torstai 1. lokakuuta 2020

Maata jalkojen alla: Turkistarhausta vastustava mielenosoitus verkossa 4.10. klo 8-23.45

Mikään elinkeino ei voi perustua eläinrääkkäykseen! Kaikki blogiani yli yksitoista vuotta seuranneet tietävät kantani turkistarhaukseen eli haluan olla ääni eläimille, joilta ei kysytä mitään, joita pidetään esineinä vailla kykyä tuntea kipua, ikävää, masennusta, tuntea janoa, kylmää, nälkää taikka käsittämättömyyttä sen suuren pahuuden edessä, johon maailman ainoa peto ihminen tietoisesti kykenee ja ryhtyy. Katsokaa häkkieläintä silmiin eläintarhoissa tai turkistarhoilla: Pilke ja elämänhalu on kadonnut jo aikaa sitten...

Miltä sinusta tuntuisi, jos et koskaan pääsisi kävelemään nurmella tai tuntisi hiekkaa varpaiden välissä? Turkiseläin ei syntymästään asti tunne muuta kuin verkkopohjan allaan. Hän ei koskaan saa juosta vapaana aamu-usvassa, ei käpertyä onnellisena kiepille pentujensa kera, ei juoda viileää vettä janoonsa kallioilta, ei seurata onnellisena pentujensa leikkimistä. Ketun pentujen leikki vapaana on kuin elämän liekki: hyvyyden sydän. Se on se villi ja vapaa osa, joka eläimille kuuluu! Kun on kuutamoiltana vaeltanut jäällä villi ja vapaa vierellään, ymmärtää enemmän, näkee pidemmälle...Luonto on yllättäjä, joka lahjoittaa sitä rakastavalle iloa ja toivoa, mutta meidän velvollisuutemme on antaa vangituille vapaus ja luonto kiittää.

Animalia järjestää eläintenpäivänä 4.10. verkkomielenosoituksen, jossa yhdessä vaadimme maata turkiseläinten jalkojen alle. Todellisena päämääränä ja lopputavoitteena täyskielto turkistarhaukselle. 

Lue osallistumisohjeet ja klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan täällä

Tässä kolme askelta osallistumiseen:

1.  Ota kuva, jossa näkyvät jalkasi ja maata niiden alla. Kuva voi olla juuri sellainen kuin itse haluat, kunhan jalat maata vasten näkyvät.

2.  Julkaise kuva a) Tässä eventissä b) Facebookissa seinälläsi c) Instagramissa #maatajalkojenalla

3.  Allekirjoita vetoomus paremmista oloista turkiseläimile osoitteessa https://tiny.cc/turkisvetoomus

Suomi on turkistarhauksen periferia. Kun muu läntinen Eurooppa on jo suurimmassa osissa luopunut tai luopumassa tästä kyseenalaisesta elinkeinosta, Suomi junnaa paikallaan. Vaan ihmeitä on ilmassa, sillä varsin nuorista koostuva hallituksemme on pääministerimme johdolla ilmoittanut halunsa lopettaa eläinten häkitys! Jo oli aikakin, sillä Puolakin on jo meitä edellä...Olen itse nähnyt siellä myynnissä Krakovan kuuluisassa vanhan kaupungin kauppahallissa nahkoja, mutte me emme sitten ostaneetkaan sieltä puolelta mitään. Rakastuin Krakovaan ja nyt, nyt Puolakin tekee luopumista turkistarhauksesta♥

Ja näin nyt Ranskassa, teksti Taija Rinne: 

Ranskan ympäristöministeri ilmoitti turkistarhauskiellosta 29. syyskuuta.  

Muuttuneet asenteet villieläimiä kohtaan ovat ympäristöministeri Barbara Pompilin mukaan syynä kieltoihin. Turkistarhauskiellon lisäksi maassa kielletään villieläinten käyttö kiertävissä sirkuksissa sekä delfiinien ja miekkavalaiden vankeudessa pitäminen. 

Ranskalainen eläinoikeusjärjestö One Voice on kampanjoinut pitkään tarhauskiellon puolesta. Eurooppalainen turkistarhauksen vastainen kattojärjestö Fur Free Alliance on myös muiden jäsenjärjestöjen kanssa vedonnut Ranskan hallitukseen tarhauskiellon puolesta. Myös Animalia on Fur Free Alliancen jäsen.

Ranskassa on jäljellä enää neljä turkistarhaa, mutta turkistarhauskiellolle odotetaan vastustusta. Luksusmuotimerkit ovat yhä enenevissä määrin turkisvastaisia, mikä on aiheuttanut alalle jo pidempään vaikeuksia.  

Fur Free Alliancen mukaan turkistarhauskielto tulee voimaan viiden vuoden siirtymäajalla. Turkistarhaus on kielletty tai se on loppunut lakitiukennusten vuoksi jo isossa osassa Eurooppaa.


