tiistai 14. syyskuuta 2010

SUKELLUS KUUMAAN AALTOON - NAISEN VAIHDEVUODET, TERVEYS JA HORMONIT


Nainen, asuuko kotonasi hikoileva lohikäärme? Kärsitkö unettomuudesta, ärtyisyydestä, masentuneisuudesta ja/tai seksuaalisesta haluttomuudesta? Oletko uupunut ja tuntuu, että et jaksaisi enää mitään? Onko sinulla selkä- ja nivelkipuja? Kärsitkö energiavajeesta? Oletko levoton ja ahdistunut? Tuntuuko välillä, että et saa happea, vaan haukot kuin kala kuivalla maalla? Oletko nainen 40 – 58 ikävuoden väliltä? Jos vastasit myöntävästi kahteenkin näistä kysymyksistä, niin gynekologi Maija Kajanin Sukellus kuumaan aaltoon – Naisen vaihdevuodet, terveys ja hormonit (Minerva 2010), on kirja juuri sinulle!

Tiedän nyt, että moni juuri neljäkymmentä täyttänyt ajattelee: Ei koske minua! Vaan minäpä vastaan, että ei pidä paikkansa. Ensinnäkin suurin osa ystävistäni on 40+. He ovat vauhdikkaita naisia, jotka ulospäin vaikuttavat hyvinkin energisiltä, mutta kahdenkeskisissä keskusteluissa tulee ilmi koko elämän rasittavuuden kirjo seksuaalisesta haluttomuudesta hiusten lähtöön ja unettomuuteen ja vielä monta muuta näiden väliltä. Ja mitä valittavat heidän miehensä! Sitä en nyt kerro, sillä arvaatte kyllä.

Yllä oleva on täysin uskomatonta näinä päivinä, kun on saatavilla estrogeenikorvaushoitoa. Estrogeeni on naisen oma suojelija, jota kaksikymppisen elimistö pursuilee tuottaen iloa, energiaa ja terveyttä, mutta jo nelikymppisenä tätä suojelijahormonia on jäljellä enää puolet siitä mitä nuoruuden päivinä. Tiedän tästä kaiken, sillä aloitin itse hormonikorvaushoidon nippanappa nelikymppisenä viis veisaten pelottelijoista. Yleisin pelottelun aihehan on rintasyöpä, mutta Maija Kajankin toteaa:

Suomessa käytetään hormonikorvaushoidon estrogeenina samaa estrogeenia, jota naisen munasarjat ovat vuosikymmenet tuottaneet ja joka on vuosikymmenet suojannut naisen terveyttä. Mikä olisi luonnollisempaa, kuin elimistön itse tuottama hormoni? On myös vaikea uskoa, miten tämä naisen luonnollinen, terveyttä ylläpitävä hormoni muuttuisi yhtäkkiä vaaralliseksi. Luontaistuotteista puuttuu yleensä kontrolloidut tutkimukset tehosta ja sivuvaikutusrekisterit. Usein luontaistuotteet ovat myös kalliita.

Sukellus kuumaan aaltoon on Täydellinen Täydellisen Naisen Tietokirja! Tässä tuodaan esille monta muutakin asiaa, jolta hormonit suojaavat kuin ingressissä mainitsemani. Jännittävä on myös yhteys D-vitamiiniin, jonka suojavaikutukset ovat pitkälti samat kuin estrogeenin. Älkää hyvät naiset vain uskoko suomalaisten lääkärien annostusohjetta D-vitamiinista! Olemme saamassa siihen muutoksen, kiitos erään naistutkijan, mutta Suomessa nämä asiat tapahtuvat hitaasti. Kirjassa käydään myös läpi vaihe, jossa oma gynekologi yrittää lopettaa vuosikausia hormonikorvaushoitoa saaneen naisen estrogeenin tai haluaa puolittaa annoksen. Tällöin esimerkiksi vaikka kohtuleikkauksesta toipuvan naisen elämän laatu voi romahtaa vuosikausiksi ja pitää muistaa, että toisilla on vaihdevuosien rankkoja oireita vielä 90-vuotiaana ilman hormonikorvaushoitoa. Miksi elää tyydyttävää elämää kun voi elää optimaalista!

