinlääkäriksi, mutta siinäkin näkee liikaa. Jollekin koiranomistajalle joku puudutuspiikki on liian kallis, mutta alkoholipullo ei. Siinä on herkällä eläinlääkärillä olemista.

      ♥♥

      Poista
    2. Auh, meinasin mainita tuon angorakanijutun äsken. Yksi hirveimpiä videoita joita katsoin!! :(

      Jes, rauhassa hyvä tulee. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi! :)

      Poista
    3. Thilda, juu auts, se oli angorakania. Miten voi olla mitään noin julmaa.

      Juuri näin. Me♥♥

      Poista
  3. Hyvä olisi tosiaankin jos Suomessa luovuttaisiin turkistarhauksesta. Täällä ainakin viime vuonna piti astua voimaan täysi turkiskielto, eli mitä tulee ostamiseen ja myymiseen, ja suuri sakko jos kieltoa rikotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, täysin samaa mieltä! Muistan lukeneeni siitä♥ Hyvä te♥

      Poista
  4. Todellakin! Turkistarhaus ei ole muuta kuin laillistettua eläinrääkkäystä, josta on päästävä. Mutta mitä tehdään Suomessa? No tuetaan taloudellisesti kuolevaa alaa. Täysin käsittämätöntä syytää rahaa elinkeinoon (eli eläinrääkkäykseen), joka luonnollisesti kuolisi pois TARPEETTOMANA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, nimenomaan! Täysin kestämätöntä, että joku elinkeino, joka on eläinrääkkäystä, saa lainsuojelusta. Että elä täällä sitten...Auringonlaskun ala! Ihan samaa mieltä♥♥♥

      Poista
  5. Meidän perheemme koki aggressiivisen ja fanaattisen suhtautumisen turkiksiin 90-luvun lopulla.Liikehuoneistomme ikkunat rikottiin säännöllisesti,lukot sotkettiin liimaan,mielenosoituksia pidettiin liikkeen ulkopuolella,henkeä uhattiin,asiakkaita vainottiin,isäsi on murhaaja-huutoja huudeltiin alle kouluikäiselle lapsellemme,ikkunat spreijattiin murhaaja-sanoilla.Kotimme ulkopuolelle tarvittiin poliisipartio.Ketään ei tähän päivään mennessä ole kiinnostanut,miten perheemme selvisi henkisesti saati taloudellisesti.Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, erittäin ikävää ja lainvastaista. Tämä osoittaa sen, mitä mieltä suurin osa suomalaisista on turkistarhauksesta. Minä en ole niitä, joka rikkoisin lakia saadakseni tämän loppumaan. Laki on laki ja piste. Olettaisin, että teillä oli kuitenkin vakuutukset...ja henkilökohtaisesti olen pahoillani sinun ja perheesi puolesta, vaikka sydämeni huutaa muutosta. Ei laittomuuksia!

      ♥♥

      Poista
  6. Leena,mikään vakuutus Suomessa ei korvaa perheen toimeentuloa,jos laillinen elinkeino tehdään laittomin keinoin mahdottomaksi.Mikään taho ei tuosta vaan uudelleenkouluta yrittäjää tai tule vastaan lopetetun liiketoiminnan tappioissa.Ulkopuolisen on helppo spekuloida kivoja,nopeita vaihtoehtoja,oikea elämä on aivan toista.Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, juuri sinulle en nyt tätä haluaisi millään jankuttaa, mutta suurin osa suomalaisista pitää tätä kaikkea muuta kuin eettisenä liiketoimintana. Mikään ei tapahdu tuosta vain, mutta kuten mielipiteet ovat muuttuneet, voi muuttua myös ammattikunnan oppi jollekin muulle suunnalle. Miksei jotain luomukanalaa, sillä mistä löytää luomukanaa, joka on saanut olla ulkona ja puhumattakaan sioista, joita pidetään porsitushäkeissä kunnes pilke silmän sammuu. Oikea elämä on toista enkä ole pumpulissa kasvatettu, saanut vain isältäni kuin perintönä rakkauden eläimiin ja miten ne ovat tuntevia siinä missä me ihmisetkin. Mekin putosimme kun tuli 90 -luvun lama ja...Nimenomaan uusia vaihtoehtoja pitäisi keksiä, niitä jotka istuvat tähän päivään. Minulle tässä ei ole mitään helppoa paitsi´se, että sydämeni on eläinten puolella. Halua olla ääni niille, joilla sitä ei ole, mutta en halua inttää kanssasi, koska taas tämä aihe on molemmille arka, vain eri kanteilta.