Tarhauskiellot muualla maailmassa Animalia:

Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista lainsäädännöllä. Niissä maissa, joissa tarhattavien eläinten elinolosuhteet on määrätty vastaaviksi kuin eläintarhoissa, on tarhaus loppunut käytännössä kokonaan.

Alankomaiden parlamentti kielsi kettujen ja chinchillojen häkkikasvatuksen vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2012 päätettiin kieltää myös minkkitarhaus siirtymäajalla, joka päättyy vuonna 2024. Koronaviruksen takia kielto on kuitenkin kiirehditty ja minkkitarhaus tulee päättymään Alankomaissa vuoden 2021 alussa.

Belgiassa turkistarhaus on kielletty.

Bosnia-Herzegovinassa turkistarhaus on kielletty. Kielto astuu voimaan siirtymäajan jälkeen vuonna 2029. Maan toistaiseksi viimeinen turkistarha lopetti toimintansa jo kesällä 2020.

Bulgariassa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Espanjassa minkki on määritelty vieraslajiksi, jonka kasvattaminen on kiellettyä.

Isossa-Britanniassa turkistarhauksen kieltävä lakiehdotus meni läpi ylähuoneessa 13.11.2000. Sen seurauksena eläinten tarhaus niiden turkkien takia on ollut kiellettyä vuodesta 2003 lähtien. Pohjois-Irlanti ja Skotlanti kielsivät turkistarhauksen pian tämän jälkeen.

Irlannissa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä.

Itävallassa on kiellettyä kasvattaa eläimiä turkiksia varten. Laki tuli voimaan vuonna 2004.

Italiassa on tiukennettu hyvinvointisäädöksiä, mutta laintulkinnassa on epäselvyyksiä.

Japanissa turkistarhaus on kiellettiin vuonna 2006, ja 10 vuoden siirtymäajan jälkeen maan viimeinen turkistarha lopetti toimintansa vuonna 2016. 

Kroatiassa turkistarhaus on ollut kiellettyä vuodesta 2018 alkaen, 10 vuoden siirtymäajan jälkeen.

Liettuassa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Luxemburgissa turkistarhaus kiellettiin vuonna 2018.

Makedoniassa kiellettiin turkistarhaus vuonna 2014.

Montenegrossa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä.

Norjan parlamentti äänesti turkistarhauskiellon puolesta kesällä 2019. Siirtymäaikaa annettiin vuoteen 2025 saakka.


  Puolassa parlamentin alahuone on hyväksynyt turkistarhauksen kieltämisen vuoden siirtymäajalla. Kielto tarvitsee vielä ylähuoneen ja presidentin hyväksynnän.

Ranska päätti kieltää turkistarhauksen syksyllä 2020. Siirtymäaikaa kiellolle annetaan todennäköisesti viisi vuotta.

Ruotsin hallitus muutti maan eläinsuojeluasetusta joulukuussa 1995 lopettaakseen kettujen pitämisen nykyisenlaisissa verkkohäkeissä. Vuodesta 2001  lähtien kettujen kasvattaminen on ollut Ruotsissa sallittu vain tiloissa, joissa ketuilla on kaivamismahdollisuus, virikkeitä ja mahdollisuus elää luontaisena sosiaalisena ryhmänä. Tämä johti kettutarhauksen loppumiseen Ruotsissa. Vastaavan tyyppistä asetusta minkkien tarhauksesta ajetaan aktiivisesti.

Saksassa säädettiin vuonna 2017 eläinsuojelulaki, joka vaatii turkistarhojen eläimille paremmat elinolosuhteet, kuten enemmän tilaa ja minkeille uimismahdollisuuden. Siirtymäaikaa on vuoteen 2022, mutta maan viimeinen turkistarha lopetti toimintansa jo maaliskuussa 2019.

São Paulo, Brasilian osavaltio, kielsi turkiseläinten kasvattamisen vuonna 2015. Brasilia on yksi suurimpia chinchillaturkisten kasvattajamaita.

Serbia kielsi turkistarhauksen vuonna 2019. 

Slovakia hyväksyi turkistarhauskiellon vuonna 2019. Laki tulee voimaan vuonna 2021, ja siirtymäaikaa on vuoteen 2025 saakka. 

Slovenia teki keväällä 2013 päätöksen kieltää turkistarhaus siirtymäajalla, joka päättyi 1.1.2015.

Sveitsissä turkiseläinten häkkikasvatusta ei ole lainkaan, koska maan eläinsuojelulaki estää sen käytännössä. Esimerkiksi vankeudessa kasvatettavalle minkille edellytetään Sveitsissä järjestettäväksi vähintään kuuden neliömetrin tilat ja yhden kuutiometrin vesiallas.