Leena:

”En olisi uskonut, että saan avun polvikipuuni gynekologilta!”

Hilkka:

”Valitsen mieluummin rintasyövän 5-10 vuoden kuluttua kuin nämä jatkuvat kivut.”

Siis tässä loistavassa kirjassa on myös potilaskertomuksia ja minusta rankimmat olivat niitä, joissa oli ajauduttu ihan turhiin avioeroihin, kun puolison kosketus oli muuttunut piinaksi naisen haluttomuuden, kuivien limakalvojen ja yhdyntäkipujen takia. Hormonikorvaushoito, naisen oma vitamiini, olisi muuttanut piinan nautinnoksi ja parit jatkaisivat tänäkin päivänä intohimoista liittoaan.

Kuka muuten tiesi, että estrogeeni suojaa mm. 2-tyypin diabetekselta, sydämen rytmihäiriöiltä, dementialta sekä eräiltä syöpätyypeiltä!

Mitä tulee Maija Kajaniin kirjoittajana, niin hän osaa leiskua! Ei mitään tylsää, vaan eletynoloista ja mukana olevaa. Sisällyksen otsikot jo paljastavat kirjailijan otteen ja tässä muutama: Painia märkien lakanoiden kanssa/ Lieskat lentää, pinnat paukkuu/ Unilinnun kuurupiilo/ Tunteellinen siili/ Pohdintoja, arvauksia ja saksofoniteorioita…Teos ottaa lukuun myös taloudelliset näkökulmat niin yhteiskunnan kuin yksilön kannalta, kuvitellut hormonihoidon vasta-aiheet, hormonien suhteet, luonnon logiikan…

Minä olen sitä mieltä, että neljäkymmentä täyttänyt nainen, jonka yöpöydälle tämä kirja ei ilmesty pikapikaa, kulkee onnensa ohitse. Se on surullista, sillä meillä kaikillahan on vain tämä yksi ja ainoa, pieni, mutta tärkeä ja ainutlaatuinen elämämme. Miksi emme vaalisi sitä kaikin nykytietämyksen suomin avuin ajatellen niin itseämme kuin myös ympäristöämme, sillä onhan hikoileva, raivoava lohikäärme piina paitsi itselle myös vakava ympäristöhaitta ja monen läheisen suuri kärsimys. Otan tämän kirjan niin vakavasti, että laitan nyt itseni täysin likoon eli julkaisen sen kirjoituksen, joka on eräässä kirjassa, mihin tuli minun kertomukseni omasta kohtalostani ennen ja jälkeen hormonien, mutta sitä ennen: Annan aikaa nimenomaan tälle kirjalle ja haluan lopettaa gynekologi Maija Kajanin erääseen lukuun:

Lääkäri, joka ei suostu kirjoittamaan hikoilusta, unettomuudesta, kivuista ja masentuneisuudesta kärsivälle ja hormonihoitoa pyytävälle naiselle hormoneita, käyttää valtaansa kyseenalaisesti. Tämä vallankäyttö on ristiriidassa lääkärin valan kanssa. Lääkärin tulisi olla potilaansa neuvonantaja, kuuntelija ja tukija, auttaa kärsimysten lievittämisessä ja terveyden ylläpitämisessä. Hoitoa valittaessa potilaalla pitäisi olla suvereeni ratkaisuvalta niiden tietojen perusteella, jotka lääketieteellinen tutkimus on tuottanut ja lääkäri hänelle antaa. Potilaan tahtoa tulisi kunnioittaa, vaikka potilas lääkärin mielestä valitsisi väärin.

Keskustelu kirjasta jatkuu täällä

18 kommenttia:

  1. Varmaan ihan mielenkiintoinen kirja, varsinkin kun itse kipuilee juuri noiden ongelmien kanssa. Mutta minun valintani on ollut toinen kuin hormoonihoidot.
    Mutta jokainen tekee oman päätöksensä oireiden mukaan.Eikö?

