tiistai 22. marraskuuta 2022

Cristal Snow, Kati Vuorento: Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuusJos uskot keijuihin, jos rakastat lumisadepalloja, jos huudahtelet ihastuksesta lukiessasi sanoja, joista et ole ennen kuullutkaan, jos ihastelet punatukkaista tyttöä, joka uskaltaa melkein mitä vain, vaikka sydän on heikko ja mieli täynnä pelkoja, jos pidät keijuseikkailuista ja maagisista esineistä, jos haistat ensilumen saapumisen tuulesta, jos uskot hyvän voittoon pahasta, jos siipesi alkavat värähdellä nähdessäsi huimaavan kauniita lyijykynäkuvia, Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuus, on se kirja, jonka löydät keijukuusesi alta, kun olet ensin kuiskannut taikasanat joulukeijun korvaan. Jos et usko mihinkään näistä, kirja on sittenkin sinulle, koska sen avulla voit pakoilla talviunien luolaan näkemään unia akileijakeijuista eikä yksikään timanttinen lumihiutale häiritse keijurauhaasi.

Cristal Snow'n teos Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuus (Tammi 2022) on kirja monen ikäisille ja -mielisille lukijoille, mutta en arvannut kun aloitin, että minulle kasvavat siivet ja osaan puhua korentokieltä. Enkä arvannut, miten tarinan kuvittajan Kati Vuorennon työt koskettavat niin syvältä, että aloin unelmoida hopeisista siivistä, joihin Kati piirtäisi joitakin tämän kirjan kuvia...

Penni Meirami Pähkinäsydän on topakka, urhea, suloinen, seikkailunjanoinen ja kovasti perheestään pitävä mitä suloisin vielä maitosiivillä lentävä keijutyttö. Yksi vanhempi asia on kerrottava, eräs hetki hänen syntymästään, sillä 

kun Pennin äiti, Annelie Pähkinäsydän, saattoi tohtori Muljakon avulla hänet maailmaan, vauva oli aivan hiljaa Hopeapuron siipisairaalan vuodeosastolla. Lisäksi hän oli niin nyrpeän näköinen, koska oli herätetty kesken unien, että tohtori Muljakko pyysi anteeksi. Kohta keijuvauva jo maiskutteli huuliaan ja nukahti.

- Suloinen otus, tohtori Muljakko mumisi ja silitti muutamaa hassua räikeänpunaista haiventa lapsen päälaella.

- Mutta hieman rikkinäinen tämä on. Sydän on hieman erikoinen. Se on kooltaankin liian suuri ja lyö kiivaammin kuin naperoilla yleensä. Siitä myös puuttuu tahti jos toinenkin.

- Jos sydän ei ajan myötä asetu paikalleen, korjaamme sen...Annat pikkunaperon elää tavallista elämää.

- Tämän kuullessaan Penni avasi suunsa ja kiekaisi erityisen ruman rääkäisyn ja korvankärkiä vihlovan kiekaisun.

- Ahaa, tämä nyytti ei taida perustaa mistään tavanomaisesta. Sen verran erikoinen pöppiäinen hän on, Muljakko naurahti.

Pennillä ja hänen ystävillään Tuulenpesän metsässä, oli taito erottaa pakkastuulesta talven saapuminen. Se taas tarkoitti, että Penni ja hänen ystävänsä kokoontuisivat hänen luokseen viettämään talven ensimmäistä yötä ullakolle. He odottivat ensilunta ja pakkasen ikkunoihin piirtämiä kuvioita. Koska Penni osasi käyttää leikattua sydäntään hyväkseen, sai äiti kantaa heille vintille täytettyjä petunialeipiä, lumipaistosta, paukkujyväsiä, kinuskitikkuja, kaislakaakaota...Mukaan saapuu myös mörkö Hilda, jolla on niin vahvat siivet. että niillä voi uhmata talvimyrskyäkin. Penni esittelee ystävilleen äitinsä säästämiä upeita siipiä ja siitä Hilda saa aiheen kertoa siipipeikosta joka ryöstelee siipiä. Häntä ei uskota ennen kuin siipiä alkaa liidellä pois niiden omistajien suojista. Syyllisiksi nimetään siipipeikot, joiden erityinen kiinnostuksen kohde ovat maitosiivet.

Penniin iskee aivan odottamaton salapoliisikuume. Pyykinkuivausoksistossa hän  vakoilee nyt rouva Vadelmaa, joka itkee ja juoksentelee edestakaisin, samalla kun keittää löytölientä. Heidän poikansa Markka on kadonnut!  Onneksi Penni ja hänen ystävänsä pitävät lumisadepalloista, etenkin oikein pyryttävistä. Vintiltä he löytävät sellaisen. Penni pyörittelee sitä käsissään, kunnes näkee jälleen tekstin: Kolme ravistusta pimeille poluille.

Seikkailu Viluhallaan on pitkä ja vaarallinen. Lumisadepallon Pyrykin on mukana ja myöhemmin toisesta pallosta tullee etenkin Pyrylle hauska ystävä...Matkalla tapahtuu paljon pelottavaa, mutta kun Penni lopulta seisoo Viluhallan valtiattaren edessä, hänen on kohdattava pelkonsa. Valtiattaren vaatimuksesta!

Snow'n ja Vuorennon yhteistyö on kristallista. Kauniit kuvat suorastaan pelottavassa seikkailussa, jossa monen monta otusta, suorastaan huutaa tulla kerrotuksi meille kaikille. Snow'lta tuota kiehtovaa keijujännitystä riittää. Sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku sekä Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous. 