      ♥♥

      Poista
  7. Turkistarhaus on varmasti syytä lopettaa Suomessakin jossain kohtuullisessa ja järkevässä aikataulussa. Anarkiaa, väkivaltaa ja uhkailua ei ole lupa hyväksyä tai katsoa sormien läpi missään tapauksessa olkoon suurin osa ihmisistä mitä mieltä tahansa. Lain on toimittava kaikissa tapauksissa ja väkivallasta on rangaistava. Muuten mikä tahansa väkivaltainen ryhmä voi suojautua/kätkeytyä enemmistö-kortin taakse. Piste.
    Lailliset ja rauhanomaiset mielenosoitukset, poliitikkojen painostaminen, aiheen esillä pitäminen ja boikotit ovat asiallista toimintaa. Boikoteilla myös estetään ongelman ulkoistaminen eli tuotannon siirtäminen itään, missä eläimillä on todella huonot elinolot.
    Turkistarhaushan on vain yksi eläinsuojelukysymys. Monissa luettelemissasi maissa on tehty ko. asian suhteen edistyksellisiä päätöksiä, mutta harjoitetaan laillisesti mitä törkeimpiä eläinsuojelurikkomuksia. Niihin ei nyt ole syytä puuttua koska on kysymys Suomesta ja Suomen tekemistä ratkaisuista. Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maarit, ei mitään väkivaltaa ketään kohtaan, ei edes eläimiä, vaan kaikki lain mukaan. Etelä-Ranskassakin levitetään edelleen liimaa puiden oksille, jotta laululinnut tarttuisivat liimaan. Mitä enemmän ne pyristelevät sitä enemmän ne takertuvat kiinni.

      Maltalla eräs biologi sai melkein sokin nähtyään aamulenkillään verkoilla lintuja pyydystävät miehet. Kun hän yritti kertoa heille homman olevan laitonta, porukka tuli uhkailevaksi.

      Kaikkea tapahtuu kauan sen jälkeen kun Axel Munthe osti linnustajien vuoren Caprilla. Bengt Jangfeldt on kirjoittanut kirjan Axel Munthe - tie Caprin huvilalle eli täydellisen elämäkerran, jossa Axel Munthe toteaa näinkin: pikkulinnut ja perhoset lentäisivät vapaina ja katselisivat täytettyjä julmia pikkupoikia ja perhostenkeräilijöitä lasilaatikoissa pitkien neulojen lävistäminä. Kaikki ylämäet olisivat täynnä kuolemanväsyneitä vetojuhtia, jotka istuisivat mukavasti kuskipukeilla ja palauttaisivat säälimättä jokaisen verisen piiskaniskun vanhoille tyranneilleen hevoskuskeille.

      ♥♥

      Poista
    2. Jatkan vielä hiukan. Tiedän Axel Munthen ja hänen kirjansa. Jokunen vuosi sitten matkailin pitkin Ruotsin rannikkoa ja yövyin sattumalta Oskarshamnissa. Oli hiukan aikaa kierrellä kaupunkia ja eräällä kadulla oli luonnollisen kokoinen näköispatsas. Nimestä selvisi, että siinähän patsasteli itse Axel M. Otatin kaverillani oikein kuvankin itsestäni kaulailemassa Axelia - muistoksi. Oli hauska yllätys törmätä "häneen" näin sattumalta. Maarit

      Poista
    3. Maarit, tuon tähden reissuun tekee aina mieli♥ Mekin olemme seikkailleet pitkin Eurooppaa omalla autolla ja syksyllä 2015 huomasimme ajavamme Slovakian Tatra -vuoristossa tiheässä sumussa...Ei ole alpeilla ikinä niin pelottanut, mutta silti: Haluaisin kokea sen uudelleen. Me istuimme kerran iltaa erään pariskunnan kanssa Etelä-Sveitsissä ja heillä oli noutaja mukanaan illisella. Paikka oli vaatimaton hyvän ruoan italialaispaikka. Aamiaisella taas tapasimme ja herra ojensi varhaisteinille tyttärellemme ison suklaarasian, jossa luki Lindt&Sprüngli. Hän osoitti Sprüngli -nimeä ja sanoi: Ich bin das. Saman päivän iltana törmäsimme häneen vielä St. Moritzissa ja hän käveli vastaan hodaria syöden ja sanoi, että 'älkää ostako täältä mitään, kaikki on ylihinnoiteltua!' Joka reissu on tapahtunut ja yleensä vain kivoja asioita.// Oih, minä en ylettynyt kaulailemaan Guttenbergia, kun hänet tapsin Wienin öisillä kaduilla. En pidä suurkaupungeista, mutta Wien on must Klimtin tähden sekä yhden suvun. Annan sinulle kirjavinkin: Edmund de Waal Jänis jolla on meripihkanväriset silmät.

      ♥♥

      Poista