Tanskassa tehtiin vuonna 2009 päätös, joka kieltää kettujen tarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla.

Tšekki kielsi turkistarhauksen vuonna 2017. Kielto astui voimaan vuonna 2019.

Ukrainassa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Uuteen-Seelantiin on kiellettyä tuoda minkkejä, mikä käytännössä estää myös minkkien tarhaamisen maassa.

Virossa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Yhdysvalloissa ei ole valtiollista lakia, joka säätelisi turkiseläinten pitoa tai tappamista. Yksikään osavaltio ei ole kieltänyt turkistarhausta, mutta jotkut osavaltiot kieltävät kettujen pitämisen vankeudessa, koska ovat huolissaan tautien leviämisestä luontoon. Kalifornialla on tiukat määräykset kettu- ja minkkitarhoille, mikä tekee tarhauksen siellä kannattamattomaksi. New Yorkin osavaltiossa turkiseläinten lopetus sähköllä on kielletty. Wisconsin ja Utah ovat osavaltiot, joissa turkistarhausta harjoitetaan tällä hetkellä eniten.


Annetaan äänettömille ääni. Jos haluat pitkäjänteisesti auttaa eläimiä tehokkaasti, liity Animaliaan, se on kiitollisuutta villille, vapaalle luonnolle♥ 

Leena Lumi

Maata jalkojen alla!

14 kommenttia:

  1. Hyvän asian puolella:) Täällähän jo vuosia sitten tehtiin lakeja tuollaista vastaan,siis turkistarhausta ja myös kalkkunoiden pakkosyöttöä varten (jotta se maksa olisi oikein rasvaista...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, kiitos♥ Muistan hyvinkin...Sain hävetä tässä asiassa kotimaatani. Niin ja Ranskan hanhien pakkosyöttö, kun Suomessa sai Hauhalan tilalta hanhen maksaa, jota ei oltu saatu pakkosyöttämällä.

      ♥♥

      Poista
    2. Hanhienhan pakkosyöttö sen piti olla, meni hanhet ja kalkkunat sekaisin;D

      Poista
    3. Jael, ihan hetkeksi pysähdyin miettimään, että onko noin, mutta joskus tuntuu, että mikä vain on maailmassa mahdollista.

      Jaksamista eristykseen♥♥ Tämä ei voi olla uusi normaali!!!!

      Poista
  2. Tärkeä aihe! Oli todella mielenkiintoista ja aihetta valaisevaa lukea eri valtioiden tekemistä päätöksistä liittyen turkistarhaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarja K, erittäin. Niin arvelinkin ja siksi napasin nämä faktat Animalialta. Jäsenille tulee oma lehtikin, joista näistä voi lukea sekä s-posteja.

      ♥♥

      Poista
  3. Todella kiinostavaa lukea noista eri maiden tilanteista turkistarhauksen osalta. Suomi oli ennen edelläkävijämaa monissa tasa-arvokysymyksissä yms. Kuten yleinen äänioikeus, monissa naisten-ja lastenoikeuksien asioissa, työoloissa, neuvoloissa jne. Nykyään ei olla. Esimerkkinä vaikka tasa-arvoinen avioliitto viimeisimpinä länsi-Euroopan maista ja sitten tämä turkistarhaus. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, eikö vain. Näin oli, mutta tässä olemme jälkijunassa. Niin ja siinä avioliittolaissa myös. Luotan tässä nuoriin♥

      ♥♥

      Poista
  4. Silmiä avaava postaus. Olisi aika meidänkin jo luopua turkistarhauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, kiitos♥ Meidän nuoret päättäjämme pelastavat eläimet elämästä häkeissä!

      ♥♥

      Poista
  5. Sisko, tärkeä ja tosi hyvä blogijuttu. allekirjoitan jokaisen sanasi, melkein itku tuli, kun kerroit, mistä kaikesta tarhatut eläimet jäävät paitsi. olen allekirjoittanut turkistarhauksen lopetusvaatimuksen jo aiemmin. ja kuten sanot, onneksi on tulossa sukupolvi, joka ei todellakaan halua elää maailmassa, jossa eläimiä kasvatetaan vain ihmisten turhuuden takia. turkki kuuluu eläimelle itselleen!!! kyllä tuo tarhaus loppuu täälläkin, mutta näköjään olemme vähemmän sivistyneitä tässä asiassa ja moni muu maa kulkee joedellä. tv. siskosi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja, kiitos♥ Minä kirjoitan sen aina uudelleen ja uudelleen, kunnes tarhaus saadaan loppumaan. Nuoret pelastavat meidät ja eläimet tältä tuotannon alalta, joka on eläimille pelkkää kärsimystä. Toivotaan, toivotaan, sis♥

      Poista