Ja aivan oikein: En taaskaan arvannut syyllistä. Kirjassa on yli kaksisataa sivua keijuilua,  mörköilyä ja salaisuuksia. Penni on kuitenkin vielä pieni tyttökeiju ja hänelle on äiti kaiken jännityksen jälkeen tärkein:

Onnelliset lumihiutaleet myllersivät iltataivaalla. Kaksikko istui vielä hetken sylikkäin tuijottaen vaaleanpunaiseen naapuripuuhun ja palasivat sitten sisälle keittämään kuumat kupilliset kaislakaakaota.

*****

Lastenkirjat Leena Lumissa

14 kommenttia:

 1. Enpä tajunnutkaan etsiä tätä tai aiempia osia, kävin juuri kirjastosta lastenkirjoja yhtä luukkua varten... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, ei ihan heti uskoisi suomalaiseksi. Tietenkin tämä alkoi pyöriä mielessäni filminä. Tämä on tosiaankin sekä lapsille, että aikuisille. Heti kun alkoi pelottaa, tuli joku helpotus♥ (Oletko nähnyt H.C.Andersenin animaation Varjo, joka on aikuisille, mitä en tiennyt kun Merin kanssa sitä katsoimme. Oli sellainen tarina, että kumpikaan ei unohda ikinä.)

   Poista
  2. En ole tuota animaatiota nähnyt, ihan uusi juttu minulle!

   Poista
  3. Anki, en tiedä, mistä sen voisit nähdä.... Ollaan käyty sen takia Odensessakin, mutta sitten aika siirtyä kohti alppeja alkoi tikittää, mutta yhden yön olemme satusedän syntymäkaupungissa asuneet. Voi, vaikka se oli rankka psykologisesti, me Merin kanssa katsoisimme sen uudestaan, mutta emme tanskaksi:) Sullahan on kiinnostavaa siellä blogissasi. Kehotin Sannaakin tulemaan...Minulla siis ei mitään vastaan juuri OJ:sta, mutta kohtuullisuus. Hän on loistava kirjailija. Mutta kohtuullisuus. Yhtäkään niistä en ole lukenut, mutta en kestä tuttua (lue: sukulaista), joka lukee vain yhden kirjan vuodessa ja se on aina F-voittaja:) On vain mielipiteitä ja tämä on kuin kirjojen joulumainos koko tapahtuma. Anki, muistan sinut ihan alusta asti. Nyt kirjasi ovat minulle ihan outoja useimmat ja mielipiteesi ovat kypsiä. Sinä olet jo iso tyttö♥ Eikun siiis Ihana Nuori Nainen♥

   Poista
  4. Kiitos Leena <3 Johan tässä hurjasti 30 lähestyy niin ihan hyväkin, jos mielipiteet ovat ajan saatossa kypsyneet. :D Ja minäkin penään tuota kohtuullisuutta, kirjoja julkaistaan niin paljon että onko sen saman oltava aina "paikalla"... Olisi voinut olla ehdolla vaikka vaimonsa tällä kertaa. :)

   Poista
  5. Anki, tarkoitin muuttuneet:) Etpä usko: Otaksuin ehdolla olevan Riitan♥♥ ja ansiosta♥♥ Mutta ei pahaa sanaa Ollin kyvyistä, tosin hänen uusimpiaan en ole lukenut, joten vaikka sitten hänen varhempien teostensa puolesta puolesta. Luulen, että kansa ei yhtään hätkähtäisi vaikka siellä olisi aina Westö tai sitten se helsinkiläiskirjailija, joka just vähän aikaa sitten voitti, mikä hänen nimensä nyt olikaan... Btw, en ole laskenut Finlandia -voittajia sukupuolen mukaan, mutta jos se tehtäisiin naiskäyrän olisi oltava nouseva, sillä niin yllättäviä kirjoja naisilta on ilmestynyt. Tasokkaita. Ei vanhassa junnaavaa. Vain 1 prosentti miehistä lukee naisia, mutta ne, jotka lukevat, erottuvat heti massasta. Mukavaa loppuviikkoa♥♥Täällä taas pakataan, ei lueta. Missä välissä enhtisinkään.

   Poista
 2. Aivan ihan kuvitus!
  Hitusen tuli mieleen Charles Vess (jolta tosin en ole nähnyt varsinaista lastenkirjakuvitusta :))..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, luulin brittiläiseksi. Tämä on todella♥♥ (Käys Ankin blogissa siinä kohtaa, jossa puhutaan F-kirjoista. Pääset sinne klikkaamalla Ankia tuossa ylempänä.)

   Poista
 3. En ole tiennyt, että Christal Snow kirjoittaa kirjoja! Vaikuttaa kiehtovalta, mielikuvitusta kutkuttaa. Kiitos mieleenjäävästä kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, ja minä kun en hänestä tiennyt mitään. Ilmeisesti hän on paljon muutakin, sillä sisareni, joka ei paljon lue tiesi hänet heti. Tämä on aikuisellekin vaikuttava tarina. Ole hyvä ja kiitos♥♥

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Erikoiset asiantuntijat, kiitos♥ ja täysin samaa mieltä♥

   Poista
 5. Olen aivan täydellisen ihastunut Penni Pähkinäsydämeen. Upeaa, että kirjat vain paranevat osa osalta.. Ihastunut olin myös kuvailuusi kirjasta, tekee runollisuudessaan teokselle oikeutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vintagentti, sama täällä! Kiitos paljon♥♥ Olen huomannut, että mistä eniten pidän se antaa myös minulle liitoa♥♥ Haluan hukkua tekstiin sen tahdissa!

   Poista