    Mukavaa syksyn jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Tuija, juuri niin! Minä näen asian kuten Maija Kajan ja minulta tulee vielä kertomus, mitä minulle tapahtui ennen ja jälkeen, mutta ei ihan vielä.

    Jokainen saa itse valita, miten terveyttään haluaa hoitaa. Se on tärkeää!

    VastaaPoista
  3. Tämä kirja täytyy ehdottomasti saada käsiin ja siihen yöpöydälle! Se, että kirjoittaja on itse gynekologi, asettaa kirjan aivan toiselle tasolle. Kirjoittajan tuli ottaa huomioon lääketiede ja Leenan mainitsemat lääkärille suodut valtuudet ja oikeudet. Löytäisipä kirjoittajan kaltaisen gynekologin!

    VastaaPoista
  4. Nette, hyvä että tajusit;-) Kajanin vastaanotto ei ole kovinkaan kaukana, mutta ei Jyväskylässä. Lääkärien pitäisi kunnella enemmän asiakastaan, sillä kuka muu tuntee fysiikkansa ja psyykkeensä paremmin kuin potilas itse.

    VastaaPoista
  5. Usein "naisten vaivoja" ei ymmärretä. Ei tajuta, että hikoilu, unettomuus ja kivut voivat viedä masennuksen partaalle. Kyse on vallankäytöstä, kuten viimeisen kappaleen lainauksessa esille tuot. Minulla on ihan toisenlaisesta syystä kokemusta siitä, miten potilaan tahtoa ei kunnioitettu ja sillä oli kauaskantoiset seuraukset.

    Sikäli tärkeä kirja, se voi auttaa meitä naisia vaatimaan omaa, _oikeutettua_ parastamme.

    VastaaPoista
  6. Lumiomena, eikö ole joténkin fossiilista, että meidän pitää vielä vaatimalla vaatia hoitoa, naisen oikeutta saada elää hyvinvoivasti.

    Kajanin vastaanotolle on tunkua tästä lähin, sillä hän huomioi naisen myös henkisesti!

    (Minullakin on lääkäritrauma, mutta se tuli Merin hoidosta. Meitä, lapsen vanhempia ei kuunneltu, vaikka me olimme hänen allergioidensa parhaaat asiantuntijat.)

    VastaaPoista
  7. Tämä täytyy kyllä hankkia. Hyvä gynekologi on kultaakin kalliimpi. Häntä, eikä kampaajaa mielellään ei vaihda jos on hyvän löytää. Hienoa Leena että toit tämän kirjan esille, kiitos! Varmaan moni yhtyy kiitoksiin :)

    VastaaPoista
  8. Anne, eipä kestä! Toivon, että mahdollisimman moni löytää vastauksen outoihin ja epämukaviin tuntemuksiinsa, joiden takia naista juoksutetaan ihan turhissa ja väärissä kokeissa.

    VastaaPoista
  9. Minulla on varmaan maailman paras gynekologi ja estrogeenia saa täällä jokainen, joka haluaa, mutta itse en ole syönyt estrogeenia äidin ja tädin rintasyövän takia. Välillä sanottiin, ettei estrogeeni vaikuta rintasyöpään, sitten sanottiin taas päinvastoin. Vaikea tietää mikä on oikein.

    VastaaPoista
  10. Allu, se vaihtelee riippuen, kuka on äänessä. Ja tämän kirjan mukaan sekin vaikuttaa, mikä estrogeeni on kyseessä.

    Minulla on ystävätär, jonka sisko ja äiti kuolivat rintasyöpään ja hän käyttää estrogeenigeeliä.

    VastaaPoista
  11. Realistisen oloinen kirja, varsinainen tietopaketti. Jokakodin kirja.

    VastaaPoista
  12. Soolis, täyttä tavaraa! Jokakodin ja jokanaisen kirja. Tämä on muuten ihan hyödyllistä tietoa myös miehille. Lisäisi ymmärrystä;-)

    VastaaPoista
  13. Hei! Uuden kuun kautta tulin katsomaan mistä kirjasta on kyse.. taidan hakea kirjastosta, on noi moni vaiva niin tuttuja, vaikka olenkin "vasta" 38v. Ehkä 4 lasta on vienyt omat arvoni jotenkin alhaisemmmiksi, en tiedä.. Kävin kylläkin kesällä juuri lääkärissä kun kuukautiset yhtäkkiä heittelivät kovasti ja jotain hormoniarvoja kai mitattiin myös.. ?? Syy lienee tällä kertaa stressi. Mutta mistä sitä tietää.. pitkään jatkunut limakalvojen kuivuus tuskin on stressin aiheuttamaa ainakaan..

    Kiitän kirjavinkistä ja myös tuo oma kertomuksesi oli mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  14. Heli, minä olin juuri synyttänyt iltatähteni kun kaikki alkoi. En tajunnut ollenkaan, sillä ainahan sanotaan, että vauva nuorentaa...

    Siis minun piti taistella tuo hormonihoito, vaikka olin yksityislääkärillä, sillä tilani näytti tyydyttävää. Minä en tyydy mihinkään tyydyttävän, etenkin kun olin haluton seksuaalisesti, ärryin pienimmästäkin, olin uneton, hiukset huonossa kunnossa, hikilin etc. Ja voit uskoa, että minä teidän, mitä on stressi! Stressi ei vie minulta haluja!

    No, oma kertomus oli kova juttu, sillä vaikka olen avoin luonne, niin en olisi halunnut olla ihan näin avoin. Tiedän kuitenkin,e ttä eniten vaikuttaa 'elävä todiste' ja minä olen sitä.

    Hakeudu Tampereelle Maija Kajan vastaanotolle, jos sinua ei oma lääkärisi ymmärrä! Minäkin asn nyt Jyväsyläsäs, mutta tuonne minä lähden kerran vuodessa, jos minulta otetaan, edes uhataan ottaa mun hormonit pois. Syön estrogeenia hautaani asti!

    VastaaPoista
  15. Kiitos blogista. Etsin juuri kovasti infoa vaihdevuosista ja tässä ainakin yksi hyvä sivusto: http://www.help-menopause.com/vaihdevuodet.html

    VastaaPoista
  16. Apua vaihdevuosiin, tämä kirja on todella erinomainen, sillä kirjoittaja, gynekologi Maija Kajan, on ehdottomasti naisen puolella, mikä ei aina ole gynekologiltakaan itsestäänselvyys. Olen sen itse kokenut.

    Ole hyvä vain ja kiitos linkistä!

    Usko minua: Vaihdevuodet muuttuvat elämänmakuisiksi viihdevuosiksi!

    Minä aion nauttia estrogeenia, naisen luonnollista omaa hormonia, pillerinä, 2 mg/vrk, sateenkaaren tuolle puolen ja sen lisäksi tietysti vitamiineja ja hivenaineita, liikuntaa etc. Kaiken kaikkiaan elämä on kuitenkin monenlaisia valintoja, mutta siitä voi tehdä Kaikkien Aistien Juhlan.

    VastaaPoista
  17. Hei Leena täältä yli neljän vuoden päästä!

    En nyt ehkä ota enää kantaa tuohon estrogeeniasiaan, käytin pitkään ja jouduin lopettamaan rintasyövän takia, mutta D-vitamiinin ja kalkin tärkeyttä ei voi kyllin korostaa. Kun aloin säännöllisen kalkki+D -kuurin rintasyöpälääkkeen haittojen torjumiseksi ja nyt vielä lisää, kun on tehty nivelen korjausleikkaus, jossa kajottiin luuhun, niin hyvänen aika - olen saanut vahvat kynnet! Olen aina ihmetellyt, että minulla vahvahiuksisena on lohkeilevat kynnet, mutta ilmeisesti kynnet tarvitsevat vielä enemmän kalkkia ja D-vitamiiinia kuin hiukset.

    No, sanonpa sittenkin jotain myös estrogeenista. Sillä on todetusti hyvät vaikutukset sydämelle ym. hyviä vaikutuksia. Minulle se ei ole ollut kuitenkaan mikään haluhormoni. Minulla ei ollut vaihdevuosivaivoja hoidon aloittaessani, vain nivelvaivoja ja mitattaessa kyllä alhainen estrogeeni.
    On kyllä hassu juttu, mutta toisin kuin luulin, niin viihdevuodet ovatkin nyt parhaimmillaan, ilman estrogeenia, syöpälääkityksellä. Olen päätellyt, että testosteronin kasvanut osuus vaikuttaa :D ja tietenkin eläkeläiselämän rentous. Niin moni asia on tärkeä viettiasioissa, ja ihmiset niin yksilöitä.

    En epäile, etteikö estrogeenihoito vaikuttaisi useimmille juuri noin kuten kuvaat ja tässä kirjassa kerrotaan.
    Minulla, joka aloitin hormonihoidon ilman vaihdevuosioireita, on ollut ainoat hikikohtaukset lopetettuani kertarysäyksellä lähes 20 vuoden hormonihoidon ja aloitettuani samalla loppujakin estrogeeneja kuluttavan syöpälääkityksen. Se hikoilu loppui noin puolessa vuodessa. Nyt on kaikin puolin kevyt olo.

    Estrogenia käyttäessäni minulla oli nestettä kehossa enemmän eli turvotusta. Se oli ärsyttävää, samoin niukat menkat, joista olen nyt päässyt. Voiteet ja öljyt säännöllisesti käytettyinä, joka päivä ( Repadina yms. tuotteet) pitää paikat kunnossa.

    Tämä tarina voi olla hyvää luettava sellaiselle, joka joutuu lopettamaan korvaushoidon ja pelkää sen jälkeistä aikaa. Ei hätää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiva että tuli, tätä luetaan edelleen paljon.

      Minäkin vannon D-vitamiinin nimeen. Aloin kolme vuotta sitten nauttia 50 mikrogrammaa D:tä purkista ja päälle moniviitaami, tyrni ja klkki sekä tietysti tervelllinen ruoka, paljon mm. merikalaa, ja niin vain loppuivat jokavuotiset poskionetelotulehdukset kuin seinään! Nyt aikuinen tyttäreni, mieheni ja äitini ovat seruanneet perässä ja kukaan ei ole sairastanut edes yhden yhtä flunssaa. Monta antibioottikuuria olisin säästänyt, kun olisin tajunnut syödä muutakin kuin monivitamiinin ja kalkin...Syön lisäksi kuurittaisesti Piimax Pro-Vitaa. Kävin tsekkauttamassa kaiken mitä syön huippusisätautilääkärillä ja samalla otettiin verikokeet, joista ilmeni että kaikki kunnnossa: sokerit, kolestrolit, ei tulehdusta yhtään, ja mitä kaikkia siinä otettinkaan. Rentouden nimiin vanoon minäkin, vaikka olen aika vaativa itselleni, mutta ehkä tästä vielä opin, kunhan ensin pääsen eläkevuosiin. Mies siellä jo on.

      Marjatta, monella on paljon kovempia oireita kuin vain runsas hikoilu...

      Minulla kaikki päinvastoin eli tunnen voivani todella hyvin enkä syytä 7 ylikilostani muuta kuin herkkujen perään olevaa luonnettani. Askelmittariin tulee keskimärin 16 000 askelta päivässä ja olen hirveän energinen. Ihanaa, että selätit rintasyövän ja miten urhollinen olitkaan♥♥♥

      Kiitos kommentistasi, Marjatta! Tämä on vähän sellainen aihe, että Leben und leben lassen;) Voidaan kaikki hyvin omilla keinoillamme♥

      Poista